Hopp til innhold

Bakenga deler grov rasistisk hets: – Folk er sjokkert

Rasisme er en del av hverdagen Mushaga Bakenga har lært seg å leve med. Onsdag valgte Stabæk-spilleren likevel å si ifra om at nok er nok.

Mushaga Bakenga

MÅ SLADDES: Meldingene Mushaga Bakenga får er for grove til å kunne videreformidles.

Foto: NTB

Folk er sjokkert. Det er mange som ikke tror at dette skjer, sier Bakenga til NRK.

Intervjuet finner sted en drøy halvtime etter at den norsk-kongolesiske fotballspilleren på Instagram valgte å dele noen av meldingene som har havnet i innboksen hans.

Meldingene er så grove at NRK velger å ikke gjengi dem, og inneholder nedlatende og rasistiske ytringer mot Bakenga og hans familie.

Det skjer iblant med Vinícius Júnior i Real Madrid og Lukaku i Inter, og folk tenker at «dette skjer jo ikke her». Det er alltid klassikeren, «vi visste ikke at dette skjer med deg, med dere i norsk fotball», men det gjør det. At folk blir sjokkert, det gjør det egentlig enda viktigere å få det opp og fram, sier 30-åringen.

– Hardere og hardere ord

Bakenga forteller at han har opplevd rasisme gjennom hele sin fotballkarriere – for ikke å si hele sitt liv. Og til tross for mye oppmerksomhet rundt problemet, opplever han ikke at situasjonen er blitt bedre. Snarere tvert imot.

– Det har blitt mer og mer i det siste. Det har blitt hardere og hardere ord, og det sendes ikke bare til meg, men det også til folk rundt for å ta meg. Det synes jeg er veldig synd, sier han alvorlig.

lgUsdPuE8Po

FÅR HØRE DET: Mushaga Bakenga misset fra straffemerket mot Sandefjord. Da renner innboksen full av rasisme.

Foto: NTB

Omfanget påvirkes av prestasjonene på fotballbanen. Etter at han misset et straffespark mot Sandefjord søndag kom en ny bølge.

Hvordan oppleves det?

For å være helt ærlig, så bryr jeg meg ikke. Det er klart jeg har blitt ganske hardhudet med årene. Jeg bryr meg ikke på mine vegne, men jeg bryr meg på vegne av andre som får dette og faktisk blir påvirket. Det er for deres del jeg blir irritert, sier han.

– Får aldri slutt på det

Bakenga forteller om lagkamerater som har blitt nedbrutt av rasisme. Mest bekymret er han for barn og unge.

Jeg vet det er mange unge spillere som slutter med fotball eller spiller med frykt på grunn av sånne meldinger, og mister kjærligheten for spillet, så det er egentlig for deres del jeg føler tiden er inne, sier han om hvorfor han sier fra nå.

qmq9Tm49Ftk

SIER IFRA: Mushaga Bakenga prøver å være seg selv, til tross for at han har opplevd rasisme gjennom hele oppveksten og karrieren. Her er et bilde fra tiden i Odd.

Foto: NTB

Hans viktigste råd er egentlig ganske dystert. Bakenga mener nemlig det beste man kan gjøre er å prøve å la hetsen prelle av.

Vi får aldri slutt på det, men vi kan tenke at våre unge, mørke spillere i Norge i hvert fall er forberedt på det som kommer, klarer å overse det og ikke lar seg påvirke av det, sier han til NRK.

Hva sier det om samfunnet vi lever i når du sier at dette blir vi ikke kvitt, så vi får bare leve med det, det er et trist utgangspunkt?

Det er veldig trist. Og vi kan bli kvitt noe av det, men jeg tror aldri det kommer til å gå helt bort, for det har bare økt i det siste, dessverre. Det sier bare at samfunnet går i en feil retning, og det har det gjort i en god stund for oss som har levd litt, sier han.

Og utdyper:

– Det virker som at på grunn av internett og sosiale medier, så er det så veldig mye enklere å kunne gjemme seg bak tastaturet og lire av seg det verste av det verste.

– Flaut, trist og urovekkende

Mushaga Bakenga forteller at han aldri har anmeldt rasisme.

Men det frister iblant å gjøre det, erkjenner han.

Hvorfor har du ikke gjort det?

Jeg tror ikke det er en lærepenge å hente her. De vil ha en reaksjon, og får de ikke en reaksjon, så tror jeg etter hvert de går lei selv. Det kan ikke være noe gøy å ha et liv der det skjer noe på en bane som du ikke har noe med å gjøre, og så skal du gå inn og sjikanere og ikke få noe svar da tror jeg du føler deg enda mindre, sier Bakenga.

Derimot har han å prøvd å kontakte noen av dem som har sendt hets. Bakenga forteller at de som svarer gjerne legger seg helt flate. De fleste svarer aldri, men fortsetter i stedet å sende sjikane.

Jan Petter Saltvedt

REAGERER: NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: Lars Thomas Nordby / NRK

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt er blant dem som har latt seg sjokkere over de grove meldingene Bakenga har delt.

Det er flaut, trist og urovekkende at man ikke har kommet lenger i denne kampen, men fotballen er og blir et påskudd for å få ut noe som åpenbart må være egne frustrasjoner på helt uskyldige, sier Saltvedt.

– Så feil kunne man ta

Han er imponert over at Bakenga nå sier fra, men håper han tar feil når han konkluderer med at problemet er umulig å bli kvitt.

Jeg håper ikke alle blir sittende igjen med den realitetsorienteringen, for man kan ikke gi seg. Men det er kjempetrist at det er som det er. Hele samfunnet burde ha kommet seg lenger, sier Saltvedt, som forstår Bakengas utgangspunkt.

– Han har vært igjennom veldig mye av dette og vet hva han snakker om, og han vet hvor man må begynne for å skape seg en eller annen trygghet på at dette er mulig å forholde seg til. For en god del unge kan det bli for tøft. Det er ganske stygge ting som kommer, fastslår sportskommentatoren.

Bakenga er litt overrasket over hvor sjokkerende andre opplever hetsen han må leve med.

Vi hadde en periode under koronapandemien der det var noen fotballedere som mente at nei, vi har ingen rasisme i norsk fotball. Så feil kunne man ta. Vi er veldig flinke til å distansere oss, og derfor blir sjokket enda større, konstaterer han.

Sportsnyheter

Nordås Glasgow

Nordås overrasket over konkurrentene: – Show når de andre er statister

Både Narve Gilje Nordås og Karsten Warholm tok seg enkelt til finale i innendørs-VM. Like bra gikk det ikke for Henriette Jæger, som var fire hundredeler fra finaleplass.

Siste nytt

 • Atle Lie McGrath på pallen i Aspen

  Alt lå til rette for en knallsterk norsk dag i storslalåmrennet i Aspen, da Norge hadde tre kjørere blant de sju beste etter første omgang.

  Men det ble Atle Lie McGrath, som var nummer sju halvveis i rennet, som kunne ta steget opp på pallen etter en intens 2. omgang. Nordmannen ble til slutt nummer tre etter en forrykende omgang.

  Alexander Steen Olsen var best av de norske etter første omgang. Da lå han på 2. plass bare tolv hundredeler bak lederen Marco Odermatt.

  Men han klarte ikke å følge opp den sterke kjøringen i 2. omgang. Steen Olsen falt tilbake til 7. plass. Henrik Kristoffersen ble nummer åtte.

  Samtidig var det historisk sving over rennet da Marco Odermatt vant rennet.

  Dette var sveitserens 11. seier på rad i storslalåm. Han har derfor vunnet åtte av åtte renn i storslalåm denne sesongen.

  Samtidig avgjorde han kampen om storslalåmcupen flere uker før sesongen er over.

  – Det var trolig den hardeste dagen denne sesongen, sier Odermatt i intervjuet med Det internasjonale Skiforbundet etter seieren.

  Svetsiske Loic Meillard ble nummer to i rennet.

  Atle Lie Mcgrath
  Foto: Robert F. Bukaty / AP
 • Luftrifle: Norge med unik gulldobbel i EM

  For første gang vant Norge begge lagkonkurransene på 10 meter i EM luftrifle. På herresiden var triumfen den første på 28 år.

  Skytingen til Jeanette Hegg Duestad, Jenny Stene og den 17-årige debutanten Pernille Nor-Woll holdt til lagseier foran Ungarn og Polen. Norge stilte til start som tittelforsvarer.

  Senere sikret Jon-Hermann Hegg, Henrik Larsen og Ole Martin Halvorsen at det også ble norsk EM-gull i herreklassen for første gang siden 1995.

  – En stor dag for skytterlandslaget. To laggull i en OL-øvelse i en OL-sesong viser bredden og kvaliteten i troppen vår, og utøverne får igjen noe for alt arbeidet de legger ned. Det er vel fortjent, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund i en uttalelse. (NTB)

  10 meter rifle lagkonkurranse
  Foto: Norges Sportsskytterforbund
 • Ledet i Lahti - Lindvik ble nummer fire

  Marius Lindvik ledet etter første omgang i Lahti og var i posisjon til å ta sin første verdenscupseier siden 27. mars 2022.

  Men i 2. omgang falt han tilbake og landet på 121,5 meter. Det holdt ikke mot flere av konkurrentene som hadde vartet opp med klassehopp. Det førte til at Lindvik ble nummer fire, 3,4 poeng fra pallplass.

  – Selvfølgelig er det litt surt å dette akkurat utenfor pallen etter en solid førsteomgang. Men 4. plass er jeg egentlig ganske fornøyd med, sier Lindvik til NRK.

  Lindvik ble sittende lenge på bommen som siste hopper, fordi vinden varierte nedover i bakken.

  - Det blåste bra på toppen, men jeg visste ikke hva som skjedde nedi bakken, sier Lindvik.

  Han sier at han kjapt fikk ristet av seg skuffelsen etter hoppet og at det egentlig var en bra dag for ham.

  – Det var synd. Det var veldig nær å bli en kjempedag, sier Viaplay-ekspert Andreas Stjernen.

  Stjernen mente det var greit sende ut Lindvik ettersom vindforholdene var innenfor den såkalte «korridoren», for å slippe ut hopperne.

  Slovenske Lovro Kos vant rennet etter å ha klemt til med 134 meter i 2. omgang.

  Han vant foran tyske Andreas Wellinger og japanske Ryoyu Kobayashi.

  Johann André Forfang ble nummer seks etter å ha hoppet seg opp fra 16. plass. Kristoffer Eriksen Sundal ble nummer ni.

  – Jeg var ganske skuffet etter første omgang, men det endte godt, sier Forfang etter rennet.

  En som derimot var skuffet var Halvor Egner Granerud. Han ble til slutt nummer 19. Da han møtte NRK kom han med et revnet startnummer.

  – Jeg var litt irritert, så raknet jeg litt. Det var ikke mer enn det, sier Granerud til NRK om hvordan startnummeret revnet.

  Han karakteriserte det hele som «skuffelse».

  Marius Lindvik
  Foto: Robert F. Bukaty / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal