NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 5 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på femte dag av VM i friidrett.

Lars Lystad, Alan Webb og Franka Dietzsch.

Lars Lystad har bla. trua på at amerikanske Alan Webb og Franka Dietzsch fra Tyskland vinner gull på dag 5 av Friidretts-VM.

Foto: SCANPIX/ NRK / Scanpix

Hver dag gjennom under det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Onsdag 29. august tar han for seg diskos kvinner, 400 m kvinner, 1500 m menn, 100 m hekk kvinner.

Diskos, kvinner

Lystads favoritt: Franka Dietzsch, Tyskland

Franka Dietzsch

Franka Dietzsch fra Tyskland på gråten etter å ha sikret seg VM-gull i diskos i Helsinki 2005.

Foto: THOMAS KIENZLE / AP

Tittelforsvarer: Franka Dietzsch, Tyskland

 • Dietzsch reddet stumpene for den stolte friidrettsnasjonen Tyskland i forrige VM da hun vant Tysklands eneste gullmedalje.
 • Franka kan ta gull igjen. Hun fyller 40 år i januar neste år, men diskos er er en gren der man kan holde seg lenge i verdenstoppen. Franka vant Europacupen, har konkurrert hyppig i sommer, og vet hva som skal til for å vinne mesterskapsgull. Hennes 68.06 er lengst i verden i år.
 • Utfordrer nr 1: Suzanne Powell, USA, som presterte over 67 meter under ekstremt gode vindforhold på Hawaii i april.
 • For øvrig: Vera Cechlova fra Tsjekkia, rutinerte Nicoleta Grasu, Romania og Becky Breisch, USA.
 • I fjorårets EM overrasket unge Darya Pishchalnika (21 år) fra Russland. Hun har ikke imponert i år.

400 m, kvinner:

Lystads favoritt: Ana Guevara, Mexico

Anna Guevara

Anna Guevara fra Mexico feirer VM-gullet på 400m i VM i Paris 2003. NRKs Lars Lystad tror løpersken kan ta tilbake tittelen i OSaka.

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Tittelforsvarer: Tonique Williams-Darling, Bahamas (Skadet og stiller ikke).

 • Generelt:”Amerikansk uttak” er blitt et begrep i idrett – og har muligens frarøvet USA – og spesielt Sanya Richards en gullmedalje i VM.
 • For verdens beste kvinnelige 400 m-løper har gjort ett dårlig løp på distansen de seineste 2 årene: Det ble kun 4.plass i US Trials i Indianapolis 22.6. Dermed er øvelsen h e l t åpen – og det er slett ikke sikkert at mesterskapsdebutantene Natasha Hastings og Mary Wineberg engang kommer til VM-finalen. Sesongen har vært lang – og formen noe dalende. Ingen av de amerikanske utøverne har vist form, men veteranen Dee-dee Trotter er farlig om hun er tilbake etter sin store formsvikt.
 • Ana Guevara dominerte denne distansen fra høsten 2001 til våren 2004. Det ble 29 seire på rad: VM-gull i Paris-03, Jackpot i Golden League, triumf i Grand Prix-finale og World Cup før akillesproblemer ødela seiersferden. 30 år gamle Ana Guevara – også med OL-sølv fra Athen og VM-bronse fra Helsinki, ser nå sin store sjanse til en ny VM-tittel – når Sanya Richards ikke er med. Selv regner hun med at 49.4/49.5 vil holde til gull. Hennes personlige rekord fra 2003 er 48.89.

Amy Mbacke Thiam

Amy Mbacke Thiam fra Senegal er en av utfordrerene til å vinne 400m.

Foto: LAURA RAUCH / AP

Utfordrer nr. 1: Amy Mbacke Thiam, Senegal, den overraskende VM-vinneren fra 2001 i Edminton, som har hatt en fin-fin sesong, og uansett må regnes med i medaljekampen.

 • Ellers: Tre sterke russiske deltakere – med Natalya Antjukh i spissen må regnes med, britiske Nicole Sanders, årets Europamester innendørs blir spennende – om hun vil helt restituert etter skade, Novlene Williams, Jamaica – og så kommer vel e n av de tre amerikanske jentene i en noenlunde VM-form. Natasha Hastings har knyttet til seg Michael Johnson som rådgiver, og bare det skulle tilsi at hun forbedrer seg.

Men utvilsomt: Den største attraksjonen, Sanya Richards må se øvelsen fra sidelinjen.

1500 m, menn:

Lystads favoritt: Alan Webb, USA

Alan Webb

Alan Webb fra USA etter å ha vunnet 1500m i US outdoor athletics championships i Juni 2007.

Foto: JEFF HAYNES / AFP

Tittelforsvarer: Rashid Ramzy, Bahrain. (Vant også 800 m i VM-Helsinki)

 • Generelt: Afrikanske løpere har dominert toppen av VM-listene på 1500 m siden Roma-VM i 1987, da Abdi Bile fra Somalia vant. Så fulgte Noureddine Morceli fra Algerie vant tre titler på rad: 1991, 1993 og 1995 før Hicham El Guerrouj, Marokko overtok hegemoniet med 4 påfølgende titler (1997. 1999. 2001. 2003) Rashid Ramzy som vant i Helsingfors for 2 år siden er også opprinnelig fra Marokko, men representerer Bahrain.
 • Webb har vært ansett som et usedvanlig stort talent siden college-dagene, men har i løpet av vår og sommer fått sitt definitive internasjonale gjennombrudd. 24-åringen har satt amerikansk rekord på en engelsk mil (3.46.91), vant Golden League-stevnet i Paris foran hele verdenseliten (3.30.16) og har løpt under 1.44 på 800 m.
Mehdi Baala

Franske Mehdi Baala etter å ha løpt inn til årsbeste i verden på 1500m i Strasbourg (3.31.05) i Juni 2007.

Foto: OLIVIER MORIN / AFP

Utfordrer nr 1: Mehdi Baala, Frankrike.

 • Baala ble slått i spurten av Allan Webb i Paris, men har forberedt seg knallhardt på Osaka-VM fra sine høydebaser i Font Romeu i Pyreneene og St.Moritz i Sveits. Han måtte nøye seg med sølv i Paris-VM i 2003 bak El Guerrouj, og satser alt på VM-gull, særlig nå når en av de andre antatte gullkandidatene Adil Kaouch, Marokko har avlagt positiv dopingprøve. Kaouch vant GL-stevnene både Oslo og Roma.

Utfordrer nr 2: Belal Mansoor Ali, Bahrain, (ex. John Yego, Kenya) og født 1988.

 • Unggutten imponerte seinest da han spurtslo et stort felt på 1000 m i Stockholm med bla. Mbulaeni Mualudzi, Sør-Afrika og Bernard Lagat, USA i spissen.
 • Ellers: Den kenyanske trioen i VM– med Daniel Komen og fjorårets juniorverdensmester Asbel Korir i spissen, samt alltid farlige Tarek Boukensa, Algerie.
 • Usikkerhetsmomenter: Ivan Heshko, Ukraina, som ikke har deltatt mye i år og tittelforsvarer Rashid Ramzy, som ikke har konkurrert i det hele tatt i sommer, men som etter stiller i Osaka på 1500 m. Også rutinerte Bernard Lagat, USA, som fremdeles leter etter toppformen må nevnes.

100 m hekk, kvinner

Favoritt: Michelle Perry, USA

Michelle Perry

Så glad ble Michelle Perry fra USA da hun vant forrige VM i Helsinki 2005. Lars Lystad tror hun kan vinne igjen i Osaka.

Foto: JASPER JUINEN / AP

Tittelforsvarer: Michelle Perry, USA

*Generelt: Det har skjedd en del smådramatikk i de seneste mesterskapsfinalene på korthekk, både for menn og kvinner. Det blir uansett en jevn finale, men vi tror på samme vinner som forrige VM.

Bortsett fra knepne tap i det amerikanske mesterskapet og mot en tent Susanna Kallur i DN-galan, har hun vunnet alt av stevner i år. Hun har årets beste tid (12.44) og har kapasitet og ambisjoner til å nærme seg verdensrekorden (12.21) i løpet av en sesong eller to.

Susanna Kallur (v) og Michelle Perry.

Susanna Kallur (v) og Michelle Perry.

Foto: GREGORIO BORGIA / AP

Utfordrer nr. 1: Susanna Kallur, Sverige

Fjorårets EM-vinner fortsetter å imponere og har toppformen rettet mot VM-finalen. Ekstra selvtillit ble det da ”Sanna” slo Michel Perry i Stockholm bare tre uker før VM. Hun er blitt raskere – og har beholdt sin flotte teknikk.

Ellers: Raske Virginia Powell, USA slo Perry i USA-mesterskapet, Delloreen Ennis-London, Jamaica har all verdens mesterskapsrutine og VM-vinner Perdita Felicien, Canada, (2003) er tilbake etter mye skadetrøbbel.

Norges deltaker og VM-debutant, Christina Vukicevic, bør bruke anledningen til å presse sin personlige rekord under 13 blank. Kommer hun videre fra forsøket, blir forventningene innfridd.

Christina Vukicevic

Christina Vukicevic debuterer i VM. Dette bildet er tatt etter at NM-tittelen 2007 i 100m hekk var sikret.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Andre finaleøvelser 

 • Høyde, menn

Siste nytt

 • Målløst for Hegerberg i semifinalen

  Ada Hegerberg hadde flere muligheter, men hverken Lyon eller Manchester City maktet å score i den første mesterligasemifinalen søndag.

  Kampen endte 0-0, og det er helt åpent før returoppgjøret i Frankrike neste helg.

   Ada Hegerberg
  Foto: Josep Lago / AFP
 • Storseier for Klepp

  Klepp flesket til med 6-0-seier hjemme mot Grand-Bodø i Toppserien søndag.

  Hege Hansen og Hanne Kogstad scoret to mål hver, mens Malin Skogvold Runestad og Marie Hella Andersen scoret hvert sitt.

  Klepp-Grand Bodø
  Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK
 • Stene nummer tre i verdenscupen

  Jenny Stene (20) ble nummer tre i verdenscupdebuten i 10 meter luftrifle søndag. Hun sikret Norges første pallplass i grenen på 23 år.

  – Å debutere med tredjeplass er utrolig sterkt, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

  Jenny Stene
  Foto: Norges Skytterforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen
4-4-2 Eliteserien: Vålerenga - Molde
Best i verden: Martin Schanche - Rattets Messias