Hopp til innhold

 «Ofret seg» for Lorentzen-medalje: – Vinner ikke medalje med en sånn feil

På siste vekslingsside stoppet nederlandske Kai Verbij helt. Det reddet bronsen for Håvard Lorentzen.

Beijing Olympics Speedskating

KNUST: Kai Verbij trøstes av en nederlender sittende på en madrass på indre bane etter at Ol-medaljen glapp

Foto: Sue Ogrocki / AP

400 meter før mål lå nederlenderen 16 hundredeler foran Lorentzen. Lorentzen var på vei fra andre- til fjerdeplass i OL.

100 meter senere måtte Verbij stoppe løpet. Han og parkamerat Laurent Dubreuil kom ut på vekslingssiden side om side.

Da er reglene klare, løperen som kommer fra indre må vike. Verbij var ferdig.

– Du vinner ikke OL-medalje med en sånn feil, sier NRKs kommentator Carl Andreas Wold.

– Han var for rask

– Jeg må sende en takk til Laurent som går så fort, og som gjør at det blir en sånn veksling, sier Lorentzen til NRK.

– Det var litt uflaks, men slik er det med skøyter. Det kan skje. Det er trist at det skjedde med meg under OL, men det er ingenting jeg kan gjøre med det, sier Verbij da NRK møtte ham en halvtime etter løpet.

Da hadde han fått tid til å summe seg etter nedturen. I flere minutter satt han og stirret tomt ned i isen, mens pall-løperne jublet for sine medaljer.

Bamse

BAMSESEREMONI: Laurent Dubreuil, Thomas Krol og Håvard Lorentzen tok de tre første plassene.

Foto: WANG ZHAO / AFP

– Jeg tror mine første 600 meter var ganske bra. Det var ikke kjemperaskt, men bra nok til at jeg kunne ha fått ut en god 1000-meter. Laurent var utrolig rask de første 600 meterne. Jeg følte at han var altfor rask, og jeg skjønte at jeg måtte bremse for ikke å ødelegge for ham.

Ikke nok, mener NRKs ekspert Mikael Flygind Larsen.

Dubreuil er en løper som ofte går ut knallhardt.

– Han kunne, da han gikk i innersvingen, vurdert det sånn at han kunne skrudd av et halvt knepp. Eller gå for full maskin og satse på å gå foran ham uten å hindre. Det klarte han ikke, sier Larsen og følger opp:

– Han burde ha skrudd av litt mer.

– Jeg er nok ikke den eneste som hadde vært i trøbbel mot Laurent, sier Verbij.

Resultatet ble nedslående for Verbij. Etter svingen kom canadiske Dubreuil dampende fra yttersvingen, og han måtte vike. Verbij reiste seg og seilte de siste 300 meterne inn til mål. Det ble sisteplass på ham, og bronsen ble bergensk.

Han gjorde det eneste rette der, da måtte han reise seg opp. Hadde han stått på sitt, hadde han ødelagt løpet for begge, sier NRKs kommentator Carl Andreas Wold.

TÅRER: OL-bronse betydde mye for Håvard Lorentzen.

– Det viser hvilken mester han er

Thomas Krol tok gullet foran Dubreuil med en svært overraskende bronse til Håvard Lorentzen. Det betydde mye.

– Det var, ja ..., rekker Lorentzen å si til NRK før stemmen brister.

Han står i pressesonen i Beijing med «bronsebamsen» i hånda. For et par minutter siden gikk han inn til OL-bronse – til tross for at han ikke har vært på seierspallen i ett eneste løp denne sesongen.

– Det betyr vanvittig mye. Det har vært mye motgang de siste tre årene. Det er tre år siden sist jeg var på podiet individuelt, så det smaker godt, dette her, sier Lorentzen.

Det var en tydelig rørt bronsevinner som mottok maskoten på pallen i skøytehallen. Han vekslet mellom å ha hendene foran ansiktet, og høyt oppe i været, og det var lett å se hvor mye dette betyr for nordmannen.

– Det viser hvilken mester han er, sier NRKs ekspert Mikael Flygind Larsen.

– Jeg fikk ut det jeg var god for. Det er sjelden jeg har vært så kokt etter et løp, sier Lorentzen selv.

Skadeplaget

Dermed var OL-bronsen sikret for Lorentzen – en svært overraskende norsk medalje.

Håvard Lorentzen

ENDELIG: Det er lenge siden Lorentzen har stått på pallen.

Foto: WANG ZHAO / AFP

– Jeg visste at de andre måtte levere noe stort. Jeg visste det var en god tid, sier Lorentzen til NRK.

Årsaken til at resultatene har uteblitt er en trøblete rygg og hofte. Helt fram til OL kjente han på smertene, men han finner ikke ut hva.

– Jeg er fremdeles litt hemmet i startfasen. Jeg klarer ikke å åpne så vanvittig raskt, men toppfarten er god.

Samtidig som resultatene har buttet i verdenscupen ble Lorentzen far i november.

Hvordan blir det å komme hjem?

– Det blir vanvittig godt. Jeg savner både Hege og Emilie, svarer en svært emosjonell bronsevinner, mens stemmen sprekker.

– Hege er nok veldig stolt og glad. Emilie skjønner nok ikke så mye ennå, men det blir godt å komme hjem.

Sportsnyheter

Bayern München raste 12 minutter på overtid – hevder dommeren innrømte feil

Nesten tretten minutter på overtid satte Bayern München ballen i mål, men dommeren blåste av for offside like før. Det skaper reaksjoner.

Siste nytt

  • Regjerende mester Molde slapp med skrekken – snudde til seier etter Sarpsborg-utvisning

    Sarpsborg 08 var nær en skikkelig cupbombe, før Sondre Ørjasæter ble sendt i dusjen. Da snudde de regjerende mesterne Molde til 4-2-seier på hjemmebane.

    Dermed lever fortsatt Moldes drøm om å forsvare NM-tittelen.

    Det var Sarpsborg som kom best ut fra startblokkene da Peter Reinhardsen sendte Sarpsborg i ledelsen etter en drøy halvtime.

    Tre minutter inn i 2. omgang utlignet Kristian Eriksen for Molde, men det resultatet holdt seg ikke i ett minutt engang før Sondre Ørjasæter sendte østfoldingene i ledelsen igjen.

    Dessverre for 20-åringen var veien kort fra helt til syndebukk da han satte inn en grisetakling på Eirik Haugan. Det resulterte i hans annet gule kort og marsjordre.

    Dermed åpnet det seg store rom for de regjerende mesterne, som satte inn to raske mål signert Anders Hagelskjær og Magnus Wolff Eikrem.

    Med åtte minutter igjen på klokken fastsatte Eirik Hestad resultatet for vertene.

    I Bærum tok Stabæk seg videre med 5-1-seier over divisjonskollega Bryne, mens Sandnes Ulf vant 5-3 borte over Eidsvold Turn. Fredrikstad sikret seg også avansement med 3-2 borte over Raufoss.

    Etter ekstraomganger klarte også KFUM å ta seg videre med 3-2-seier over Lysekloster, mens Vålerenga tok seg videre på straffet på bekostning av HamKam. (NTB)

    Kristian Eriksen
    Foto: NTB
  • Beltran sendte Fiorentina til conferenceligafinalen – 4-3 sammenlagt over Vetlesen og Nusas Brugge

    Lucas Beltran ble den store helten da han sikret 1-1 til Fiorentina borte mot Brugge i semifinalen i conferenceligaen.

    Italienerne hadde nemlig en 3-2-ledelse fra det første oppgjøret og er dermed klar for finalen i conferenceligaen med 4-3-seier sammenlagt.

    Hugo Vetlesen startet kampen for Brugge og pådro seg et gult kort før han ble byttet ut etter 70 minutter. Antonio Nusa startet på benken, men kom inn etter 86 minutter.

    Brugge fikk en drømmestart på kampen da Maxim De Cuyper stanget vertene i ledelsen etter 20 minutter. Dermed sto det også likt mellom lagene.

    Dessverre for belgierne pådro de seg en straffe da det bare sto igjen fem minutter på klokken. Den banket Beltran i nettmaskene bak Simon Mignolet.

    Vetlesen
    Foto: AP
  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal