Hopp til innhold

Martinsen kjemper for NHL-plassen: – Må være forberedt på alt

DENVER (NRK): Andreas Martinsen begynner å bli varm i trøya som NHL-spiller. Men posisjonen er truet.

Andreas Martinsen

GROVJOBB: Andreas Martinsen er blant de spillerne som takle hardt og rydde vei for de som skal avgjøre kampene.

Foto: BRUCE BENNETT / Afp

Colorado Avalanche-Chicago Blackhawks 1-2

I går kveld var han ute av laget, og ble satt på tribunen mot Chicago Blackhawks. Det er uvant kost etter at han har spilt 37 av 38 kamper siden han kom opp fra AHL-laget San Antonio Rampage. Han har bidratt med flere målgivende pasninger og mål.

– De synes vel ikke jeg har bidratt nok i det siste. Sånn er det i blant. Det er bare å jobbe seg inn igjen i lagoppstillingen, sier Martinsen til NRK.

Fått egen leilighet

Colorado Avalanche-spilleren åpner døren inn i leiligheten han nettopp har skaffet seg i bydelen Glendale rett utenfor Denver sentrum. Måneder på hotell er byttet ut med noe mer stabilt.

Andreas Martinsen

TØFFING: Andreas Martinsen har kjempet seg til plass på laget gjennom tøff jobbing på isen for Colorado Avalanche. Her fra kamp mot Ottawa Senators i slutten av november 2015.

Foto: David Zalubowski / Ap

– Jeg ble veldig glad da klubben ba meg se etter leilighet. Hotell er fint de første dagene. Man blir fort lei middag på restaurant. Det er deilig med kjøkken, sier han og peker mot innredningen hvor det gjøres klart til pasta denne kvelden.

– Det er fint her i Glendale. Her er det kort avstand til trening og kamp. Også bor de aller fleste av gutta på laget i området her.

Han er blitt en av gjengen.Men å bli satt på tribunen er sjeldent et godt tegn, men samtidig skjer det i NHL oftest rokkeringer blant spillere som spiller minst i kampene. Martinsen er en av dem. Det er en del av hans rolle.

– Man må være forberedt på alt. Blir jeg sendt ned til AHL eller satt på tribunen så er det bare å kjempe seg inn igjen da. Verre er det ikke.

For ordens skyld tapte Colorado kampen 1-2 og Martinsens erstattere hadde ingen god dag på jobben.

Martinsen har hatt en opptur siden han gikk fra den tyske klubben Düsseldorfer EG til NHL-klubben i fjor. Først måtte han innom San Antonio Rampage. Men har klart å kjempe seg til plass i NHL-laget. Veien har vært lang fra han debuterte for det norske landslaget i VM-oppkjøringen til mesterskapet i 2009. Nå er han i sentrum for det viktigste som skjer i hockeyverdenen.

Det er stolte tradisjoner i NHL-klubben som har vunnet Stanley Cup to ganger (i 1996 og 2001). Peter Forsberg var i nærmere ti år en stor stjerne i Colorado-klubben. Det var med forventning at Martinsen tok fatt på NHL-eventyret (se video under).

Andreas Martinsen har skrevet under en kontrakt med NHL-klubben Colorado Avalanche. Reporter: Anders Engeland

Tøff liga

– Det er litt vanskelig å tilpasse seg i starten. Alt er nytt, tempoet i kampene er annerledes, det kreves mer.

NHL er knalltøft. 30 lag er samlet i verdens beste liga. Alle hockeyspillere drømmer om å komme dit. Martinsen klarte det.

– Jeg har de siste månedene i blant måttet se meg rundt i hallen og la det synke inn at jeg faktisk er med på det her.

Andreas Martinsen

FORBEREDT PÅ VRAKING: Andreas Martinsen mener han må være forberedt på å kunne bli sendt tilbake til farmerlaget til klubben.

Foto: DOUG PENSINGER / Afp

Over 30 kamper har det blitt siden han ble kalt opp fra "farmerligaen" AHL. Ting begynner å bli en vane.

– Jeg føler jeg har levert det klubben ønsket. De ville ha en sterk spiller til å blant annet forbedre det fysiske spillet. Det er en av tingene jeg kan.

At den 190cm høye og drøyt 100kg tunge mannen har god fysikk er det ingen tvil om.

– De har hatt en plan for meg hele veien, og så lenge jeg bidrar med det jeg skal så er jeg med på laget.

Som hockeyspiller vil du til NHL. Da gjelder det å forstå dine arbeidsoppgaver. Det har Martinsen innsett.

– Noe av det jeg er flink til er å holde fokus. Jeg lar det ikke gå så inn på meg om jeg gjør noe feil, og jeg tar heller ikke helt av om jeg får til noe veldig bra heller.

Viktig med støtte hjemmefra

Pastaen er på bordet. Den står kjæresten Camilla for denne kvelden.

– Det var godt, Camilla!

– Det er viktig å rose henne litt når hun for en gangs skyld lager mat, legger Martinsen til.

Andreas Martinsen

SENTRAL: Andreas Martinsen har blitt en mer og mer sentral brikke for landslaget. Her fra VM i 2015.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Han bidrar også på kjøkkenet. Det kan Camilla bekrefte.

– Han har veldig klare krav på hvordan maten skal være, så det er litt vanskelig å fikse det rett i blant, sier kjæresten.

Den plassen Martinsen fyller i laget, kalles ofte en «rollespiller». Det er gjerne grovarbeidere som rydder vei for de som skal avgjøre kampene. De takler litt hardere, går litt mer på skøyter og sitter litt lenger på benken mellom hvert bytte.

– Jeg trives. Jeg er ikke den som skal score mest mål eller gi mest målgivende. Det gjelder å gjøre mine oppgaver også må jeg jo prøve å bidra offensivt når sjansen byr seg.

Har to chihuahuaer

En av oppgavene denne kvelden er å lufte hunden Zaki. Han er en av parets to chihuahuaer, men mye større enn "søsteren" Bianca.

– Han er vel litt sånn overvektig. Men han er veldig snill og har sin sjarm.

– Hvordan reagerer folk på at en «tøffing» på isen går rundt med den typen hunder?

– Gamle damer liker det veldig godt, men det er nok noen som har annet å si. Jeg synes de er veldig enkle å ha med å gjøre. Det er en fordel.

I går kveld møtte de regjerende Stanley Cup-mestrene Chicago Blackhawks. Martinsen satt på tribunen og så laget spille en svak kamp.

– De kunne scoret sju eller åtte ganger om det ikke var for keeperen vår, sa stjerneforward Nathan MacKinnon til nhl.com etter kampen.

Kjemper om sluttspillplass

NHL er delt inn i ulike divisjoner og Martinsens lag kjemper med blant annet Chicago om sluttspillplassene. De er gjeve, og tap mot lag i samme divisjon er ugunstig.

– Alle prater om at vi må dit. De kom ikke dit, og nå håper jeg vi klarer det i år.

Hos Chicago finner man spillere som Patrick Kane, Jonathan Toews og Duncain Keith. Et så stort navn får aldri Martinsen, men det er helt greit for han har funnet sin plass i laget.

Chicago har spillere som Marcus Krüger og Andrew Desjardins. De er heller ikke veldig kjent, men de er Stanley Cup-mestere de også.

Det kan Andreas Martinsen også bli. Akkurat som andre. Med litt flyt.

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal