Hopp til innhold

Flere idretter kan rammes av blyforbud - søker hjelp hos IOC

Også skyttersporten kan være truet om det blir et EU-forbud mot blyammunisjon. Da må kanskje all skyteaktivitet legges om.

landsskytterstevnet bilde 2

BLYFORURENSING: Skytterne samler det meste av kulene, men må utrede bruken av bly til EU-kommisjonen.

Et EU-forbud mot blyammunisjon vil ikke bare ramme skiskytterne, men også Det frivillige skyttervesen.

Leder Jarle Tvinnereim vil ikke krisemaksimere, men er klar på at det kan få alvorlige konsekvenser for skyttersporten i Norge.

Jarle Tvinnereim

KAN RAMMES AV BLYFORBUD: Det frivillige skyttervesen og Landskytterstevnet er blant dem som kan rammes av et forbud mot bly-ammunisjon.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Restriksjoner eller forbud vil ramme Det frivillige skyttervesen kraftig. Hvis vi får et «worst case» må all rifleskyting og alle kaliber finne andre materialer til bruk utendørs. Det blir mye dyrere. Det vil gå utover bredden, sier han.

Feltskyting er det største problemet

Landskytterstevnet har lange tradisjoner i Norge, men det var først på Evje i sommer den første kongepokalvinneren i grenen feltskyting ble kåret. Tor Arnfinn Homme kan også bli den siste, for det er nettopp i feltskyting problemet er størst.

– Noen steder skytes det felt utenom permanente anlegg og uten kulefang. Vi tenker at feltskyting er en gren som kanskje må reguleres mer, sier Tvinnereim.

Landsskytterstevnet 1893

TRADISJONER SIDEN 1893: Det frivillige skyttervesen har skutt med bly i mer enn 126 år.

Flere idretter i trøbbel

NRK har fortalt at skiskytterne frykter framtida uten blyammunisjon, men de er altså ikke de eneste. EU-kommisjonen har bedt om en utredning av all utendørs bruk av bly. Det gjelder både jakt, fiske og sportsskyting.

Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Olle Dahlin, har koblet på den Internasjonale Olympiske Komiteen (IOC).

– Det er flere idretter som kan møte problemer her og det er derfor vi jobber sammen med IOC, for at flere skal kunne gi sine synspunkt. Nå har denne kommisjonen fått et oppdrag, og så skal det ikke tas noen ordentlig beslutning før i oktober 2021.

Landsskytterstevnet bilde

MANGE SKUDD: De 140.000 medlemmene i Det frivillige skyttervesen fyrer av 25 millioner skudd hvert år.

Kartlegging

For både skyttere, skiskyttere og andre dreier det første omgang seg om en kartlegging av bruken av blyammunisjon.

– Vi kommer til å dokumentere systemene vi har og har som fokus å få fortsette og bruke bly. For oss er det viktig å få fram at vi har kontroll på avfallet. Vi mener selv vi har et godt system for oppsamling av bly siden vi bruker kulefangere på de fleste av skytingene våre, sier Jarle Tvinnereim.

Ifølge Miljødirektoratet stod blyholdig ammunisjon ca. 67 prosent av de totale utslippene av bly i 2017.

Neste uke møtes organisasjoner for jakt og fiske, sportsskyting og leverandører i Brussel for å snakke om hva de kan gjøre for å beholde de ulike aktivitetene. Tvinnereim er likevel tydelig på en ting.

– Vi ønsker ikke å forurense. Det handler om å håndtere det blyet vi har.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal