Mener langrennssjefens eneste valg er å true Klæbo med straff etter sponsornekt

Johannes Høsflot Klæbo nekter å overholde en sponsoravtale gjort mellom Viaplay og Norges Skiforbund fordi det strider mot hans verdisyn. Nå er spørsmålet om han kan forvente sanksjoner fra langrennsledelsen.

Bjervig og Klæbo

VIL IKKE FØLGE AVTALEN: Langrennssjef Espen Bjervig og Johannes Høsflot Klæbo, her under verdenscupåpningen i finske Ruka sist helg.

Foto: NTB

NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt er i hvert fall klar på at forbundet og langrennssjef Espen Bjervig nå bare har ett valg:

1ywRtzHVJYY

NRK-KOMMENTATOR: Jan Petter Saltvedt.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Det er å varsle Klæbo om trusler om sanksjoner. Om det er i form av tilsnakk, bøter, trekk i bonus eller på sikt at han ikke får delta i renn, ut fra hva de har hjemmel til. Hvis forbundet ikke klarer å markere seg i denne saken her, så har de potensielt et kjempeproblem, sier Saltvedt.

– Det er en veldig interessant sak rent prinsipielt med et forbund som blir utfordret av sin store gullkalv. Hvis de ikke markerer seg tidlig her, så blir det vanskelig å komme tilbake når det dreier seg om fremtidig styring av det kommersielle.

«Ikke bra for noen av partene»

Konflikten ble kjent i Adresseavisen mandag. Bakteppet er at Norges Skiforbund tidligere i vinter inngikk et kommersielt samarbeid med Viaplay, der utøverne skal bruke kanalens logo på konkurransedressen. Samtidig er Viaplay en del av NENT-gruppen som har kjøpt rettighetene til verdenscupen i langrenn.

Men det vil ikke Klæbo være en del av. Under verdenscupen i Ruka sist helg nektet han å bruke logoen. Det har han tenkt å fortsette med og til helgen venter verdenscupen på Lillehammer.

For ham er det en prinsippsak og et verdispørsmål, når det kan stilles spørsmål ved uavhengigheten, uttalte han.

– Jeg ser på saken hvor Viaplay er blitt kommersiell sponsor hos skiforbundet som problematisk. Viaplay skal på den ene siden dekke skisporten journalistisk. På den andre siden er de kommersiell sponsor. Slikt kan det settes spørsmålstegn ved. Når spørsmål stilles rundt vår uavhengighet og troverdighet, må noen varsle, sa Klæbo.

25-åringens dom over avtalen er at «dette ikke er bra for noen av partene», og «kortsiktig tenkt av forbundet».

k_RDiL0-h8g

STRIDENS KJERNE: Johannes Høsflot Klæbo uten Viaplay-logo på sitt venstre lår, mens Erik Valnes har den på.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Skiforbundet har siden mandag kveld valgt å ikke kommentere saken.

– Problematisk vei

Ansattebilde

FØLGER SITUASJONEN TETT: Adresseavisens kommentator, Birger Løfaldli.

Foto: Glen Musk / Adresseavisen

Kommentator i Adresseavisen, Birger Løfaldli, er spent på om forbundet kommer til å tillate at Klæbo for andre helg på rad dropper Viaplay-logoen på konkurransedressen.

– Hvis de tillater det, så må de godta at andre dropper forbundssponsorer hvis de begrunner det som Klæbo, som handler om at det strider mot verdisynet hans.

– Da er forbundet inne på en problematisk vei som de neppe har tenkt så grundig over på forhånd. Å tillate Klæbo dette, det kan føre til at de havner i enda mer trøbbel, sier Løfaldli.

– Det handler om verdier

Klæbo sier følgende til NRK tirsdag om han forventer noen reaksjon fra forbundet:

– Jeg har sagt hva jeg mener om saken. Jeg ønsker ikke å spekulere på hvordan Skiforbundet vil reagere fremover.

– Er dette en kamp og konflikt det er verdt å stå i midt i en OL-sesong?

– Det er nå saken er aktuell. Jeg er opptatt av min troverdighet og uavhengighet i forhold til mediene. Dette er en sak med viktige prinsipper – og det er jeg villig til å ta en diskusjon rundt, selv om det er OL-sesong.

– Handler dette om egne kommersielle muligheter, som for eksempel å vise frem personlige sponsorer?

– Nei, dette handler ikke om penger i hele tatt. Det handler om verdier. Dette er noe jeg står for – og jeg vil ikke gamble med verken uavhengighet eller troverdighet, sier Klæbo.

– Mer kjølig enn noen gang

E-WDw_VpyLo

BLIR PRESSET: Langrennssjef Espen Bjervig, her avbildet tidligere i sesongen.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Adresseavisens kommentator vurderer forholdet mellom forbund og deres største stjerne på herresiden slik:

– Det er iskaldt.

– Det er mer kjølig enn noen gang. Avstanden er også større enn noen gang har vært. Det er ganske dramatisk. Forholdet mellom dem har vært turbulent i flere år. Til forskjell fra Petter Northug har det ikke kommet til overflaten, men når Klæbo velger å ta den kampen og i offentligheten så er det tøffere enn noen gang.

– Lar Klæbo-leiren styre

Så er også spørsmålet hva som skjer med avtaleverdien når en så stor stjerne nekter å bruke merket på konkurransedressen.

– På kort sikt får jo Viaplay stor oppmerksomhet. Men at den største stjernen dropper dem gjør at Viaplay kommer dårlig ut av det. Jeg ser ikke for meg at de godtar det. Det blir som at Erling Braut Haaland nekter å ha Bama (sponsor for NFF) på treningsdressen til landslaget i fotball, sier Løfaldli.

– Så velger Skiforbundet å ikke kommentere dette. Hva slags tanker gjør du deg om det?

– Jeg er overrasket over at de ikke kommer tydeligere på banen og sier hva de tenker om saken. I dag kom det en beskjed der det stod ingenting. Dermed lar de Klæbo-leiren styre og sette dagsorden. Det er enkelt å sympatisere med Klæbo med hans begrunnelse. Når de velger å være tause, så taper de på det, sier Adressa-kommentatoren.

Sportsnyheter

Rørt McGrath (21) på pallen under en måned etter skade: – Jeg klarte ikke slutte å gråte

Det har vært mye stang ut for Atle Lie McGrath den siste tiden. Så sent som på nyttårsaften brakk han tommelen og måtte operere – i verste fall stod OL i fare. Men i siste renn før lekene slo han kraftig tilbake.

Siste nytt

 • Martial leies ut til spansk klubb

  Manchester United har blitt enig med den spanske fotballklubben Sevilla om et utlån av den offensive spilleren Anthony Martial for resten av sesongen

  Det bekrefter klubben på sine nettsider.

  Innhoppet til franskmannen mot West Ham i Premier League i midten av januar blir de siste minuttene på fotballbanen for Martial i Manchester United-drakten, iallfall på en god stund.

  Det er ingen klausul i avtalen som kan gjøre Martial til permanent Sevilla-spiller, så franskmannen skal returnere til Manchester United etter sesongslutt.

  Martial har hatt en vanskelig sesong i United, etter at både Jadon Sancho og Cristiano Ronaldo kom inn i sommer, og i desember informerte han Manchester United-manager Ralf Rangnick om at han ønsket å forlate klubben. Nå er utlånet et faktum.

  Martials nåværende kontrakt med United løper fram til 2025 (2024 pluss opsjon på ett år).

  Premier League - Manchester United v Everton
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Hodgson tar over Watford

  Roy Hodgson blir ny manager for Watford. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

  Hodgson ledet Crystal Palace fra 2017 til 2021, og ga seg i utgangspunktet som manager etter den perioden.

  Nå er imidlertid 74-åringen klar for ny jobb, og det blir hans 23. periode som hovedtrener i en klubb.

  Han tar over for en annen veteran, Claudio Ranieri. Watford har slitt i nedrykksstriden denne sesongen, og ligger foreløpig på sisteplass i Premier League.

  Pozzo-familien, som eier Watford, har tidligere jobbet med Hodgson under hans korte tid i Udinese for 20 år siden. Nå gjenforenes de i England.

  FILE PHOTO: Premier League - Crystal Palace v Arsenal
  Foto: XXSTRINGERXX xxxxx / Reuters
 • Mané sendte Senegal til kvartfinale

  Storfavoritt Senegal slet lenge mot lille Kapp Verde i afrikamesterskapets åttedelsfinale, men vant 2-0 etter at motstanderen fikk to mann utvist.

  Kapp Verde har vært en av mesterskapets mange overraskelser, og laget holdt nullen i over en time, men Liverpool-stjernen Sadio Mané satte inn ledermålet i det 63. minutt.

  Da var Kapp Verde redusert til ni mann etter at midtbaneankeret Patrick Andrade og keeper Vozinha var sendt av banen med rødt kort. Andrade ble utvist i det 27. minutt, Vozinha i det 57., begge etter VAR-inngripen.

  Vozinha ble utvist etter å ha skallet med Mané. Tydelig preget av hodesmellen spilte Senegal-kapteinen videre lene nok til å score ledermålet, men så måtte han ut.

  Kampen levde helt til overtiden, da Ahmadou Bamba Dieng satte inn 2-0. Det var Dieng som kom inn for Mané.

  Sadio Mane
  Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal