Feiret som Bebeto etter å ha sendt Sarpsborg 08 til Ullevaal

STAVANGER/OSLO (NRK): Sarpsborg 08 kjempet seg til en overraskende seier i Stavanger og møter Rosenborg i cupfinalen.

Sarpsborg feiret som Bebeto

DET SVINGER: Patrick Mortensen scoret målet som ga Sarpsborg 08 ledelsen 1-0.

Han scoret begge målene da Sarpsborg slo Odd 2-1 i kvartfinalen, og onsdag ble danske Patrick Mortensen avgjørende igjen.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si. Jeg flyr hjem fra Haugesund i helgen og blir far få timer etter. Jeg er helt overveldet, sa en tydelig rørt Mortensen etter kampen.

Etter 97 minutter kjempet han seg til de nødvendige centimeterne, og headet ballen i mål bak Iven Austbø.

Målet feiret han med en av fotballens mest kjente og omdiskuterte feiringer. Vugge-feiringen gjorde Bebeto kjent i VM i 1994, og har vært sporadisk til stede på fotballstadioner verden over siden den gang.

I kveld ble den svært populær i Sarpsborg.

Viking best i ordinær tid

Utover i den andre omgangen klarte Viking etterhvert å feste et grep om kampen, selv om de ikke klarte å skape mange store sjanser mot Sarpsborg 08. Samuel Adegbenro var et uromoment, og involvert i mye av det Viking gjorde offensivt.

Seks minutter før full tid kom Keiffer Moore inn for Suleiman Abdullahi, og i løpet av sine to første minutter på banen var engelskmannen involvert i to farligheter. Først da han selv avsluttet med hodet centimetere utenfor. Deretter da han forsøkte å sette opp Jón Dadi Bödvarsson, men islendingen kom litt for sent til å nå ballen.

To sjanser – ett mål

Det ebbet ut med 0-0 etter 90 minutter, og tre minutter ut i første ekstraomgang kom kampens største mulighet. Den var det Sarpsborg 08 som fikk. Patrick Mortensen møtte et innlegg fra høyre, men satte ballen i tverrliggeren alene med Iven Austbø.

Semifinale NM

Mortensen setter ballen i tverrliggeren.

Neste gang innlegget kom var dansken klinisk.

Alexander Groven slo inn, og Mortensen headet ballen presist inn i Austbøs høyre hjørne etter 97 minutter av kampen.

– Det er et fantastisk innlegg. Vi snakket om i pausen at vi skulle ha mye innlegg, for jeg følte selv at jeg hadde taket på midtstopperne, sa Mortensen.

Om Sarpsborg 08 var best i første ekstraomgang, startet Viking best i den andre. Etter 30 sekunder fikk Samuel Adegbenro ballen på 16 meter, tok den ned på brystet og fyrte på hel volley. I stolpen.

Til tross for stort press mot slutten, nærmere enn det kom aldri Viking.

Se Adegbenros sjanse.

Etter seieren til Sarpsborg 08 i NM-semifinale

Se hva Patrick Mortensen hadde å si etter kampen.

Høydepunkter fra kampen mellom Viking og Sarpsborg 08 i NM.

Alle høydepunkter fra kampen.

• City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

– Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

– Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

– Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

Bpk8eLb85F0
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

– Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

– Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

– Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

– Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)