Luftig ny OL-idrett i gang

Klatring er ein heilt ny idrett på OL-programmet i år, og tysdag møtte dei mannlege deltakarane veggen for første gong.

Det blir konkurrert samanlagt i tre greiner: Boulder, speed og lead.

I speed skal utøvarane klatre opp ein 15 meter høg vegg raskast mogeleg. Boulder inneber å ta seg fram fire korte ruter på veggen, utan tau. Lead betyr å klatre så høgt som mogeleg på ei gitt tid.

Ikkje alle er like glade for formatet i OL-konkurransen, som er blitt karakterisert som eit samansurium av greiner.

– Nesten alle er spesialistar i ei av greinene, så det er vanskeleg å gjere det godt i alle. Det finst så mange typar klatring at å kåre nokon som den beste i verda, nærmast er tøv, seier sportens største stjerne, tsjekkiske Adam Ondra.

– Men den som vinn, er likevel best den dagen, og vil bli den første olympiske meister. Det er noko ingen kan ta frå deg, legg han til.

Han bomma litt i speed, men gjorde det greitt i dei to andre greinene, og er nummer fem. Franske Michael Mawam vann kvalifiseringa.

Dei åtte beste går til finalen torsdag. I morgon skal kvinnene gjennom kvalifisering.

Adam Ondra, klatring
Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Sportsnyheter

Klopp

Ville ikkje ta Klopp i handa: – Det er litt feigt

Diego Simeone sprang rett inn i garderoben etter 2-3-tapet mot Liverpool, utan å ta Jürgen Klopp i handa.

Siste nytt

 • Messi-dobbel reddet PSG

  Med en såkalt «Panenka-straffe» i det 74. minutt, sørget Lionel Messi for 3-2-seier for Paris St. Germain over RB Leipzig tirsdag kveld.

  Kylian Mbappé sendte PSG i ledelsen etter ni minutter med sin første mesterligascoring for sesongen, mens André Silva slo tilbake for gjestene etter 28 minutter. Og i det 57. minutt sørget Nordi Mukiele for 2-1-ledelse til Leipzig.

  Men PSG har Lionel Messi, som først utlignet til 2-2 og deretter avgjorde fra straffemerket.

  vJ-zcf0885w
  Foto: Christophe Ena / AP
 • Liverpool vann spinnvilt oppgjer

  Praktscoringar, opphenting, raudt kort og VAR-drama da Liverpool vann 3–2 mot Atlético Madrid. Liverpool leia 2–0 tidleg. Antoine Griezmann sette så inn to mål, men etter pause fekk han raudt kort. Mohamed Salah sette så inn 3–2 på straffespark.

  Champions League - Group B - Atletico Madrid v Liverpool
  Foto: Juan Medina / Reuters
 • Haalands Dortmund ble utklasset

  Erling Braut Haaland fikk tre gode sjanser, men klarte i likhet med lagkameratene ikke å score i Amsterdam tirsdag kveld. Til gjengjeld sørget hjemmelaget Ajax for at det ble en skikkelig målfest.

  De ga seg ikke før det sto 4–0, og det kunne ha vært mye mer. Det startet med et selvmål fra Marco Reus. Deretter scoret Daley Blind, Antony og Sébastien Haller.

  Det var Hallers sjette mål på tre mesterligakamper så langt i sesongen – og med det er han naturligvis toppscorer i turneringen.

  Haaland var nærmest scoring to minutter ut i andre omgang. Han stakk i bakrom og klinket til med høyrefoten på første berøring fra rundt 16 meter, men Ajax-keeper Remko Pasveer fikk ei hånd på ballen – som fra 37-åringens fingertupper gikk i tverrliggeren.

Sendeplan

Kl. Program Kanal