Magnus Carlsen: – Forholdet til forbundet, og en del folk, er markant verre

2019 har vært et svært turbulent år for Magnus Carlsen. Bråket rundt sjakkavtalen i sommer og Carlsens nei til VM i Stavanger har fått konsekvenser.

Magnus Carlsen

ENGASJERT: Magnus Carlsen under innspillingen av programmet «Sjakksnakk».

Foto: NRK

– Forholdet til forbundet, og en del folk, er markant verre, det er ikke noen tvil om det. Man gjør valg, og de lever man med. Men de får også konsekvenser, sier Magnus Carlsen.

Det kommer fram i et intervju gjort i NRK-programmet «Sjakksnakk» i forbindelse med VM i fischersjakk.

Carlsen var den mest sentrale deltakeren i den svært opphetede debatten i sommer, da Norges Sjakkforbund vurderte å inngå en avtale med spillselskapet Kindred, som blant annet eier Unibet. Avtalen ville gitt 50 millioner til Norges Sjakkforbund over fem år. Som en del av avtalen skulle sjakkforbundet jobbe for å endre den norske spillpolitikken.

Magnus Carlsen er gjest hos Askild Bryn og Odin Blikra Vea i programmet Sjakksnakk.

SJAKKSNAKK: Magnus Carlsen er gjest hos Askild Bryn og Odin Blikra Vea i programmet.

– Forbundet stakk kjepper i hjulene

I intervjuet forteller Carlsen at forholdet til forbundet aldri har vært veldig bra.

– I starten var jeg ganske negativ. Da jeg var liten følte jeg at de nærmest stakk kjepper i hjulene for meg og min familie, kanskje mot sin vilje. De var ikke tilpasset unge med ambisjoner i det hele tatt, sier Carlsen.

Madsen erkjenner at forbundet skal ha lite av æren for at Carlsen ble verdens beste sjakkspiller.

– Magnus var et så stort talent at Norges Sjakkforbund ikke var rigget til å hjelpe ham. Det sørget familien og de rundt ham for. Og det gikk bra til slutt.

– Har forbundet sagt unnskyld? Og mener du at forbundet bør gjøre det?

– Vi har all grunn til å være ydmyke, og i den grad vi skal unnskylde oss, så kan vi gjøre det, svarer Madsen.

Morten L. Madsen

PRESIDENT: Morten L. Madsen i Norges Sjakkforbund.

Foto: NRK

I debatten rundt avtalen i sommer ytret flere av Norges beste sjakkspillere at opplegget rundt dem var for dårlig. Juniorverdensmester Aryan Tari mente det var flaut å representere Norge, og blant Norges beste spillere hadde Carlsen bred støtte.

Presidenten tar selvkritikk

– Jeg vil ikke slutte å bidra, men det blir vanskelig å være så veldig entusiastisk når man hadde så uendelig mye mer midler på bordet som man allerede har sagt nei til, sier Carlsen.

– Magnus fremviste et stort engasjement på vegne av norsk sjakk. Han har høye ambisjoner, og han mente veivalgene ikke var riktig. Det gjorde nok forholdet litt dårligere enn det var før, sier president i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen.

Madsen sier at forbundet er i dialog med laget rundt Carlsen, men at det kan være flere årsaker til at forholdet nå har surnet.

Blant annet trekker han frem Norges søknad om å få sjakk-VM i 2020. Stavangers søknad ble skrotet etter at Carlsen ytret sin misnøye.

– Vet at han var kritisk til ikke å ha blitt lyttet godt nok til i VM-saken. Det må vi ta litt kritikk på. Vi må lytte til Magnus, han er en sterk person som har mye han skal få sagt. Vi må lære av det han sier, og må ta lærdom av det han tar opp, sier Madsen til NRK.

Magnus Carlsen

IKKE TIL STAVANGER: Magnus Carlsen spiller her Norway Chess i Stavanger. Men det blir ingen VM-kamp i byen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Et spark bak

President Madsen mener sjakkforbundet fortsatt ikke er i stand til å forvalte talenter som Carlsen i dag.

– Hvordan hadde forbundet taklet det hvis en ny Magnus Carlsen hadde dukket opp?

– Da må vi snakke med ham og søke råd for å følge opp ham. Det er laget rundt Magnus som har ekspertisen, ikke vi. Så håper jeg de kunne ha fostret opp en ny mester, svarer Madsen.

Selv om Carlsen nå er kritisk, og mener forholdet er verre, mener president Madsen at det er håp for et bedre samarbeid.

– Vi er i dialog med apparatet rundt ham, og skal i møte med ham. Vi må bruke sparket vi nå har fått bak fra Magnus til å mobilisere noe positivt.

Siste nytt

 • Ørjan Nyland i mål mot Malta

  Ørjan Nyland erstattar Rune Almenning Jarstein som keeper på Norges lag mot Malta i kveld.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck gjer tre endringar til frå laget som slo Færøyane 4-0 fredag: Jonas Svensson, Birger Meling og Mats Møller Dæhli går inn for Omar Ebdellaoui, Haitam Aleesami og Ole Selnæs.

  Laget ser dermed slik ut: Ørjan Nyland, Jonas Svensson, Kristoffer Ajer, Tore Reginiussen, Birger Meling, Iver Fossum, Sander Berge, Markus Henriksen, Mats Møller Dæhli, Alexander Sørloth, Joshua King.

  Kampstart på Malta er kl 20.45.

  Ørjan Nyland
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Slo tilbake etter tabbe

  De norske curlingherrene i EM slo tilbake etter kosttabben som kostet seieren mot England i går. Ulsrud og co vant 8-7 over Danmark, og står nå med to seire og to tap etter fire kamper.

  Thomas Ulsrud
  Foto: Cathal Mcnaughton / Reuters
 • Fratatt gårsdagens seier

  Det norske EM-laget i curling, Team Ulsrud, er fratatt sin seier over England i går kveld som følge av et regelbrudd. Reglene sier at dersom en spiller erstattes like før eller i løpet av kampen, kan ikke den nye spilleren benytte en annen kost enn den som allerede var i bruk. Det norske laget står nå med en seier og to tap etter at tre kamper er spilt.

  Team Ulsrud
  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal