Hopp til innhold

Millionkontrakt glipper: – Katastrofalt for norsk langrenn

Entreprenørselskapet Veidekke har stått for finansiering av regionlagssuksessen og sprintlandslaget. Nå er selskapet ute fra denne våren av. Samtidig sørger en allerede anstrengt økonomi i Skiforbundet for store konsekvenser for de ansatte.

Taugbøl og Jenssen

SUKSESS PÅ REGIONLAG: For Håvard Solås Taugbøl (venstre) og Jan Thomas Jenssen (høyre).

Foto: NTB Scanpix

Fredag formiddag kom det også en pressemelding fra Skiforbundet. Så langt har de beregnet et tap på 30 millioner kroner som følge av koronaviruset.

96 medarbeidere er helt eller delvis permittert. I tillegg har «administrativ og sportslig ledelse, samt skistyret, individuelt gjennomført kutt i lønn og styrehonorarer», heter det i pressemeldingen.

Generalsekretær Ingvild Bretten Berg kaller naturligvis situasjonen for svært alvorlig. I det allerede tunge økonomiske bildet, forteller forbundet at det er knyttet usikkerhet til planlagte inntekter på rundt 20 millioner kroner. I dette regnestykket ligger naturligvis mulige sponsoravtaler.

Generalsekretær i skiforbundet

HARDE ØKONOMISKE TIDER: For generalsekretæri Skiforbundet, Ingvild Bretten Berg.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Forlenger ikke

Og nå er det altså klart at den første sponsoren for langrenn trekker seg ut. Det bekreftes av Veidekkes kommunikasjonssjef Helge Dieset overfor NRK.

– Det er riktig at vi ikke forlenger samarbeidsavtalen med skiforbundet som vi har hatt i mange, mange år. Det var en beslutning vi tok før jul og på slutten av 2019, sier Dieset.

Dieset vil ikke kommentere hvor stort beløp de har vært inne med årlig, men langrennssjef Espen Bjervig er klar på at selskapet har bidratt sterkt spesielt til regionsatsingen i Norge.

Ingen løsning klar

Satsingen på rundt 50 løpere i fem regioner driftes i utgangspunktet av kretsleddet, men har fått tilført en million kroner hver per sesong av Norges Skiforbund.

Midlene har dekket heltidsansatt trener, samlinger, smøreteam og støtteapparat i sesong. En stor del av dette beløpet kommer altså fra Skiforbundets sponsoravtale.

DH1P2l456d0

MÅ JAKTE NY SPONSOR: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Satsingen har båret frukter og spesielt i år blitt omtalt som en suksesshistorie.

– Hvordan ser det ut for regionsatsingen nå, synes du?

– Regionlagene har vært viktige og vi jobber nå med en modell for å se hvordan det kan driftes videre. Per nå har vi ingen klar løsning. Det er per dags dato en utfordrende situasjon å finansiere de lagene, sier Bjervig.

– Veldig kritisk

Det er mange løpere som denne sesongen både har slått gjennom og fått sine verdenscupdebuter, samt de som har etablert seg på det øverste nivået, fra regionnivå.

For Team Veidekke Innlandet har Magni Smedås tidvis imponert. Enda mer imponerende har Håvard Solås Taugbøl og Martin Løwstrøm Nyenget vært for samme lag.

Råsterke verdenscupprestasjoner gjør at duoen er høyaktuell for landslaget kommende sesong.

– Om det ikke er katastrofe, så er det et stort tap for norsk langrenn dersom man ikke får noen inn for Veidekke. Det har gjort det mulig for dem under landslag å ha et opplegg, matche seg og få gå verdenscup, sier Solås Taugbøl.

– Det å miste den plattformen, er veldig kritisk. Men får bare håpe de får noen nye på plass. Det er man avhengig av for å ha et tilbud for de som havner utenfor elitelag.

2GMUIiOng3w

KLAR TALE: Fra Håvard Solås Taugbøl, her avbildet da han ble nummer to under verdenscupsprinten på Konnerud tidligere i mars.

Foto: Terje Bendiksby / Terje Bendiksby

– Katastrofalt

På laget i Midt-Norge har Pål Trøan Aune, Jan Thomas Jenssen og Anne Kjersti Kalvå med ujevne mellomrom vært i verdenscuptropper. Fredrik Riseth har også fått sjansen.

– Hvis basisfinanseringen til regionlagene faller bort, som gjør at det ikke er mulighet til å opprettholde en satsing på et akseptabelt nivå, så er det katastrofalt for norsk langrenn, sier leder for styringsgruppen til regionlaget i Midt-Norge, Knut Erling Flataker.

Også Jan Thomas Jenssen fortviler. Han er klar på at regionlagene gjennom avtalen klarer å etablere gode treningsgrupper og et godt sportslig opplegg sørger for at så mange i Norge klarer å satse på langrenn.

obk9N5C1tIk

BEKYMRET: Jan Thomas Jenssen, her etter å ha blitt nummer tre under 15 kilometeren i NM på Konnerud.

Foto: Terje Pedersen / Terje Pedersen

Nå er han redd for at satsingen står for fall. Han er klar over at Skiforbundet fra før av sliter med anstrengt økonomi og han tror regionlagene er blant de første som må lide for det.

– Det vil jo være katastrofalt. Nå har Skiforbundet fått kritikk for at de ikke satser på de som er unge og lovende, men jeg håper de ser viktigheten i oss.

– Vi gjør jo de beste gode ved at de alltid må gå fort for å forsvare plassen sin. Vi er sultne ulver som vil ta plassenere deres. Da gjør de lurt i å investere i oss, sier Jenssen.

Krisemøte i forbundet

Sent torsdag kveld hadde blant annet Bjervig, Torbjørn Skogstad i langrennskomiteen (styreleder i norsk langrenns øverste organ) og lederne i de ulike styringsgruppene i regionlagene et krisemøte om situasjonen.

Flataker vil heller kalle det et møte preget av stort alvor.

– Det er faktisk krise, sier Flataker, samtidig som han minner om at dette er ståa i hele samfunnet og norsk idrett om dagen.

– Det jobbes veldig seriøst for å få det meste på plass. Det er det som er status. Men verken vi eller de som jobber med dette sentralt, er i mål med jobben. Per nå ser det særdeles mørkt ut for mange og for regionlagene. Men enn så lenge er det ingen som har kastet inn håndkleet.

Så vil tiden vise om regionsatsingen kan komme på et nivå som de siste sesongene. Det eneste som er sikkert er at sponsormarkedet er langt tøffere enn det har vært på lang tid.

Siste nytt

 • Nakkebeskyttelse blir et krav for hockeyspillere

  Mandag annonserte det internasjonale ishockeyforbundet at nakkebeskyttelse blir obligatorisk i alle turneringer de arrangerer.

  Det skriver britiske The Guardian.

  Det innebærer blant annet de olympiske lekene i 2026 og VM for både menn og kvinner.

  Påbudet vil ikke gjelde for profesjonelle ligaer som blant annet NHL, som ikke har noen form for beskyttelse. Selv om det i årevis har blitt diskutert om en slikt påbud skal på plass i den amerikanske ligaen.

  Forbundets beslutning om påbud kommer etter dødsfallet til amerikanske Adam Johnson i oktober.

  https://www.nrk.no/sport/mann-pagrepet-og-siktet-etter-ishockeydodsfall-1.16637224

  wWt4B3cAsa8
  Foto: Reuters
 • Erling Braut Haaland kjemper med Max Verstappen og Novak Djokovic om gjev pris

  Erling Braut Haaland er én av bare seks nominerte i kampen om å bli kåret til årets idretttsutøver i verden av BBC.

  Han får kamp av Formel 1-stjernen Max Verstappen, som lekte seg med konkurrentene på veien mot en ny VM-tittel. Tennisstjernen Novak Djokovic kan også vinne prisen. Han vant tre Grand Slam-titler denne sesongen.

  Tirsdag offentliggjorde BBC årets seks nominerte til prisen som har blitt utdelt siden 1960. Blant dem finner vi Erling Braut Haaland. Han var svært viktig for Manchester City da de tok tre titler forrige sesong.

  Den amerikanske turnstjernen Simone Biles, den sørafrikanske rugbyspilleren Siya Kolisi og Barcelona-spiller Aitana Bonmatí er blant de tre siste nominerte.

  Det var Lionel Messi som vant den høythengende BBC-prisen for 2022. Året før gikk rytteren Rachael Blackmore til topps.

  Kun fem ganger tidligere i prisens 70 år lange historie har en fotballspiller gått seirende ut. Erling Braut Haaland kan bli den sjette. I så fall går han i fotsporene til blant andre Eusebio, Pelé, Ronaldo og Cristiano Ronaldo.

  Det er folket som stemmer fram vinneren av BBC-prisen. Den deles ut under en høytidelig galla senere denne måneden, og går til en ikke-britisk utøver som anses å ha gitt et betydelig bidrag til idretten sin det siste året. (NTB)

  Erling Braut Haaland klapper i hendene etter kamp.
  Foto: AP
 • Stina Nilsson vraket i verdenscuptropp

  Svake resultater i sesongstarten i Östersund gjør at skiskytter Stina Nilsson ikke får være med til verdenscuprennene i Østerrike.

  Nilsson ble nummer 84 på normaldistansen og gikk inn til 69.-plass på sprinten i verdenscupåpningen på hjemmebane nylig.

  Dermed har landslagsledelsen bestemt seg for å erstatte henne til kommende verdenscuphelt i Hochfilzen.

  Nilsson skal i stedet gå IBU Cup i Idre. Sara Andersson tar Nilssons plass i Østerrike, der det skal konkurreres i sprint, jaktstart og stafett.

  Nilsson står med én pallplass i verdenscupen i skiskyting etter at hun gjorde overgang fra langrenn foran 2020/21-sesongen. (NTB)

  Stina Nilsson
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal