Northug-krav splitter Ski-Norge

En ny undersøkelse viser at norske skipolitikere er splittet i synet på om Petter Northug må undertegner en landslagsavtale fra 1. mai.

Petter Northug

VM-KONGE: Petter Northug rørte seg selv og en hel nasjon med fire VM-gull i Falun. Om han blir å se i verdenscupen også neste vinter, er fortsatt uvisst.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

7. april utløper den skreddersydde landslagsavtalen Petter Northug har med Norges skiforbund.

Neste år blir det ingen spesialavtale for Northug. Skistyret har gjort det klart at Northug må si opp sin Coop-avtale og undertegne en landslagskontrakt som gjelder fra 1. mai dersom han vil konkurrere internasjonalt i langrenn neste vinter.

Ifølge VG er følgende formulering et premiss i fjorårets vedtak: «Vedtaket lukker døren for alle muligheter for å profilere sponsorer som er i konflikt med NSF fra og med sesongen 2015/2016.»

Etter to år med forhandlinger og spesialavtaler, ser det dermed ut til å være kroken på døra for Northugs private satsing. Eller for Northugs internasjonale satsing.

Det er bare ett problem: Skistyret har langt fra full støtte for kravet i sin egen organisasjon. Tvert imot ser Northug-spørsmålet ut til å splitte Ski-Norge.

53,9 prosent vil ha ny avtale

En undersøkelse NRK har gjort blant norske skipolitikere, viser at 53,9 prosent mener at forbundet bør åpne for å inngå en tilsvarende særavtale med Northug som partene har hatt denne sesongen.

Petter Northug

ULIKT SYN PÅ SAKEN: Skipresident Erik Røste tar VM-kongen Petter Northug i hånda. Om det blir et nytt håndtrykk i løpet av våren, gjenstår å se.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Undersøkelsen er gjennomført anonymt. Den har gått ut til medlemmene skistyret og langrennskomiteen i Norges skiforbund, samt til styrene og langrennskomiteene i skikretsene.

Totalt har 215 personer mottatt undersøkelsen. 61 prosent har svart.

Fjorårets skistyrevedtak var enstemmig, og ble også enstemmig godkjent av skitinget.

I NRKs undersøkelse sier 71,9 prosent at de støtter skistyrevedtaket fra i fjor. To av ti – eller mer presist 21,1 prosent – støtter ikke vedtaket.

85,2 prosent mener det likevel var riktig å inngå en særavtale med Northug, mens bare 10,9 prosent mener det var feil å la Northug stå utenfor landslaget gjennom sommerhalvåret.

Skipresidenten: – Forholder meg til 72 prosent

– Undersøkelsen viser jo det samme som signalene vi får, det er god støtte for måten skistyret har håndtert saken på, sier skipresident Erik Røste når han blir konfrontert med resultatet av undersøkelsen.

– Er du overrasket over at 21,1 prosent ikke støtter vedtaket?

– Jeg er veldig glad for at 72 prosent er enig i skistyrets vedtak. Det er et klart flertall. Dette er en vanskelig sak, det er vi klar over, men at flertallet er så stort, det er vi veldig godt fornøyd med.

– Hva er din kommentar til at 53,9 prosent mener at Northug bør få en tilsvarende avtale også den kommende sesongen?

– Jeg forholder meg til at 72 prosent mener skistyret har fattet et bra vedtak og er enige i vedtaket. Det er det som betyr noe for oss, at vi har god støtte for det, sier Røste.

– Hvilke konsekvenser får det for den videre prosessen at 53,9 prosent mener at Northug skal få en ny spesialavtale?

– Vi ønsker alle at Petter og alle andre skal konkurrere på ski. Det ligger i bunn. Så må alle håndteres på samme måte, og at 72 prosent er såpass tydelige på at de støtter vedtaket, det er vi fornøyd med, gjentar Røste.

– Men hva med de 53,9 prosentene?

– Jeg forholder meg til 72 prosent. Der er spørsmålet veldig konkret.

Northug

STRIDENS KJERNE: Det er Petter Northugs avtale med Coop som er uspiselig for Norges skiforbund. I vinter kjøpte matvaregiganten reklameplass på startnummeret for å få profilert seg opp mot sin gullkalv.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må ta konsekvensene

Skipresidenten vil med andre ord ikke forholde seg til de 53,9 prosentene som i strid med skistyrets vedtak ønsker en ny spesialavtale for Northug.

– Har det vært større intern uenighet enn dere har gitt inntrykk av?

– Nei, det har vært veldig god støtte slik jeg oppfatter det. Det er signalene, og undersøkelsen bekrefter det, slik jeg oppfatter det, gjentar Røste.

Dermed tyder alt på at Northug 1. mai må velge om han vil satse videre på ski eller fortsette samarbeide med Coop, selv om skipresident Røste ikke vil være helt konkret på hva som skjer 1. mai.

– Det vil prosessen vise. Nå er vi i en evalueringsfase. Det er en avtale som gjelder. Så skal det tas ut nye lag, så vil konkusjonen komme når de er tatt ut, sier han til NRK.

– Kommer Northug til å bli tvunget inn på landslaget 1. mai?

– Vi forholder oss til vedtaket. Det er frivillig å være på et landslag, men konsekvensen må man også være beredt på å ta.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås ønsker ikke å kommentere undersøkelsen.

Vil fortsette Coop-samarbeidet

Selv kommenterte Northug undersøkelsen slik da han ble konfrontert med den etter lørdagens femmil i Holmenkollen:

– Det er mye rare undersøkelser folk holder på med. De må skaffe seg en hobby ...

To ting har imidlertid Petter Northug gjort helt klart, senest overfor VG i Lahti for halvannen uke siden.

Han fortsetter som skiløper. Og han fortsetter samarbeidet med Coop.

I en undersøkelse NRK har gjort går halvparten av de tillitsvalgte i ski-Norge inn for at Northug skal få en ny særavtale. Det til tross for at skiforbundet har sagt nei.

Bakgrunn: Dette er Northug-konflikten

 • Våren 2013 gikk Petter Northug ut av langrennslandslaget. Han inngikk samtidig en stor samarbeidsavtale med Coop, som er i konkurranse med flere av Norges skiforbunds sponsorer.
 • Våren 2014 vedtok styret i Norges skiforbund at alle løpere som ønsker å delta i verdenscup og internasjonale mesterskap skal være på landslag.
 • For 2014/15 fikk Petter Northug en særavtale som gjør at Northug er landslagsløper fra 24. november 2014 til 7. april 2015.
 • I styrevedtaket fra i fjor legges det til grunn at det ikke på generelt grunnlag åpnes for en todeling av sesongen. Forbundet stiller krav om at Northug undertegner en landslagsavtale for hele kommende sesong, og samtidig avslutter sitt samarbeid med Coop, dersom han skal konkurrere internasjonalt for Norge sesongen 2015/16.

Siste nytt

 • Riiber tok NM-gull

  Jarl Magnus Riiber tok NM-gullet på 5-kilometeren lørdag. Espen Andersen sikret sølvet, mens Einar Christian Lurås Oftebro sørget for sin andre NM-medalje med bronsen.

 • Lorentzen med ny pallplass

  Håvard Holmefjord Lorentzen ble til slutt nummer tre på 1500-meteren i Japan med tiden 37,77. Pavel Kulizhnikov stakk av med seieren med sterke 34,61, mens Ryohei Haga tok 2.-plassen. Lorentzen fikk ingen god start på de første 100 meterne, men bergenseren viste igjen at formen er svært god i sesongåpningen.

 • Bøkko: – Vi blir pisset på

  Nordmennene skuffet på 1500-meteren i Japan. Sverre Lunde Pedersen ble beste norske på 7.-plass, hele 1,75 sekunder bak vinneren Denis Juskov (1.44,55). – Vi blir pisset på her, sier Håvard Bøkko, som ble nummer 11.

  – Det er kjedelig å bli slått med over to sekunder. Vi har en jobb å gjøre, fortsetter han.

  Bøkko
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 1. omgang, kvinner
NM kombinert: 5 km menn
NM kombinert: 5 km langrenn menn
NM kombinert: 5km langrenn
Vinterstudio
Sesongstart langrenn: Klassisk sprint, finaler
Sesongstart langrenn: Sprint fri teknikk, finaler
Sesongstart langrenn: Finaler klassisk sprint
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, kvinner