Hopp til innhold

Carlsen visste at kompisen hadde jukset – valgte å ikke si noe

Magnus Carlsen (32) satte fyr på sjakksirkuset da han anklaget Hans Niemann for juks. Samtidig skal han ha visst om juksingen til tidligere sjakkpresident og kompis, Joachim Birger Nilsen, uten å si noe.

STOPPER INTERVJUET: Her avbryter Carlsen intervjuet.

Video: Patrick Mathisen / NRK

I fjor innrømmet Norges daværende sjakkpresident, Joachim Birger Nilsen (29), overfor NRK å ha jukset mens han var en del av sjakklaget «Norway Gnomes». Den oppsiktsvekkende nyheten kom i kjølvannet av Carlsens jukseanklager mot amerikaneren Hans Niemann og satt et helt nytt søkelys på juksing i sjakken.

Innrømmelsen gjorde at Nilsen trakk seg fra presidentvervet dagen etter saken.

Juksingen skal ha vært kjent fra Carlsens side, som kjenner den tidligere norske sjakkpresidenten godt.

Det som rammet Joachim først og fremst var jo da valget han hadde gjort tidligere. Når det er sagt, så kjenner jeg han godt og visste om det her. Det var ting som folk hadde lagt litt bak seg og jeg syns han taklet det på en god og veldig voksen måte, sier Carlsen til NRK.

– Du visste at han hadde jukset?

Jeg hadde ikke førstehåndskunnskap, men jeg visste at han… Jeg tror det var mange som visste at det var noe greier hvert fall, svarer Carlsen.

Les også: Sjakkpresidenten innrømmer å ha jukset – forbundet tar sterk avstand

pgeUNWRkqDs
pgeUNWRkqDs

Vil ikke svare

Hvorfor sa du ikke noe «høyt» da, når du sa noe «høyt» om Niemann?

Det kan du si. Det var et annet omfang og det var også en sak som hvert fall den gang var regnet som at var ganske ferdig, sier sjakkesset til NRK nå.

Var det fordi han var en kompis?

Du… det vil jeg ikke gå inn på noe mer, svarer han kort.

Video: Patrick Mathisen / NRK

Når NRK prøver å gå mer inn på tematikken, og spørre om Fide-avgjørelsen rundt sjakkbråket mellom nordmannen og Niemann som er varslet å komme snart, velger Carlsen å forlate intervjuet.

Carlsen antydet for første gang Niemann-juks etter han tapte mot amerikaneren, trakk seg fra storturneringen Sinquefield Cup den 5. september og la ut et en kryptisk twittermelding i etterkant, hvor nordmannen la ved en video der fotballmanageren José Mourinho sier: «Hvis jeg sier noe, er jeg i trøbbel».

Senere samme måned beskyldte Carlsen Niemann i en skriftlig uttalelse og påsto at 19-åringen hadde jukset flere ganger og mer nylig enn han har innrømmet.

– Jeg mener at juks er en viktig sak og en eksistensiell trussel mot spillet, påpekte verdensmesteren i innlegget.

Hans Niemann og Magnus Carlsen

MØTTES IKKE: Hans Niemann og Magnus Carlsen deltok begge under Lyn- og hurtigsjakk-VM i Almaty, men hverandre ikke.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

Vil ikke snakke om Niemann

Niemann kom i oktober i fjor med et søksmål mot Carlsen, hvor han krever over 1 milliard kroner. Han begrunnet søksmålet med de store skadene på hans rykte, karriere og liv.

I en pressemelding 24. februar opplyste Det internasjonale sjakkforbundet (Fide) at en 30 siders rapport, som tar for seg konflikten mellom Carlsen og Niemann, var sendt til etikk- og disiplinærkommisjonen. Fide varslet samtidig at avgjørelsen ville komme seks uker etter utsendingen av rapporten.

Magnus Carlsen

: Carlsen ville ikke snakke mye om sjakkbråket mellom han selv og Niemann intervjuet med NRK.

Foto: Christian Grieg Sander / NRK

NRK møtte Carlsen i forbindelse med utrullingen av en skuddstyrkemålingsapp han er aksjonær i. Tidligere i intervjuet sa nordmannen at han ikke ønsket å snakke for mye om sjakkbråket.

Jeg tror ikke jeg skal snakke så mye om det egentlig. Jeg tar ikke sjakken så veldig tungt på en måte om dagen. Jeg prøver å spille og ha det gøy, så går det som det går. Jeg er egentlig fornøyd med det, sa 32-åringen innledningsvis.

Siste nytt

 • Diogo Dalot forlenger med Manchester United

  Den portugisiske høyrebacken Diogo Dalot har skrevet under på en ny kontrakt med Manchester United. Det bekrefter klubben onsdag ettermiddag.

  24-åringen har skrevet under på en avtale som strekker seg til sommeren 2028, med opsjon på ytterligere ett år.

  – Dette er mitt hjem, sier Dalot selv.

  Han ble hentet til Manchester United i 2018 og har siden spilt 107 kamper for klubben.

  FA Cup - Semi Final - Brighton & Hove Albion v Manchester United
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Her ankommer RBK-styrelederen krisemøtet

  Styreleder i Rosenborg, Cecilie Gotaas Johnsen, holdt kortene tett til brystet da hun ankom Brakka for et styremøte der Kjetil Rekdals fremtid som Rosenborg-trener er tema.

  Johnsen tok seg tid til å prate med media før hun gikk inn dørene, men de mange fremmøtte journalistene fikk ikke mye info fra styrelederen.

  – Er Kjetil Rekdal og Geir Frigård Rosenborg-trenere i morgen?

  – Vi skal inn å snakke nå, så får vi ta det derfra, svarer Johnsen til et samlet pressekorps, og understreker:

  – Tålmodighet er fortsatt nøkkelen.

  Kort tid etter ankom Kjetil Rekdal. Den hardt pressede Rosenborg-treneren hadde ikke noe stort behov for å prate med det fremmøtte pressekorpset, men vitset og sa:

  – Nå er jeg nummer én på kjendistoppen i Norge.

  Cecilie Gotaas Johnsen
  Foto: Tariq Alisubh / NRK
 • Dette er troppen til U21-EM - vraker to stjerneskudd

  Onsdag presenterte U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud troppen som skal representere Norge i EM i Romania og Georgia.

  Den største overraskelsen er kanskje Benfica-spiller Andreas Schjelderup som er utelatt. I tillegg er også Kristian Arnstad, som har fått mye tillit i belgiske Anderlecht, vraket.

  Dette er troppen:

  Keepere: Mads Hedenstad Christiansen - Lillestrøm, Kristoffer Klaesson - Leeds, Rasmus Sandberg - Stjørdals-Blink

  Forsvar: Sebastian Sebulonsen - Brøndby, Henrik Heggheim - Vålerenga, Jesper Daland - Cercle Brugge, David Møller Wolfe - Brann, Leo Fuhr Hjelde - Rotherham, Colin Rösler - Mjällby. Warren Kamanzi - Toulouse

  Midtbane: Sivert Heggheim Mannsverk - Molde, Johan Hove - Groningen, Christos Zafeiris - Slavia Praha, Markus Solbakken - Viking, Hugo Vetlesen - Bodø/Glimt, Tobias Christensen - Fehérvár, Oscar Bobb - Manchester City, Håkon Evjen - Brøndby, Osame Sahraoui - Heerenveen, Emil Konradsen Ceide - Sassuolo

  Angrep: Antonio Nusa - Club Brugge, Erik Botheim - Salernitana, Jørgen Strand Larsen - Celta Vigo

  Reserver: Joshua Kitolano - Sparta Rotterdam, Seedy Jatta - Vålerenga

  Fotball U21-landslaget, menn: Norge - Kroatia
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste