Hopp til innhold

Mot radikal endring i Tour de Ski – slutt på at førstemann i mål vinner

Verdensmester Sjur Røthe er blant skeptikerne, men Vegard Ulvang har tro på forslagene som skal revitalisere Tour de Ski.

Johannes Høsflot Klæbo

NYTT FORMAT: Johannes Høsflot Klæbo vil få trøbbel med å komme først opp Alpe Cermis hvis sisteetappen i Tour de Ski blir fellesstart, men i så fall trenger han heller ikke være førstemann i mål for å vinne touren.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Da Johannes Høsflot Klæbo segnet om i målområdet på toppen av «monsterbakken» Alpe Cermis 6. januar i år, visste han at han hadde vunnet Tour de Ski.

I framtida kan Klæbo trolig vinne Tour de Ski også uten å krysse målstreken på toppen av slalåmbakken først – mens den som krysser streken først kan bli tvunget til å vente i spenning for å få vite hva det holder til sammenlagt.

På kalendermøtet i Dubrovnik i månedsskiftet mai/juni skal nemlig langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) diskutere grep for å revitalisere det store høydepunktet på verdenscupterminlista i langrenn.

Ett av forslagene er å gjøre om klatreetappen fra jaktstart til fellesstart.

– Jeg synes det er spennende, og jeg synes vi skal prøve noe. Tour de Ski har nå eksistert i 13 år, og en liten vitamininnsprøytning trenger vi, sier Vegard Ulvang til NRK.

Vegard Ulvang

VIL HA FORNYELSE: Vegard Ulvang mener Tour de Ski trenger fornyelse.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Innfrir utøverkrav

Ulvang er leder i den internasjonale langrennskomiteen – og var også en av arkitektene bak Tour de Ski.

Uten å ville svartmale, erkjenner også komitélederen at litt for mange stjerner har manglet i touren de siste årene og at litt for mange har falt fra underveis.

I utøverundersøkelsen fra sesongen som gikk, som NRK tidligere har presentert, framgår det at bare 28,7 prosent av de 118 utøverne som deltok i undersøkelsen fullførte touren sist vinter.

Et tiltak som nesten helt sikkert blir vedtatt, er å innføre konkurransefri både helga før og helga etter Tour de Ski, noe utøverne samlet har bedt om. Men det blir tidligst mulig fra og med 2020/21-sesongen.

Men allerede førstkommende vinter kan det altså bli en helt annerledes avslutning, der det kan være spenning om sammenlagtseieren lenge etter at første løper har krysset målstreken på siste etappe.

Hva får man og hva mister man med sisteetappen som fellesstart?

– Du får en mer spennende siste dag. Det er ikke ofte det har vært kamp om å vinne til topps, det har vært mer fokus på enkeltmannens slit opp den endeløse bakken. Jeg tror du vil få et tett felt ganske langt opp og du vil få fokus på hvem som vinner siste dagen, sier Vegard Ulvang til NRK.

Røthe: – Høres spesielt ut

Forslaget kom ikke opp før i forrige uke, da langrennsledelsen i FIS møtte TV-rettighetsholdere på et møte i Milano. Ifølge Ulvang er TV-selskapene positive til en slik endring.

For øvrig regner Ulvang med en blandet mottakelse.

– Som vanlig når det kommer nye forslag, er noen entusiastisk og noen mer lunken, påpeker han.

Og NRK trenger ikke lete lenge for å finne motstridende meninger.

Sjur Røthe

KRITISK: En av de norske gullguttene fra VM i Seefeld, Sjur Røthe, vil beholde sisteetappen i Tour de Ski som den er.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det høres spesielt ut. Førstemann på toppen av bakken skal være vinner av Tour de Ski. Punktum, sier Sjur Røthe.

– At man må vente til alle er i mål og se på utregning før man kan kåre en vinner av Tour de Ski, har jeg lite tro på. Jeg tror dette gjør det vanskelig for TV-seerne å ha oversikt, utdyper verdensmesteren på tremil.

– Det blir det opp til GPS-teknologi og kommentatorer å holde orden på hvor totallederen beveger seg, er Ulvangs svar på det.

Musgrave: – Har vært kjedelig

Andrew Musgrave er positiv til forslaget.

– Jeg synes det kan være bra å endre bakken til fellesstart. Det har ofte vært kjedelig å se på, med store avstander. Og det er altfor stor fordel å starte i en gruppe kontra å måtte gå alene, påpeker britenes beste langrennsløper.

– Fellesstart på sisteetappen er en bra ting å prøve, mener Maurice Manificat, som tradisjonelt er blant de aller beste på klatreetappen i Val di Fiemme.

– Men det kunne ha vært beholdt som jaktstart om det ikke ble delt ut bonussekunder gjennom touren, påpeker franskmannen.

Nettopp bruken av bonussekunder i touren er omstridt blant utøverne. I den allerede nevnte utøverundersøkelsen sier 52,33 at det deles ut for mange bonussekunder, mens 47,67 svarer nei på spørsmål. Utøverne er med andre ord splittet.

Ny sprintkonkurranse

Til nå har det vært slik at den som samler flest bonussekunder har vunnet den såkalte poengtrøya. Også på dette området vurderes det nå endringer.

Ifølge Ulvang kan bonustrøya bli erstattet av ei sprinttrøye, med et poengsystem som er uavhengig av dagens bonussekunder.

Begrunnelsen er et ønske om å få flere sprintere til å fullføre. Til nå har mange sprintere brutt touren etter at de to sprintene har vært unnagjort, for å forberede seg til nye sprintrenn helga etter Tour de Ski.

– For eksempel kan det deles ut sprintpoeng på 1,5 km eller første TV-punkt i intervallstarter. Så kan sprinterne avgjøre kampen om den grønne trøya på en spurt i bunn av bakken hvis sisteetappen arrangeres som fellesstart, sier Ulvang.

– Interessant idé, og jeg tror sprinterne liker det. Jeg gjør i hvert fall det, sier den finske sprinteren Martti Jylhä, som er tillitsvalgt blant utøverne.

– Kort oppsummert høres det ut som FIS har noen bra planer, for en gangs skyld, oppsummerer Andrew Musgrave.

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

  • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

    Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

    Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

    Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

    Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

    Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

    Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

    Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
    Foto: Jon Super / AP
  • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

    Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

    Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

    Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

    – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

    Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

    Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

    Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

    Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

    Molde-spillerne depper mot Qarabag
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Røff start på Hovlands tittelforsvar

    Viktor Hovland fikk en frustrerende åpning i jakten på en tredje strake golftittel i World Challenge. Han gikk første dag ett slag over par.

    Det holder til en 16.-plass før de tre siste rundene på Bahamas. Hovland spilte seg til fire birdier (tre av dem på rad), men gikk også på noen stygge smeller.

    Særlig det som skjedde på hull 17, vil plage ham. Der havnet han i greenbunkeren og slet med å få ballen opp igjen. Senere sendte han putten forbi hullkanten og noterte en sviende dobbeltbogey.

    Fra før hadde han fått bogey tre ganger.

    Hovland vant World Challenge i både 2021 og 2022. Tiger Woods står bak turneringen som er en del av PGA-kalenderen, men den teller ikke som en offisiell konkurranse.

    Woods deltar selv på banen i New Providence. Det er første gang siden US Masters i april at golfikonet spiller blant eliten. En ankeloperasjon satte 47-åringen ut av spill.

    Amerikaneren startet første runde med å gå tre slag over par. Kun 20 spillere er invitert til å delta på Bahamas. (NTB)

    Viktor Hovland i aksjon i World Challenge
    Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal