Hopp til innhold

Magnus Carlsen: – Forholdet til forbundet, og en del folk, er markant verre

2019 har vært et svært turbulent år for Magnus Carlsen. Bråket rundt sjakkavtalen i sommer og Carlsens nei til VM i Stavanger har fått konsekvenser.

Magnus Carlsen

ENGASJERT: Magnus Carlsen under innspillingen av programmet «Sjakksnakk».

Foto: NRK

– Forholdet til forbundet, og en del folk, er markant verre, det er ikke noen tvil om det. Man gjør valg, og de lever man med. Men de får også konsekvenser, sier Magnus Carlsen.

Det kommer fram i et intervju gjort i NRK-programmet «Sjakksnakk» i forbindelse med VM i fischersjakk.

Carlsen var den mest sentrale deltakeren i den svært opphetede debatten i sommer, da Norges Sjakkforbund vurderte å inngå en avtale med spillselskapet Kindred, som blant annet eier Unibet. Avtalen ville gitt 50 millioner til Norges Sjakkforbund over fem år. Som en del av avtalen skulle sjakkforbundet jobbe for å endre den norske spillpolitikken.

Magnus Carlsen er gjest hos Askild Bryn og Odin Blikra Vea i programmet Sjakksnakk.

SJAKKSNAKK: Magnus Carlsen er gjest hos Askild Bryn og Odin Blikra Vea i programmet.

– Forbundet stakk kjepper i hjulene

I intervjuet forteller Carlsen at forholdet til forbundet aldri har vært veldig bra.

– I starten var jeg ganske negativ. Da jeg var liten følte jeg at de nærmest stakk kjepper i hjulene for meg og min familie, kanskje mot sin vilje. De var ikke tilpasset unge med ambisjoner i det hele tatt, sier Carlsen.

Madsen erkjenner at forbundet skal ha lite av æren for at Carlsen ble verdens beste sjakkspiller.

– Magnus var et så stort talent at Norges Sjakkforbund ikke var rigget til å hjelpe ham. Det sørget familien og de rundt ham for. Og det gikk bra til slutt.

– Har forbundet sagt unnskyld? Og mener du at forbundet bør gjøre det?

– Vi har all grunn til å være ydmyke, og i den grad vi skal unnskylde oss, så kan vi gjøre det, svarer Madsen.

Morten L. Madsen

PRESIDENT: Morten L. Madsen i Norges Sjakkforbund.

Foto: NRK

I debatten rundt avtalen i sommer ytret flere av Norges beste sjakkspillere at opplegget rundt dem var for dårlig. Juniorverdensmester Aryan Tari mente det var flaut å representere Norge, og blant Norges beste spillere hadde Carlsen bred støtte.

Presidenten tar selvkritikk

– Jeg vil ikke slutte å bidra, men det blir vanskelig å være så veldig entusiastisk når man hadde så uendelig mye mer midler på bordet som man allerede har sagt nei til, sier Carlsen.

– Magnus fremviste et stort engasjement på vegne av norsk sjakk. Han har høye ambisjoner, og han mente veivalgene ikke var riktig. Det gjorde nok forholdet litt dårligere enn det var før, sier president i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen.

Madsen sier at forbundet er i dialog med laget rundt Carlsen, men at det kan være flere årsaker til at forholdet nå har surnet.

Blant annet trekker han frem Norges søknad om å få sjakk-VM i 2020. Stavangers søknad ble skrotet etter at Carlsen ytret sin misnøye.

– Vet at han var kritisk til ikke å ha blitt lyttet godt nok til i VM-saken. Det må vi ta litt kritikk på. Vi må lytte til Magnus, han er en sterk person som har mye han skal få sagt. Vi må lære av det han sier, og må ta lærdom av det han tar opp, sier Madsen til NRK.

Magnus Carlsen

IKKE TIL STAVANGER: Magnus Carlsen spiller her Norway Chess i Stavanger. Men det blir ingen VM-kamp i byen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Et spark bak

President Madsen mener sjakkforbundet fortsatt ikke er i stand til å forvalte talenter som Carlsen i dag.

– Hvordan hadde forbundet taklet det hvis en ny Magnus Carlsen hadde dukket opp?

– Da må vi snakke med ham og søke råd for å følge opp ham. Det er laget rundt Magnus som har ekspertisen, ikke vi. Så håper jeg de kunne ha fostret opp en ny mester, svarer Madsen.

Selv om Carlsen nå er kritisk, og mener forholdet er verre, mener president Madsen at det er håp for et bedre samarbeid.

– Vi er i dialog med apparatet rundt ham, og skal i møte med ham. Vi må bruke sparket vi nå har fått bak fra Magnus til å mobilisere noe positivt.

Siste nytt

  • Ada Hegerberg og Lyon til Champions League-finale – klart for norsk duell

    Lyon gjorde jobben og vant 5-3 over to oppgjør mot Paris Saint-Germain i semifinalen av kvinnenes Champions League. I finalen møter de Barcelona.

    Lyon hadde med seg 3-2 fra det første oppgjøret, og hvittrøyene sikret finaleplass etter 2-1 i kamp to.

    Det gjorde de uten Ada Hegerberg på banen. Landslagsspissen har ikke spilt en kamp siden 9. mars.

    I finalen møter de Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engens Barcelona. Den regjerende Champions League-mesteren ble lørdag finaleklar for fjerde år på rad etter å ha slått Chelsea 2-1 over to kamper.

    Med andre ord er det duket for en finale mellom tungvekterne i klubbfotball for kvinner. I Bilbao 25. mai ønsker Graham Hansen & co. revansje for finaletapene mot samme motstander i 2019 og 2022. (NTB)

    Lyon
    Foto: AP
  • Haaland tilbake i Citys kamptropp – starter på benken mot Nottingham Forest

    Etter to kamper ute med skade er Erling Braut Haaland blant Manchester Citys reserver i kampen mot Nottingham Forest søndag.

    Jærbuen pådro seg en skade mot Real Madrid for elleve dager siden. Fredag ble nordmannen avbildet på City-trening, og søndag er han tilbake i kamptroppen.

    Han starter på benken sammen med landsmann Oscar Bobb. City mangler Phil Foden og Ruben Dias grunnet sykdom.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem». (NTB)

    Haaland
    Foto: AP
  • Vålerenga ble ydmyket – supportere stormet banen

    Vålerenga fortsetter å slite i 1. divisjon. Søndag ble de sendt hjem fra Mjøndalen som slakt med 3-5-tap i bagasjen.

    – Vi svikter på veldig mange områder. Det er tungt, sier Vålerenga-trener Geir Bakke til TV 2.

    Etter kampen var Vålerenga-spillerne borte og beklaget seg til frustrerte supportere, mens flere av supporterne var ute på banen.

    – Jeg skjønner at de er frustrerte og forbannet, sier Bakke.

    – Det skulle bare mange. Det er Norges beste supportere som følger oss overalt, lager volum og entusiasme, synger sanger og legger sjala og lønnen sin i dette.

    Dermed står Vålerenga fremdeles med sin ene seier etter fem kamper på nivå to. På de fire andre kampene har det blitt to uavgjort og to tap.

    Hovedstadslagets fem poeng holder til 11.-plass. Det er ett poeng over direkte nedrykk og fem poeng bak direkte opprykk.

    I søndagens kamp tok Mjøndalen tidlig ledelsen da Sivert Øverby skrudde et frispark ute ved sidelinjen helt inn i mål. Vålerenga utlignet ved Petter Strand like etter, men så kom Alie Conteh inn for vertene.

    Spissen fra Sierra Leone sendte Mjøndalen opp i 3-1 med to mål på overtid av den første omgangen. Kvarteret før slutt fullførte Conteh sitt hat trick.

    Fem minutter før slutt satte Keerat Singh inn 5-1. To sene scoringer fra Jones El-Abdellaoui og Christian Borckgrevink pyntet litt på resultatet for Vålerenga.

    NM fotball menn 2024, Union Carl Berner - Vålerenga (0-3)
    Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal