Hopp til innhold

Mener fiaskorenn reddet stafettgullet

HOLMENKOLLEN (NRK): Skiskytterkvinnenes gulloppskrift har bestått av skytetrening, psykologhjelp og å ikke snakke om medaljesjansene på stafetten.

BIATHLON-WORLD-NORWAY

GULLAGET: Synnøve Solemdal (f.h.), Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu ble verdensmestere på hjemmebane på stafetten.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

For to dager siden var beste norske kvinne nummer 31 på normaldistansen - etter helsprekk på standplass. Også jaktstarten forrige helg endte med en real skytekollaps og Marte Olsbus 19. plass som beste norske.

Men fredag var stafettlaget uslåelig i Holmenkollen, både i sporet og foran blinkene. Dermed kunne fire lykkelige jenter ta imot hyllesten på hjemmebane ikledd nye gulljakker.

Helomvending

Skiskytterkvinner

GODT SAMARBEID: Hovedtrener Stian Eckhoff, skytetrener Joar Himle, Marte Olsbu, Fanny Horn Birkeland, Synnøve Solemdal og fysisktrener Steinar Mundal.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Og nettopp nedturen på både jaktstarten og 15 kilometeren tror laget kan ha bidratt til stafettsuksess.

– Jeg tror det var viktig at vi dreit oss på normalen. Da senker vi skuldrene og fokuserer på oss selv, forteller Synnøve Solemdal, som ble vraket fra normaldistansen.

– I dag klarte jeg å være offensiv, og det er jeg fornøyd med, sier Tiril Eckhoff etter å ha skutt to fulle hus på tredjeetappen.

Jentenes fysiske trener, Steinar Mundal, smilte fra øre til øre etter dagens helomvending.

– Egentlig var det gunstig, psykologisk sett, at det gikk dårlig. Vi har jo ikke lyst til å gå dårlig, men hvis vi kan vinne stafetten er det greit. De var revansjesugne, mener Mundal.

– Det var lettere å legge det bak seg og jobbe inn mot stafetten. Jeg tror det var sunt for oss å ikke levere på normalen, tilføyer hovedtrener Stian Eckhoff.

Pskologhjelp og skytetrening

Men revansjelysten var ikke den eneste delen av kvinnenes gulloppskrift. Etter svak gjennomføring på standplass i flere renn, har skytetrener Joar Himle jobbet iherdig.

– Joar har vært veldig tydelig med jentene og gitt noen få ting på skytinga de skal ta med seg, forteller trener-Eckhoff.

– For min del var jeg litt anspent i venstrearmen, så det tenkte jeg på i dag. At jeg måtte være avslappet. Det er kun avtrekksfingeren som skal jobbe, forklarer ankerkvinne Marte Olsbu.

Solemdal

TO FULLE HUS: Synnøve Solemdal takker psykologen for god skyting.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I tillegg har psykolog Tom Henning Øvrebø jobbet tett med kvinnene under VM.

– Jeg snakker konstant med ham. Han er veldig tilgjengelig. Tom Henning skal ta en del av æren for at vi står her i dag. Han er veldig flink til å få oss til å slappe av og fokusere på det vi skal gjøre, forklarer Solemdal etter 10 av 10 treff.

BIATHLON-WORLD-NORWAY
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Ingen medaljeprat

Det viktigste har likevel kanskje vært å ikke snakke om det uttalte medaljemålet på stafetten.

– Vi har sagt lite, og vært bevisste på hva vi har sagt, innrømmer Stian Eckhoff.

– Vi tok det helt rolig og koblet av med andre ting i går kveld, røper Mundal.

– Det har vært fokus på at vi bare skulle kose oss, senke skuldrene og ikke ha noe press på oss. Det tror jeg var nøkkelen til dagens suksess, bekrefter Solemdal.

Laster innhold, vennligst vent..

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal