NRK Meny
Normal

Johaug: – Verdenscupen er avgjort

Marit Bjørgen avgjorde trolig v-cup-duellen mot Justyna Kowalczyk i Holmenkollen søndag. Enormt gode ski kan ha vært forskjellen på tremila.

Video Bjørgen tok 20 sekund på 2 km

Her faller avgjørelsen: Marit Bjørgen øker fra ett til 20 sekunder i løpet av to kilometer, og vinner tremila i Kollen suverent

– Jeg er blitt en gammel dame, og har etter hvert fått mange gode skipar. I dag hadde jeg tre gode par, så jeg må bare takke smøreteamet, stråler Bjørgen foran pressekorpset i solfylte Holmenkollen.

Årets verdenscup er ikke helt avgjort, men Bjørgen leder nå med 138 poeng foran de avsluttende rennene i Stockholm og Falun til uka.

Johaug er sikker

Selv vil Bjørgen fortsatt ikke innkassere seieren. Trener Egil Kristiansen sier til NRK.no at det skal «ei skikkelig blemme til» om Bjørgen ikke skal ta sammenlagtseieren, men Bjørgen er mer forsiktig.

– Det er fire løp igjen. Jeg tar ingenting for gitt, sier hun på pressekonferansen etter seieren.

Ved siden av sitter Therese Johaug. Hun ble nummer tre, og blir også nummer tre sammenlagt. Når NRK.no spør henne om hun tror verdenscupen er avgjort, sier hun bastant:

– Ja! Jeg er helt sikker.

Avgjørelsen i rennet, og sannsynligvis i hele verdenscupen, falt mellom 16 og 18 km. Da fikk Bjørgen en liten luke i en bakke, og gled deretter ubønnhørlig fra i utforkjøringen ned fra Frognerseteren. I løpet av de to kilometerne økte avstanden til 20,5 sekunder til Kowalczyk, og deretter kontrollerte Bjørgen konkurrentene. Avstanden bakover til den polske utfordreren økte jevnt og trutt. I mål var hun 51 sekunder foran Kowalczyk.

– Vi var sammen i motbakkene, men etter det var det en skikkelig lang utforbakke. Da var jeg 16 sekunder bak. Luken ble så stor, og det var jo ikke bra. Så da startet jeg å tenke på 2. plassen, sier Kowalczyk.

– Det er ikke så gøy når andre har bedre ski, men her i Holmenkollen er snøen spesiell, og det er normalt at de norske smørerne vet mer om snøen her, fortsetter hun.

Video: Se Bjørgens suverene innspurt (artikkelen fortsetter)

Video Bjørgen overlegen

Marit Bjørgen går inn til publikums hyllest og en suveren tremilsseier

Bjørgen: – Et perfekt løp

– I dag hadde jeg alt på min side. Jeg hadde en kjempegod dag og tre fantastisk gode skipar. Jeg kjente ikke syre i det hele tatt. Dette var et perfekt løp, sier en boblende glad Marit Bjørgen.

– Hva med verdenscupen?

– Jeg tror det blir avgjørende hva som skjer i Stockholm onsdag. Nå må jeg bare restituere meg etter dagens løp, sier Bjørgen.

Hun ble sekundert i forhold til Kowalczyk, og hadde fin kontroll.

– Jeg hadde bestemt meg for å vinne i dag. Jeg ville gå jevnt og hardt fra start for å hindre henne i å ta spurtpoeng, og det lykkes. Jeg forsto at hun var sliten, og da hun slapp, skjønte jeg at dette ville gå, sier Bjørgen.

Video: – Dette var et perfekt løp, sier Bjørgen (artikkelen fortsetter)

Video Bjørgen: - Utrolig morro

Marit Bjørgen:- Dette var et perfekt løp

Kowalczyk innser at v-cupen røk

Kowalczyk ga ikke uttrykk for skuffelse etter løpet, selv om hun så godt som innser at sjansen til v-cup-seier er ute.

– Jeg tror ikke det går i år. Men det er fire løp igjen, og vi skal uansett gå dem først.

Og jeg er ikke ferdig, jag har mange løp og flere sesonger igjen, sier en smilende Kowalczyk til NRK.

Bjørgen, Kowalczyk og Therese Johaug stakk tidlig fra resten av feltet, og lå samlet halvveis. Men etter skibyttet da måtte Johaug slippe de to andre.

– I dag stemte alt

– I dag stemte alt, hun gikk godt og hadde gode ski. Dette var et toppløp av Marit, sier trener Egil Kristiansen til NRK.

– Når skjønte du at hun ville vinne?

– Da hun kjørte ned fra Frognerseteren litt etter halvgått løp. Da forsto jeg at dette ville gå veien, sier Kristiansen.

– Har hun avgjort v-cupen nå?

– Hun må komme gjennom rennene i Sverige uten uhell, og kan sikre litt inn. Men Marit tar ingenting for gitt. Hun er innstilt på å gå godt i Sverige også, sier treneren.

Johaug tapte spurtduellen

Etter at Kowalczyk måtte slippe Bjørgen, fikk hun problemer på det tunge føret i Nordmarka, og etter 26 kilometer ble hun tatt igjen av Therese Johaug, som på ett tidspunkt lå 26 sekunder etter den polske jenta.

De to kjempet en durabelig duell om andreplassen inn mot mål. Den duellen avgjorde Kowalczyk som staket best på de siste meterne og vant med et par meter.

– Jeg hadde ikke gode ski på den første runden, og slet litt der. Det gikk jo lettere og lettere etter hvert, men jeg må nok bare innse at Justyna er bedre enn meg i slike spurtsituasjoner, sier Johaug.

Fjerdeplassen ble også norsk, men Kristin Størmer Steira var nesten tre minutter etter Bjørgen i mål. Marthe Kristoffersen endte på sjetteplass og Heidi Weng på åttende i solskinnet i Holmenkollen.

Resultatlista

Siste nytt

 • Atlético herjet med Sevilla

  Atlético Madrid nekter å gi opp La Liga-drømmen. Antoine Griezmann gjorde hattrick da serietoeren vant hele 5-2 borte mot Sevilla. Vanligvis er Sevilla blant de tøffeste lagene å møte på bortebane.

  Griezmann
  Foto: Frank Augstein / AP
 • Stabæks måltyv takket nei til Kina

  Stabæk fikk nylig et tilbud på over 20 millioner kroner for Ohi Omoijuanfo, men bæringene takket nei til budet fra kinesiske Henan Jianye, skriver Nettavisen. Spissen scoret 17 mål på 27 seriekamper forrige sesong.

  Eliteserien i fotball 2017. Lillestrøm - Stabæk. (2-2)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Vipers var overlegne mot Tertnes

  Serieleder Vipers legger press på rivalene etter en klar 33-22-seier hjemme mot Tertnes i eliteserien i håndball. Vipers ledet 18–8 til pause, og endte til slutt med ellevemålsseier for vertene. Kristine Lunde-Borgersen ble Vipers toppscorer.

  Vipers-Tertnes
  Foto: Geir Ingar Egeland

Sendeplan

Kl. Program Kanal
OL-magasin spesial