Er ønsket som Hetland-erstatter – utelukker ikke comeback for Norge

Trond Nystad bekrefter overfor NRK at han er blitt kontaktet av flere landslagsløpere med spørsmål om han kan være interessert i en ny periode som norsk landslagstrener i langrenn.

Trond Nystad

DØRA PÅ GLØTT: Trond Nystad vil vurdere et eventuelt tilbud om å overta allroundlandslaget i langrenn.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Jeg har fått en uformell henvendelse fra noen landslagsløpere med et hypotetisk spørsmål om det kan være aktuelt å komme tilbake. Jeg har ikke fått noen formell henvendelse eller tilbud fra Norges Skiforbund, sier Trond Nystad til NRK.

Det var 8. april VG fortalte at det er sterk misnøye med trener Tor-Arne Hetland blant løperne på allroundlandslaget i langrenn.

NRK har fra sikre kilder fått bekreftet at Hetland ikke lenger har tillit hos et stort flertall av løperne på laget. Løperne er kritiske til måten Hetland har kommunisert på og hans evne til å se de individuelle behovene til hver enkelt utøver.

9. april meldte TV 2 at Hetland er ferdig som trener for allroundlandslaget, og at hans medtrener Eirik Myhr Nossum overtar hovedansvaret.

Disse opplysningene har ikke NRK fått bekreftet. Hetland har kontrakt med Norges Skiforbund i ytterligere ett år, og har så langt ikke sagt opp kontrakten.

Var trener i fem sesonger

Denne uka sitter den eksisterende landslagsledelsen samlet på Lillestrøm og diskuterer den forestående VM-sesongen. Samtidig har flere av løperne som var misfornøyd med Hetland sendt ut egne følere.

Øverst på lista til flere står altså Trond Nystad.

Nystad overtok som trener for det norske allroundlandslaget i langrenn da Morten Aa Djupvik ga seg etter VM i Holmenkollen i 2011. Fem sesonger senere, 1. februar 2016, kom nyheten om at Nystad ikke ønsket å fortsette i jobben.

Trond Nystad og Martin Johnsrud Sundby

SUKSESSDUO: I fem år var Trond Nystad en viktig støttespiller for Martin Johnsrud Sundby. De to siste sesongene har Nystad vært å se i Østerrikes landslagsdrakt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var i denne perioden en løper som Martin Johnsrud Sundby tok steget fra å være en god skiløper til å bli verdens desidert beste allrounder.

Foreløpig vil ikke Nystad ta stilling til et eventuelt comeback.

– Nå er det viktig at alle – løperne, langrennskomiteen og Norges Skiforbund – setter seg ned og finner ut eksakt hvilke egenskaper de ønsker hos en trener. Hvis de finner ut at jeg har de egenskapene og kommer med en konkret henvendelse, så skal jeg ta stilling til det, sier Nystad.

Barn på ett og tre år

NRK kjenner til at løperne allerede har kommet langt i å lage en kravspesifikasjon til en trener som kan lede laget sammen med Eirik Myhr Nossum, som fortsatt er sterkt ønsket i trenerteamet.

Da Nystad sluttet i jobben for to år siden, var det av familiemessige årsaker. Familiesituasjonen vil fortsatt spille en vesentlig rolle om den formelle forespørselen skulle komme fra landslagssjef Vidar Løfshus.

– Min situasjon er at jeg har en jobb i Det østerrikske skiforbundet. I tillegg har jeg en familie jeg liker å bruke tid på. Jeg har et barn som blir ett år i juli og et som blir tre år i september, så hvis det kommer et tilbud må jeg ta en diskusjon med familien. Jeg vil ikke gjøre noe som ødelegger hjemme, understreker Nystad.

– Hva tenker du om at flere løpere vil ha deg tilbake?

– Det er alltid hyggelig å være ønsket. Det tyder på at jeg gjorde noe fornuftig sist jeg var i Norge. Men det aller viktigste nå er at guttene får en trener de har trua på og ønsker å samarbeide med, slik at de kan fortsette den fine framgangen de har hatt de siste sesongene, sier Trond Nystad.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn menn.

UØNSKET: Tor-Arne Hetland fikk klar beskjed under sesongevalueringen om at han ikke lenger har løpernes tillit.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Uønsket tross suksess

Norge tok altså fire av seks mulige gull i herrelangrenn under OL i Pyeongchang i vinter. På tremila sikret tre av Tor-Arne Hetlands løpere – Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund – en historisk trippel.

Norge vant også herrestafetten etter å ha mislyktes i tre OL på rad.

Likevel ønsker altså ikke løperne å ha med Hetland videre.

NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med Tor-Arne Hetland denne uka.

Ingen kommentar akkurat nå, svarer Vidar Løfshus på NRKs henvendelse om hva som skjer med Hetland og Nystads kandidatur som eventuell erstatter.

Sportsnyheter

25-åringen spilte for Aruba – nå herjer han for Nederland i EM

Han er oppkalt etter Denzel Washington og spilte sine første landskamper for Aruba. Nå er Denzel Dumfries (25) Nederlands store EM-helt.

Siste nytt

 • Foss overlegen på NM-tempoen

  Tobias Foss sikret seg gullet på temporittet i sykkel-NM i Evje. Syklisten fra Vingrom var i en klasse for seg og vant med 1.18 minutter foran nestemann.

  Det var ventet en duell mellom de OL-uttatte Tobias Foss og Andreas Leknessund. Det ble tidlig klart at det skulle handle bare om en mann.

  I mål ble det 1.18,8 til Søren Wærenskjold og 2.26 til Leknessund. Sistnevnte klarte så vidt å berge bronsen med en margin på 3,9 sekunder.

  Katrine Aalerud vant kvinnenes temporitt i NM foran Vite Heine og Mie Bjørndal Ottestad.

  Sykkel-NM 2021. Tobias Foss
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Eriksen med beskjed til laget

  Danmark var nær å toppe en mektig kamp med poeng mot verdensener Belgia, men innbytter Kevin de Bruyne snudde kampen. Nå forteller Martin Braithwaite at Christian Eriksen har sendt en Whatsapp-melding til lagkameratene. – Jeg mener at han skrev: «Dere er bare så kule». Jeg har ikke hatt tid til å se mer på den, fordi jeg skulle i et intervju. Men jeg så at vi hadde fått en beskjed allerede, sier Braithwaite etter kampen, ifølge BT.

  Denmark
  Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Reuters
 • To straffebom da Ukraina vant

  Ukraina hadde en liten kniv på strupen etter tapet i åpningskampen mot Nederland.

  Seier mot Nord-Makedonia sendte dem på lang vei mot sluttspillet, mens poengtap ville betydd at de hadde blitt nødt til å slå Østerrike i neste kamp.

  Før pause dreide det meste seg om West Ham-stjernen Andrij Jarmolenko, som både scoret det første målet og spilte gjennom Roman Jaremtsjuk på den andre scoringen. Ukraina kjørte hele omgangen, og burde også ledet mer.

  Men da Ezgjan Alioski reduserte for Nord-Makedonia ti minutter etter hvilen, ble det spenning i kampen igjen. Men debutantene fra Balken kom ikke noe nærmere enn den ene scoringen, og det var Ukraina som var nærmest en ny scoring da Ruslan Malinovskyj brente det andre straffesparket i kampen fem minutter før slutt.

  De to straffebommene betyr at fire av fem straffer har endt uten scoring så langt i mesterskapet. I tillegg til Alioski og Malinovskyj i dag, har også Pierre-Emile Højbjerg og Gareth Bale bommet.

  – Det er vanskelig å se noen særlig forklaring på akkurat det. Det er nok tilfeldigheter det vi har sett til nå. Når det er sagt var det to dårlige straffer i dag, og Bale så også preget ut før sin straffe, sier NRK-ekspert Carl Erik Torp.

  Resultatet betyr at det skal et lite mirakel til for at Nord-Makedonia skal ta seg videre, mens Ukraina har et godt utgangspunkt før den siste kampen mot Østerrike.

Sendeplan

Kl. Program Kanal