NRK Meny
Normal

Korrupsjonskandale i afrikansk fotball avsløres i ny dokumentar

Over 100 afrikanske fotballdommere ble filmet med skjult kamera mens de tar imot bestikkelser. Skandalen går helt opp til presidenten i det ghanesiske fotballforbundet.

Kwesi Nyantakyi

INVOLVERT: Presidenten i det ghanesiske fotballforbundet, Kwesi Nyantakyi.

Foto: Carl De Souza / AFP

Det er den ghanesiske journalisten Anas Aremeyaw Anas, også kalt «journalistikkens James Bond», som står bak avsløringene.

Anas er kjent for aldri å vise ansiktet i offentlighet og opptrer alltid med maske når han lar seg intervjue. Ifølge ham selv er dette av frykt for represalier.

Han har tidligere avslørt korrupte politifolk og politikere. Denne gangen har den undersøkende journalisten sett nærmere på korrupsjon innen fotballen i Ghana.

I to år har han i samarbeid med BBC jobbet med dokumentaren «Number 12» og denne uken ble den vist.

– Når denne dokumentaren kommer ut, kommer det til å bli mye bråk, sier Anas i et opptak.

Det har han nok rett i.

Anas Aremeyaw Anas har avslørt 34 korrupte dommere i Ghana

SKJULER SEG MED MASKE: Journalisten Anas Aremeyaw Anas.

Foto: Privat

VM-dommer tar imot penger

I dokumentaren ser man flere fotballdommere ta imot bestikkelser fra Anas.

En av dommerne som tar imot penger fra journalisten er dommer Marwa Range fra Kenya. Dommeren mottar 600 dollar under et møte på et hotellrom, der Anas gir seg ut for å være en representant for fotballforbundet i Ghana.

Range skulle ifølge BBC dømme under fotball-VM i Russland, men ifølge kanalen er han nå fjernet. Han benekter å ha gjort noe galt.

Dokumentaren inneholder også opptak fra fotballturneringen WAFU Nations Cup, der lag fra Vest-Afrika deltar. I et opptak med skjult kamera tar en dommer fra Gambia imot 500 dollar mens han sier at bestikkelser er helt vanlig.

– Det du gjør nå, skjer overalt, forteller han i opptaket.

Dokumentar

SKJERMDUMP FRA DOKUMENTAREN: Presidenten i det ghanesiske fotballforbundet, Kwesi Nyantakyi, mottar 65 000 dollar i kontanter.

65 000 dollar i kontanter

Det mest oppsiktsvekkende i dokumentaren er kanskje da presidenten i det ghanesiske fotballforbundet, Kwesi Nyantakyi, mottar 65 000 dollar i kontanter fra journalist-teamet og legger pengene i en veske.

Kwesi Nyantakyi har også verv i Det internasjonale fotballforbundet FIFA, og FIFA sier at de nå vil undersøke opplysningene nærmere. Det er også kommet opplysninger om at han har trukket seg fra FIFA, men dette er ikke blitt bekreftet.

Dokumentaren og ryktene om nye avsløringer fra Anas Aremeyaw Anas har for øvrig ført til en svertekampanje mot journalisten fra politisk hold.

Politikeren Kennedy Agyapong har anklaget ham for korrupsjon og skatteunndragelse, noe Anas har benektet.

Siste nytt

 • Grei trekning for Lillestrøm

  Arne Erlandsen og Lillestrøm unngikk storkanonene i 2. kvalifiseringsrunde til Europaligaen. Kanarifuglene skal ut mot østerrikske LASK Linz. Lillestrøm spiller bortekamp 26. juli, mens returoppgjøret på Åråsen går 2. august.

  Lillestrøm-trener Arne Erlandsen
  Foto: NRK
 • Burchnall tar over Østersund

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall tar over Østersund. Klubben jakter fortsatt etter ny hovedtrener, og Burchnall har fått det midlertidige ansvaret.

  Burchnall tar over etter Graham Potter, som nylig ble presentert i Swansea.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal