NRK Meny
Normal

Liv Grete om fyllebråket: – De har et ansvar for Norge

Liv Grete Skjelbreid Poirée forstår at Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø straffes knallhardt etter fyllekula i Pokljuka.

Emil Hegle Svendsen og brødreparet Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø har fått store bøter etter å ha drukket alkohol og gjort hærverk på biler under verdenscupen i Pokljuka. Hærverket på svenske biler blir slott stort opp i nabolandet.

bø

Emil Hegle Svendsen og Johannes og Tarjei Bø får straff av det norske skiskytterforbundet etter episoden i Pokljuka.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg synes det er veldig uheldig for norsk skiskyting, uheldig for guttene og uheldig for rekrutteringen. Det er litt synd at en sikkert ganske så uheldig episode utviklet seg til å bli så stor som den er blitt denne gangen, sier NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Torsdag ble det klart at tre av Norges fire største skiskytterstjerner trekkes 100.000 kroner i bonuser etter å ha skeiet ut under verdenscupen i Pokljuka i mars.

«De var ute på byen på torsdagen under verdenscupen i Pokljuka, drakk alkohol, badet i sjøen og begikk hærverk ved å tappe luften ut av dekkene til ulike nasjoner og serviceteam utenfor,» skriver idrettssjef Per Arne Botnan i Skiskytterforbundet i en intern e-post som ble publisert av Nettavisen.

Liv Grete Skjelbreid Poirée, Beitostølen

Liv Grete Skjelbreid synes det er uheldig at Emil Hegle Svendsen og brødrene Bø drakk alkohol i Pokljuka.

Foto: Rune Fossum / NRK

– Veldig streng straff

– Det er veldig streng straff, men antageligvis noe ledelsen har funnet ut at de er nødt til å slå ned på for å vise at hvis man ikke følger de reglene som er satt, så får det konsekvenser, sier Skjelbred Poirée, som tror de aktuelle løperne aksepterer straffen og legger hendelsen bak seg.

Hun har en viss forståelse for at utøvere slipper seg litt ned etter OL, som for alle var sesongens desiderte hovedmål. Hun synes ikke det er rimelig å kreve at utøverne skal være totalt avholdende til alkohol.

Men hun understreker at de har et stort ansvar når de er ute og representerer Norge.

– De skal ikke være redde for at de viser at de er ungdommer og har et liv utenom idretten. Men de har en jobb å gjøre, og de har et ansvar for framtida til norsk skiskyting. Det bør de ta på alvor. De representerer Norge når de er på reise, og det er viktig å tenke på.

Ingen ukultur – ennå

NRKs ekspert velger å se på episoden som en enkeltstående hendelse. At utøverne straffes så hardt som de gjør, mener hun er et signal om at landslaget vil ta et eventuelt problem ved roten.

– Jeg tror kanskje ikke det er en ukultur på landslaget per dags dato, men jeg er sikker på at ledelsen har lyst til å slå ned på det og vise at det ikke er akseptabelt i det hele tatt. Man er nødt til å jobbe, og de vil ikke ha den kulturen inn i skiskytingen, for da vet de at det går utover resultatene på sikt, påpeker hun.

– Kunne dette ha skjedd med Ole Einar Bjørndalen?

– Nei! Og det sier veldig mye om hvorfor Ole Einar har vært god i alle de årene han har vært god, hvorfor han har oppnådd alle resultatene han har gjort. Han har vært profesjonell fra han var 13 til han er over 40 og jobbet steinhardt. Det er ikke gratis å bli så god som Ole Einar, påpeker Skjelbred Poirée, og hever en advarende pekefinger:

– Hvis noen tror at de kan flyte på et talent og oppnå de resultatene han har oppnådd, så tror jeg de er kommet litt på feil plass.

Skjelbreid Poirées ekspertkollega i NRK, Halvard Hanevold, tror ikke det er tilfeldig at Bjørndalen ikke er innblandet i fyllebråket.

– Sånn jeg kjenner Ole Einar så er det nok ikke tilfeldig at han ikke er blant de som er innblandet i denne episoden.

Halvard Hanevold

Halvard Hanevold tror ikke det er en ukultur på landslaget og at hendelsen i Pokljuka er et enkelttilfelle.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Klart det svir

Heller ikke Hanevold tror det er noen ukultur på landslaget.

– Jeg velger å tro at dette er et enkelttilfelle. Det er viktig å huske på at dette er utøvere som vanligvis er veldig seriøse og som har prestert bra.

Er det uvanlig at skiskytterne tar seg noen pils når de er på konkurranser?

– Ja, det er uvanlig. Da jeg var aktiv så jeg jo at folk var ute og hørte noen historier om det, men det var, og er nok ikke, det som er standarden.

Han synes straffen skiskytterforbundet har landet på er grei.

– Det er klart at det svir for utøverne. 100.000 er ganske mye, men med det viser forbundet at dette ikke er det som er standarden, og at de slår hardt ned på glipper som dette, sier Hanevold.

NRK.no har ikke lyktes i å komme i kontakt med noen av de tre aktuelle utøverne torsdag.

Siste nytt

 • Sterk slutt sikret seier

  Spanske Omar Fraile sikret sin første etappeseier i Tour de France da han gikk til topps på den 14. etappen i årets utgave. På Belgias nasjonaldag så det lenge ut til at det skulle bli belgisk etappeseier, men Fraile ble for sterk opp monsterbakken.

  Tour de France
  Foto: Benoit Tessier / Reuters
 • Norges J19-lag til semifinale

  Norges J19-lag tok seg til semifinale i EM-sluttspillet med å ta sin annen seier i gruppespillet. Lørdag ble Frankrike slått 1-0. Sophie Haug scoret Norges eneste mål.

  UEFA European kvinner U-19
  Foto: Urs Flueeler/keystone / NTB scanpix
 • Semifinale for sandvolleyballgutta

  Anders Mol og Christian Sørum er klare for semifinale i EM etter 2-1 seieren mot den nederlandske duoen Varenhorst/Bouter. Det var deres femte strake seier i mesterskapet. Semifinalen spilles søndag, etterfulgt av en eventuell finale samme dag.

  Foto: Peter Schneider / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
X Games Minneapolis
X Games Minneapolis -- Menn BMX Dirt Finale | Menn Motorcross Best Whip Finale | Menn Motocross Best Trick Finale | Menn Skateboard Big Air Finale