Hopp til innhold

LSKs styreleder: – NFF bør gi kvinnefotballen 60 mill. i året

LSKs styreleder og investor Per Berg er bekymret for framtiden til norsk klubbfotball for kvinner uten langt bedre støtte fra NFF.

LSK - PSG

HØYDEPUNKT: LSK slår Paris St. Germain 3–1 på Åråsen. – Men vi kommer ikke nærmere europatoppen med bare en tøff kamp i året, sier klubbens daglige leder

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

LSK Kvinner er på vei mot sin tredje «The Double» på rad, etter at de tok seriegullet lørdag. Men de mener de trenger langt mer NFF-støtte for å ta norsk kvinnefotball nærmere europatoppen.

– Vi er nødt til å få en skikkelig holdning til norsk kvinnefotball nå, ellers kan det gå ille, sier Kristine Skuland Nilsen til NRK.

Hun er daglig leder i LSK Kvinner, som har vært Norges klart beste lag de siste årene. De to siste sesongene har de også markert seg med gode enkeltkamper i mesterligaen også, men fortsatt er det et godt stykke igjen til europatoppen.

– Vi trenger en bærekraftig økonomi, og der er ikke alt på plass, sier Nilsen. – Vi kan godt si at penger ikke er alt, men det er en viktig del av gamet. Det koster å få stjernene til klubben.

– 60 millioner i året

Terje Svendsen

BRUKER MYE: – Det er ikke rom for å bruke særlig mer til kvinnefotball, sier fotballpresident Terje Svendsen

Foto: Preben Negård

LSKs styreleder Per Berg mener også at det eneste som vil hjelpe, er en sterk pengeinnsprøyting fra NFF.

– Etter min mening bør NFF investere rundt 60 millioner i året, der halvparten bør gå til spillerutvikling og trenerutvikling, og halvparten brukes i forhold til prestasjoner i Toppserien, noe liknende som i dag gjøres i Tippeligaen, sier Berg.

Det er langt over det fotballpresident Terje Svendsen mener norsk fotball har råd til.

– Ressurser er selvsagt viktig, men vi må ikke redusere et spørsmål om sportslig utvikling til kun penger. Det handler også om hvordan vi bruker de pengene vi har på en best mulig måte og hvordan vi kan optimalisere treningshverdagen best mulig, skriver Svendsen i en e-post til NRK.

– Det engelske fotballforbundet bruker 11,8 millioner kroner på de to øverste ligaene. I Sverige bruker de 12,2 millioner kroner på de to øverste ligaene. Til sammenligning bruker Norges Fotballforbund nesten 25 millioner kroner på nivå en og to på kvinnesiden.

– Medregnet landslagssatsingen bruker NFF nærmere 50 millioner kroner årlig på kvinnefotball. I forhold til landslaget er det ikke rom for å bruke særlig mer. Vi utnytter de internasjonale datoene og de muligheten vi har til samlinger, mener Svendsen.

Slått i 16-delsfinalen

Per Berg sa til VG for to år siden at det var realistisk for LSK å vinne mesterligafinalen om to-tre år – altså omtrent nå.

Emilie Haavi

REISER: Emilie Haavi har vært en av LSKs nøkkelspillere, men nå reiser hun til USA

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men i år ble de utslått i 16-delsfinalen – riktignok etter en tøff trekning og en imponerende hjemmeseier over PSG. Også den andre norske representanten, Avaldsnes, ble slått i den runden.

– PSG hadde etter det jeg har hørt et budsjett på rundt 65 millioner kroner. Vi har cirka 10 millioner, hvorav Øie (sponsor) dekker seks, sier LSKs styreleder Per Berg til NRK.

Han har ikke hørt noe om at Norges Fotballforbund vil bidra med penger.

– Uten bidrag fra NFF blir det en vanskelig oppgave, skriver Berg i en sms til NRK fra sitt ferieopphold i utlandet.

Profiler forsvinner

LSK er klar for sin tredje cupfinale på rad. De to første har gitt seier. Lørdag vant de serien – også det for tredje år på rad, og den fjerde på fem år.

Laster innhold, vennligst vent..

Men ved sesongslutt mister de to av sine største profiler. Lene Mykjåland kommer enten til å legge opp eller forsøke seg i fransk fotball. Emilie Haavi ble nylig klar for Boston Breakers og USA.

Toppscorer Isabel Herlovsen var også lenge usikker, men hun har valgt å fortsette. Og Guro Reiten har signert for de gule og svarte.

– Vi er godt i gang, men ikke i mål med fornyelsen. Først skal vi avslutte denne sesongen. Men det er klart vi gjerne ville hatt med de beste videre, sier Nilsen.

LSK Kvinner seriemester

TRE ÅR PÅ RAD: LSK Kvinner kunne slippe jubelen løs etter å ha sikret seriegullet på lørdag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Skjer ikke noe i NFF

Også suksesstrener Monica Knudsen slutter. Hun har ført LSK til fire gull og ett sølv i serien. Nå er Hege Riise klar til å overta.

– Vi ønsker jo å være med i toppen og bli bedre hele tiden, sier Riise, og etterlyser mer støtte både fra flere private sponsorer og fra forbundshold.

– Vi føler at det ikke skjer noe i NFF. Det forplikter å ha to lag med i mesterligaen, det må NFF ta konsekvensene av. Men det skjer ingenting, sier Nilsen.

LSK slo sterke Paris Saint-Germain 3–1 i hjemmekampen i mesterligaen i høst, men tapte sammenlagt.

I fjor slo de tyske Frankfurt 2–0 borte og var bare en straffesparkkonkurranse unna avansement.

– Kvinnene får under ti prosent

– Vi kommer ikke nærmere europatoppen med bare en tøff kamp i året, sier Kristine Skuland Nilsen.

Per Berg har sagt klart fra til NFF om at han mener deres støtte til klubbfotballen for kvinner er altfor dårlig.

– Kvinnelige fotballspillere utgjør rundt en tredel av det totale antallet fotballspillere i Norge. De får langt under ti prosent av det som tilføres herrefotballen, skriver Berg.

– Feil å sammenlikne

Fotballpresidenten kontrer:

– Det blir helt feil å sammenligne økonomien i herrefotballen og kvinnefotballen. Noen tror at NFF sentralt disponerer inntektene fra medieavtalen i sin helhet. Grovt regnet går en fjerdedel av inntektene fra medieavtalen til NFF sentralt, resten til toppklubbene som har et produkt som utløser stor betalingsvillighet i markedet.

– NFF bruker disse pengene blant annet til å finansiere landslagsfotballen, den kjønnsnøytrale spillerutviklingsmodellen, arbeidet i kretsene og overføringer til toppfotballen for kvinner. Det er ikke slik at det er uuttømmelig med ressurser, sier Svendsen.

Monica Knudsen

SUKSESSTRENEREN VINKER FARVEL: Monica Knudsen har ført LSK til mange trofeer. Nå takker hun for seg

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Per Berg peker på at norsk kvinnefotball har hatt en nedadgående prestasjonskurve, og er nå en B-nasjon.

– Vi står i fare for å bli en C-nasjon om det ikke blir satt inn tiltak, sier han.

Venter på budsjettet

Terje Svendsen viser til at forbundsstyret har fått innspill både fra SKF (Serieforeningen for kvinnefotball) og andre grupperinger i den pågående budsjettprosessen.

– Det jeg kan si er at ønskene i sum langt overgår hva som er mulig å innfri. Forbundsstyret har et klart mål om å kanalisere mer midler ut mot aktivitet. Utover det ønsker jeg ikke å si noe mer før budsjettet er vedtatt i forbundsstyret.

– Så er det viktig å huske på at forbundstinget – altså klubbene selv – kan gjøre omprioriteringer på budsjettet innenfor eksisterende ramme.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste