Luftig ny OL-idrett i gang

Klatring er ein heilt ny idrett på OL-programmet i år, og tysdag møtte dei mannlege deltakarane veggen for første gong.

Det blir konkurrert samanlagt i tre greiner: Boulder, speed og lead.

I speed skal utøvarane klatre opp ein 15 meter høg vegg raskast mogeleg. Boulder inneber å ta seg fram fire korte ruter på veggen, utan tau. Lead betyr å klatre så høgt som mogeleg på ei gitt tid.

Ikkje alle er like glade for formatet i OL-konkurransen, som er blitt karakterisert som eit samansurium av greiner.

– Nesten alle er spesialistar i ei av greinene, så det er vanskeleg å gjere det godt i alle. Det finst så mange typar klatring at å kåre nokon som den beste i verda, nærmast er tøv, seier sportens største stjerne, tsjekkiske Adam Ondra.

– Men den som vinn, er likevel best den dagen, og vil bli den første olympiske meister. Det er noko ingen kan ta frå deg, legg han til.

Han bomma litt i speed, men gjorde det greitt i dei to andre greinene, og er nummer fem. Franske Michael Mawam vann kvalifiseringa.

Dei åtte beste går til finalen torsdag. I morgon skal kvinnene gjennom kvalifisering.

Adam Ondra, klatring
Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Siste nytt

 • Ruud vant første kampen i Davis Cup

  Casper Ruud sørget for at Norge fikk en best mulig start på Davis Cup-kampen mot Usbekistan da han slo Khumogun Sultanov 2-0 i sett (6-3, 6-3).

  Lagene spiller på nivå 1.

  Casper Ruud er ranket som nummer ti i verden og var naturlig nok stor favoritt mot Sultanov som er ranket som nummer 418 i verden.

  Ruud tok det første settet nokså enkelt etter 29 minutters spill. I det andre settet trengte Ruud litt ekstra tid på å avgjøre. Usbekeren brøt Ruuds serve på stillingen 5-2 til nordmannen. Ruud brøt direkte tilbake og tok settet 6-3. Dermed var seieren sikret til 1-0-ledelse for Norge.

  Senere fredag skal Norges Viktor Durasovic opp mot Dennis Istomin.

  Casper Ruud
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Skiskytter utestengt i 18 måneder

  Idrettens Voldgiftsrett (CAS) har utestengt den latviske skiskytteren Andrejs Rastorgujevs for tre brudd på meldeplikten i løpet av 12 måneder.

  Innstillingen var på 24 måneders utestengelse, men CAS reduserte altså denne til 18 måneder.

  Tre brudd på meldeplikten innen et tidsrom på 12 måneder regnes som et alvorlig brudd på dopingreglementet, selv om det ikke er noe bevis på doping i seg selv.

  Rastorgujevs ble nummer 30 sammenlagt i verdenscupen sist sesong.

  Andrejs Rastorgujevs
  Foto: NTB
 • Gir seg som Bryne-trenar

  Etter tre år i Bryne FK har trenar Jan Halvor Halvorsen no gitt beskjed om at han vil gi seg etter sesongen, det melder klubben i dag. Styret og dagleg leiar jobbar no med å finne ein ny hovudtrenar. Bryne ligg per nå på ein 14.-plass på tabellen i Obosligaen.

  Jan Halvor Halvorsen
  Foto: Arild Eskeland / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal