Hopp til innhold

LSKs styreleder: – NFF bør gi kvinnefotballen 60 mill. i året

LSKs styreleder og investor Per Berg er bekymret for framtiden til norsk klubbfotball for kvinner uten langt bedre støtte fra NFF.

LSK - PSG

HØYDEPUNKT: LSK slår Paris St. Germain 3–1 på Åråsen. – Men vi kommer ikke nærmere europatoppen med bare en tøff kamp i året, sier klubbens daglige leder

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

LSK Kvinner er på vei mot sin tredje «The Double» på rad, etter at de tok seriegullet lørdag. Men de mener de trenger langt mer NFF-støtte for å ta norsk kvinnefotball nærmere europatoppen.

– Vi er nødt til å få en skikkelig holdning til norsk kvinnefotball nå, ellers kan det gå ille, sier Kristine Skuland Nilsen til NRK.

Hun er daglig leder i LSK Kvinner, som har vært Norges klart beste lag de siste årene. De to siste sesongene har de også markert seg med gode enkeltkamper i mesterligaen også, men fortsatt er det et godt stykke igjen til europatoppen.

– Vi trenger en bærekraftig økonomi, og der er ikke alt på plass, sier Nilsen. – Vi kan godt si at penger ikke er alt, men det er en viktig del av gamet. Det koster å få stjernene til klubben.

– 60 millioner i året

Terje Svendsen

BRUKER MYE: – Det er ikke rom for å bruke særlig mer til kvinnefotball, sier fotballpresident Terje Svendsen

Foto: Preben Negård

LSKs styreleder Per Berg mener også at det eneste som vil hjelpe, er en sterk pengeinnsprøyting fra NFF.

– Etter min mening bør NFF investere rundt 60 millioner i året, der halvparten bør gå til spillerutvikling og trenerutvikling, og halvparten brukes i forhold til prestasjoner i Toppserien, noe liknende som i dag gjøres i Tippeligaen, sier Berg.

Det er langt over det fotballpresident Terje Svendsen mener norsk fotball har råd til.

– Ressurser er selvsagt viktig, men vi må ikke redusere et spørsmål om sportslig utvikling til kun penger. Det handler også om hvordan vi bruker de pengene vi har på en best mulig måte og hvordan vi kan optimalisere treningshverdagen best mulig, skriver Svendsen i en e-post til NRK.

– Det engelske fotballforbundet bruker 11,8 millioner kroner på de to øverste ligaene. I Sverige bruker de 12,2 millioner kroner på de to øverste ligaene. Til sammenligning bruker Norges Fotballforbund nesten 25 millioner kroner på nivå en og to på kvinnesiden.

– Medregnet landslagssatsingen bruker NFF nærmere 50 millioner kroner årlig på kvinnefotball. I forhold til landslaget er det ikke rom for å bruke særlig mer. Vi utnytter de internasjonale datoene og de muligheten vi har til samlinger, mener Svendsen.

Slått i 16-delsfinalen

Per Berg sa til VG for to år siden at det var realistisk for LSK å vinne mesterligafinalen om to-tre år – altså omtrent nå.

Emilie Haavi

REISER: Emilie Haavi har vært en av LSKs nøkkelspillere, men nå reiser hun til USA

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men i år ble de utslått i 16-delsfinalen – riktignok etter en tøff trekning og en imponerende hjemmeseier over PSG. Også den andre norske representanten, Avaldsnes, ble slått i den runden.

– PSG hadde etter det jeg har hørt et budsjett på rundt 65 millioner kroner. Vi har cirka 10 millioner, hvorav Øie (sponsor) dekker seks, sier LSKs styreleder Per Berg til NRK.

Han har ikke hørt noe om at Norges Fotballforbund vil bidra med penger.

– Uten bidrag fra NFF blir det en vanskelig oppgave, skriver Berg i en sms til NRK fra sitt ferieopphold i utlandet.

Profiler forsvinner

LSK er klar for sin tredje cupfinale på rad. De to første har gitt seier. Lørdag vant de serien – også det for tredje år på rad, og den fjerde på fem år.

Laster innhold, vennligst vent..

Men ved sesongslutt mister de to av sine største profiler. Lene Mykjåland kommer enten til å legge opp eller forsøke seg i fransk fotball. Emilie Haavi ble nylig klar for Boston Breakers og USA.

Toppscorer Isabel Herlovsen var også lenge usikker, men hun har valgt å fortsette. Og Guro Reiten har signert for de gule og svarte.

– Vi er godt i gang, men ikke i mål med fornyelsen. Først skal vi avslutte denne sesongen. Men det er klart vi gjerne ville hatt med de beste videre, sier Nilsen.

LSK Kvinner seriemester

TRE ÅR PÅ RAD: LSK Kvinner kunne slippe jubelen løs etter å ha sikret seriegullet på lørdag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Skjer ikke noe i NFF

Også suksesstrener Monica Knudsen slutter. Hun har ført LSK til fire gull og ett sølv i serien. Nå er Hege Riise klar til å overta.

– Vi ønsker jo å være med i toppen og bli bedre hele tiden, sier Riise, og etterlyser mer støtte både fra flere private sponsorer og fra forbundshold.

– Vi føler at det ikke skjer noe i NFF. Det forplikter å ha to lag med i mesterligaen, det må NFF ta konsekvensene av. Men det skjer ingenting, sier Nilsen.

LSK slo sterke Paris Saint-Germain 3–1 i hjemmekampen i mesterligaen i høst, men tapte sammenlagt.

I fjor slo de tyske Frankfurt 2–0 borte og var bare en straffesparkkonkurranse unna avansement.

– Kvinnene får under ti prosent

– Vi kommer ikke nærmere europatoppen med bare en tøff kamp i året, sier Kristine Skuland Nilsen.

Per Berg har sagt klart fra til NFF om at han mener deres støtte til klubbfotballen for kvinner er altfor dårlig.

– Kvinnelige fotballspillere utgjør rundt en tredel av det totale antallet fotballspillere i Norge. De får langt under ti prosent av det som tilføres herrefotballen, skriver Berg.

– Feil å sammenlikne

Fotballpresidenten kontrer:

– Det blir helt feil å sammenligne økonomien i herrefotballen og kvinnefotballen. Noen tror at NFF sentralt disponerer inntektene fra medieavtalen i sin helhet. Grovt regnet går en fjerdedel av inntektene fra medieavtalen til NFF sentralt, resten til toppklubbene som har et produkt som utløser stor betalingsvillighet i markedet.

– NFF bruker disse pengene blant annet til å finansiere landslagsfotballen, den kjønnsnøytrale spillerutviklingsmodellen, arbeidet i kretsene og overføringer til toppfotballen for kvinner. Det er ikke slik at det er uuttømmelig med ressurser, sier Svendsen.

Monica Knudsen

SUKSESSTRENEREN VINKER FARVEL: Monica Knudsen har ført LSK til mange trofeer. Nå takker hun for seg

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Per Berg peker på at norsk kvinnefotball har hatt en nedadgående prestasjonskurve, og er nå en B-nasjon.

– Vi står i fare for å bli en C-nasjon om det ikke blir satt inn tiltak, sier han.

Venter på budsjettet

Terje Svendsen viser til at forbundsstyret har fått innspill både fra SKF (Serieforeningen for kvinnefotball) og andre grupperinger i den pågående budsjettprosessen.

– Det jeg kan si er at ønskene i sum langt overgår hva som er mulig å innfri. Forbundsstyret har et klart mål om å kanalisere mer midler ut mot aktivitet. Utover det ønsker jeg ikke å si noe mer før budsjettet er vedtatt i forbundsstyret.

– Så er det viktig å huske på at forbundstinget – altså klubbene selv – kan gjøre omprioriteringer på budsjettet innenfor eksisterende ramme.

Siste nytt

 • Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg mister kampen mot Kroatia

  Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg mister kampen mot Kroatia tirsdag, opplyser NFF på sin nettside.

  – Vi har hatt en god dialog med Caroline, og tror det beste er at hun returnerer til klubben sin. Det er noen ganger vanskelig å vurdere alvorlighetsgraden i skader før det har gått noen dager. Forhåpentligvis er hun på banen igjen for Barcelona om få dager, sier landslagstrener Gemma Grainger.

  Ada Stolsmo Hegerberg returnerer også til sin klubb, Lyon.

  – Det er naturligvis synd å miste Ada, men det er det eneste riktige å sette hennes helse først. Både Ada og Caroline er sentrale spillere i denne troppen, sier Grainger.

  Norge slo Kroatia 3-0 på bortebane, og har et veldig godt utgangspunkt før returkampen i Stavanger på tirsdag. Vinneren sammenlagt etter de to kampene får spille på øverste nivå i Nasjonsligaen.

  whyW9qjoEyw
  Foto: NTB
 • Norsk fotball slapp unna radikalt Fifa-forslag: – Fryktet enorme endringer

  Flere fotballforbund, inkludert det norske, fikk satt foten ned for Fifas kunstgressforslag som ville gjort livet surt for mange klubber.

  – Vi er veldig fornøyd med utfallet. Når det første forslaget kom, fryktet vi enorme endringer for norsk toppfotball. Nå ser vi at vi lander på beina, sier Øyvind Moltubakk til NTB.

  Moltubakk er anleggssjef i Norges Fotballforbund (NFF) og har jobbet med forslaget fra Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

  Fifa har ønsket å endre kvalitetskriteriene for kunstgressbaner for breddefotball og toppfotball. Enkelt forklart ville kravene blant annet ført til at banene måtte blitt hardere.

  Det ville gjort det krevende for norske toppklubber som både trener og spiller kamp på samme underlag i tillegg til aldersbestemte lag.

  Fifas forslag i høst ble møtt med stor skepsis. Siden den gang har det blitt jobbet fra flere hold fram til avgjørelsen ble tatt i februar.

  (NTB)

  6ZvBxJZ9ogc
  Foto: NTB
 • Etzaz Hussain klar for Odd

  Etzaz Hussain er tilbake i eliteserieklubben Odd. Han spilte sist for kypriotiske Apollon Limassol.

  Der var 31-åringen ferdig tidlig i januar.

  Hussain spilte for Odd på lån fra Molde i 2017. På X opplyser klubben at kantspilleren er tilbake i Skien.

  – Jeg er veldig glad for å være her, sier Hussain.

  Hussain har spilt for en rekke klubber i sin karriere. I utlandet har han vært i Limassol, tyrkiske Sivasspor og kroatiske NK Rudes.

  I Norge har han vært innom Vålerenga og Fredrikstad i tillegg til Molde.

  (NTB)

  84eoaQStTKY
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal