Korrupsjonskandale i afrikansk fotball avsløres i ny dokumentar

Over 100 afrikanske fotballdommere ble filmet med skjult kamera mens de tar imot bestikkelser. Skandalen går helt opp til presidenten i det ghanesiske fotballforbundet.

Kwesi Nyantakyi

INVOLVERT: Presidenten i det ghanesiske fotballforbundet, Kwesi Nyantakyi.

Foto: Carl De Souza / AFP

Det er den ghanesiske journalisten Anas Aremeyaw Anas, også kalt «journalistikkens James Bond», som står bak avsløringene.

Anas er kjent for aldri å vise ansiktet i offentlighet og opptrer alltid med maske når han lar seg intervjue. Ifølge ham selv er dette av frykt for represalier.

Han har tidligere avslørt korrupte politifolk og politikere. Denne gangen har den undersøkende journalisten sett nærmere på korrupsjon innen fotballen i Ghana.

I to år har han i samarbeid med BBC jobbet med dokumentaren «Number 12» og denne uken ble den vist.

– Når denne dokumentaren kommer ut, kommer det til å bli mye bråk, sier Anas i et opptak.

Det har han nok rett i.

Anas Aremeyaw Anas har avslørt 34 korrupte dommere i Ghana

SKJULER SEG MED MASKE: Journalisten Anas Aremeyaw Anas.

Foto: Privat

VM-dommer tar imot penger

I dokumentaren ser man flere fotballdommere ta imot bestikkelser fra Anas.

En av dommerne som tar imot penger fra journalisten er dommer Marwa Range fra Kenya. Dommeren mottar 600 dollar under et møte på et hotellrom, der Anas gir seg ut for å være en representant for fotballforbundet i Ghana.

Range skulle ifølge BBC dømme under fotball-VM i Russland, men ifølge kanalen er han nå fjernet. Han benekter å ha gjort noe galt.

Dokumentaren inneholder også opptak fra fotballturneringen WAFU Nations Cup, der lag fra Vest-Afrika deltar. I et opptak med skjult kamera tar en dommer fra Gambia imot 500 dollar mens han sier at bestikkelser er helt vanlig.

– Det du gjør nå, skjer overalt, forteller han i opptaket.

Dokumentar

SKJERMDUMP FRA DOKUMENTAREN: Presidenten i det ghanesiske fotballforbundet, Kwesi Nyantakyi, mottar 65 000 dollar i kontanter.

65 000 dollar i kontanter

Det mest oppsiktsvekkende i dokumentaren er kanskje da presidenten i det ghanesiske fotballforbundet, Kwesi Nyantakyi, mottar 65 000 dollar i kontanter fra journalist-teamet og legger pengene i en veske.

Kwesi Nyantakyi har også verv i Det internasjonale fotballforbundet FIFA, og FIFA sier at de nå vil undersøke opplysningene nærmere. Det er også kommet opplysninger om at han har trukket seg fra FIFA, men dette er ikke blitt bekreftet.

Dokumentaren og ryktene om nye avsløringer fra Anas Aremeyaw Anas har for øvrig ført til en svertekampanje mot journalisten fra politisk hold.

Politikeren Kennedy Agyapong har anklaget ham for korrupsjon og skatteunndragelse, noe Anas har benektet.

Siste nytt

 • Magnus Carlsen med ny siger

  Etter Carlsen sin imponerande siger mot Richard Rapport søndag, leiar nordmannen storturneringa Wijk an Zee, saman med Viswanathan Anand. Carlsen har tre sigrar og fem remis. Måndag er det kviledag i Nederland, før han tysdag møter Samuel Shankland.

  Ny siger
  Foto: Koen Suyk / AFP
 • Manchester City lekte seg til seier

  Liverpool la lørdag press på utfordrer Manchester City, men i dag svarte de lyseblå med å valse over Huddersfield 3–0 på bortebane. Mål av Danilo, Raheem Sterling og Leroy Sané var nok til å sikre tre poeng for Pep Guardiolas menn.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Rui Vieira / AP
 • Sollied fikk sparken i Lokeren

  Trond Sollieds tid som trener i belgiske Lokeren er over, det melder TV 2. Han fikk bare ti kamper før det var slutt: To seire, én uavgjort og sju tap. Klubben ligger sist i den belgiske serien. Dette var Sollieds første trenerjobb på fem år.

  Trond Sollied
  Foto: VIRGINIE LEFOUR / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Menn
Vinterstudio
V-cup hopp: 2. omgang, menn
Sport i dag
Sportsrevyen
VM håndball menn: Norge - Egypt