Hopp til innhold

Mener Carlsen lurte computeren da han tok VM-bronse: – Pila trodde ikke på ham

Magnus Carlsen sikret bronsen i fischersjakk-VM etter en overlegen seier over Nodirbek Abdusattorov. Spesielt én av seirene får ekspertene til å bruke store ord.

Magnus Carlsen

LURTE PILA? Ifølge ekspert Atle Grønn skjønte selv ikke sjakkpila hva Magnus Carlsen holdt på med i det tredje partiet.

Foto: NTB / NRK

– Dette er Magnus' beste parti i denne turneringen. Det er så originalt fra start, sier en forbløffet Atle Grønn.

NRK-eksperten fikk se Magnus Carlsen feie Nodirbek Abdusattorov av brettet med seire i tre av fire partier i fischersjakk-VM på Island. Dermed sikret han den viktige tredjeplassen.

Magnus Carlsen

KONSENTRERT: Magnus Carlsen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

I det tredje partiet viste 31-åringen virkelig hvorfor han er regnet som klodens beste sjakkspiller.

Carlsen, som hadde fordelen av hvite brikker, tok flere kreative valg i åpningsspillet, men hverken eksperter eller sjakkpila var spesielt imponert.

Men etter hvert som brikkene forsvant fra brettet, merket både computere og NRKs eksperter hva Carlsen var i ferd med å gjøre.

Kort tid senere var seieren i boks.

– Han blåser i pila i starten og får betalt tilbake. Publikum, motstander og pila trodde ikke på ham, men Magnus fikk rett, sier Grønn om verdenseneren.

SE FINALEN: Her kan du se det avgjørende armageddon-partiet mellom Nakamura og Nepo.

Fikk kontroll på klokka

Eksperten mener han har sett lignende spill fra Carlsen tidligere i turneringen, men påpeker at nordmannen gang på gang har havnet i samme felle:

Han har brukt for mye tid.

Atle Grønn

EKSPERT: Atle Grønn.

Foto: Lars Bryne / NRK

– I dag har Carlsen klart å spille på den kreative måten uten å brenne for mye tid, så det ser ut som om han har bedre kontroll, sier Grønn.

Carlsen erkjenner at planen hans hadde «en viss risiko».

– Det var et spennende parti. Jeg gikk for en ambisiøs plan, som hadde en viss risiko. Det var en vanskelig stilling å spille, men han gjorde en feil. Da ble det enveiskjøring, sier Carlsen.

Også etter det fjerde og avgjørende partiet var Grønn full av lovord.

– Dette er et nydelig parti. Han har virkelig spilt bra de siste tre partiene. Han har endelig knekt koden, sier eksperten.

Carlsens motstander Nodirbek Abdusattorov var ikke helt enig med NRK-ekspertens analyse.

– Jeg synes ikke han spilte så bra. Det føltes som jeg hadde en sjanse, særlig i andre parti. Det var et «rollercoaster-game». Så spilte han bedre, sammenlignet med de to første. Men jeg følte at jeg hadde en sjanse, sier han.

Ladet opp i svømmehallen

Carlsen virket godt fornøyd etter bronsemedaljen var i boks.

– Det har vært sånn som i Champions Chess Tour ... Når jeg har tapt semifinalen, har jeg vunnet bronsefinalen. Det er noe jeg ufrivillig har blitt ekspert på, smiler Carlsen.

Carlsen kom til bronsefinalen etter et brutalt tap mot Jan Nepomnjasjtsjij i semifinalen lørdag. Storfavoritten fra Norge vant det første partiet, men røk deretter på tre strake tap mot russeren.

– Jeg tror nok Abdusattorov også gikk litt tom etter skuffelsen i går. For å være helt ærlig vil jeg som oftest slå begge to (Abdusattorov og Nepo), gliser Carlsen.

Det norske sjakkesset røper at han ladet opp til bronsefinalen med en svømmetur.

– Jeg hadde en god tur i svømmehallen i dag og fikk tatt både et kaldt og varmt bad, så jeg følte meg ikke så verst. Jeg fikk avsluttet med noe positivt. Tredjeplass er bedre enn fjerde og det var gøy å spille i dag, men det er en bismak å se de andre spille finale, sier 31-åringen.

I finalen mellom russeren Jan Nepomnjasjtsjij og amerikanske Hikaru Nakamura sto det 1,5 mot 1,5 etter tre partier. De to gikk deretter for en rask remis, slik at finalen må avgjøres i armageddon.

Der var Nakamura den beste av de to.

Siste nytt

 • KFUM rystet hjemmelaget i historisk kamp

  Den historiske midnattssolkampen på Romssa Arena endte 2–1 til gjestene fra Oslo.

  Det var hjemmelaget som styrte mest de første 45 minuttene, men de store sjansene lot vente på seg i første omgang.

  – Vi har ikke skapt så mye, så da er det umulig å være fornøyd, sa KFUMs Johannes Nuñez til TV 2 i pausen.

  To målløse lag gikk til hvilen, men allerede fem minutter ut i andre omgang førte Johannes Nuñez gjestene opp i ledelsen etter en skudd som gikk via en Tromsø-spiller.

  Det var to langt mer offensive lag som var klare for 45 nye minutter i midnattssolen.

  I det 63. minutt slo Tromsø tilbake. Jakob Napoleon Romsaas utlignet for hjemmelaget, og ga Tromsø-supporterne noe å juble for.

  De røde og hvite jaktet en scoring, men fikk ikke satt ballen i nettet til bak KFUM-keeperen. I stedet stanget Momodou Lion Njie gjestene i føringen.

  Hele 14 minutter ble lagt til på Romssa Arena etter at det ble kastet tennisballer og andre gjenstander på banen ved to anledninger.

  Til tross for mye tilleggstid, ble det ikke flere scoringer. Kampen endte 1–2.

  Med seieren her klatret KFUM fire plasser opp på tabellen og dro ifra tidligere tabellnabo Tromsø, som falt ned på en 14. plass.

  Eliteserien i fotball 2024: Tromsø-KFUM Oslo
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
 • Viking enig med belgisk klubb om overgang for Gunnarsson

  Patrik Gunnarsson drar fra Viking til belgiske Kortrijk. Islendingen reiser til Belgia for å gjennomføre medisinsk test søndag.

  Det melder klubben i sine mediekanaler.

  Islendingen kom til Viking fra engelske Brentford i 2022, men var også på lån i Stavanger i 2021. Han har siden spilt 90 kamper for klubben. Senest lørdag holdt han nullen mot KBK.

  Gunnarsson drar søndag til Belgia for å gjøre medisinsk test og sluttføre overgangen.

  Viking har vært i strålende form den siste perioden, med fem seirer og én uavgjort på de siste seks kampene. Stavanger-klubben har med det tatt seg opp til tredjeplass, fem poeng bak Bodø/Glimt med én kamp til gode. (NTB)

  Patrik G
  Foto: NTB
 • Ubeseirede Mol og Sørum klare for semifinale i Wien

  Sandvolleyballstjernene Anders Mol og Christian Sørum fortsatte seiersrekken og er klare for semifinale i verdenstourturneringen i Wien.

  Kvartfinaleseieren kom mot amerikanske Miles Partain og Andy Benesh med sifrene 21-17, 21-16.

  I semifinalen venter vinneren av oppgjøret mellom spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira Collado og den tyske duoen Nils Ehlers og Clemens Wickler. De møtes senere lørdag.

  Mol og Sørum tok styringen i første sett og opparbeidet seg raskt en komfortabel ledelse. Den norske duoen vant til slutt settet 21-17 og kunne dermed sikre semifinalebillettene i andre sett.

  Sett to startet imidlertid langt jevnere, hvor parene fulgte hverandre stort sett hele veien til 12-12. Da tok Mol og Sørum styringen igjen og skaffet seg en stor ledelse, som de holdt hele veien inn til 21-16-seier.

  Turneringen er Mol og Sørums siste før OL i Paris. Der er nordmennene tittelholdere og kan bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal