Er ønsket som Hetland-erstatter – utelukker ikke comeback for Norge

Trond Nystad bekrefter overfor NRK at han er blitt kontaktet av flere landslagsløpere med spørsmål om han kan være interessert i en ny periode som norsk landslagstrener i langrenn.

Trond Nystad

DØRA PÅ GLØTT: Trond Nystad vil vurdere et eventuelt tilbud om å overta allroundlandslaget i langrenn.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

– Jeg har fått en uformell henvendelse fra noen landslagsløpere med et hypotetisk spørsmål om det kan være aktuelt å komme tilbake. Jeg har ikke fått noen formell henvendelse eller tilbud fra Norges Skiforbund, sier Trond Nystad til NRK.

Det var 8. april VG fortalte at det er sterk misnøye med trener Tor-Arne Hetland blant løperne på allroundlandslaget i langrenn.

NRK har fra sikre kilder fått bekreftet at Hetland ikke lenger har tillit hos et stort flertall av løperne på laget. Løperne er kritiske til måten Hetland har kommunisert på og hans evne til å se de individuelle behovene til hver enkelt utøver.

9. april meldte TV 2 at Hetland er ferdig som trener for allroundlandslaget, og at hans medtrener Eirik Myhr Nossum overtar hovedansvaret.

Disse opplysningene har ikke NRK fått bekreftet. Hetland har kontrakt med Norges Skiforbund i ytterligere ett år, og har så langt ikke sagt opp kontrakten.

Var trener i fem sesonger

Denne uka sitter den eksisterende landslagsledelsen samlet på Lillestrøm og diskuterer den forestående VM-sesongen. Samtidig har flere av løperne som var misfornøyd med Hetland sendt ut egne følere.

Øverst på lista til flere står altså Trond Nystad.

Nystad overtok som trener for det norske allroundlandslaget i langrenn da Morten Aa Djupvik ga seg etter VM i Holmenkollen i 2011. Fem sesonger senere, 1. februar 2016, kom nyheten om at Nystad ikke ønsket å fortsette i jobben.

Trond Nystad og Martin Johnsrud Sundby

SUKSESSDUO: I fem år var Trond Nystad en viktig støttespiller for Martin Johnsrud Sundby. De to siste sesongene har Nystad vært å se i Østerrikes landslagsdrakt.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det var i denne perioden en løper som Martin Johnsrud Sundby tok steget fra å være en god skiløper til å bli verdens desidert beste allrounder.

Foreløpig vil ikke Nystad ta stilling til et eventuelt comeback.

– Nå er det viktig at alle – løperne, langrennskomiteen og Norges Skiforbund – setter seg ned og finner ut eksakt hvilke egenskaper de ønsker hos en trener. Hvis de finner ut at jeg har de egenskapene og kommer med en konkret henvendelse, så skal jeg ta stilling til det, sier Nystad.

Barn på ett og tre år

NRK kjenner til at løperne allerede har kommet langt i å lage en kravspesifikasjon til en trener som kan lede laget sammen med Eirik Myhr Nossum, som fortsatt er sterkt ønsket i trenerteamet.

Da Nystad sluttet i jobben for to år siden, var det av familiemessige årsaker. Familiesituasjonen vil fortsatt spille en vesentlig rolle om den formelle forespørselen skulle komme fra landslagssjef Vidar Løfshus.

– Min situasjon er at jeg har en jobb i Det østerrikske skiforbundet. I tillegg har jeg en familie jeg liker å bruke tid på. Jeg har et barn som blir ett år i juli og et som blir tre år i september, så hvis det kommer et tilbud må jeg ta en diskusjon med familien. Jeg vil ikke gjøre noe som ødelegger hjemme, understreker Nystad.

– Hva tenker du om at flere løpere vil ha deg tilbake?

– Det er alltid hyggelig å være ønsket. Det tyder på at jeg gjorde noe fornuftig sist jeg var i Norge. Men det aller viktigste nå er at guttene får en trener de har trua på og ønsker å samarbeide med, slik at de kan fortsette den fine framgangen de har hatt de siste sesongene, sier Trond Nystad.

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Langrenn menn.

UØNSKET: Tor-Arne Hetland fikk klar beskjed under sesongevalueringen om at han ikke lenger har løpernes tillit.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Uønsket tross suksess

Norge tok altså fire av seks mulige gull i herrelangrenn under OL i Pyeongchang i vinter. På tremila sikret tre av Tor-Arne Hetlands løpere – Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund – en historisk trippel.

Norge vant også herrestafetten etter å ha mislyktes i tre OL på rad.

Likevel ønsker altså ikke løperne å ha med Hetland videre.

NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med Tor-Arne Hetland denne uka.

Ingen kommentar akkurat nå, svarer Vidar Løfshus på NRKs henvendelse om hva som skjer med Hetland og Nystads kandidatur som eventuell erstatter.

Siste nytt

 • Ståhl mistet seieren etter protest

  Daniel Ståhl trodde han hadde vunnet diskoskonkurransen under Diamond League-stevnet i Rabat med et kast på 69,94 meter. Noen minutter før midnatt kom kontrabeskjeden. Da kunngjorde Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) på Twitter at den svenske utøveren er fratatt seieren etter at Fedrick Dacres' kast på 70,78 meter i tredje runde, som først ikke ble godkjent, er godkjent etter at jamaicaneren la inn protest. Kastet er også ny Diamond League-rekord.

  Fedrick Dacres i aksjon under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Tt News Agency / Reuters
 • Rosenborg slo Vålerenga

  På dagen da statuen av Nils Arne Eggen ble avduket utenfor Lerkendal, hedret dagens Rosenborg-lag den legendariske Rosenborg-treneren med en 3-0-seier over Vålerenga. Samuel Adegbenro, Yann-Erik de Lanlay og Alexander Søderlund scoret målene.

  Eggen-statue Lerkendal
  Foto: Morten Andersen / NRK
 • Isene nest sist i Rabat

  Ola Stunes Isene kastet 61,43 meter i første forsøk under Diamond League-stevnet i Rabat. Det ble Isenes eneste tellende resultat, og han endte nest sist. Daniel Ståhl vant diskoskonkurransen med et kast på 69,94.

  Ola Stunes Isene under herrenes diskos under Diamond League-stevnet i Stockholm
  Foto: Fredrik Sandberg/tt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal