Northug-krav splitter Ski-Norge

En ny undersøkelse viser at norske skipolitikere er splittet i synet på om Petter Northug må undertegner en landslagsavtale fra 1. mai.

Petter Northug

VM-KONGE: Petter Northug rørte seg selv og en hel nasjon med fire VM-gull i Falun. Om han blir å se i verdenscupen også neste vinter, er fortsatt uvisst.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

7. april utløper den skreddersydde landslagsavtalen Petter Northug har med Norges skiforbund.

Neste år blir det ingen spesialavtale for Northug. Skistyret har gjort det klart at Northug må si opp sin Coop-avtale og undertegne en landslagskontrakt som gjelder fra 1. mai dersom han vil konkurrere internasjonalt i langrenn neste vinter.

Ifølge VG er følgende formulering et premiss i fjorårets vedtak: «Vedtaket lukker døren for alle muligheter for å profilere sponsorer som er i konflikt med NSF fra og med sesongen 2015/2016.»

Etter to år med forhandlinger og spesialavtaler, ser det dermed ut til å være kroken på døra for Northugs private satsing. Eller for Northugs internasjonale satsing.

Det er bare ett problem: Skistyret har langt fra full støtte for kravet i sin egen organisasjon. Tvert imot ser Northug-spørsmålet ut til å splitte Ski-Norge.

53,9 prosent vil ha ny avtale

En undersøkelse NRK har gjort blant norske skipolitikere, viser at 53,9 prosent mener at forbundet bør åpne for å inngå en tilsvarende særavtale med Northug som partene har hatt denne sesongen.

Petter Northug

ULIKT SYN PÅ SAKEN: Skipresident Erik Røste tar VM-kongen Petter Northug i hånda. Om det blir et nytt håndtrykk i løpet av våren, gjenstår å se.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Undersøkelsen er gjennomført anonymt. Den har gått ut til medlemmene skistyret og langrennskomiteen i Norges skiforbund, samt til styrene og langrennskomiteene i skikretsene.

Totalt har 215 personer mottatt undersøkelsen. 61 prosent har svart.

Fjorårets skistyrevedtak var enstemmig, og ble også enstemmig godkjent av skitinget.

I NRKs undersøkelse sier 71,9 prosent at de støtter skistyrevedtaket fra i fjor. To av ti – eller mer presist 21,1 prosent – støtter ikke vedtaket.

85,2 prosent mener det likevel var riktig å inngå en særavtale med Northug, mens bare 10,9 prosent mener det var feil å la Northug stå utenfor landslaget gjennom sommerhalvåret.

Skipresidenten: – Forholder meg til 72 prosent

– Undersøkelsen viser jo det samme som signalene vi får, det er god støtte for måten skistyret har håndtert saken på, sier skipresident Erik Røste når han blir konfrontert med resultatet av undersøkelsen.

– Er du overrasket over at 21,1 prosent ikke støtter vedtaket?

– Jeg er veldig glad for at 72 prosent er enig i skistyrets vedtak. Det er et klart flertall. Dette er en vanskelig sak, det er vi klar over, men at flertallet er så stort, det er vi veldig godt fornøyd med.

– Hva er din kommentar til at 53,9 prosent mener at Northug bør få en tilsvarende avtale også den kommende sesongen?

– Jeg forholder meg til at 72 prosent mener skistyret har fattet et bra vedtak og er enige i vedtaket. Det er det som betyr noe for oss, at vi har god støtte for det, sier Røste.

– Hvilke konsekvenser får det for den videre prosessen at 53,9 prosent mener at Northug skal få en ny spesialavtale?

– Vi ønsker alle at Petter og alle andre skal konkurrere på ski. Det ligger i bunn. Så må alle håndteres på samme måte, og at 72 prosent er såpass tydelige på at de støtter vedtaket, det er vi fornøyd med, gjentar Røste.

– Men hva med de 53,9 prosentene?

– Jeg forholder meg til 72 prosent. Der er spørsmålet veldig konkret.

Northug

STRIDENS KJERNE: Det er Petter Northugs avtale med Coop som er uspiselig for Norges skiforbund. I vinter kjøpte matvaregiganten reklameplass på startnummeret for å få profilert seg opp mot sin gullkalv.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Må ta konsekvensene

Skipresidenten vil med andre ord ikke forholde seg til de 53,9 prosentene som i strid med skistyrets vedtak ønsker en ny spesialavtale for Northug.

– Har det vært større intern uenighet enn dere har gitt inntrykk av?

– Nei, det har vært veldig god støtte slik jeg oppfatter det. Det er signalene, og undersøkelsen bekrefter det, slik jeg oppfatter det, gjentar Røste.

Dermed tyder alt på at Northug 1. mai må velge om han vil satse videre på ski eller fortsette samarbeide med Coop, selv om skipresident Røste ikke vil være helt konkret på hva som skjer 1. mai.

– Det vil prosessen vise. Nå er vi i en evalueringsfase. Det er en avtale som gjelder. Så skal det tas ut nye lag, så vil konkusjonen komme når de er tatt ut, sier han til NRK.

– Kommer Northug til å bli tvunget inn på landslaget 1. mai?

– Vi forholder oss til vedtaket. Det er frivillig å være på et landslag, men konsekvensen må man også være beredt på å ta.

Petter Northugs manager Are Sørum Langås ønsker ikke å kommentere undersøkelsen.

Vil fortsette Coop-samarbeidet

Selv kommenterte Northug undersøkelsen slik da han ble konfrontert med den etter lørdagens femmil i Holmenkollen:

– Det er mye rare undersøkelser folk holder på med. De må skaffe seg en hobby ...

To ting har imidlertid Petter Northug gjort helt klart, senest overfor VG i Lahti for halvannen uke siden.

Han fortsetter som skiløper. Og han fortsetter samarbeidet med Coop.

I en undersøkelse NRK har gjort går halvparten av de tillitsvalgte i ski-Norge inn for at Northug skal få en ny særavtale. Det til tross for at skiforbundet har sagt nei.

Bakgrunn: Dette er Northug-konflikten

 • Våren 2013 gikk Petter Northug ut av langrennslandslaget. Han inngikk samtidig en stor samarbeidsavtale med Coop, som er i konkurranse med flere av Norges skiforbunds sponsorer.
 • Våren 2014 vedtok styret i Norges skiforbund at alle løpere som ønsker å delta i verdenscup og internasjonale mesterskap skal være på landslag.
 • For 2014/15 fikk Petter Northug en særavtale som gjør at Northug er landslagsløper fra 24. november 2014 til 7. april 2015.
 • I styrevedtaket fra i fjor legges det til grunn at det ikke på generelt grunnlag åpnes for en todeling av sesongen. Forbundet stiller krav om at Northug undertegner en landslagsavtale for hele kommende sesong, og samtidig avslutter sitt samarbeid med Coop, dersom han skal konkurrere internasjonalt for Norge sesongen 2015/16.

Siste nytt

 • LSK vant målrik serieåpning

  LSK Kvinner var på vei mot et svært overraskende tap hjemme mot Kolbotn i sesongåpningen. Så våknet den regjerende mesteren og snudde til 4-3-seier. Med 23 minutter igjen å spille var det gjestene Kolbotn som ledet 3-1, så kviknet LSK til. Først reduserte Guro Reiten til 2–3 etter 73 minutter, og deretter utlignet Emilie Haave to minutter senere. Ett minutt før slutt var snuoperasjonen komplett da Reiten satte inn sitt andre mål for dagen da hun scoret på straffe.

  Guro Reiten
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Gangnes blir servicemann

  Kenneth Gangnes måtte gi seg på landslaget før jul på grunn av skade, nå blir han landslagets nye servicemann. Gagnes tar over for østerrikeren Thomas Hörl, som gir seg etter ni år.

  – Det blir gøy å være med og bidra på en litt annen måte enn å hoppe selv, sier Gangnes.

  Kenneth Gagnes
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • TV 2: Ødegaard starter mot Spania

  Martin Ødegaard får sjansen fra start borte mot Spania, skriver TV 2. Mohamed Elyounoussi, som ikke har hatt tillit i Southampton, henvises dermed til benken, ifølge kanalen. TV 2 melder at Lars Lagerbäck har tatt ut følgende lag: Rune Almenning Jarstein - Omar Elabdellaoui, Kristoffer Vassbakk Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami - Stefan Johansen, Markus Henriksen, Ole Selnæs, Martin Ødegaard - Joshua King, Tarik Elyounoussi.

  Ødegaard
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal