Hopp til innhold

Nervøs Carlsen innrømmer: – Det har ikke blitt mye trening

ZÜRICH (NRK.no): Magnus Carlsen (23) har omtrent ikke hatt tid til sjakk mellom prisutdelinger og kjendisoppdrag. Nå hopper han rett uti fra tieren når han møter tidenes sterkeste sjakkfelt.

Magnus Carlsen i Sveits

– Jeg synes det er sabla vanskelig å se forskjell på de brikkene. Uff, nei, utbryter Magnus Carlsen med et glis når han skal spille et lekent parti sjakk i en park i Zürich. Carlsen innrømmer at han er litt rusten etter mange uker uten skikkelig sjakktrening.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen blir intervjuet av sveitsisk TV i en park i Zürich,

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Hvor mye sjakk jeg har trent?

Magnus Carlsen drar på spørsmålet. Det går to-tre sekunder.

– Det… Nei. Nå i det siste har det ikke vært mye. Jeg har jo vært på reise, innrømmer verdensmesteren med et unnskyldende smil.

Glemte pulsklokka hjemme

NRK.no møter 23-åringen på en solfylt plass i Zürich.

Noen få hundre meter unna, på det råflotte hotellet Savoy, skal han møte store deler av verdenseliten om et døgn.

Trolig uten de mye omtalte pulsklokkene – en litt døgnvill Carlsen må nemlig innrømme med et flaut glis at han har glemt sin hjemme.

VIDEO: Se Magnus Carlsen spille sjakk i parken i Zürich:

Magnus Carlsen har knapt hatt tid til å trene sjakk etter VM-seieren for 2 måneder siden. Nå før han møter verdenseliten i Zürich er han derfor enda mer nervøs enn normalt. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren

Se NRKs videoreportasje fra dagen før dagen i Zürich. Reporter/foto/redigering: Nils Fredrik Røren.

Innrømmer at han er nervøs

Bæringen prater lenge med de sveitsiske pressefolkene, og etter en litt trå start finner han sakte, men sikkert smilet. For det tar tid å akklimatisere seg til sjakksirkuset igjen.

– Jeg har ikke spilt så mye, men jeg har rukket å legge en sånn halvveis plan for hva jeg skal gjøre her. Jeg er spent på hvordan det kommer til å gå. Sånn er det alltid når man ikke har spilt på noen måneder. Da vet man ikke hva som kommer til å skje de første partiene, sier Carlsen.

– Er du nervøs?

– Det er jeg absolutt. Jeg har gjort litt forberedelser og fått litt spilletrening med lynsjakk og sånt, men det blir aldri helt det samme som å spille i ordentlige turneringer, sier han.

  • Følg turneringen i Zürich trekk for trekk på NRK.no fra onsdag 19.00!
Magnus Carlsen møter sveitsisk presse

Magnus Carlsen møtte sveitisk presse på spillerhotellet på tirsdagen før turneringen starter. Det tok en solid runde med spørsmål før nordmannen kom skikkelig i gang med litt glimt i øyet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Valgte bevisst å gjøre annet enn sjakk

I stedet for å trene har han reist rundt med sponsorer, møtt kjendiser og mottatt priser. Det kan høre ut som bortkastet tid for en toppidrettsutøver, men det ligger et bevisst valg bak å gjøre noe helt annet enn sjakk.

Å spille et sjakkparti på toppnivå er som å gå opp til en ekstremt vanskelig eksamen, og i VM var det bare noen få hviledager mellom partiene. Etter noe sånt trenger man hvile.

Dessuten har nordmannen alltid lyktes best ved å trene når han har overskudd – og tenke på andre ting når han mangler det. Tidligere trener Simen Agdestein forklarer:

– Magnus er litt utradisjonell. Han trenger ikke sitte lenge med sjakken for å gjøre det bra, det kan være like effektivt å spille tennis eller gjøre helt andre ting. Det viktigste er at han trives, sier stormesteren, som for tiden er på Gibraltar i forbindelse med en stor sjakkturnering.

– Etter læreboka er det ikke bra å ha fokus på så mye annet, men dette handler ikke om boka. Dette handler om hva som fungerer for Magnus, sier Simen Agdestein til NRK.no.

– Åpent hvem som vinner

Leif Erlend Johannessen

Stormester Leif Erlend Johannessen.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Stormester Leif Erlend Johannessen tror ikke at Carlsen er helt på topp fra starten av i Zürich.

– Han har ikke hatt mye tid til å forberede seg rent sjakklig, så han er helt sikkert litt rusten. Jeg mener det er åpent hvem som kommer til å vinne turneringen, sier Johannessen til NRK.no.

Hvis han ikke er i optimalt slag, møter verdenseneren fort virkeligheten i Zürich. Den stjernespekkede startlisten inneholder nesten alle de beste sjakkspillerne i verden:

  • Verdenstoer Levon Aronian
  • Verdenstreer Hikaru Nakamura
  • VM-motstander Vishwanathan Anand
  • Supertalentet Fabiano Caruana
  • Stødige Boris Gelfand

Sammen med Carlsen utgjør de det arrangørene kaller tidenes sterkeste turnering, basert på ratingen til spillerne. Den eneste av de virkelig store som mangler, er Vladimir Kramnik.

– Det er et veldig bra felt, men alle er folk jeg har møtt før, som jeg tror jeg kan hamle opp med, sier Carlsen.

Video: Carlsen slo Gates

Bill Gates og Magnus Carlsen møtes til sjakkduell på Skavlan.

Magnus Carlsen har også rukket innom Skavlan siden VM. Klippet av at han slår Bill Gates er sett av over to millioner på Youtube.

Mener han lærer av å lære bort

De siste månedene har han fått møte noen av verdens mest kjente personer, blant annet Bill Gates og Mark Zuckerberg.

Carlsen vil ikke gå med på at det er bortkastet tid. Han mener tvert imot at han kan bli en bedre sjakkspiller av å lære bort spillet til kjendisene.

– Jeg tror faktisk det hjelper litt å spille mot sånne som Zuckerberg. Jeg har prøvd å sette ord på ting jeg gjør på brettet, og det er det egentlig ganske sjelden jeg gjør.

Hjelperen er tilbake

Noe som gjør det lettere for den ferske verdensmesteren, er at han har fått tilbake sin faste sekundant, Peter Heine Nilsen. Nilsen var ikke med til VM fordi han tidligere har jobbet med motstanderen Anand.

Den høyreiste dansken har jobbet intenst med forberedelser til turneringen mens Carlsen har vært på ferie, på sponsoroppdrag eller møtt kjendiser.

De to skandinavene har hatt flere samtaler den siste tiden om hva som er i vente.

– Heldigvis har han jobbet godt, gliser Carlsen.

  • Les alt om storturneringen i Zürich her!

Video: Carlsen knuste 20 spillere med pulsmåler

Sjakkesset Magnus Carlsen vil gjøre sjakksporten mer publikumsvennlig. På et sponsorarrangement i Las Vegas testet han og 20 sjakkspillere ut bruken av pulsklokke for å gi publikum enda større underholdningsverdi. Reporter: Anders Tvegård, foto/redigering: Will Montague.

Én av tingene Magnus Carlsen har gjort de siste ukene, er å prøve seg på forskjellige sjakkutfordringer. Her møter han 20 spillere samtidig i Las Vegas.

Siste nytt

  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal