Hopp til innhold

Knust etter OL-nedturen – ramlet i vannet og ble kjørt ut i redningsbåt

TOKYO/OSLO (NRK): Den norske dobbeltsculleren var på vei mot finale da uhellet inntraff, båten kantret og alle tanker om finale og medaljer forsvant på sekundet.

Sommer-OL i Tokyo 2021

UTE: De norske guttene havnet utenfor båten i de røffe forholdene på roarenaen.

Den norske båten lå på behørig avstand av de tyske favorittene, men hadde et godt grep om andreplassen som ga finaleplass i den første av to semifinaler i lettvekt dobbeltsculler.

Så inntraff uhellet.

Are Strandli misset på to åretak, før båten gikk rundt. Plutselig lå Brun og Strandli i vannet.

– Vi hadde finaleplassen i vår hule hånd. Vi har følt oss fysisk veldig bra, men så har det vært litt skurring på det tekniske, kanskje. Det er vanskelige vindforhold. Det er et vindkast som tar åren og plutselig er vi i vannet. Det er helt uvirkelig. Det er som et mareritt som skjer med noe vi har jobbet med i fryktelig mange år. Den blir hard å svelge, men det kommer vi til å klare, sier en skuffet Kristoffer Brun til NRK.

Sommer-OL i Tokyo 2021

FERDIG: Are Strandli ble fraktet bort i redningsbåten etter at sculleren deres veltet med snaue 500 meter igjen.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Aldri opplevd lignende

Strandli ble fraktet av gårde i redningsbåt, mens Brun rodde alene til mål. NRKs rokommentator Pål Thomassen sa at han aldri hadde sett noe lignende. Heller ikke Strandli og Brun har opplevde dette før.

– Nei, jeg har aldri opplevd noe lignende, verken i konkurranse eller trening. Det er helt sykt at noe som dette skjer, sier Strandli til NRK.

Han synes det var innmari tungt å se medaljehåpet forsvinne på sekundet.

– Det er helt umulig å forstå når man først ligger der. Det er jeg som mister åren, og jeg er så forferdelig lei meg på Kristoffer og hele laget. Vi har jobbet knallhardt for dette i ett år. Vi var i helt perfekt rute og vi skulle komme i den beste formen noensinne, og det har vi klart, og så kødder vi det til på slutten når vi har finaleplassen i boks, sier Strandli.

Duoen håpet å forbedre bronsen fra Rio for fem år siden, men i stedet ble det en trist avslutning.

Strandli legger opp etter OL, og han blir stående uten medalje fra Tokyo.

– Vi får reflektere over at vi har hatt fantastiske resultater og en fantastisk karriere sammen. Og utrolig mange fine høydepunkter, han er den beste vennen jeg har. Det har man uansett med seg, men det føles utrolig leit at vi avslutter på en sånn måte. Det er helt surrealistisk, men det er vel slik livet er, antar jeg, sier Brun.

Tøffe forhold

Det var tøffe og utfordrende forhold på rostadion i Tokyo-bukta. En kombinasjon av mye vind og høye bølger gjorde at Strandli fikk store problemer. Trener Johan Flodin forklarer kantringen slik:

– De slår i kanten på åren på vei tilbake og så setter den på tvers istedenfor slik den i utgangspunktet skal være, og så skjærer den i vannet. Da blir det stopp på båten, og så forsøker de å komme i gang igjen, men så skjer det igjen. Det er helt «hemskt og tråkig», men det er en teknisk feil, sier Flodin til NRK.

Strandli/Brun

Kristoffer Brun og Are Strandli lå på andre plass ved alle passeringspunktene og var på god vei til finale før ulykken inntraff.

Foto: Leah Millis / Reuters

Allerede tidligere på morgenen i Tokyo hadde de vanskelige forholdene skapt problemer. I de større og tyngre båtene som konkurrerte tidligere hadde roere mistet kontroll på årene, eller styrt båten skeivt inn i andres felt.

Selv om værforholdene var utfordrende ble det rodd svært fort på den olympiske arenaen. Flere verdensrekorder ble satt, og Norges trener mener ikke forholdene var uforsvarlige.

– Nei, folk ror på verdensrekord-tider, så dette går an å håndtere. Det er vi vant til. Vi lar ikke være å trene om det blir sånn her, sier Flodin.

Sportsnyheter

Boye Brogeland avdekka juks

Kjenner seg att i Carlsen-dramaet: Slik avslørte spelaren jukset

Ein kan nesten seie at Magnus Carlsen har tatt ein «Boye Brogeland». Bridgespelaren blir kalla sheriff, etter at han sjølv avdekka juks i miljøet.

Siste nytt

 • Thorsby vant BBC-pris

  Morten Thorsby (26) ble tildelt prisen for «Young Athlete of the year», på BBCs Green Sports Awards tirsdag.

  – Thorsby er første mottaker for prisen som anerkjenner en ung utøver, som enten er profesjonell eller på vei til profesjonell idrett, og som har aktivt demonstrert støtte for miljø og klimaendringer, står det i teksten.

  Thorsby har balansert fotballkarrieren med arbeid for å få flere til å bry seg om klimaendringer. I 2020 opprettet han organisasjonen «We Play Green».

  Football, Nations League, Slovenia - Norway
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN
 • Bayern München herjet i storseier - Sané toppscorer

  Bayern München var fullstendig overlegne da de tok imot Viktoria Plzen til gruppespillskamp i mesterligaen tirsdag kveld. Vertene vant kampen 5-0.

  Det tyske stjernegalleriet trengte ikke mer enn sju minutter før Leroy Sané banket laget i ledelsen. Seks minutter senere satte Serge Gnabry inn sitt første mål i Champions League for sesongen.

  Sadio Mané ville også være med på leken, og han dro av «hele» Plzen-forsvaret før han banket inn det tredje i nettet bak Marian Tvrdon. Etter pausen sendte Mané en nydelig ball opp på Sané, som satte inn sin fjerde scoring i mesterligaen. Det gjør han til foreløpig toppscorer i turneringa.

  Innbytter Eric Maxim Choupo-Moting scoret kampens siste mål.

  Leroy Sané
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Hegerbergs skade framleis uklar

  Skaden som Ada Hegerberg pådrog seg under landskampen mot Belgia 2. september, pregar spissen framleis. No skriv klubben at Hegerberg vil vere utilgjengeleg for spel i fleire veker.

  – Ho har starta ein spesifikk og tilpassa opptreningsperiode, men vil framleis vere utilgjengeleg i fleire veker, skriv Olympique Lyonnais i pressemeldinga.

  Vidare skriv klubben at dei vil sikre at Ballon d'Or-vinnaren får den beste medisinske oppfølginga som er, slik at ho rekk tilbake til det hektiske kampprogrammet denne sesongen.

  Ada Hegerberg
  Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste