NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 8 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på sjuende dag av VM i friidrett.

Lars Lystad og Trond Nymark.

Kan Trond Nymark blande seg inn i tetstriden på 50 km kappgang?

Foto: NRK og Scanpix

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Lørdag 1. september tar han bla. for seg kvinnenes 5000 m og mennenes 50 km kappgang, med bla. de norske utøverne Trond Nymark og Erik Tysse.

5000 m, kvinner:

Lystads favoritt: Meseret Defar, Etiopia

Tirunesh Dibaba og Meseret Defar

Meseret Defar (venstre) og Tirunesh Dibaba. Lars Lystad tror det kommer til å stå mellom de to Etiopiske super-løperskene.

Foto: Scanpix

Tittelforsvarer: Tirunesh Dibaba, Etiopia

 • Generelt: Tirunesh Dibaba, Etiopia skapte VM-historie i Helsingfors for 2 år siden da hun ble første dobbeltvinner (5000 m og 10.000 m) for kvinner på langdistanse.
 • 5000 m for kvinner er forøvrig en av de aller nyeste VM-øvelsene, avviklet første gang i Gøteborg 1995 - (erstattet 3000 m), mens 10.000 m har VM-eksistert siden 1987 i Roma da Ingrid Kristiansen vant.
 • I Osaka kan Tirunesh lage enda mer VM-historie. Vinner hun 10.000 m, blir hun den første kvinne som forsvarer en titel på den distansen; vinner hun 5000 m blir hun den første kvinne som tar tre VM-titler på rad på den distansen (Gabriela Szabo, Romania har også to på rad); og vinner hun begge, så blir hun selvsagt den første som forsvarer en dobbelttriumf. Men det er minst et par skjær i sjøen….
 • Meseret Defar utkjempet mange spurtdueller med Tirunesh Dibaba i fjor da 5000 m var Golden League-øvelse. I år har hun brilljert, vært skadefri, er ubeseiret og bl.a. satt en fantastisk verdensrekord på distansen på Bislet 14.16.63.
 • Hun har det aller meste som skal til for å lykkes: Taktiske egenskaper, løpsstyrke, taktomslag, mesterskapserfaring og ikke minst en drepende langspurt. Dessuten har hun OL-gull på distansen fra Aten 2004.

Utfordrer nr. 1: Tirunesh Dibaba, Etiopia.

 • Tirunesh Dibaba har vært mer eller mindre indisponert siden VM i terrengløp i Mombasa i Kenya i mars, der hun tapte for Lornah Kiplagat, Nederland. Hun har nesten ikke konkurrert, men trent iherdig og samlet krefter og energi for å forsvare sine VM-gull.
 • Ellers: Etiopia kan takket være Dibaba stille med 4 deltakere både på 5000 og 10.000 m. I medaljekampen regnes også Geelte Burika og Meselech Melkamu. Kenya, som bare har tatt ut 2 utøvere, må stole på Vivian Cheruiyot (14.22 bak Defar på Bislet), mens Mariem Selsouli har vært en av sesongens store overraskelser og blir Marokkos utfordrer på denne distansen. Hun imponerte spesielt i Roma, der hun vant på 14.36 på 5000 m

50 km kappgang, menn:

Lystads favoritt: Johan Diniz, Frankrike

Johan Diniz

Franske Johan Diniz jubler i det han vinner 50 km kappgang under EM i friidrett i Gøteborg i 2006.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Tittelforsvarer: Sergey Kirdyapkin, Russland

 • Generelt: Kappgjengernes maratondistanse med vinnertid på rundt 3 timer og 40 minuttter blir en ekstra utfordring pga. varmen og den høye luftfuktigheten i Osaka. Møter man først veggen, renner minuttene på, samtidig som konsentrasjonen stilles på en hard prøve. Det konkurreres tross alt i en rundløype på 2 km der dommernes årvåkne blikk kontinuerlig følger utøvernes knestrekk og bakkekontakt.
 • Vinsmakeren fra Reims vant en sensasjonell seier i EM i Gøteborg i fjor etter en veldisponert 5-mil, der han overtok ledelsen fra Trond Nymark etter 44 km. Diniz har forberedt seg iherdig til årets VM, og også vist muskler på 20 km, men har bestemt seg for å konsentrere seg om 50 km der sjansene er størst.
 • Utfordrere: Tre av russerne må regnes med i medaljekampen: Veteranen Aleksey Voyevodin (37 år) med VM-sølv fra Helingfors 2005, har vunnet WC to ganger, og er en mester i å disponere kreftene;
 • Denis Nizhegorodov har uoffisiell verdensrekord på 3.35.29 fra i fjor, men manglende dopingtest gjør at den ikke er godkjent. Nizhegorodov vant OL-sølv i Athen.
 • Mens unge talentfulle Vladimir Kanaykin kanskje er den mest spennende.
Trond Nymark

Trond Nymark er en av outsiderne på 50 km kappgang.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med i favorittbildet hører også Nathan Deakes fra Australia og Alex Schwazer fra Italia, som overrasket med VM-bronse i Helsingfors etter en super avslutning, minst en av de kinesiske deltakerne og selvsagt Trond Nymark fra Bergen.

 • Trond har 4.plasser fra både VM i Helsingfors 05 og EM i Göteborg 06; i fjor ledet han til det gjenstod i overkant av 5 km. Kanskje tar han steget opp på pallen i VM, men det er mange brikker som skal falle på plass i løpet av morgentimene i Osaka fredag 31.august.
 • Det blir gledelig nok to norske utøvere på 50 km: Erik Tysse skal ha fått 20 km ut av kroppen, og stiller i sin første alvorlige manndomsprøve på 50 km – uten altfor stort press.

Andre finaler i dag:

 • 1500 m rullestol, kvinner
 • 1500 m rullestol, menn
 • Stavsprang, menn
 • 4 x 100m stafett, menn og kvinner

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal