NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 8 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på sjuende dag av VM i friidrett.

Lars Lystad og Trond Nymark.

Kan Trond Nymark blande seg inn i tetstriden på 50 km kappgang?

Foto: NRK og Scanpix

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Lørdag 1. september tar han bla. for seg kvinnenes 5000 m og mennenes 50 km kappgang, med bla. de norske utøverne Trond Nymark og Erik Tysse.

5000 m, kvinner:

Lystads favoritt: Meseret Defar, Etiopia

Tirunesh Dibaba og Meseret Defar

Meseret Defar (venstre) og Tirunesh Dibaba. Lars Lystad tror det kommer til å stå mellom de to Etiopiske super-løperskene.

Foto: Scanpix

Tittelforsvarer: Tirunesh Dibaba, Etiopia

 • Generelt: Tirunesh Dibaba, Etiopia skapte VM-historie i Helsingfors for 2 år siden da hun ble første dobbeltvinner (5000 m og 10.000 m) for kvinner på langdistanse.
 • 5000 m for kvinner er forøvrig en av de aller nyeste VM-øvelsene, avviklet første gang i Gøteborg 1995 - (erstattet 3000 m), mens 10.000 m har VM-eksistert siden 1987 i Roma da Ingrid Kristiansen vant.
 • I Osaka kan Tirunesh lage enda mer VM-historie. Vinner hun 10.000 m, blir hun den første kvinne som forsvarer en titel på den distansen; vinner hun 5000 m blir hun den første kvinne som tar tre VM-titler på rad på den distansen (Gabriela Szabo, Romania har også to på rad); og vinner hun begge, så blir hun selvsagt den første som forsvarer en dobbelttriumf. Men det er minst et par skjær i sjøen….
 • Meseret Defar utkjempet mange spurtdueller med Tirunesh Dibaba i fjor da 5000 m var Golden League-øvelse. I år har hun brilljert, vært skadefri, er ubeseiret og bl.a. satt en fantastisk verdensrekord på distansen på Bislet 14.16.63.
 • Hun har det aller meste som skal til for å lykkes: Taktiske egenskaper, løpsstyrke, taktomslag, mesterskapserfaring og ikke minst en drepende langspurt. Dessuten har hun OL-gull på distansen fra Aten 2004.

Utfordrer nr. 1: Tirunesh Dibaba, Etiopia.

 • Tirunesh Dibaba har vært mer eller mindre indisponert siden VM i terrengløp i Mombasa i Kenya i mars, der hun tapte for Lornah Kiplagat, Nederland. Hun har nesten ikke konkurrert, men trent iherdig og samlet krefter og energi for å forsvare sine VM-gull.
 • Ellers: Etiopia kan takket være Dibaba stille med 4 deltakere både på 5000 og 10.000 m. I medaljekampen regnes også Geelte Burika og Meselech Melkamu. Kenya, som bare har tatt ut 2 utøvere, må stole på Vivian Cheruiyot (14.22 bak Defar på Bislet), mens Mariem Selsouli har vært en av sesongens store overraskelser og blir Marokkos utfordrer på denne distansen. Hun imponerte spesielt i Roma, der hun vant på 14.36 på 5000 m

50 km kappgang, menn:

Lystads favoritt: Johan Diniz, Frankrike

Johan Diniz

Franske Johan Diniz jubler i det han vinner 50 km kappgang under EM i friidrett i Gøteborg i 2006.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Tittelforsvarer: Sergey Kirdyapkin, Russland

 • Generelt: Kappgjengernes maratondistanse med vinnertid på rundt 3 timer og 40 minuttter blir en ekstra utfordring pga. varmen og den høye luftfuktigheten i Osaka. Møter man først veggen, renner minuttene på, samtidig som konsentrasjonen stilles på en hard prøve. Det konkurreres tross alt i en rundløype på 2 km der dommernes årvåkne blikk kontinuerlig følger utøvernes knestrekk og bakkekontakt.
 • Vinsmakeren fra Reims vant en sensasjonell seier i EM i Gøteborg i fjor etter en veldisponert 5-mil, der han overtok ledelsen fra Trond Nymark etter 44 km. Diniz har forberedt seg iherdig til årets VM, og også vist muskler på 20 km, men har bestemt seg for å konsentrere seg om 50 km der sjansene er størst.
 • Utfordrere: Tre av russerne må regnes med i medaljekampen: Veteranen Aleksey Voyevodin (37 år) med VM-sølv fra Helingfors 2005, har vunnet WC to ganger, og er en mester i å disponere kreftene;
 • Denis Nizhegorodov har uoffisiell verdensrekord på 3.35.29 fra i fjor, men manglende dopingtest gjør at den ikke er godkjent. Nizhegorodov vant OL-sølv i Athen.
 • Mens unge talentfulle Vladimir Kanaykin kanskje er den mest spennende.
Trond Nymark

Trond Nymark er en av outsiderne på 50 km kappgang.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Med i favorittbildet hører også Nathan Deakes fra Australia og Alex Schwazer fra Italia, som overrasket med VM-bronse i Helsingfors etter en super avslutning, minst en av de kinesiske deltakerne og selvsagt Trond Nymark fra Bergen.

 • Trond har 4.plasser fra både VM i Helsingfors 05 og EM i Göteborg 06; i fjor ledet han til det gjenstod i overkant av 5 km. Kanskje tar han steget opp på pallen i VM, men det er mange brikker som skal falle på plass i løpet av morgentimene i Osaka fredag 31.august.
 • Det blir gledelig nok to norske utøvere på 50 km: Erik Tysse skal ha fått 20 km ut av kroppen, og stiller i sin første alvorlige manndomsprøve på 50 km – uten altfor stort press.

Andre finaler i dag:

 • 1500 m rullestol, kvinner
 • 1500 m rullestol, menn
 • Stavsprang, menn
 • 4 x 100m stafett, menn og kvinner

Siste nytt

 • Manchester City til ligacupfinale

  Manchester City er klar for sesongen første finale etter å ha slått Bristol City 3-2 tirsdag og 5-3 sammenlagt i ligacupens semifinale. I finalen på Wembley 25. februar er det vinneren av londonderbyet mellom Arsenal og Chelsea som venter.

  Joseph Pep Guardiola
  Foto: Stuart Franklin / Bongarts/Getty Images
 • Snøball mot Kristoffersen

  Henrik Kristoffersen raste etter at noen i publikum kastet en snøball på ham i 2. omgang i slalåmrennet i Schladming. Nordmannen endte nok en gang på andreplass bak Marcel Hirscher.

  ddd
 • Phil Neville overtar England

  Phil Neville er ansatt som ny sjef for Englands kvinnelandslag i fotball, med har en avtale som gjelder til EM-sluttspillet i 2021.

  Det opplyste Englands fotballforbund tirsdag. 41-åringen har en lang spillerkarriere bak seg i Manchester United, Everton og på Englands landslag.

Sendeplan

Kl. Program Kanal