Hopp til innhold

Flere idretter kan rammes av blyforbud - søker hjelp hos IOC

Også skyttersporten kan være truet om det blir et EU-forbud mot blyammunisjon. Da må kanskje all skyteaktivitet legges om.

landsskytterstevnet bilde 2

BLYFORURENSING: Skytterne samler det meste av kulene, men må utrede bruken av bly til EU-kommisjonen.

Et EU-forbud mot blyammunisjon vil ikke bare ramme skiskytterne, men også Det frivillige skyttervesen.

Leder Jarle Tvinnereim vil ikke krisemaksimere, men er klar på at det kan få alvorlige konsekvenser for skyttersporten i Norge.

Jarle Tvinnereim

KAN RAMMES AV BLYFORBUD: Det frivillige skyttervesen og Landskytterstevnet er blant dem som kan rammes av et forbud mot bly-ammunisjon.

Foto: Hans Henrik Bårtvedt / NRK

– Restriksjoner eller forbud vil ramme Det frivillige skyttervesen kraftig. Hvis vi får et «worst case» må all rifleskyting og alle kaliber finne andre materialer til bruk utendørs. Det blir mye dyrere. Det vil gå utover bredden, sier han.

Feltskyting er det største problemet

Landskytterstevnet har lange tradisjoner i Norge, men det var først på Evje i sommer den første kongepokalvinneren i grenen feltskyting ble kåret. Tor Arnfinn Homme kan også bli den siste, for det er nettopp i feltskyting problemet er størst.

– Noen steder skytes det felt utenom permanente anlegg og uten kulefang. Vi tenker at feltskyting er en gren som kanskje må reguleres mer, sier Tvinnereim.

Landsskytterstevnet 1893

TRADISJONER SIDEN 1893: Det frivillige skyttervesen har skutt med bly i mer enn 126 år.

Flere idretter i trøbbel

NRK har fortalt at skiskytterne frykter framtida uten blyammunisjon, men de er altså ikke de eneste. EU-kommisjonen har bedt om en utredning av all utendørs bruk av bly. Det gjelder både jakt, fiske og sportsskyting.

Presidenten i det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Olle Dahlin, har koblet på den Internasjonale Olympiske Komiteen (IOC).

– Det er flere idretter som kan møte problemer her og det er derfor vi jobber sammen med IOC, for at flere skal kunne gi sine synspunkt. Nå har denne kommisjonen fått et oppdrag, og så skal det ikke tas noen ordentlig beslutning før i oktober 2021.

Landsskytterstevnet bilde

MANGE SKUDD: De 140.000 medlemmene i Det frivillige skyttervesen fyrer av 25 millioner skudd hvert år.

Kartlegging

For både skyttere, skiskyttere og andre dreier det første omgang seg om en kartlegging av bruken av blyammunisjon.

– Vi kommer til å dokumentere systemene vi har og har som fokus å få fortsette og bruke bly. For oss er det viktig å få fram at vi har kontroll på avfallet. Vi mener selv vi har et godt system for oppsamling av bly siden vi bruker kulefangere på de fleste av skytingene våre, sier Jarle Tvinnereim.

Ifølge Miljødirektoratet stod blyholdig ammunisjon ca. 67 prosent av de totale utslippene av bly i 2017.

Neste uke møtes organisasjoner for jakt og fiske, sportsskyting og leverandører i Brussel for å snakke om hva de kan gjøre for å beholde de ulike aktivitetene. Tvinnereim er likevel tydelig på en ting.

– Vi ønsker ikke å forurense. Det handler om å håndtere det blyet vi har.

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste