Hopp til innhold

Lystad vurderer dag 5 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på femte dag av VM i friidrett.

Lars Lystad, Alan Webb og Franka Dietzsch.

Lars Lystad har bla. trua på at amerikanske Alan Webb og Franka Dietzsch fra Tyskland vinner gull på dag 5 av Friidretts-VM.

Foto: SCANPIX/ NRK / Scanpix

Hver dag gjennom under det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Onsdag 29. august tar han for seg diskos kvinner, 400 m kvinner, 1500 m menn, 100 m hekk kvinner.

Diskos, kvinner

Lystads favoritt: Franka Dietzsch, Tyskland

Franka Dietzsch

Franka Dietzsch fra Tyskland på gråten etter å ha sikret seg VM-gull i diskos i Helsinki 2005.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

Tittelforsvarer: Franka Dietzsch, Tyskland

  • Dietzsch reddet stumpene for den stolte friidrettsnasjonen Tyskland i forrige VM da hun vant Tysklands eneste gullmedalje.
  • Franka kan ta gull igjen. Hun fyller 40 år i januar neste år, men diskos er er en gren der man kan holde seg lenge i verdenstoppen. Franka vant Europacupen, har konkurrert hyppig i sommer, og vet hva som skal til for å vinne mesterskapsgull. Hennes 68.06 er lengst i verden i år.
  • Utfordrer nr 1: Suzanne Powell, USA, som presterte over 67 meter under ekstremt gode vindforhold på Hawaii i april.
  • For øvrig: Vera Cechlova fra Tsjekkia, rutinerte Nicoleta Grasu, Romania og Becky Breisch, USA.
  • I fjorårets EM overrasket unge Darya Pishchalnika (21 år) fra Russland. Hun har ikke imponert i år.

400 m, kvinner:

Lystads favoritt: Ana Guevara, Mexico

Anna Guevara

Anna Guevara fra Mexico feirer VM-gullet på 400m i VM i Paris 2003. NRKs Lars Lystad tror løpersken kan ta tilbake tittelen i OSaka.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Tittelforsvarer: Tonique Williams-Darling, Bahamas (Skadet og stiller ikke).

  • Generelt:”Amerikansk uttak” er blitt et begrep i idrett – og har muligens frarøvet USA – og spesielt Sanya Richards en gullmedalje i VM.
  • For verdens beste kvinnelige 400 m-løper har gjort ett dårlig løp på distansen de seineste 2 årene: Det ble kun 4.plass i US Trials i Indianapolis 22.6. Dermed er øvelsen h e l t åpen – og det er slett ikke sikkert at mesterskapsdebutantene Natasha Hastings og Mary Wineberg engang kommer til VM-finalen. Sesongen har vært lang – og formen noe dalende. Ingen av de amerikanske utøverne har vist form, men veteranen Dee-dee Trotter er farlig om hun er tilbake etter sin store formsvikt.
  • Ana Guevara dominerte denne distansen fra høsten 2001 til våren 2004. Det ble 29 seire på rad: VM-gull i Paris-03, Jackpot i Golden League, triumf i Grand Prix-finale og World Cup før akillesproblemer ødela seiersferden. 30 år gamle Ana Guevara – også med OL-sølv fra Athen og VM-bronse fra Helsinki, ser nå sin store sjanse til en ny VM-tittel – når Sanya Richards ikke er med. Selv regner hun med at 49.4/49.5 vil holde til gull. Hennes personlige rekord fra 2003 er 48.89.

Amy Mbacke Thiam

Amy Mbacke Thiam fra Senegal er en av utfordrerene til å vinne 400m.

Foto: LAURA RAUCH / AP

Utfordrer nr. 1: Amy Mbacke Thiam, Senegal, den overraskende VM-vinneren fra 2001 i Edminton, som har hatt en fin-fin sesong, og uansett må regnes med i medaljekampen.

  • Ellers: Tre sterke russiske deltakere – med Natalya Antjukh i spissen må regnes med, britiske Nicole Sanders, årets Europamester innendørs blir spennende – om hun vil helt restituert etter skade, Novlene Williams, Jamaica – og så kommer vel e n av de tre amerikanske jentene i en noenlunde VM-form. Natasha Hastings har knyttet til seg Michael Johnson som rådgiver, og bare det skulle tilsi at hun forbedrer seg.

Men utvilsomt: Den største attraksjonen, Sanya Richards må se øvelsen fra sidelinjen.

1500 m, menn:

Lystads favoritt: Alan Webb, USA

Alan Webb

Alan Webb fra USA etter å ha vunnet 1500m i US outdoor athletics championships i Juni 2007.

Foto: JEFF HAYNES / AFP

Tittelforsvarer: Rashid Ramzy, Bahrain. (Vant også 800 m i VM-Helsinki)

  • Generelt: Afrikanske løpere har dominert toppen av VM-listene på 1500 m siden Roma-VM i 1987, da Abdi Bile fra Somalia vant. Så fulgte Noureddine Morceli fra Algerie vant tre titler på rad: 1991, 1993 og 1995 før Hicham El Guerrouj, Marokko overtok hegemoniet med 4 påfølgende titler (1997. 1999. 2001. 2003) Rashid Ramzy som vant i Helsingfors for 2 år siden er også opprinnelig fra Marokko, men representerer Bahrain.
  • Webb har vært ansett som et usedvanlig stort talent siden college-dagene, men har i løpet av vår og sommer fått sitt definitive internasjonale gjennombrudd. 24-åringen har satt amerikansk rekord på en engelsk mil (3.46.91), vant Golden League-stevnet i Paris foran hele verdenseliten (3.30.16) og har løpt under 1.44 på 800 m.
Mehdi Baala

Franske Mehdi Baala etter å ha løpt inn til årsbeste i verden på 1500m i Strasbourg (3.31.05) i Juni 2007.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Utfordrer nr 1: Mehdi Baala, Frankrike.

  • Baala ble slått i spurten av Allan Webb i Paris, men har forberedt seg knallhardt på Osaka-VM fra sine høydebaser i Font Romeu i Pyreneene og St.Moritz i Sveits. Han måtte nøye seg med sølv i Paris-VM i 2003 bak El Guerrouj, og satser alt på VM-gull, særlig nå når en av de andre antatte gullkandidatene Adil Kaouch, Marokko har avlagt positiv dopingprøve. Kaouch vant GL-stevnene både Oslo og Roma.

Utfordrer nr 2: Belal Mansoor Ali, Bahrain, (ex. John Yego, Kenya) og født 1988.

  • Unggutten imponerte seinest da han spurtslo et stort felt på 1000 m i Stockholm med bla. Mbulaeni Mualudzi, Sør-Afrika og Bernard Lagat, USA i spissen.
  • Ellers: Den kenyanske trioen i VM– med Daniel Komen og fjorårets juniorverdensmester Asbel Korir i spissen, samt alltid farlige Tarek Boukensa, Algerie.
  • Usikkerhetsmomenter: Ivan Heshko, Ukraina, som ikke har deltatt mye i år og tittelforsvarer Rashid Ramzy, som ikke har konkurrert i det hele tatt i sommer, men som etter stiller i Osaka på 1500 m. Også rutinerte Bernard Lagat, USA, som fremdeles leter etter toppformen må nevnes.

100 m hekk, kvinner

Favoritt: Michelle Perry, USA

Michelle Perry

Så glad ble Michelle Perry fra USA da hun vant forrige VM i Helsinki 2005. Lars Lystad tror hun kan vinne igjen i Osaka.

Foto: JASPER JUINEN / AP

Tittelforsvarer: Michelle Perry, USA

*Generelt: Det har skjedd en del smådramatikk i de seneste mesterskapsfinalene på korthekk, både for menn og kvinner. Det blir uansett en jevn finale, men vi tror på samme vinner som forrige VM.

Bortsett fra knepne tap i det amerikanske mesterskapet og mot en tent Susanna Kallur i DN-galan, har hun vunnet alt av stevner i år. Hun har årets beste tid (12.44) og har kapasitet og ambisjoner til å nærme seg verdensrekorden (12.21) i løpet av en sesong eller to.

Susanna Kallur (v) og Michelle Perry.

Susanna Kallur (v) og Michelle Perry.

Foto: GREGORIO BORGIA / AP

Utfordrer nr. 1: Susanna Kallur, Sverige

Fjorårets EM-vinner fortsetter å imponere og har toppformen rettet mot VM-finalen. Ekstra selvtillit ble det da ”Sanna” slo Michel Perry i Stockholm bare tre uker før VM. Hun er blitt raskere – og har beholdt sin flotte teknikk.

Ellers: Raske Virginia Powell, USA slo Perry i USA-mesterskapet, Delloreen Ennis-London, Jamaica har all verdens mesterskapsrutine og VM-vinner Perdita Felicien, Canada, (2003) er tilbake etter mye skadetrøbbel.

Norges deltaker og VM-debutant, Christina Vukicevic, bør bruke anledningen til å presse sin personlige rekord under 13 blank. Kommer hun videre fra forsøket, blir forventningene innfridd.

Christina Vukicevic

Christina Vukicevic debuterer i VM. Dette bildet er tatt etter at NM-tittelen 2007 i 100m hekk var sikret.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Andre finaleøvelser 

  • Høyde, menn

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal