Full splid om viktige tema – men verdenseliten har ett tydelig budskap til Ulvang

På mange områder blir ikke skipolitikerne så mye klokere av den nye undersøkelsen blant verdens beste langrennsløpere. Men kravet om store endringer på terminlista er unisont.

Langrenn

MANGE MENINGER: I tillegg til å gå fort på ski, mener verdens beste langrennsløpere mye om hvordan sporten bør utvikles.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er blitt en årlig tradisjon at de tillitsvalgte gjennomfører en spørreundersøkelse blant verdenseliten i langrenn om hva løperne selv mener om viktige spørsmål i idretten.

I løpet av en sesong kommer det alltid fram sterke meninger og endringsønsker, og den som roper høyest blir lettest hørt. Undersøkelsen gir svar på hva løperne flest mener.

Etter hvert som oppslutningen har blitt bedre, har også resultatene fra undersøkelsen blitt en viktig premissleverandør for langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) – der Vegard Ulvang sitter som leder, med ansvar for å skape politiske løsninger flest mulig kan leve med.

NRK har nå fått tilgang på undersøkelsen for sesongen som akkurat er avsluttet, som offisielt legges fram for Ulvangs komité på kalenderkonferansen i Dubrovnik i slutten av mai.

118 løpere fra 16 land har svart, 59 menn og 57 kvinner.

Halvparten misfornøyd uansett

Undersøkelsen viser at det rundt mange tema er stor uenighet i løpermassen. Enkelte spørsmål deler til og med løpergruppa på midten.

Vegard Ulvang

MÅ FINNE LØSNINGER: Vegard Ulvang, leder i langrennskomiteen i FIS, har fått årets budskap fra løperne.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For eksempel mener 49,55 prosent at det er for mange løp i verdenscupen, mens 50,45 prosent svarer nei på samme spørsmål. 51,78 prosent mener at VM-løp bør telle i verdenscupen, mens 48,22 prosent sier nei.

52,33 prosent mener det deles ut for mange bonussekunder i Tour de Ski, mens 47,67 mener det motsatte. 50,47 mener at en løper må fullføre Tour de Ski for å få med seg verdenscuppoeng fra touren, 49,53 prosent er uenig.

Om komiteen beholder dagens ordninger eller gjør helomvending, vil altså halvparten uansett være misfornøyd.

Krever endring

Det som skiller årets utøverundersøkelse fra tidligere undersøkelser, er at den inneholder et samlet forslag til FIS under overskriften «Utøvernes drømmeterminliste».

Italienske Federico Pellegrino, som har vært en av pådriverne for forslaget, delte sine tanker med NRK under verdenscupavslutningen i Quebec.

Hovedønsket er å ha flere frihelger gjennom sesongen – for å unngå B-pregede startlister fordi mange av de beste står over for å legge inn treningsperioder, og for å spare små nasjoner for utgifter.

Slik har utøverne selv formulert det:

 • Få de beste utøverne til å kjempe i hvert løp: Legg inn perioder for trening og hvilke – færre verdenscuphelger og flere renn samlet
 • Øk deltakelsen: Kutt reising og kostnader – innenfor konkurranseperioder, ha arrangører som er nær hverandre

Ber om fire frihelger

Så konkretiserer de:

 • Begrens antall arrangørsteder til 12 (pluss VM eller OL), hver arrangør kan ha flere renn og kveldsrenn
 • Begrens det totale antallet renn til 36 (inkludert mesterskap)
 • Faste arrangørsteder som har investert til tidligere VM (noen fast hvert år, noen som alternerer annethvert år)
 • Rennfordeling: 1/3 sprint/lagsprint – 2/3 distanse/stafett
 • Legg inn hvile: Helgen før Tour de Ski, helgen etter Tour de Ski og to helger før VM
 • Oslo kan ikke være helga etter VM (underforstått: kan ikke ha femmil to helger på rad)
 • Legg sprinthelg etter VM i stedet for etter Tour de Ski
 • Sikt på 50/50-fordeling mellom klassisk og skøyting hvert år

Vegard Ulvang har allerede sagt at hans komité tar disse signalene på alvor – og er i gang med å kartlegge hvilke endringer som er mulig å gjøre, der inngåtte TV-avtaler er en del av helheten.

Fra full kontrovers til null kontrovers

Det Ulvangs komité i hvert fall slipper å diskutere, er to tidligere vedtak som vakte reaksjoner i Norge.

77,87 prosent er fornøyd med den nye premiepengefordelingen, der potten fordeles på de 20 beste i stedet for de ti beste.

Og bare 14,13 prosent er misfornøyd med de stakefrie sonene som ble innført for å redde klassisk stil.

Nedenfor følger hele utøverundersøkelsen, for deg som er spesielt interessert.

Og her kan du lese om fjorårets undersøkelse.

Siste nytt

 • Ute av Australian Open

  Casper Ruud taper 3-2 i sett mot Jegor Gerasimov etter 3,5 time på banen i Melbourne. Det sa det stopp i tiebreaket i det femte og avgjørende settet. Dermed er 21-åringen ute av Australian Open etter den første runden. – Det er synd at det ikke er Casper Ruud som går videre. Det må være veldig vondt når han spiller seg tilbake og spiller tidvis veldig god tennis, sier Eurosports kommentator.

  Australian Open Tennis
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Christensen inn i EM-troppen

  Målvakt Espen Christensen tar Magnus Abelvik Røds plass i EM-troppen etter at Rød pådro seg et brudd i foten i kampen mot Sverige.

  Bakgrunnen for at Rød erstattes med en keeper er at andrekeeper Kristian Sæverås er blitt magesyk og må isoleres fra troppen.

  Den norske EM-troppen ble redusert fra 18 til 16 spillere før åpningskampen mot Bosnia-Hercegovina, og da var Christensen og William Aar de to spillerne som ble vraket.

  Espen Christensen etter seieren over Østerrike
  Foto: Tobias Prosch Simonsen / NRK
 • Nadal enkelt videre i Melbourne

  Rafael Nadal tapte bare fem game for Hugo Dellien fra Bolivia da han tok seg videre fra 1. runde i Australian Open tirsdag. Kampen endte 6-2, 6-3, 6-0 etter å ha vart i drøye to timer.

  Maria Sjarapova fikk wild card av arrangørene, men 33-åringen røk 3-6, 4-6 for kroatiske Donna Vekic.

  Rafael Nadal
  Foto: John Donegan / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal