NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 7 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på syvende dag av VM i friidrett.

Lars Lystad tror på en duell mellom Allyson Felix og Sanya Richards.

Lars Lystad tror på en duell mellom Allyson Felix og Sanya Richards på kvinnenes 200m.

Foto: Scanpix/ NRK / Scanpix

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Fredag 31. august tar han bla. for seg kvinnenes spydfinale og kvinnenes 200 m-finale.

Spyd, kvinner

Lystads favoritt: Christina Obergföll, Tyskland

Christina Obergföll

Tyske Christina Obergföll kokurrerer i IAAF Super Grand Prix Athletissima i july 2007. LArs Lystad tror den tyske spydkasteren kommer til å vinne spydfinalen i Osaka.

Foto: FREDERICK FLORIN / AFP

Tittelforsvarer: Osleidis Menendez, Cuba. Menendez har vært skadeforfulgt denne sesongen, og stiller ikke i Osaka. Hun satte for øvrig verdensrekord i forrige VM i Helsingfors (71.70)

 • Christina Obergföll slettet Trine Hattestads Europarekord da hun vant VM-sølvet bak Menendez i Helsingfors. (69.48 – til 70.03) I år han det tyske spydesset de 6 suverent lengste vinnerkastene – med 70.20 som aller lengst. Ingen av hennes konkurrenter ser ut til å ha kapasitet til å true henne.
 • Utfordrer nr.1: Barbora Spotakova, Tsjekkia, men det er flere som kan prestere kast rundt 65 meter i VM-finalen. Vi tenker på Steffi Nerius, Tyskland – og hvorfor ikke se opp for framgangsrike Goldie Sayers fra Storbritannia – med ny britisk rekord i år: 65.05.
 • Det er lett å bli nostalgisk når man ser på nivået i spyd internasjonalt og tenker på Trine Hattestads bravader i øvelsen, med bl.a. 2 gullmedaljer i VM.

200 m, kvinner

Lystads favoritt: Allyson Felix, USA

Allyson Felix

Allyson Felix fra USA er tittelforsvarer. Lars Lystad tror hun klarer å forsvare den.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Tittelforsvarer: Allyson Felix, USA

 • Generelt: Dette er en øvelse som i år ikke løpes like ofte som for en del sesonger siden. Det generelle nivået er tilsynelatende svakere enn for 10 år siden. Bare 11 løpere har for eksempel løpt under 22.50 før VM. I et mesterskap kan det være ganske så belastende å doble for de aller beste sprinterne. Enkelte har allerede vært gjennom 4 heat på 100 m når de går i startblokka på 200 m forsøk.
 • Selv om Allyson Felix har løpt 7 heat før hun stiller i 200 m-finalen, er hun allikevel favoritt til å gjenta triumfen fra for to år siden i Helsingfors. Hun er løpt distansen på 22.18 i år, men forventes å få kamp til målstreken av bl.a. lagvenninnen og 400 m-spesialisten Sanya Richards, som ikke kom med på USAs 400 m-lag, men som nå satser optimalt på 200 m-gull i VM. Derfor var det en viktig seier for selvtilliten da Allyson slo Sanya på 400 m i DN-galan i Stockholm rett før VM.
Sanya Richards

Sanya Richards er i følge Lars Lystad Allyson Felix' største utfordrer.

Foto: DANIEL MAURER / AP

Utfordrer nr. 1: Sanya Richards, USA. All fokus nå rettet inn mot 200 m-gull etter den fatale missen i US trials i Indianapolis i slutten av juni – der hun bare ble nr. 4, og fikk føle det amerikanske uttakssystemet nært på kroppen.

 • Ellers: I Sherone Simpsons fravær, blir Veronica Campbell Jamaicas største håp på distansen. OL-mester fra 2004, og på en god dag i stand til å utfordre de amerikanske stjernene. Fjorårets Europamester Kim Gevaert - og Muriel Hurtis fra Frankrike – tilbake etter barnefødselen for to år siden får kjempe om en av medaljene.

400 m, menn:

Lystads favoritt: Jeremy Wariner, USA

Jeremy Wariner

Jeremy Wariner fra USA etter å ha vunnet konkurransen for to år siden i VM i Helsinki.

Foto: ANJA NIEDRINGHAUS / AP

Tittelforsvarer: Jeremy Wariner, USA

Generelt: 400 m har vært sterkt USA-dominert i VM-sammenheng. Bortsett fra Bahamas-løperen Avard Moncurs overraskende gullmedalje i Edmonton-VM i 2001, har USA tatt samlige VM-gull på distansen siden 1991.

 • Wariner (olympisk mester-04 i tillegg til VM-gull-05) har regjert 400 m-tronen siden han slo gjennom i 2004. I år har han konsentrert seg mye om 200 m, stod bl.a. over det amerikanske mesterskapet på sin favorittdistanse, men har likevel prestert årets beste tider. Han imponerte enormt i DN-galan i Stockholm den 7.august. Tiden 43.50 er 32/100 sek. bak Michael Johnsons verdensrekord.
LaShawn Merritt

LaShawn Merritt fra USA er ifølge NRKs Lystad mannen som kan ta Jeremy Wariner i en evt. finale.

Foto: ANDREW MEDICHINI / AP

Utfordrer 1: Lashawn Merritt, USA, en ung kraftfull løper, som bl.a. vant Golden League-stevnet i Roma midt i juli, der Wariner ikke stilte.

 • Forøvrig: Mange andre aktuelle for en VM-finale, bl.a. Angelo Taylor, USA (OL-vinner 400 m hekk Sydney 2000), konkurranseglade Gary Kikaya fra Kongo (Democratic Republic of Congo) – og kanskje kan svenske Johan Wissman komme seg med i et finalefelt.

110 m hekk, menn:

Lystads favoritt: Liu Xiang, China.

Kinesiske Liu Xiang

Kinesiske Liu Xiang er blant favorittene i herrenes 110m hekk-konkurranse, men Lystad tror det blir en utrolig jevn batalje.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Tittelforsvarer: Ladji Doucoure, Frankrike

Det ligger an til en usedvanlig jevn og spennende VM-finale på ”korthekken”. Men ”vår” favoritt får full anledning til å teste form og forhold på en asiatisk arena - ett år før de olympiske sommerleker i Beijing.

 • Verdensrekordholderen fra Shanghai kommer ganske sikkert til å være topp fokusert på gull i VM-finalen, men overbeviste ikke 100% på sin Europaturne i juli. (Tap både i Paris og Lausanne på relativt ordinære tider.)
 • Utfordrere: Terrance Trammell, årets amerikanske mester, som ikke har løpt mange stevner i Europa i år; konkurranseglade Dayron Robles, Cuba, (”feide” over mer enn 10 stevner på sin sommerturne Europaturne), og har han kapasitet til å løpe ned mot 12.90. Dessuten er tittelforsvarer Ladji Doucoure, Frankrike i klar framgang, men det holder neppe til et nytt VM-gull.

20 km kappgang, kvinner

Lystads favoritt: Rita Turova, Hviterussland

Tittelforsvarer: Olimpiada Ivanova, Russland

Ekspertene vurderer at kampen om VM-titelen på 20 km for kvinner i Osaka blir en duell mellom den store veteranen Olimpiada Ivanova, Russland og fjorårets europamester Rita Turova, Hvite-Russland

27 år gamle Rita har gradvis tatt steget til den internasjonale toppen. Hun markerte seg først med 4.plass i OL i Athen, tok sølvmedaljen bak Ivanova i VM-05 og tok en suveren seier i EM i fjor, der Ivanova ikke stilte.

I år har hun konkurrert hyppig og vært helt suveren i de stevnene hun har konkurrert i. Hun leder IAAF Walking Challenge foran Kjersti Plätzer. Det har gått maskinmessig.

Utfordrer nr 1: Olimpiada Ivanova (med bl.a. 2 VM-gull og 1 EM-gull) har fulgt ”gammelt” opplegg. Hun kommer til VM uten en eneste konkurranse bak seg i år, men alle vet at hun har forberedet seg godt.

Kjersti Plätzer

Kjersti Plätzer uslitt etter 20km i OL i Athen i 2004. På en god dag skal den norske kvinnen klare å hevde seg i toppen under VM i Osaka.

Foto: MARK BAKER / AP
 • Ellers: Utfordrergruppa er stor, og inneholder selvsagt Kjersti Plätzer, som har gjennom ført en av sine aller sterkeste sesonger. Hun har 1 seier og forøvrig 2.-plasser i årets stevner i IAAF Walking Challenge. Hun har satt ny norsk rekord på distansen – 1.27.41 og gjennomført høydetrening i St.Moritz i sommer som vanlig. Og se som vanlig opp for utøvere som Elisa Rigaudo, Italia (nr. 3 i EM i fjor), Claudia Stef, Romania, Susana Feitor, Portugal unge Olga Kaniskina, Russland – samt hele det kinesiske laget.
 • Interessant start for øvrig: OLvinner Athanasia Tsoumeleka, Hellas, som er godt i gang igjen etter skadepause.

Øvrige finalekonkurranser:

 • Tresteg, kvinner

Siste nytt

 • Espanyol sparket treneren

  Quique Sánchez Flores har fått sparken som trener for den spanske fotballklubben Espanyol.

  Det meldte klubben fredag. Sportsdirektør Jordi Lardin må også gå.

  Espanyol ligger i øyeblikket på 16. plass i La Liga.

  Espanyol Sanchez Flores
  Foto: Nikolas Giakoumidis / AP
 • Norge vant i VM-oppkjøringen

  Det norske ishockeylandslaget slo fredag kveld Sveits 2–1. Stefan Espeland og Tobias Lindstrøm satte målene for Norge.

  Norge spiller ny kamp mot Sveits i morgen, før laget avslutter VM-oppkjøringen med to kamper mot Hviterussland neste helg.

  Ishockey: Norge - Russland 0 - 2
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Pinot-seier i Tour of the Alps

  Franske Thibaut Pinot tråkket inn til 6.-plass på den avsluttende etappen av Tour of the Alps. Det holdt til å vinne rittet sammenlagt.

  Det var ukrainske Mark Padun fra Bahrain-laget som vant etappen.

  CYCLING-AUT
  Foto: REINHARD EISENBAUER / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportslørdag
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Brann - Stabæk