NRK Meny
Normal

Lystad vurderer dag 4 av VM

NRKs kommentator Lars Lystad vurderer favoritter i finaleøvelsene på fjerde dag av VM i friidrett.

Lars Lystad og Maria Mutola

Lystad tror finalen i kvinnenes 800m blir jevn, men holder en knapp på Maria Mutola fra Mozambique.

Foto: NRK/ SCANPIX / Scanpix

Hver dag gjennom det 9 dager lange mesterskapet vurderer Lystad ulike finaleøvelser. Tirsdag 28. august tar han for seg 800 m kvinner, diskos menn, 3000 m hinder menn og 400 m hekk menn.

800 m, kvinner

Lystads favoritt: Maria Mutola, Mozambique

Maria Mutola

Mozambiques Maria Mutola er Lars Lystads favoritt på kvinnenes 800m.

Foto: GEERT VANDEN WIJNGAERT / AP

Tittelforsvarer: Zulia Calatayud, Cuba (ikke konkurrert pga. skade. VM blir evt. sesongdebut.)

 • Generelt: En helt åpen øvelse i Osaka. Bare én utøver har før VM løpt distansen bedre 1.58.
 • Veteranen Mutola – bosatt i USA, løp sin aller første VM-finale nettopp i Japan i 1991 (Tokio) for 16 år siden – og vant sin første av i alt 3 VM –titler i Stuttgart 2 år seinere. Mutola har skiftet trener i år, men har markert seg sterkt i sine få starter og er ubeseiret hittil.

Utfordrer: Fjorårets Europamester Olga Kotlyarova, Russland, som ikke har løpt mange løp utenfor hjemlandet, men som vant klart det russiske mesterskapet rundt 1.august. En god spurt teller mye i dette jevne selskapet.

 • Ellers: Regn med fjorårets raskeste på distansen: Spurtsterke Janeth Jepkoskei er dessuten eneste kenyaner på 800 m i VM. Med såpass ordinært nivå som det har vært i år, er det mange finaleaktuelle. Vær spesielt oppmerksom på Yelena Krevsun, Ukraina som vant Universiaden i Bangkok på 1.57.63 den 14.august og satte personlig rekord med over 2 sekunder. Det er årets beste tid på distansen.

Diskos, menn

Lystads favoritt: Virgilius Alekna, Lithauen

Virgilius Alekna fra Lithaun

Virgilius Alekna fra Lithaun

Foto: LIONEL CIRONNEAU / AP

Tittelforsvarer: Virgilius Alekna, Lithauen

 • I utgangspunktet blir diskos en spennende duell mellom de to baltiske kasterne: 35 år gamle Virgilius Alekna, (VM-gull både 2003 og 2005)- og den 7 år yngre Gerd Kanter, fra Estland, som har kastet lengst i verden i år med 72.02.
 • Vi tror at mesterskapserfaringen gjør utslaget, og at bjørnen fra Lithauen tar sin 3. seier på rad. Alekna er stabil på vinnerlengder over 70 meter.
Gerd Kanter fra Estonia

Gerd Kanter fra Estonia er en av de sterkeste utfordrerene i kampen om gull i diskos.

Foto: ERIC FEFERBERG / AFP

Utfordrer nr 1:Gerd Kanter, Estland

 • Bak disse to er det helt åpent i kampen om bronsemedaljen

3000 m hinder menn

Lystads favoritt: Ezekiel Kemboi, Kenya

Kenyanske Ezekiel Kemboi

Kenyanske Ezekiel Kemboi

Foto: JACK GUEZ / AFP

Tittelforsvarer: Saif Saaeed Shaheen, Qatar (Stiller ikke pga. av langtidsskade.)

 • Generelt: Løpere fra Kenya har dominert de seneste mesterskapene. Men denne gang må de kanskje skjerpe seg for å opprettholde den fine statistikken.
 • Litt tynt grunnlag, men vi velger allikevel tradisjonelt og kenyansk. Kemboi vant sommerlekene i Athen i 2004, men blir i 4 av 5 løp slått av kenyanske Paul Koech, som har 28 løp under 8.10 i sin karriere, og er eneste løper under 8 blank i år. Problemet er bare at han ”møtte veggen” i det kenyanske uttaket, og bare ble nr. 4. Det gikk visse rykter om at han allikevel skulle få representere Kenya i hinder – med et godt løp i DN-galan i Stockholm. Det gjorde han til gangs, men Richard Matelong er inntil videre 3.mann på det kenyanske laget – sammen med Ezekiel Kemboi og Brimin Kipruto.
Bouabdellah Tahri fra Frankrike.

Bouabdellah Tahri fra Frankrike er ifølge Lars Lystad en mulig outsider til å snappe gullet på 3000m hinder Menn. '...rutinert og har stor løpskapasitet og flott teknikk'

Foto: OLIVER LANG / AFP

Utfordrer nr.1: Bouabdellah Tahri, Frankrike, som er rutinert og har stor løpskapasitet og flott teknikk. Han har ikke alltid vært like flink til å prikke inn formen i store mesterskap, men virker sterkere enn før.

Utfordrer nr. 2: Muhammed Mustafa, Sverige, som har satt svensk rekord med 8.05 og fulgt opp med 8.07 og er fremadstormende og godt kan knuse den kenyanske armeen om han fikser VM-klimaet.

 • Ellers: Titelforsvarer Shaheen (oppr. Stephen Cherono, Kenya) fra Qatar har ikke løpt konkurranser siden i fjor høst – og ute av stand til å forsvare titelen. Men både Kipruto og Matelong, må selvsagt regnes med i medaljekampen. Men det er synd at sesongens beste løper Paul Kipsiele Koech mest sannsynlig ikke deltar.

400 m hekk menn

Lystads favoritt: James Carter, USA

James Carter fra USA

Amerikanske James Carter vinner 400m hekk i US outdoor athletics-mesterskapet 2007. Carter er favoritt til å vinne VM i Osaka.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

Tittelforsvarer: Bershawn Jackson, USA

 • Fjorårssesongens suverene på distansen, tittelforsvarer Berkshawn Jackson har slitt med skade-/ teknikkproblemer og stabilitet. I tillegg har han løpt en del 400 m flatt, bl.a. i det amerikanske mesterskapet, der han var i finalen. Den flyvende supermannen har foreløpig ikke stått fram som den klare ener.
 • Rutinerte Carter er årets amerikanske mester på distansen; han har løpt raskest i verden i år (47.82) – og vist særlig styrke i avslutningsfasen.
Kerron Clement

Kerron Clement fra USA i aksjon under et nasjonalt mesterskap i 2007. Clement kan være mannen som vinner gull i Osaka.

Foto: JEFF HAYNES / AFP

Utfordrere: Kerron Clement, USA –ung og lovende, stor og kraftig, som allerede for 2 år siden løp på 47.28, men som fremdeles ikke har utviklet sitt potensiale skikkelig. Luis van Zyl fra Sør-Afrika vant Golden League-stevnet i Roma, og er en spennende kar å følge; regn for øvrig med japaneren Dai Tamesue på hjemmebane, beste europeer Periklis Iakovakis, Hellas og selvsagt titelforsvarer Berkshawn Jackson.

Andre finaleøvelser 28. august:

 • Stavsprang kvinner
 • Lengde kvinner

Siste nytt

 • Liverpool og Roma risikerer straff

  Det europeiske fotballforbundet åpner sak mot både Liverpool og Roma etter tribunebråket i semifinalen i mesterligaen. Liverpool-fansen fyrte opp bluss og kastet gjenstander, mens Roma-fans angrep Liverpool-supporteren Sean Cox utenfor Anfield.

 • Northugs manager alvorlig skadd

  Are Sørum Langås, manager til Petter Northug, har tilbrakt ti dager på sykehus etter en alvorlig fallulykke, melder VG. Avisen skriver at ulykken skjedde da han skulle gjøre arbeid på sin nye hytte. Langås ble utskrevet fra sykehuset søndag. Han pådro seg flere brudd i begge armer, i ansiktet og hodeskallen.

  Are Sørum Langås
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Yates beholdt ledertrøya

  Tom Dumoulin knappet innpå Simon Yates i Giro d'Italia, men briten beholder den rosa ledertrøya. Etter dagens tempoetappe er Yates 56 sekunder foran Dumoulin og 3:11 foran Domenico Pozzovivo i sammendraget. Rohan Dennis vant tempoetappen.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal