Flere idretter kan rammes av blyforbud - søker hjelp hos IOC

Også skyttersporten kan være truet om det blir et EU-forbud mot blyammunisjon. Da må kanskje all skyteaktivitet legges om.

landsskytterstevnet bilde 2

BLYFORURENSING: Skytterne samler det meste av kulene, men må utrede bruken av bly til EU-kommisjonen.

Et EU-forbud mot blyammunisjon vil ikke bare ramme skiskytterne, men også Det frivillige skyttervesen.

Leder Jarle Tvinnereim vil ikke krisemaksimere, men er klar på at det kan få alvorlige konsekvenser for skyttersporten i Norge.

Jarle Tvinnereim

KAN RAMMES AV BLYFORBUD: Det frivillige skyttervesen og Landskytterstevnet er blant dem som kan rammes av et forbud mot bly-ammunisjon.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Restriksjoner eller forbud vil ramme Det frivillige skyttervesen kraftig. Hvis vi får et «worst case» må all rifleskyting og alle kaliber finne andre materialer til bruk utendørs. Det blir mye dyrere. Det vil gå utover bredden, sier han.

Feltskyting er det største problemet

Landskytterstevnet har lange tradisjoner i Norge, men det var først på Evje i sommer den første kongepokalvinneren i grenen feltskyting ble kåret. Tor Arnfinn Homme kan også bli den siste, for det er nettopp i feltskyting problemet er størst.

– Noen steder skytes det felt utenom permanente anlegg og uten kulefang. Vi tenker at feltskyting er en gren som kanskje må reguleres mer, sier Tvinnereim.

Landsskytterstevnet 1893

TRADISJONER SIDEN 1893: Det frivillige skyttervesen har skutt med bly i mer enn 126 år.

Flere idretter i trøbbel

NRK har fortalt at skiskytterne frykter framtida uten blyammunisjon, men de er altså ikke de eneste. EU-kommisjonen har bedt om en utredning av all utendørs bruk av bly. Det gjelder både jakt, fiske og sportsskyting.

Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Olle Dahlin, har koblet på den Internasjonale Olympiske Komiteen (IOC).

– Det er flere idretter som kan møte problemer her og det er derfor vi jobber sammen med IOC, for at flere skal kunne gi sine synspunkt. Nå har denne kommisjonen fått et oppdrag, og så skal det ikke tas noen ordentlig beslutning før i oktober 2021.

Landsskytterstevnet bilde

MANGE SKUDD: De 140.000 medlemmene i Det frivillige skyttervesen fyrer av 25 millioner skudd hvert år.

Kartlegging

For både skyttere, skiskyttere og andre dreier det første omgang seg om en kartlegging av bruken av blyammunisjon.

– Vi kommer til å dokumentere systemene vi har og har som fokus å få fortsette og bruke bly. For oss er det viktig å få fram at vi har kontroll på avfallet. Vi mener selv vi har et godt system for oppsamling av bly siden vi bruker kulefangere på de fleste av skytingene våre, sier Jarle Tvinnereim.

Ifølge Miljødirektoratet stod blyholdig ammunisjon ca. 67 prosent av de totale utslippene av bly i 2017.

Neste uke møtes organisasjoner for jakt og fiske, sportsskyting og leverandører i Brussel for å snakke om hva de kan gjøre for å beholde de ulike aktivitetene. Tvinnereim er likevel tydelig på en ting.

– Vi ønsker ikke å forurense. Det handler om å håndtere det blyet vi har.

Siste nytt

 • Kan klatre på rankinglistene

  Viktor Hovland endte på delt 33.-plass i PGA-mesterskapet i San Francisco søndag. Nordmannen er for øyeblikket rangert som verdens 31. beste golfspiller, og kan klatre ytterligere når rankingen oppdateres mandag. Amerikanske Collin Morikawa (23) vant.

  PGA Championship - Round Three
  Foto: Sean M. Haffey / AFP
 • Lyon cupmeister etter straffedrama

  Ada Hegerbergs Lyon kunne sleppe jubelen laust etter at det måtte straffesparkkonkurranse til for å avgjere vinnaren av den franske cupfinalen.

  Det stod mållaust etter 90 minutt i oppgjeret mellom Lyon og PSG. Kampen gjekk rett til straffesparkkonkurranse, der Lyon var sterkast.

  PSG-målvakt Christiane Endler bomma på hovudstadslagets fjerde straffe, og gav overtaket til Lyon som vann 4-3 på straffer.

  Karina Sævik sat på benken gjennom heile kampen for PSG, medan Ada Hegerberg ikkje var med grunna kneskaden ho pådrog seg i januar.

  Lyon feiring
  Foto: PHILIPPE DESMAZES
 • Storsiger for Rosenborg

  Rosenborg hadde få problem med å slå Sarpsborg i eliteserien søndag kveld.

  Rosenborg tok leiinga gjennom Gjermund Åsen etter fire minutt, før Ismaila Coulibaly utlikna midtvegs i omgangen.

  Men i andre omgang var det ingen tvil om kvar poenga skulle ende. To mål frå Carlo Holse på seks minutt tok lufta frå Sarpsborg. Mål frå Kristoffer Zachariassen og Dino Islamovic fastsette resultatet til 5–1 til Rosenborg, som no er fire poeng bak Odd på 3.-plass.

  Carlo Holse
  Foto: Ole Martin Wold / Ole Martin Wold

Sendeplan

Kl. Program Kanal