Sverige skjøt på Norges skive: – For et amatørteater

Aleksander Fjeld Andersen stilte seg opp for andre skyting i sin første verdenscupstafett. Forvirringen ble total da han fikk ufrivillig «hjelp» av svenske Peppe Femling til å skyte ned Norges blinker.

HER BLIR ALT ØDELAGT: Full forvirring da Aleksander Fjeld Andersen skjøt stående.

Russland vant lørdagens verdenscupstafett i skiskyting foran Tyskland og Hviterussland.

For det norske «nødlandslaget» – uten OL-uttatte utøvere – ble det sjuendeplass i Ruhpolding, etter en svært merkelig stafett.

Det ble en nærmest absurd scene da Aleksander Fjeld Andersen på første etappe skulle skyte stående. Selv skjønte han tilsynelatende ingenting. Det gjorde heller ikke NRKs kommentatorer.

Hva skjedde med skiva der?, undret ekspertkommentator Ola Lunde.

Ja, hva skjedde der?, istemte kommentator Andreas Stabrun Smith.

Da hadde den norske stafettdebutanten først tilsynelatende skutt tre treff og to bom på rekordtid, før skiva ble fylt uten at han hadde skutt ekstraskudd.

Jeg tror det er noen som har skutt på skiva hans, antydet Lunde.

Ja, det tror jeg det er, sa Stabrun.

Aleksander Fjeld Andersen

RÅDVILL: Aleksander Fjeld Andersen endte i totalt uventet trøbbel.

Foto: Matthias Schrader / AP

– Alt ødelagt

Nå står Fjeld Andersen og skjønner ingenting, dette var kjempedramatisk. Her er det fullstendig, hvis vi tenker at dette rennet er verden, helt krise for det norske laget, måtte Stabrun Smith konstatere.

Og fortsatte:

Plutselig var skiva full, og Aleksander Fjeld Andersen står her. Og så er alt ødelagt. Dette løpet er over fort Norges del. For et amatørteater.

Det endte med at Fjeld Andersen, etter å ha forhørt seg med funkjsonærene, fortsatte å skyte på en annen skive før han også måtte ut i to strafferunder.

Etter hvert viste det seg at det var svenske Peppe Femling som hadde skutt på Norges skive.

Skjøt seks-åtte treff, måtte gå to strafferunder

Slik er Aleksander Fjeld Andersens beretning om det som skjedde i intervju med NRK:

Det er det merkeligste jeg har opplevd noen gang. Jeg stiller meg opp på skive 18 og har svensken ved siden av meg. Og så skyter jeg førsteskuddet mitt og treffer på det. Så detter plutselig blink to ned samtidig. Og så går jeg av reaksjon på tredjeskuddet og treffer på den.

Så fortsetter blinkene å dette. Så ser jeg bare at nå kommer jeg til å stå igjen med skudd i kammeret, så jeg tar opp armen. Det skjer ingenting. Så tar jeg opp armen igjen, og så får jeg noen vink. Så tar jeg ned børsa og får noen bort til meg. Så får jeg til slutt dratt opp skiva og skyter ut skuddene mine. Så sier jeg at jeg har skutt fem skudd og spør hva jeg skal gjøre. Jeg får beskjed om å skyte tre ekstraskudd i tillegg, for det var jo flere blinker igjen.

Så jeg skyter jo … jeg tror jeg har seks treff, minimum. Om ikke sju-åtte treff. Så får jeg beskjed om å gå to strafferunder etter det. Så det var merkelig. Jeg bare gjør akkurat det jeg får beskjed om, og så håper jeg vi får fratrekk for det som skjer, men det ødelegger hele løpet.

Femling: – Ba om unnskyldning

Svenske Femling forklarer fadesen slik overfor NRK:

Jeg skjønner ingenting. Det var mange som kom inn samtidig. Så skyter jeg vel tre-fire blinker på Norges bane.

Den rutinerte verdenscupløperen legger seg flat:

Sist jeg gjorde det så var jeg vel 8-9 år. Det er trist. Det er ikke bare for min del, men Norges og de som skal ta over etter meg. Jeg ba selvsagt om unnskyldning. Ingen vil at det skal bli sånn, men samtidig er det ikke så mye å gjøre med. Men jeg gjorde det ikke med vilje i hvert fall.

– Komplisert kryssild

Norge fikk godskrevet to minutter på grunn av det som skjedde, noe renndirektør Borut Nunar forklarer på denne måten:

De går nå med minus to minutter ettersom han ventet 1 minutt og 15 sekunder på standplass da svensken skjøt på hans blink. Det var en komplisert kryssild, så det tok tid med å finne ut av alt. Dessverre fikk han også beskjed om å gå to strafferunder. Han får 45 sekunder for de to strafferundene. Det blir totalt to minutter.

Hvorfor fikk han beskjed om å gå to strafferunder?

Det var vanskelig å se hvem som skjøt på hvilken blink. Det var fortsatt blinker som ikke var skutt på. Det var riktig reaksjon der og da. Vi visste ikke, sier Nunar.

Johannes Dahle, som gikk tredje etappe for Norge, ser ikke bort ifra at regnestykket er riktig. Han mener likevel at det ikke veier opp for det reelle tapet.

Vi får to minutter fratrekk, men jeg har ingen rygger å gå på. Jeg har noen rygger, men det er ikke de jeg skal ligge i rygg på, jeg feirer forbi med en gang. Man havner bakpå. To minutter er nok riktig, men vi mister ryggene vi skulle hatt å gå på, sier han til NRK.

LEGGER SEG FLAT: Peppe Femling.

Norge slo Sverige

Til slutt endte Norge foran Sverige, etter en strålende sisteetappe av Erlend Bjøntegaard. Han skjøt feilfritt og gikk en strålende sisterunde.

Det synes jeg var veldig fortjent, ettersom det var de som startet det hele, sier Bjøntegaard til NRK.

Jeg var bare veldig bestemt i dag. Nå er det denne verdenscuphelga jeg får før OL, og da må jeg bare gi jernet i alle konkurransene jeg skal gå. Og sånne ting kan skje, at man får fratrekk, og da må man gi jernet hele veien inn. Vi fikk hentet noen plasser på slutten, og det var bra, sier mannen som har vært skuffet over at han aldri fikk en reell sjanse til å gå seg inn på laget til OL i Beijing.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • 22 nye utøvere klare for Beijing-OL

  Det er nå tatt ut de siste 22 utøverne til OL i Beijing.

  Den norske troppen besto fra før av 59 utøvere. Torsdag ble den utvidet med i hovedsak skihoppere og alpinister. Uttaket inneholdt få store overraskelser.

  Slik så tirsdagens uttak ut i sin helhet:

  Alpint:

  Lucas Braathen (Bærums Skiklub), Timon Haugan (Oppdal), Mina Fürst Holtmann (Bærums), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Atle Lie McGrath (Bærum), Ragnhild Mowinckel (Rival), Adrian Smiseth Sejersted (Stabæk), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Thea Louise Stjernesund (Hakadal), Maria Therese Tviberg (Geilo), Rasmus Windingstad (Bærum).

  Friski:

  Tormod Frostad (Bærum).

  Hopp:

  Thea Minyan Bjørseth (Lensbygda), Johann André Forfang (Tromsø), Halvor Egner Granerud (Asker), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Silje Opseth (Holeværingen), Anna Odine Strøm (Alta), Daniel-André Tande (Kongsberg).

  Snowboard:

  Ståle Sandbech (Bærum).

  FIS Ski World Cup Men's Super G
  Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
 • Kongefamilien ikkje til OL

  Kongefamilien opplyser at dei kjem til å følgje OL og Paralympics i Beijing på TV.

  Det blir grunngitt med dei strenge reise- og smittevernreglane som vil gjelde under vinterleikane i Kina. Normalt har representantar for kongefamilien vore til stades på OL.

  «I år vil Kongefamilien følge vinter-OL og heie på de norske utøverne foran TV-skjermen. Kongefamilien vil i likhet med store deler av Norge følge lekene med stor iver», opplyser Det norske kongehus til NTB.

  «OL og de paralympiske leker i Beijing vil ikke finne sted med internasjonalt publikum, og de svært strenge reise- og smittevernreglene under OL har gjort et besøk til lekene vanskelig å gjennomføre. Som følge av dette vil det dessverre ikke være tilstedeværelse fra Kongefamilien under de olympiske- eller paralympiske leker i Beijing 2022. Kongefamilien ønsker de norske idrettsutøverne og støtteapparatet lykke til i Beijing!», heiter det vidare.

  Regjeringa har på side gjort det klart at ho vil vere representert under vinterleikane (NTB).

  Kong Harald på OL 2006
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Ronaldo og Rashford tilbake i trening – kan bli aktuelle mot Brentford

  Manchester United-manager Ralf Rangnick kan glede seg over at trioen Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford og Paul Pogba er tilbake i trening.

  Det avslørte et bilde Ronaldo publiserte på Twitter mandag. Rangnick snakket om troppen på en pressekonferanse foran onsdagens møte med Brentford, og han hadde følgende å si om de tre stjernespillerne:

  – Cristiano og Marcus trente i går og trener i dag. Vi må vente til etter dagens trening for å se om de er klare. Per nå tror jeg at begge kan være tilgjengelige.

  – Paul hadde sin første trening med laget i går, og han viste hvilken ekstraordinær spiller han kan være, sier Rangnick om Pogba, som har vært ute med skade siden starten av november.

  – Han er ikke klar for kampene denne uken. Jeg håper at han kan være tilgjengelig etter vinterpausen når vi møter Middlesbrough i cupen (4/2) og Burnley (8/2). (NTB)

  Foto: OLI SCARFF / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal