Magnus Carlsen: – Forholdet til forbundet, og en del folk, er markant verre

2019 har vært et svært turbulent år for Magnus Carlsen. Bråket rundt sjakkavtalen i sommer og Carlsens nei til VM i Stavanger har fått konsekvenser.

Magnus Carlsen

ENGASJERT: Magnus Carlsen under innspillingen av programmet «Sjakksnakk».

Foto: NRK

– Forholdet til forbundet, og en del folk, er markant verre, det er ikke noen tvil om det. Man gjør valg, og de lever man med. Men de får også konsekvenser, sier Magnus Carlsen.

Det kommer fram i et intervju gjort i NRK-programmet «Sjakksnakk» i forbindelse med VM i fischersjakk.

Carlsen var den mest sentrale deltakeren i den svært opphetede debatten i sommer, da Norges Sjakkforbund vurderte å inngå en avtale med spillselskapet Kindred, som blant annet eier Unibet. Avtalen ville gitt 50 millioner til Norges Sjakkforbund over fem år. Som en del av avtalen skulle sjakkforbundet jobbe for å endre den norske spillpolitikken.

Magnus Carlsen er gjest hos Askild Bryn og Odin Blikra Vea i programmet Sjakksnakk.

SJAKKSNAKK: Magnus Carlsen er gjest hos Askild Bryn og Odin Blikra Vea i programmet.

– Forbundet stakk kjepper i hjulene

I intervjuet forteller Carlsen at forholdet til forbundet aldri har vært veldig bra.

– I starten var jeg ganske negativ. Da jeg var liten følte jeg at de nærmest stakk kjepper i hjulene for meg og min familie, kanskje mot sin vilje. De var ikke tilpasset unge med ambisjoner i det hele tatt, sier Carlsen.

Madsen erkjenner at forbundet skal ha lite av æren for at Carlsen ble verdens beste sjakkspiller.

– Magnus var et så stort talent at Norges Sjakkforbund ikke var rigget til å hjelpe ham. Det sørget familien og de rundt ham for. Og det gikk bra til slutt.

– Har forbundet sagt unnskyld? Og mener du at forbundet bør gjøre det?

– Vi har all grunn til å være ydmyke, og i den grad vi skal unnskylde oss, så kan vi gjøre det, svarer Madsen.

Morten L. Madsen

PRESIDENT: Morten L. Madsen i Norges Sjakkforbund.

Foto: NRK

I debatten rundt avtalen i sommer ytret flere av Norges beste sjakkspillere at opplegget rundt dem var for dårlig. Juniorverdensmester Aryan Tari mente det var flaut å representere Norge, og blant Norges beste spillere hadde Carlsen bred støtte.

Presidenten tar selvkritikk

– Jeg vil ikke slutte å bidra, men det blir vanskelig å være så veldig entusiastisk når man hadde så uendelig mye mer midler på bordet som man allerede har sagt nei til, sier Carlsen.

– Magnus fremviste et stort engasjement på vegne av norsk sjakk. Han har høye ambisjoner, og han mente veivalgene ikke var riktig. Det gjorde nok forholdet litt dårligere enn det var før, sier president i Norges Sjakkforbund, Morten L. Madsen.

Madsen sier at forbundet er i dialog med laget rundt Carlsen, men at det kan være flere årsaker til at forholdet nå har surnet.

Blant annet trekker han frem Norges søknad om å få sjakk-VM i 2020. Stavangers søknad ble skrotet etter at Carlsen ytret sin misnøye.

– Vet at han var kritisk til ikke å ha blitt lyttet godt nok til i VM-saken. Det må vi ta litt kritikk på. Vi må lytte til Magnus, han er en sterk person som har mye han skal få sagt. Vi må lære av det han sier, og må ta lærdom av det han tar opp, sier Madsen til NRK.

Magnus Carlsen

IKKE TIL STAVANGER: Magnus Carlsen spiller her Norway Chess i Stavanger. Men det blir ingen VM-kamp i byen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Et spark bak

President Madsen mener sjakkforbundet fortsatt ikke er i stand til å forvalte talenter som Carlsen i dag.

– Hvordan hadde forbundet taklet det hvis en ny Magnus Carlsen hadde dukket opp?

– Da må vi snakke med ham og søke råd for å følge opp ham. Det er laget rundt Magnus som har ekspertisen, ikke vi. Så håper jeg de kunne ha fostret opp en ny mester, svarer Madsen.

Selv om Carlsen nå er kritisk, og mener forholdet er verre, mener president Madsen at det er håp for et bedre samarbeid.

– Vi er i dialog med apparatet rundt ham, og skal i møte med ham. Vi må bruke sparket vi nå har fått bak fra Magnus til å mobilisere noe positivt.

Sportsnyheter

Slik feiret byen opprykk – nå må klubben selges

Julian Kristoffersen (24) og Salernitana satte fotballgale Salerno på hodet med opprykk til Serie A. Men det er fortsatt ett problem.

Siste nytt

 • Ullvang klar for OL likevel

  Padleren Lars Magne Ullvang er OL-klar. Franskmannen som slo ham i kvalifiseringen torsdag, hadde ikke lov til å stille, opplyser sportssjef Eirik Verås Larsen.

  Guillaume Burger slo Ullvang med 28 hundredeler i kvalifiseringen i ungarske Szeged.

  – De hadde ikke lov til å stille på distansen. Det ble ikke oppdaget før start, sier Verås Larsen til NTB omkring 20 minutter etter at Ullvang fikk den utrolige beskjeden.

  Han opplyser at han har vært i kontakt med det internasjonale forbundet (ICF) som bekrefter at det er gjort en feil.

  – Det er et mirakel. Jeg kan ikke skjønne det. Jeg trodde han tullet. Det er helt surrealistisk, sier Ullvang, som sier det har vært mange gledestårer den siste halvtimen.

  Verås Larsen ble også rørt da beskjeden kom.

  – Jeg snakket med ham på brygga og sa til ham at han skal til OL. Da knakk han sammen. Etter det satt vi og gråt sammen på brygga, sier Verås Larsen til NRK.

  Team Tokyo OL 2020
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Oldrup Jensen forlenger med VIF

  Fredrik Oldrup Jensen (27) har skrevet under en ny avtale med Vålerenga som strekker seg ut 2023-sesongen.

  Det bekrefter Oslo-klubben på sine nettsider.

  Oldrup Jensen har startet begge kampene for de blå i starten av sesongen, og han har bundet seg for to nye år med klubben.

  Eliteserien i fotball 2020: Vålerenga - Bodø/Glimt (2-2)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Flere regioner med unntakstilstand

  10 uker før sommerens OL i Tokyo er planlagt å starte, innfører Japan unntakstilstand for ytterligere tre regioner.

  Japan strever fortsatt med å slå tilbake en fjerde bølge med koronasmitte, og derfor blir det innført unntakstilstand også i regionene Hokkaido, Okayama og Hiroshima. Unntakstilstanden gjelder for perioden 16.- til 31. mai.

  OLs maratonøvelser skal foregå i Sapporo, i regionen Hokkaido.

  Japan Tokyo Olympics
  Foto: Eugene Hoshiko / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal