Hopp til innhold

Sverige skjøt på Norges skive: – For et amatørteater

Aleksander Fjeld Andersen stilte seg opp for andre skyting i sin første verdenscupstafett. Forvirringen ble total da han fikk ufrivillig «hjelp» av svenske Peppe Femling til å skyte ned Norges blinker.

HER BLIR ALT ØDELAGT: Full forvirring da Aleksander Fjeld Andersen skjøt stående.

Russland vant lørdagens verdenscupstafett i skiskyting foran Tyskland og Hviterussland.

For det norske «nødlandslaget» – uten OL-uttatte utøvere – ble det sjuendeplass i Ruhpolding, etter en svært merkelig stafett.

Det ble en nærmest absurd scene da Aleksander Fjeld Andersen på første etappe skulle skyte stående. Selv skjønte han tilsynelatende ingenting. Det gjorde heller ikke NRKs kommentatorer.

Hva skjedde med skiva der?, undret ekspertkommentator Ola Lunde.

Ja, hva skjedde der?, istemte kommentator Andreas Stabrun Smith.

Da hadde den norske stafettdebutanten først tilsynelatende skutt tre treff og to bom på rekordtid, før skiva ble fylt uten at han hadde skutt ekstraskudd.

Jeg tror det er noen som har skutt på skiva hans, antydet Lunde.

Ja, det tror jeg det er, sa Stabrun.

Aleksander Fjeld Andersen

RÅDVILL: Aleksander Fjeld Andersen endte i totalt uventet trøbbel.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Alt ødelagt

Nå står Fjeld Andersen og skjønner ingenting, dette var kjempedramatisk. Her er det fullstendig, hvis vi tenker at dette rennet er verden, helt krise for det norske laget, måtte Stabrun Smith konstatere.

Og fortsatte:

Plutselig var skiva full, og Aleksander Fjeld Andersen står her. Og så er alt ødelagt. Dette løpet er over fort Norges del. For et amatørteater.

Det endte med at Fjeld Andersen, etter å ha forhørt seg med funkjsonærene, fortsatte å skyte på en annen skive før han også måtte ut i to strafferunder.

Etter hvert viste det seg at det var svenske Peppe Femling som hadde skutt på Norges skive.

Skjøt seks-åtte treff, måtte gå to strafferunder

Slik er Aleksander Fjeld Andersens beretning om det som skjedde i intervju med NRK:

Det er det merkeligste jeg har opplevd noen gang. Jeg stiller meg opp på skive 18 og har svensken ved siden av meg. Og så skyter jeg førsteskuddet mitt og treffer på det. Så detter plutselig blink to ned samtidig. Og så går jeg av reaksjon på tredjeskuddet og treffer på den.

Så fortsetter blinkene å dette. Så ser jeg bare at nå kommer jeg til å stå igjen med skudd i kammeret, så jeg tar opp armen. Det skjer ingenting. Så tar jeg opp armen igjen, og så får jeg noen vink. Så tar jeg ned børsa og får noen bort til meg. Så får jeg til slutt dratt opp skiva og skyter ut skuddene mine. Så sier jeg at jeg har skutt fem skudd og spør hva jeg skal gjøre. Jeg får beskjed om å skyte tre ekstraskudd i tillegg, for det var jo flere blinker igjen.

Så jeg skyter jo … jeg tror jeg har seks treff, minimum. Om ikke sju-åtte treff. Så får jeg beskjed om å gå to strafferunder etter det. Så det var merkelig. Jeg bare gjør akkurat det jeg får beskjed om, og så håper jeg vi får fratrekk for det som skjer, men det ødelegger hele løpet.

Femling: – Ba om unnskyldning

Svenske Femling forklarer fadesen slik overfor NRK:

Jeg skjønner ingenting. Det var mange som kom inn samtidig. Så skyter jeg vel tre-fire blinker på Norges bane.

Den rutinerte verdenscupløperen legger seg flat:

Sist jeg gjorde det så var jeg vel 8-9 år. Det er trist. Det er ikke bare for min del, men Norges og de som skal ta over etter meg. Jeg ba selvsagt om unnskyldning. Ingen vil at det skal bli sånn, men samtidig er det ikke så mye å gjøre med. Men jeg gjorde det ikke med vilje i hvert fall.

– Komplisert kryssild

Norge fikk godskrevet to minutter på grunn av det som skjedde, noe renndirektør Borut Nunar forklarer på denne måten:

De går nå med minus to minutter ettersom han ventet 1 minutt og 15 sekunder på standplass da svensken skjøt på hans blink. Det var en komplisert kryssild, så det tok tid med å finne ut av alt. Dessverre fikk han også beskjed om å gå to strafferunder. Han får 45 sekunder for de to strafferundene. Det blir totalt to minutter.

Hvorfor fikk han beskjed om å gå to strafferunder?

Det var vanskelig å se hvem som skjøt på hvilken blink. Det var fortsatt blinker som ikke var skutt på. Det var riktig reaksjon der og da. Vi visste ikke, sier Nunar.

Johannes Dahle, som gikk tredje etappe for Norge, ser ikke bort ifra at regnestykket er riktig. Han mener likevel at det ikke veier opp for det reelle tapet.

Vi får to minutter fratrekk, men jeg har ingen rygger å gå på. Jeg har noen rygger, men det er ikke de jeg skal ligge i rygg på, jeg feirer forbi med en gang. Man havner bakpå. To minutter er nok riktig, men vi mister ryggene vi skulle hatt å gå på, sier han til NRK.

LEGGER SEG FLAT: Peppe Femling.

Norge slo Sverige

Til slutt endte Norge foran Sverige, etter en strålende sisteetappe av Erlend Bjøntegaard. Han skjøt feilfritt og gikk en strålende sisterunde.

Det synes jeg var veldig fortjent, ettersom det var de som startet det hele, sier Bjøntegaard til NRK.

Jeg var bare veldig bestemt i dag. Nå er det denne verdenscuphelga jeg får før OL, og da må jeg bare gi jernet i alle konkurransene jeg skal gå. Og sånne ting kan skje, at man får fratrekk, og da må man gi jernet hele veien inn. Vi fikk hentet noen plasser på slutten, og det var bra, sier mannen som har vært skuffet over at han aldri fikk en reell sjanse til å gå seg inn på laget til OL i Beijing.

Siste nytt

  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP
  • Kolstad tok første stikk i semifinalen mot Drammen

    Kolstad gikk hardt ut på vei mot 32-26-seier over Drammen i lagenes første semifinalekamp i håndballsluttspillet.

    Seriemesteren ledet med fem mål i egen hall før DHK noterte sitt første. Bortsett fra en kort periode tidlig i 2.-omgangen ble duellen aldri spennende og Kolstad vant med seks mål.

    Semifinalen spilles i best av tre oppgjør. Kolstad kan avgjøre serien med borteseier mandag.

    Den andre semifinalen er mellom Elverum og ØIF Arendal.

    Kolstad er regjerende sluttspillmester. Inntil fjorårets finaletap hadde Elverum vunnet turneringen ni ganger på rad. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal