NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 9 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på siste dag av VM i friidrett.

Lars Lystad og Andreas Thorkildsen

Lars Lystad tror Andreas Thorkildsen vinner gull i spydfinalen på VMs siste konkurransedag.

Foto: Scanpix/ NRK

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. søndag 2. september tar han bla. for seg mennenes spydfinale, med Andreas Thorkildsen i favorittposisjon, og mennenes 800 m.

5000 m, menn:

Lystads favoritt: Craig Mottram, Australia

Craig Mottram

Australske Craig Mottram er favoritt på 5000 m, spesielt siden Kenenisa Bekele fra Etiopia ikke deltar på distansen.

Foto: PETRASEK RADEK / AP

Tittelforsvarer: Benjamin Limo, Kenya

 • Generelt: Forrige VM ble et taktisk lureløp på distansen, der nesten hele feltet var med til klokka ringte for siste runde. Marius Bakken tok sin del av drajobben, og lå i tet i 2 runder på slutten av finalen, men måtte gi tapt i spurtrunden.
 • I varme og fuktige Osaka kan det godt bli et lureløp igjen på avslutningsdagen av mesterskapet, selv om mange regner med at det etiopiske laget vil skape fart i feltet.
 • Men siden Kenenisa Bekele har valgt å konsentrere seg om 10.000 m, må det i tilfelle bli lillebror Tariku Bekele som må forsvare familien og Etiopias ære.
 • Det kommer alltid en eller annen overraskelse i et VM, og vi tror at australske Craig Mottram kan bli den første ikke-afrikanske VM-vinner på 5000 m siden Helsingfors 1983. Da vant Eamon Coughlan fra Irland.
 • Ved to anledninger i fjor spurtbeseiret Mottram selveste Bekele. Som før har den elegante løperen fra Melbourne forberedt seg fra sin sommerbase i St.Moritz, og vil garantert være med i et spurtoppgjør om gullet.
 • Mange utfordrere: Eliud Kipchoge, Kenya – verdensmester fra Paris 03, som fremdeles holder farten oppe; unggutta Tariku Bekele og Abreham Feleke (f.1989) fra Etiopia, Boniface Songok, Uganda, og Bernard Lagat, USA dersom han har krefter igjen etter 1500 m tidligere i VM-uka.

Spyd, menn

Lystads favoritt: Andreas Thorkildsen

Andreas Thorkildsen

Vinner Thorkildsen og Norge gull i spydkonkurransen?

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Tittelforsvarer: Andrus Värnik, Estland

Det er 4 sterke gullkandidater. Vi tror mest på en spennende gullkamp mellom vårt spydess Andreas Torkildsen og finske Tero Pitkämäki. I denne VM-vurderingen er valget greitt:

 • Andreas har OL-gull fra Athen og EM-gull fra Göteborg. Et VM-gull ville gjøre samlingen perfekt. Tross enkelte ryggproblemer er nordmannen (med sin trener Åsmund Martinsen) blitt en mester i å jobbe med detaljer og samtidig greie å spisse spydformen. Andreas har vært jevn og god med 89.49 i DN-galan i Stockholm som foreløpig best.
Tero Pitkämäki og Andreas Thorkildsen

Det er duket for ny duell mellom spydkasterene Andreas Thorkildsen (th) og finnen Tero Pitkämäki.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
 • Utfordrer nr. 1: Tero Pitkämäki, Finland – som må få ut i mesterskap det han har gjort i enkelte stevner.
 • Utfordrer nr. 2: Breaux Greer, USA, som er en kjempesterk utfordrer, men som er veldig avhengig at ryggen holder og teknikken stemmer. Krefter har han!
 • Ellers: Vadims Vasilevskis, Latvia, sølvvinner bak Andreas i OL i Athen, men her det vel mer den mentale konkurransebiten i VM-finalen som må fungere.
 • En usedvanlig spennende avslutningsdag i VM der Andreas Torkildsen muligens bli en ny redningsmann for det norske friidrettslandslaget – slik han ble det i OL-finalen i Athen for 3 år siden.

800 m menn:

Lystads favoritt: Jurij Borzakovskij, Russland

Tittelforsvarer: Rashid Ramzy, Bahrain

(Ramzy var VM-historiens første dobbeltvinner på 800/1500 m i Helsingfors 05, men stiller i år bare på 1500 m)

 • En helt åpen øvelse i år – slik det har vært de seneste mesterskapene. Det har vært ganske få stevner der alle verdens beste løpere i øvelsen har møtt hverandre.
 • Den olympiske mester -04 har hatt en fin sesong, og imponerte stort seinest i et stevne i Moskva i begynnelsen av august – der han møtte flere av sine sterkeste konkurrenter til en evt. VM-tittel. Han har mesterskapsrutine og spurtegenskaper.
 • Utfordrere : Det kan ligge an til en etterlenget gullmedalje til en av de ”evige” toere, Mbulaeni Mulaudzi, Sør-Afrika eller Wilfred Bungei, Kenya. Begge har spurtkapasitet ”de lux”, men stabiliteten har ikke vært helt på topp. Særlig gjelder det Mulaudzi.
 • Mulaudzi har årsbeste på 1.43.74, men V-eliten har heller ikke i år brilljert med tider under 1.44.

Ellers: Se opp for overraskelser fra Golf-statene: MohammedAl-Sahli, Saudi-Arabia (KSA), Mohamed Al-Azimi, Kuwait eller Youssef Saad Kamel fra Bahrain. Youssef kommer opprinnelig fra Kenya, er sønn av den tidligere dobbelte verdensmester på distansen, Billy Koncellah (Roma -87 og Tokio -91). Det ville være ganske spesielt dersom ett av hans 16 barn tok hjem VM-gullet 20 år etter Roma!

1500 m, kvinner

Lystads favoritt: Jelena Sobelyeva, Russland.

Tittelforsvarer: Tatiana Tomasheva, Russland

 • Generelt: Det peker nok en gang i retning av russisk gull på distansen. Nå har riktignok Tatjana Tomasheva, (VM-vinner både 2003 og 2005) vært helt ute av form i år. Hun deltok heller ikke i det russiske mesterskapet.
 • Bordet er imidlertid dekket for en av hennes lagvenninner: Yelena har vært helt suveren i år i sine 3 internasjonale starter på distansen. Hun vant i Athen, Paris og i Moskva, og har rett og slett løpt fra sine konkurrenter – og ikke bydd opp til noe spurtdrama. Hun må nok regne med adskillig tøffere tak i VM.
Maryam Jamal fra Bahrain

Maryam Jamal fra Bahrain er en av utfordrerne på 1500 m.

Foto: FABRICE COFFRINI / AP

Utfordrer nr 1: Spurtsterke og offensive Maryam Jamal, Bahrain (oppr. Etiopia) –bosatt i Lausanne, Sveits – med atskillig mer rutine enn da hun nesten ble løpt ned i forrige VM-finale i Helsingfors. Jamal vant bl.a. spurten på årets Bislet Games.

Ellers: Yulia Chizhenko-Fomenko, Russland stabile og sterke Irina Lishchynska fra Ukraina og selvsagt titelforsvarer Tatjana Tomasjeva. Men skal hun slå landslagskollega Sobelyeva denne gang, så må formstigningen være formidabel.

Norsk deltaker: Ragnhild Kvarberg, som har prestert 4.08.30 i år, og som må slite hardt for å komme seg videre fra forsøkene.

Andre finaler, dag 9:

 • Maraton, kvinner
 • Høyde, kvinner
 • 4 x 400 meter stafett, kvinner og menn

Siste nytt

Sendeplan

Kl. Program Kanal