Landslagssjefen fortviler etter arrangørskandale: – Jeg var fly forbannet

Skistjerne Johanne Killi (23) kan ha fått hele sesongen spolert på grunn av en gedigen arrangørtabbe under et verdenscuprenn tidligere i år.

Johanne Killi under OL i Pyeongchang i 2018.

LANGTIDSSKADET: Johanne Killi avbildet under OL i Pyeongchang i 2018. Nå kan hun ikke konkurrere på en stund.

Foto: Erik Johansen / Scanpix

Skandalen inntraff da Dombås-jenta skulle ta noen oppvarmingshopp før selve finalen i østerrikske Kreischberg for snaut to uker siden. Plutselig oppdaget hun at en funksjonær hadde forvillet seg inn på landingsområdet, noe som gjorde at 23-åringen måtte skrense og bremse mye raskere enn normalt for å unngå en kollisjon.

Killi fikk dermed altfor kort bremseflate på den speilblanke isen. Det førte til at hun vred det venstre kneet, og at det indre leddbåndet røk.

– Det er utrolig kjipt, sier Killi til NRK.

I kveld fikk hun beskjed om at kneet må opereres, og at sesongen sannsynligvis er over. Operasjonen skjer allerede fredag.

Sint landslagssjef

Friskistjerna forteller at episoden med funksjonæren ble etterfulgt av heftig møtevirksomhet, og at hun har fått beklagelser av både arrangørstedet og Det internasjonale skiforbundet (FIS).

– Dette må være en ekstra bitter måte å skade seg på?

– Ja, for jeg hadde jo ikke trynet på trikset mitt eller noe.

Hun ønsker ikke å gi funksjonæren all skyld, men hun legger ikke skjul på at det aldri burde ha skjedd. Landslags- og sportssjef for freeski i Norges skiforbund er hakket mer nådeløs:

– Sikkerheten ble ikke ivaretatt. Jeg var fly forbannet, oppsummerer Christoffer Schach overfor NRK.

– Det er ekstra kjipt med skader når utøveren selv ikke kunne ha gjort noe annerledes, legger han til.

Krisemøte

Schach var selv til stede i Østerrike, der det ble møter med både representanter fra både FIS og arrangørstedet etter skandalen.

LANDSLAGSSJEF: Christoffer Schach

LANDSLAGSSJEF: Christoffer Schach

Foto: Geir Olsen / NTB

– Det viste seg at arrangøren hadde gitt funksjonæren en oppgave, og vedkommende hadde da tatt en snarvei og havnet i målområdet, selv om det altså var utøvere som drev og varmet opp før finalen.

Han opplyser at både FIS og den lokale arrangøren først hadde et krisemøte seg imellom for å kartlegge hva som hadde gått galt, og at de deretter la seg helt flate overfor den norske landslagssjefen.

– Alle på møtet var på gråten, sier Schach.

Sendte noen gloser

Han erkjenner at han i kampens hete fikk gjort tydelig rede for hva han mente om hendelsen.

– Det gikk noen gloser i retning arrangørene, men de forsto heldigvis vår frustrasjon. Vi var gode venner da vi gikk derfra, forklarer Schach.

I ettertid er han svært fornøyd med måten alt er blitt håndtert på. Alle har beklaget, Killi har fått en rekke henvendelser, og FIS har lovet å sørge for at de ulike nasjonene og arrangørstedene forsikrer om at dette ikke skjer igjen.

– Det tøffeste er at vi i forbundet sier til utøverne at det er trygt å delta i verdenscupkonkurranser, avslutter han.

Arrangøren: – Veldig trist

– Dessverre er dette en veldig trist og uheldig hendelse, sier den lokale arrangøren Bernd Krainbucher til NRK.

Han så ikke episoden selv, men har fått hendelsesforløpet gjenfortalt av vitner og de involverte.

– Vi er veldig lei oss for Johannes skade. Den involverte funksjonæren er én av våre mest erfarne, og han har jobbet gratis på over 25 verdenscupkonkurranser. Jeg vet at samfunnet i disse dager alltid ser etter noen å skylde på, men i dette tilfellet har jeg kun fått en muntlig rekonstruksjon av hva som skjedde, og derfor har jeg problemer med å utpeke en synder, forklarer Krainbucher.

– Jeg uttrykte beklagelser til hele det norske laget, og jeg vet ikke om det er noe mer vi kan gjøre, avslutter han.

Siste nytt

 • Ruud klar for spill igjen

  Casper Ruud har leget magestrekken han pådro seg i Australian Open og deltar etter planen i ATP 500-turneringen i Acapulco i Mexico fra 15. mars, melder NTB. Ruud måtte trekke seg i 4. runde av Grand Slam-turneringen i Australia i midten av februar.

  Casper Ruud
  Foto: WILLIAM WEST / AFP
 • Stuan får advarsel

  Kombinertlandslagets sportssjef Ivar Stuan får en advarsel etter at NRK onsdag kunne avsløre at flere ledere og utøvere i det norske laget brøt reglene om bruk av munnbind under VM.

  Renndirektør Ottesen varslet at FIS ville ettergå saken, men forteller til NRK torsdag at Stuan og resten av det norske laget får en advarsel.

  – Vi har hatt en fin dialog med Stuan og fått forklaringen hans. Vi har sett internt at noe desinformasjon har skjedd i området her i mixed sone ved et par anledninger, og derfor har vi valgt å gi Norge en advarsel i denne omgang, sier Ottesen til NRK.

  Han varsler derimot om det skulle skje igjen, så kan det bety strengere straff.

  – Det er en advarsel i dag, men hvis det skjer flere ganger så vil vi sette oss ned og gi kraftige bøter eller at vi drar inn akkreditering.

  FIS tar også selvkritikk.

  – Vi har kanskje ikke vært like klare på alle frivillige eller andre som jobber i og rundt intervjusonen, så regner jeg med at det er strammet inn fra alle hold, avslutter han.

 • Ingen nye smittetilfeller i ski-VM

  Det er ikke kommet nye positive koronaprøver i ski-VM det siste døgnet. Antallet er ifølge arrangøren ni med fire konkurransedager igjen.

  Testregimet ble ytterligere skjerpet inn onsdag. Det analyseres cirka 1700 koronaprøver i døgnet avgitt av involverte i mesterskapet.

  – Det er fortsatt ni bekreftede positive prøver. Vi har rundet vel 18.000 analyserte tester, sier VMs pressesjef Miriam Frietsch til NTB torsdag formiddag.

  Onsdag kom nyheten om at den norske hopperen Halvor Egner Granerud og to medlemmer av det italienske støtteapparatet hadde avgitt positiv prøve.

  I løpet av VM er det tre utøvere som har fått påvist covid-19-smitte. De seks andre er trenere, ledere eller med i støtteapparatene. (NTB)

  VM på ski 2021 i Oberstdorf
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal