Hopp til innhold

Jon Birger er nesten blind og helt fotballgal

Jon Birger Jule fra Trondheim er så å si blind, men bruker likevel nesten all sin tid på å reise rundt for å se og høre fotballkamper. I helga dro han 20 mil hver vei med buss, tog og taxi for å se cupkamp mellom Namsos og Steinkjer.

Jon Birger Jule

Jon Birger Jule er nesten blind, men reiser likevel rundt for å oppleve fotballkamper. I helga reiste han fra Trondheim til Namsos for å se en cupkamp.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Trondheimsmannen er sterkt synshemmet, og har bare ti prosent syn på begge øynene. Men det spiller liten rolle for den svært så fotballinteresserte trønderen.

– Jeg klarer å følge med spillet og hører hvor ballen er, sier Jon Birger Jule som er avhengig av å sitte nært innpå banen for å følge spillet.

Følger Steinkjer

Sist lørdag reiste han altså fra Trondheim til Namsos for å følge cupkampen mellom 3. divisjonslagene Namsos og Steinkjer.

Trygt plassert blant innbytterne til Namsos fikk han på nært hold se og høre at rivalene fra Steinkjer vant 4–1. Nå skal han følge Steinkjer videre i fotball-NM.

– Jeg fikk en ide i 2011 om å følge en kamp i hver cuprunde. Denne gangen startet jeg i Namsos hvor jeg aldri har vært før. Nå skal jeg til Steinkjer i neste runde, og så følger jeg en kamp i hver runde fram til cupfinalen på Ullevål. Der har jeg vært hvert eneste år nå siden 2012, sier Jon Birger Jule.

Tippekampene

Som guttunge på 1970-tallet fikk han fotballinteressen med tippekampene på tv. Han spilte litt fotball selv også før synsproblemene gjorde det umulig. Nå følger han isteden svært godt med i trøndersk fotball og det han ser og hører av kamper på tv.

– I fjor fulgte jeg Neset fra Frosta, og et år reiste jeg med Hurtigruten til Førde for å se en cupkamp mellom Førde og Molde. Jeg har også sett Jonsvannet spille i 5. divisjon, og følger godt med i breddefotballen i Trøndelag. Når jeg kommer hjem skriver jeg om det jeg opplever i en avis som jeg sender ut på e-post, forteller han.

Da han besøkte Namsos i helga fikk han full forpleining med mat og drikke i klubbhuset i Kleppen. Og klubben satte stor pris på besøket fra Trondheim.

– Vi fikk et hyggelig besøk fra Trondheim, og vi takker for det og ønsker Jon Birger lykke til videre i sesongen, skriver NIL Fotball på sin Facebook-side etter kampen.

Rosenborg

Men det er verken Namsos eller Steinkjer som er Jules favoritt lag. Det er selvfølgelig Rosenborg som han har fulgt siden 1974.

– Jeg har sesongkort på Lerkendal og sitter rett bak innbytterbenkene for å følge med. Jeg var på cupfinalen i fjor, og tror de tar The Double (seier i serie og cup) også i år, sier Jon Birger Jule.

Odd - Rosenborg

Rosenborg er Jon Birger Jules favorittlag, og han har fulgt klubben helt siden 1974.