Hopp til innhold

Gode nyheter for Brækhus - regjeringen holdt ord

– Jeg føler jeg er nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus.

Cecilia Brækhus

Cecilia Brækhus har tidligere sagt hun gjerne vil bokse proffkamper i Norge. Nå er hun ett skritt nærmere å få oppfyllt drømmen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Kulturdepartementet sendte onsdag ut et lovforslag som gjør at Cecilia Brækhus kan få bokse i Norge.

– Dette er strålende nyheter, ikke minst for boksesportens fremtid i Norge, sier Brækhus til NRK.

Dersom forslaget får gjennomslag vil norske amatørboksere kunne bokse uten hjelm og proffboksing vil bli tillatt i Norge.

Regjeringen har tidligere varslet at de vil sende ut et slikt forslag, onsdag holdt de ord.

– Arbeidet med å fjerne forbudet mot proffboksing har hatt høy prioritet i departementet, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Brækhus

Cecilia Brækhus etter seieren mot franske Myriam Lamare i Fredrikshavn tidligere i år.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Forslaget går konkret ut på å oppheve proffbokseloven og endre knockoutforskriften.

– Regjeringen skal virkelig ha honnør for at den nå ser ut til å ta dette valgløftet på alvor. Jeg føler jeg er litt nærmere drømmen om å få bokse på hjemmebane, sier Brækhus til NRK.

– Det er idrettens ve og vel og alle unge norske boksere som hver dag nedlegger masse trening for å forfølge drømmen, jeg er mest opptatt av og bekymret for, sier Brækhus.

Vil fjerne hjelmen

I tillegg til at proffboksing blir tillatt vil et gjennomslag for lovforslaget også hjelpe amatørbokserne. Lovforslaget vil fjerne hjelmpåbudet som for to uker siden førte til at bokseforbundet ble utestengt fra all internasjonal aktivitet.

Grunnen var at seniorbokserne på herresiden brukte hjelm under NM i Tønsberg tidligere i vinter. Noe som bryter med hjelmreglementet til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA).

Utestengelsen av norske boksere satt fart på saken i Kulturdepartementet.

– Endringene som nå foreslås, har også vært nødvendige fordi regelendringene til Det internasjonale bokseforbundet (AIBA) har gitt Norges Bokseforbund store utfordringer, for eksempel rundt bruk av hjelm, sier Widvey.

Ifølge en pressemelding fra Kulturdepartementet er dette forslagene som nå sendes ut på høring:

1) Proffbokseloven oppheves.

2) Følgende tre sikkerhetsbestemmelser i knockoutforskriften endres:

**§ 8 Kamplengde: godkjenningsnemnda kan gi samtykke til unntak fra bestemmelsen i nærmere bestemte tilfeller.
**§ 10 Aldersgrense: aldersgrensen heves til 40 år.
**§ 11 Beskyttelsesutstyr: krav om at utøverne skal benytte individuelt tilpasset hjelm fjernes.

– Positivt

– Det er positivt for norsk boksing at det er bevegelse i saken, sier idrettspresident Børre Rognlien til NRK.

Han ønsker ikke «å ha meninger» om forslaget nå før det er diskutert på neste idrettsstyremøte i slutten av april. Etter det vil idrettsforbundet komme med sin innstilling til forslaget.

Kulturdepertementet forteller at høringsfristen er satt til 28. mai 2014. Årsaken er at AIBA har utestengt Norges bokseforbund.

«Denne særlige omstendigheten gjør at er høringsfristen satt til 7 uker.», heter de i pressemeldingen fra departementet.

Sportsnyheter

Stortalentene fryktet for sesongen – tårene trillet etter medaljeklemmen

Mangekamptalentet Henriette Jæger (18) fikk OL-drømmen knust og har slitt med skader i et helt år. Møtet med venninnen Andrea Rooth (20) etter comebackene ble stort for begge.

Siste nytt

 • Hauger-rival sparket etter rasistisk uttalelse

  Formel 2-kjører Juri Vips er sparket fra Red Bull Racing-laget. Den estiske kjøreren ble etterforsket for rasisme etter at et videoklipp med rasistiske uttalelser fra Vips gikk viralt på Twitter.

  Red Bull Racing skriver på Twitter at de tar avstand fra all form for rasisme og har derfor valgt å sparke kjøreren.

  Esteren kjører for Hitech-laget, men er en del av det samme juniorprogrammet som norske Dennis Hauger i Red Bull. De to har dessuten kjempet om å rykke oppover i Red Bull-systemet og få prøve seg i Formel 1.

  Vips ble i forrige uke suspendert for å ha uttalt seg rasistisk under en strømmesending mens han spilte TV-spill. En uke senere har Red Bull altså bestemt seg for å kutte samarbeidet med Vips.

  FILE PHOTO: Spanish Grand Prix
  Foto: NACHO DOCE / Reuters
 • Minamino klar for Monaco

  Takumi Minamino forlater Liverpool etter 2,5 år og er klar for fransk fotball og Monaco. Japaneren fikk i alt 55 kamper for de rødkledde.

  Minamino var svært viktig på Liverpools ferd mot både FA- og ligacuptittelen sist sesong, men 27-åringen har slitt med å spille seg fast på laget. Han kom fra Salzburg i januar 2020 og var med på å vinne Premier League etter bare et halvt år i klubben.

  Han flytter heretter til Monaco for å spille i den franske ligaen framover, opplyser klubben tirsdag. Minamino har undertegnet en fireårskontrakt med klubben fra fyrstedømmet. (NTB)

  FA Cup Fifth Round - Liverpool v Norwich City
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Streng koronaregel fjernes foran Tour de France

  Tour de France-arrangøren har fjernet regelen som gjør at lag kan bli kastet ut av rittet dersom minst to ryttere avgir positive koronatester innen sju dager.

  Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) publiserte en oppdatert versjon av koronareglene tirsdag. Det har vært svært mye smitte i diverse lag foran det prestisjetunge rittet, og UCI har tatt valget om å lempe på reglene slik at flest mulig skal få delta.

  Feltet skal likevel testes tett under rittet, som skal starte med at alle ryttere og støtteapparat skal levere en negativ hurtigtest to dager før løpet starter. Det vil si onsdag. En slik test skal også tas under hviledagene.

  Er hurtigtesten positiv, skal den deretter bli bekreftet med en PCR-test. Det fremkommer ikke i reglene hva som skjer med den koronapositive rytteren og om lag kan sende inn reserver. (NTB)

  Tour de France
  Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste