Løpedronning kritisk til Friidrettsforbundet: – Jaggu meg på tide å få gjort noe

Ingrid Kristiansen går hardt ut mot Norges Friidrettsforbund og mener de ikke er interessert i å få frem gode langdistanseløpere.

Ingrid Kristiansen

STJERNE: Ingrid Kristiansen etter London Maraton-seier i 1988. Hun vil at Norges Friidrettsforbund skal legge mer til rette for de få som prøver å bli gode langdistanseløpere i dag.

Foto: null / NTB scanpix

– Det er jaggu meg på tide å få gjort noe hvis vi i det hele tatt skal ha noen som skal gidde å trene såpass mye for å bli gode langdistanseløpere, sier en tydelig engasjert Ingrid Kristiansen til NRK.

Friidrettslegenden var blant de fremste i friidretten på 80-tallet og satte flere verdensrekorder. 62-åringen er oppgitt over at «det ikke blir gjort noe» for å få frem langdistanseløpere fra Norge.

Ber Norge se til Sveits

Karoline Moen Guidon

KLAR FOR SVEITS: Hadde Karoline Moen Guidon løpt for Norge, hadde EM-deltakelse vært ren utopi.

Foto: Privat

Hun trener selv Karoline Moen Guidon, som i januar meldte overgang til Sveits. Nå er 27-åringen klar for EM, og er en del av satsingen mot OL i 2020. Dét til tross for at hun er 36 sekunder bak det sveitsiske EM-uttakskravet.

– Jeg har sagt det i mange år: vi må se utviklingsmulighetene. Man må ta vare på de få som er villig til å satse litt. Se på langrenn i Norge. Der har de lag, de møtes en gang i måneden. Dét er lagbygging. Slik har det aldri vært i løping, sier Kristiansen.

Kristiansen har tro på de jentene som holder på med langdistanse i dag, og mener de ikke er dårligere talenter enn hun selv var 80-tallet.

Finn Bjelke blir trent av Ingrid Kristiansen

KRITISK: Ingrid Kristiansen.

Foto: marius Arnesen / NRK

– I Norge har det ikke vært satset på lange løp i team på mange år. Det er så mange år siden at jeg ikke har tall.

– Vi kan ikke regne med å få gode langdistanseløpere i Norge når Norges Friidrettsforbund ikke er mer interessert i løperne som prøver, legger hun til.

Friidrettsforbundet: – Vi må være åpne for nye løsninger

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, mener det er viktig å ha høye krav for å ha noe å strekke seg etter, men vedgår at de har et mye mindre utvalg av langdistanseløpere enn andre land.

Hva tenker du om modellen til Sveits, hvor de har tatt ut fem maratonkvinner, selv om de ikke har klart det sveitsiske kravet, fordi de vil bygge et lag frem til Tokyo-OL?

– Det kunne absolutt vært en tanke. Det blir spennende å se hvordan det går med satsingen til Sveits. Vi må være åpne for nye løsninger, men akkurat nå har vi ikke det utgangspunktet.

Hva gjør du for at Norge skal ha et bredere utvalg av langdistanseløpere i fremtiden?

– Vi har prosjekter gående og prøver å bygge opp nedenfra. Vi ønsker at flere skal satse på de lange distansene, avslutter Tjørhom.

VM i friidrett i London

SPENNENDE: Toppidrettssjef Håvard Tjørhom mener Sveits-prosjektet er spennende.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

 • Cavendish dropper Tour of Norway

  Mark Cavendish skulle egentlig delta i Tour of Norway, men nå har han bestemt seg for å trekke seg fra rittet i siste liten, bekrefter Dimensions Datas sportsdirektør Gino van Oudenhove til TV 2. Etapperittet sykles fra 28. mai til 2. juni.

  X02520
  Foto: Stephane Mahe / Reuters
 • Løfshus til forsikringsbransjen

  Vidar Løfshus, som nylig ga seg som landslagssjef i langrenn, har fått seg ny jobb. 49-åringen er ansatt som leder for kultur- og prestasjonsutvikling i selskapet Fremtind Forsikring. Løfshus starter i sin nye jobb 1. juni.

  Verdenscup i Holmenkollen
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Ny seier til Ranheim

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal