Hopp til innhold

Liv Grete om fyllebråket: – De har et ansvar for Norge

Liv Grete Skjelbreid Poirée forstår at Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø straffes knallhardt etter fyllekula i Pokljuka.

Emil Hegle Svendsen og brødreparet Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø har fått store bøter etter å ha drukket alkohol og gjort hærverk på biler under verdenscupen i Pokljuka. Hærverket på svenske biler blir slott stort opp i nabolandet.

bø

Emil Hegle Svendsen og Johannes og Tarjei Bø får straff av det norske skiskytterforbundet etter episoden i Pokljuka.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Jeg synes det er veldig uheldig for norsk skiskyting, uheldig for guttene og uheldig for rekrutteringen. Det er litt synd at en sikkert ganske så uheldig episode utviklet seg til å bli så stor som den er blitt denne gangen, sier NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid Poirée.

Torsdag ble det klart at tre av Norges fire største skiskytterstjerner trekkes 100.000 kroner i bonuser etter å ha skeiet ut under verdenscupen i Pokljuka i mars.

«De var ute på byen på torsdagen under verdenscupen i Pokljuka, drakk alkohol, badet i sjøen og begikk hærverk ved å tappe luften ut av dekkene til ulike nasjoner og serviceteam utenfor,» skriver idrettssjef Per Arne Botnan i Skiskytterforbundet i en intern e-post som ble publisert av Nettavisen.

Liv Grete Skjelbreid Poirée, Beitostølen

Liv Grete Skjelbreid synes det er uheldig at Emil Hegle Svendsen og brødrene Bø drakk alkohol i Pokljuka.

Foto: Rune Fossum / NRK

– Veldig streng straff

– Det er veldig streng straff, men antageligvis noe ledelsen har funnet ut at de er nødt til å slå ned på for å vise at hvis man ikke følger de reglene som er satt, så får det konsekvenser, sier Skjelbred Poirée, som tror de aktuelle løperne aksepterer straffen og legger hendelsen bak seg.

Hun har en viss forståelse for at utøvere slipper seg litt ned etter OL, som for alle var sesongens desiderte hovedmål. Hun synes ikke det er rimelig å kreve at utøverne skal være totalt avholdende til alkohol.

Men hun understreker at de har et stort ansvar når de er ute og representerer Norge.

– De skal ikke være redde for at de viser at de er ungdommer og har et liv utenom idretten. Men de har en jobb å gjøre, og de har et ansvar for framtida til norsk skiskyting. Det bør de ta på alvor. De representerer Norge når de er på reise, og det er viktig å tenke på.

Ingen ukultur – ennå

NRKs ekspert velger å se på episoden som en enkeltstående hendelse. At utøverne straffes så hardt som de gjør, mener hun er et signal om at landslaget vil ta et eventuelt problem ved roten.

– Jeg tror kanskje ikke det er en ukultur på landslaget per dags dato, men jeg er sikker på at ledelsen har lyst til å slå ned på det og vise at det ikke er akseptabelt i det hele tatt. Man er nødt til å jobbe, og de vil ikke ha den kulturen inn i skiskytingen, for da vet de at det går utover resultatene på sikt, påpeker hun.

– Kunne dette ha skjedd med Ole Einar Bjørndalen?

– Nei! Og det sier veldig mye om hvorfor Ole Einar har vært god i alle de årene han har vært god, hvorfor han har oppnådd alle resultatene han har gjort. Han har vært profesjonell fra han var 13 til han er over 40 og jobbet steinhardt. Det er ikke gratis å bli så god som Ole Einar, påpeker Skjelbred Poirée, og hever en advarende pekefinger:

– Hvis noen tror at de kan flyte på et talent og oppnå de resultatene han har oppnådd, så tror jeg de er kommet litt på feil plass.

Skjelbreid Poirées ekspertkollega i NRK, Halvard Hanevold, tror ikke det er tilfeldig at Bjørndalen ikke er innblandet i fyllebråket.

– Sånn jeg kjenner Ole Einar så er det nok ikke tilfeldig at han ikke er blant de som er innblandet i denne episoden.

Halvard Hanevold

Halvard Hanevold tror ikke det er en ukultur på landslaget og at hendelsen i Pokljuka er et enkelttilfelle.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Klart det svir

Heller ikke Hanevold tror det er noen ukultur på landslaget.

– Jeg velger å tro at dette er et enkelttilfelle. Det er viktig å huske på at dette er utøvere som vanligvis er veldig seriøse og som har prestert bra.

Er det uvanlig at skiskytterne tar seg noen pils når de er på konkurranser?

– Ja, det er uvanlig. Da jeg var aktiv så jeg jo at folk var ute og hørte noen historier om det, men det var, og er nok ikke, det som er standarden.

Han synes straffen skiskytterforbundet har landet på er grei.

– Det er klart at det svir for utøverne. 100.000 er ganske mye, men med det viser forbundet at dette ikke er det som er standarden, og at de slår hardt ned på glipper som dette, sier Hanevold.

NRK.no har ikke lyktes i å komme i kontakt med noen av de tre aktuelle utøverne torsdag.

Siste nytt

  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal