NRK Meny
Normal

– En fantastisk prestasjon av Magnus

Magnus Carlsen overbeviste på siste dag av hurtigsjakk-VM, og forsvarte verdensmestertittelen sin på suverent vis.

Magnus Carlsen under VM

GLISET PÅ PLASS: Magnus Carlsen fant formen i tide og vant VM i hurtigsjakk enkelt.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Da Magnus Carlsen trakk Shakhriyar Mamedyarov i siste parti, så ble det klart at han ikke kunne bli slått på kvalitetspoeng av verken Teimour Radjabov, Ian Nepomniachtchi eller Leinier Dominguez Perez, de tre som lå poenget bak Carlsen før det siste partiet.

Dermed var det klart at Magnus Carlsen var verdensmester i hurtigsjakk allerede før siste parti, selv om han skulle tape og få noen av de tre opp på samme poengsum som han selv.

– En fantastisk prestasjon av Magnus, som forsvarer sin tittel som den første i historien. Da handler det nå om å forsvare tittelen med stil, sa NRKs ekspert Torstein Bae i studio da seieren var sikret.

Carlsen ønsket ikke å gi seg, selv om tittelen allerede var sikret, og gikk for å levere et solid pari også mot Mamedyarov.

Etter 55 trekk ble de to enige om remis, og dermed fikk Carlsen 11,5 poeng, mer enn noen andre spillere.

God start

Med åtte poeng på de to første dagene lå Magnus Carlsen godt an til å kunne forsvare verdensmester-tittelen før den siste dagen i VM i hurtigsjakk.

Etter seier mot overraskelsesmannen Sergei Zhigalko i åpningspartiet mandag, la Carlsen dårlig an mot Vassily Ivanchuk.

På mesterlig vis klarte imidlertid Carlsen å snu partiet og tok til slutt seieren.

– Det er en utrolig snuoperasjon av Magnus der, kommenterte Torstein Bae da partiet var over.

– Det var litt tidlig å gi opp, men han var helt satt ut etter å ha rotet bort en bedre stilling, mente Carlsen som fortalte at han hadde erfart også tidligere mot Ivanchuk at det lønte seg å stå i det, og at dårlige åpninger kunne gi bedre muligheter etterhvert.

Lynrask remis

Dermed ledet plutselig Carlsen med halvannet poeng med tre partier igjen av dagen. Etter en kontrollert remis mot Leinier Dominguez Perez var avstanden nesten den sammen.

Ian Nepomniachtchi var den eneste i teten som kuttet avstanden, og han lå ett poeng bak Carlsen med to kamper igjen å spille.

Vladimir Kramnik ble Carlsens motstander i nest siste parti, og allerede fra start så det ut til at nordmannen ville styre mot remis. Etter bare to minutter og 38 sekunder var partiet over, og de to hadde blitt enige om å dele poengene.

Dermed var det bare om å gjøre å sikre et resultat mot Shakhriyar Mamedyarov som gjensto for Carlsen. Det klarte han, og dermed var det klart at nordmannen forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk.

Siste nytt

 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag