Hopp til innhold

Carlsen forlot sitt eget gullparti: – Ble nok et lite antiklimaks for seerne

Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i hurtigsjakk etter en utrolig prestasjon i Samarkand. Under finalepartiet hadde han så god kontroll at han kunne se på omspillet for kvinner.

Magnus Carlsen

– Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd. Jeg ble litt overrasket da jeg så at det andre partiet ble ferdig med en gang, sier Magnus Carlsen til NRK.

Han sikter på det som skjedde tidlig i den avgjørende VM-runden. Da hadde nemlig den nærmeste gull-utfordreren Vladimir Fedosejev allerede spilt en rask remis.

Da Carlsen så dette, visste nordmannen at han kunne sikre VM-gullet med poengdeling mot det indiske supertalentet Rameshbabu «Pragg» Praggnanandhaa.

– Det er ikke sånn at det er ukjent fra andre sporter at andre mer eller mindre gir opp sjansen til gull for å sikre medalje, sier Carlsen om Fedosejevs spill.

Magnus Carlsen VM hurtigsjakk Samarkand 2023

TOK NY TITTEL: Magnus Carlsen sikret torsdag sin 16. tittel.

Foto: Lennart Ootes / Fide

På et tidspunkt reiste han seg opp og tok en titt på hvordan det gikk i det dramatiske omspillet i kvinneklassen mellom Anastasia Bodnaruk og Humpy Koneru. Det var til slutt førstnevnte som tok seieren.

– Da jeg så remisen til Fedosejev, kunne jeg smertefritt styre mitt parti i land. Det ble nok et lite antiklimaks for seerne, men greit for meg, sier han.

NRK-ekspert Torstein Bae fikk med seg at Carlsen tok en liten pause fra sitt eget finaleparti.

– Det sier at han hadde veldig god kontroll. Han hadde fordelen av hvite brikker og så fikk han den bonusen av at Fedosejev nøyer seg med rask remis. Han kan da styre dette veldig trygt i havn, sier Bae og legger til:

– Det var ikke noe fare for omspill her. Dette var meget overbevisende.

Foto: Helge Tvedten

– Betyr masse

Nordmannen var i en klasse for seg fra første trekk i VM og avgjorde det hele etter et kontrollert finaleparti mot Praggnanandhaa.

Med dette resultatet forsvarte Carlsen tittelen fra i fjor og kunne samtidig juble for sin femte VM-tittel i hurtigsjakk og sin 16. tittel totalt.

– Det betyr masse. Disse hurtigsjakkgullene har jeg måttet slite veldig for. Det er veldig gøy, sier Carlsen.

I NRK-intervjuet takket verdenseneren seerne som har fulgt han frem til den 16. VM-tittelen.

– Jeg har fått mange hyggelige meldinger fra folk. Håper folk følger med de neste dagene og, sier 33-åringen og tenker på VM i lynsjakk som starter fredag.

– Lynsjakk er den morsomme delen, sier Carlsen og smiler.

Tatt ut til juksekontroll etter drømmespill

Den regjerende verdensmesteren åpnet den avgjørende finaledagen med å knuse nettopp Vladimir Fedosejev, som skulle bli hans største konkurrent i mesterskapet.

Mens det norske sjakkesset imponerte, ble partiet en gedigen nedtur for russeren.

– Fedosejev ser ut som en tulling. Han ser ut som en fullstendig nybegynner. Dette er en enkel seier, sa ekspert Simen Agdestein i NRKs studio.

Foto: Helge Tvedten

Carlsen spilte faktisk så glimrende sjakk at han ble tatt ut i en juksekontroll etter partiet. For da seieren var et faktum ble nordmannen tatt til side og inn i et avlukke i spillsalen.

– Det var bare «fair play»-sjekk. Det tenkte jeg var positivt. Det betyr at jeg har spilt et godt parti, sier Carlsen til NRK.

– Du har spilt nesten som dataen?

– Det betyr at jeg har spilt godt, ja, svarer han og smiler.

Agdestein sier følgende om når man blir tatt ut i kontroll:

– Hvis en spiller av og til spiller påfallende likt en computer, det er vel det som er indikatoren.

Carlsen har tatt VM-tittelen i hurtigsjakk-VM fire ganger før. Det skjedde i 2014, 2015, 2019 og 2022.

Allerede fredag starter et nytt mesterskap i Samarkand. Da skal Carlsen og resten av verdens beste spillere ut i lynsjakk.

null
Spiller nå
Her kaster han ballen rett i motspiller 00:31
Neste

Siste nytt

 • Foss med knallsterk etappeseier: – For et nydelig sykkeløyeblikk

  Tobias Foss tok sin første seier for storlaget Ineos Grenadiers da han mandag ettermiddag viste muskler og vant åpningsetappen av Tour of the Alps.

  26-åringen fra Vingrom spurtet fra en gruppe på fire mann mot slutten av etappen og trillet i ensom majestet over målstreken i Italia.

  – For et nydelig sykkeløyeblikk. Det der var Tobias Foss på sitt aller råeste, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen da seieren var sikret.

  26-åringen vant foran Chris Harper og Esteban Chaves.

  Dette er nordmannens første proffseier som ikke er tempo. Tour of the Alps går over fem dager.

  NM på sykkel 2021.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Saudiske fotballforbundet tar grep etter piskeskandale: – Sjokkert over de skammelige scenene

  Det saudiske fotballforbundet (SAFF) er i sjokk over at Al-Ittihad-spiss Abderrazak Hamdallah ble pisket av en supporter og skal nå gjennomgå regelverket.

  Det skriver forbundet i en pressemelding.

  «SAFF og spillerforeningen i Saudi-Arabia (PFA) er sjokkert over de skammelige scenene da en tilskuer gikk til fysisk angrep på en Al-Ittihad-spiller, innledes det.

  Hendelsen skjedde etter at Al-Ittihad hadde tapt den saudiarabiske supercupfinalen 1-4 for Al-Hilal tidligere i april. Etter oppgjøret kastet Hamdallah vann på en supporter, som svarte med å piske den 33-årige marokkaneren.

  «Heldigvis er disputer med supportere ekstremt sjeldent. Det er grunnen til at handlingene til denne «såkalte» supporteren går mot alt den saudiske fotballen representerer, og vi fordømmer hendelsen fullstendig», skriver forbundet.

  Hamdallah var i Marokkos VM-tropp i 2022 og spilte for 1.-divisjonsklubben Aalesund for elleve år siden. (NTB)

  Abderrazak Hamdallah
  Foto: AP
 • Nadal gjør comeback i Barcelona: – Skal behandle det som mitt siste år

  Rafael Nadal bekreftet mandag at han skal spille Barcelona Open. Der møter han Flavio Cobolli fra Italia i første runde tirsdag.

  – For meg er det en gave å kunne være her i Barcelona, jeg vil behandle det som mitt siste år her og jeg vil nyte hvert øyeblikk, sa Nadal om turneringen han har vunnet rekordmange 12 ganger tidligere.

  Nadal har ikke spilt siden Brisbane International i januar på grunn av skade. Han har senere måttet trekke seg fra en rekke store turneringer, inkludert Australian Open, Indian Wells og Monte-Carlo Masters.

  Turneringen i Barcelona blir Nadals første på grus siden han slo Casper Ruud i finalen av French Open i mai 2022.

  Nadal
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal