Hopp til innhold

– Magnus har lagt ekstra press på seg selv

ZÜRICH (NRK.no): Legendariske Bobby Fischer nektet å spille etter han vant VM, for han mente en verdensmester aldri kan tillate seg å gjøre feil. Magnus Carlsen tar langt større sjanser som tittelforsvarer.

Magnus Carlsen møter sveitsisk presse

Magnus Carlsen har uttalt at han skal være en aktiv verdensmester. Her møter han sveitsisk presse før onsdagens turnering i Sveits.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Bobby Fischer

Bobby Fischer, av noen regnet som tidenes beste sjakkspiller, håndterte verdensmesterrollen ganske annerledes enn Magnus Carlsen.

Foto: RFS / AP
  • Følg åpningskampene av storturneringen i Zürich her fra 19.30! I dag spiller Carlsen og co såkalt lynsjakk.

– Ja, jeg har absolutt lagt press på meg selv, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

Verdens beste sjakkspiller er i ferd med å gå løs på sin første turnering siden VM i november, da han ble verdensmester for første gang. Og han har ikke ligget lavt siden sist, selv om han knapt har spilt sjakk.

– Magnus har kommet med en del uttalelser om at han skal vise at han er best. Det betyr at han legger ekstra press på seg selv. Andre spillere er ofte opptatt av å ikke legge press på seg selv fra utsiden, men det gjør Magnus, sier den norske stormesteren Leif Erlend Johannessen til NRK.no.

Lover å være en aktiv verdensmester

Etter VM-triumfen var Carlsen raskt ute med å kommentere at han skal være en helt annen type verdensmester enn forgjengeren Vishwanathan Anand.

Dagen etter VM-triumfen, i et intervju med alle de store norske mediene, lovet nordmannen lovet å være en aktiv verdensmester og vise at han er best.

– Jeg vil fortsette å vinne, både VM og andre ting. Jeg vil være en aktiv verdensmester. Jeg vil spille turneringer, være aktiv og vinne. Jeg vil ikke være typen som gjør det dårlig og unnskylder meg med at VM er viktigst, sa den nybakte mesteren.

Magnus Carlsen har vært skånet for det meste av pressen under ukene i India. Mandag fikk norsk presse endelig en lengre prat med den ferske verdensmesteren i sjakk. Se hele intervjuet her.

VIDEO: Se det 11 minutter lange intervjuet hvor Magnus Carlsen blant annet forteller at han skal være en aktiv verdensmester. Intervjuet ble gjort dagen etter Carlsen ble verdensmester.

Fischer nektet å spille turneringer

– Han har helt klart lagt litt press på seg selv med det han har sagt, sier Norges nest beste sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer, til NRK.no.

Carlsen følger nemlig et ganske annet spor en en del tidligere verdensmestere. Det mest kjente eksempelet er Bobby Fischer, som sa nei til å delta i turneringer etter han vant VM fordi han mente at en verdensmester ikke kunne tillate seg feil.

Også Vishwanathan Anand spilte etter hvert færre og færre turneringer utenom VM.

– Det blir veldig viktig for Magnus å vise at han er verdens beste. Han har alt å tape, sier Johannessen.

– Magnus må lære seg å være verdensmester

Han får støtte av en rekke sjakkspillere NRK.no har snakket med. Simen Agdestein, Magnus Carlsens gamle lærer, mener 23-åringen umulig kan være upåvirket av rollen som verdensmester.

– Turneringen i Zürich blir veldig spennende, for nå må Magnus lære seg å være verdensmester. Magnus er en fyr som lærer fort, men det er klart dette påvirker ham. Det er mer press nå, sier Agdestein.

– Jeg tror han må bruke litt tid på å bli vant til å være verdensmester, sier NTG-læreren.

Magnus Carlsen har knapt hatt tid til å trene sjakk etter VM-seieren for 2 måneder siden. Nå før han møter verdenseliten i Zürich er han derfor enda mer nervøs enn normalt. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

VIDEO: Se Magnus Carlsen spille sjakk i en park i Zürich.

Sammenligner presset med fotball

Simen Agdestein

Simen Agdestein, tidligere landslagsspiller i fotball og toppspiller i sjakk, vet mye om press fra mediene.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Den gamle norgesmesteren i sjakk har også spilt på landslaget i fotball og er vant til å håndtere forventningene fra den norske pressen.

Han mener at selv iskalde Carlsen vil bli påvirket av kravet fra de hjemlige journalistene.

– Det er akkurat som da jeg spilte fotball. Det var kjempegøy på nest øverste nivå, men plutselig kommer du til eliteserien og får én på børsen, sier Agdestein.

Tror Carlsen håndterer presset

– Det er klart det er stor fallhøyde. Det kan bare gå nedover med den posisjonen han har nå, så alt annet enn seier er en skuffelse, sier NRKs sjakkommentator Torstein Bae.

Advarslene til tross – de norske sjakkekspertene er ikke veldig bekymret for Magnus Carlsen. De mener han har alt som skal til for å møte presset, og at han til og med kan finne på å spille enda bedre med store forventninger.

Carlsen selv innrømmet etter VM-kampene at han var så nervøs under det tredje partiet at han nesten skalv for mye til å flytte den første brikken, men mener han kan håndtere presset så lenge han fortsetter å spille bra.

– Jeg tror absolutt jeg kan leve opp til de uttalelsene. Det presset er ikke noe negativt inntil det skulle begynne å gå dårlig, og det håper jeg ikke det gjør med det første, smiler Magnus Carlsen.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal