Hopp til innhold

Knust etter OL-nedturen – ramlet i vannet og ble kjørt ut i redningsbåt

TOKYO/OSLO (NRK): Den norske dobbeltsculleren var på vei mot finale da uhellet inntraff, båten kantret og alle tanker om finale og medaljer forsvant på sekundet.

Sommer-OL i Tokyo 2021

UTE: De norske guttene havnet utenfor båten i de røffe forholdene på roarenaen.

Den norske båten lå på behørig avstand av de tyske favorittene, men hadde et godt grep om andreplassen som ga finaleplass i den første av to semifinaler i lettvekt dobbeltsculler.

Så inntraff uhellet.

Are Strandli misset på to åretak, før båten gikk rundt. Plutselig lå Brun og Strandli i vannet.

– Vi hadde finaleplassen i vår hule hånd. Vi har følt oss fysisk veldig bra, men så har det vært litt skurring på det tekniske, kanskje. Det er vanskelige vindforhold. Det er et vindkast som tar åren og plutselig er vi i vannet. Det er helt uvirkelig. Det er som et mareritt som skjer med noe vi har jobbet med i fryktelig mange år. Den blir hard å svelge, men det kommer vi til å klare, sier en skuffet Kristoffer Brun til NRK.

Sommer-OL i Tokyo 2021

FERDIG: Are Strandli ble fraktet bort i redningsbåten etter at sculleren deres veltet med snaue 500 meter igjen.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Aldri opplevd lignende

Strandli ble fraktet av gårde i redningsbåt, mens Brun rodde alene til mål. NRKs rokommentator Pål Thomassen sa at han aldri hadde sett noe lignende. Heller ikke Strandli og Brun har opplevde dette før.

– Nei, jeg har aldri opplevd noe lignende, verken i konkurranse eller trening. Det er helt sykt at noe som dette skjer, sier Strandli til NRK.

Han synes det var innmari tungt å se medaljehåpet forsvinne på sekundet.

– Det er helt umulig å forstå når man først ligger der. Det er jeg som mister åren, og jeg er så forferdelig lei meg på Kristoffer og hele laget. Vi har jobbet knallhardt for dette i ett år. Vi var i helt perfekt rute og vi skulle komme i den beste formen noensinne, og det har vi klart, og så kødder vi det til på slutten når vi har finaleplassen i boks, sier Strandli.

Duoen håpet å forbedre bronsen fra Rio for fem år siden, men i stedet ble det en trist avslutning.

Strandli legger opp etter OL, og han blir stående uten medalje fra Tokyo.

– Vi får reflektere over at vi har hatt fantastiske resultater og en fantastisk karriere sammen. Og utrolig mange fine høydepunkter, han er den beste vennen jeg har. Det har man uansett med seg, men det føles utrolig leit at vi avslutter på en sånn måte. Det er helt surrealistisk, men det er vel slik livet er, antar jeg, sier Brun.

Tøffe forhold

Det var tøffe og utfordrende forhold på rostadion i Tokyo-bukta. En kombinasjon av mye vind og høye bølger gjorde at Strandli fikk store problemer. Trener Johan Flodin forklarer kantringen slik:

– De slår i kanten på åren på vei tilbake og så setter den på tvers istedenfor slik den i utgangspunktet skal være, og så skjærer den i vannet. Da blir det stopp på båten, og så forsøker de å komme i gang igjen, men så skjer det igjen. Det er helt «hemskt og tråkig», men det er en teknisk feil, sier Flodin til NRK.

Strandli/Brun

Kristoffer Brun og Are Strandli lå på andre plass ved alle passeringspunktene og var på god vei til finale før ulykken inntraff.

Foto: Leah Millis / Reuters

Allerede tidligere på morgenen i Tokyo hadde de vanskelige forholdene skapt problemer. I de større og tyngre båtene som konkurrerte tidligere hadde roere mistet kontroll på årene, eller styrt båten skeivt inn i andres felt.

Selv om værforholdene var utfordrende ble det rodd svært fort på den olympiske arenaen. Flere verdensrekorder ble satt, og Norges trener mener ikke forholdene var uforsvarlige.

– Nei, folk ror på verdensrekord-tider, så dette går an å håndtere. Det er vi vant til. Vi lar ikke være å trene om det blir sånn her, sier Flodin.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal