Løpedronning kritisk til Friidrettsforbundet: – Jaggu meg på tide å få gjort noe

Ingrid Kristiansen går hardt ut mot Norges Friidrettsforbund og mener de ikke er interessert i å få frem gode langdistanseløpere.

Ingrid Kristiansen

STJERNE: Ingrid Kristiansen etter London Maraton-seier i 1988. Hun vil at Norges Friidrettsforbund skal legge mer til rette for de få som prøver å bli gode langdistanseløpere i dag.

Foto: null / NTB scanpix

– Det er jaggu meg på tide å få gjort noe hvis vi i det hele tatt skal ha noen som skal gidde å trene såpass mye for å bli gode langdistanseløpere, sier en tydelig engasjert Ingrid Kristiansen til NRK.

Friidrettslegenden var blant de fremste i friidretten på 80-tallet og satte flere verdensrekorder. 62-åringen er oppgitt over at «det ikke blir gjort noe» for å få frem langdistanseløpere fra Norge.

Ber Norge se til Sveits

Karoline Moen Guidon

KLAR FOR SVEITS: Hadde Karoline Moen Guidon løpt for Norge, hadde EM-deltakelse vært ren utopi.

Foto: Privat

Hun trener selv Karoline Moen Guidon, som i januar meldte overgang til Sveits. Nå er 27-åringen klar for EM, og er en del av satsingen mot OL i 2020. Dét til tross for at hun er 36 sekunder bak det sveitsiske EM-uttakskravet.

– Jeg har sagt det i mange år: vi må se utviklingsmulighetene. Man må ta vare på de få som er villig til å satse litt. Se på langrenn i Norge. Der har de lag, de møtes en gang i måneden. Dét er lagbygging. Slik har det aldri vært i løping, sier Kristiansen.

Kristiansen har tro på de jentene som holder på med langdistanse i dag, og mener de ikke er dårligere talenter enn hun selv var 80-tallet.

Finn Bjelke blir trent av Ingrid Kristiansen

KRITISK: Ingrid Kristiansen.

Foto: marius Arnesen / NRK

– I Norge har det ikke vært satset på lange løp i team på mange år. Det er så mange år siden at jeg ikke har tall.

– Vi kan ikke regne med å få gode langdistanseløpere i Norge når Norges Friidrettsforbund ikke er mer interessert i løperne som prøver, legger hun til.

Friidrettsforbundet: – Vi må være åpne for nye løsninger

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, mener det er viktig å ha høye krav for å ha noe å strekke seg etter, men vedgår at de har et mye mindre utvalg av langdistanseløpere enn andre land.

Hva tenker du om modellen til Sveits, hvor de har tatt ut fem maratonkvinner, selv om de ikke har klart det sveitsiske kravet, fordi de vil bygge et lag frem til Tokyo-OL?

– Det kunne absolutt vært en tanke. Det blir spennende å se hvordan det går med satsingen til Sveits. Vi må være åpne for nye løsninger, men akkurat nå har vi ikke det utgangspunktet.

Hva gjør du for at Norge skal ha et bredere utvalg av langdistanseløpere i fremtiden?

– Vi har prosjekter gående og prøver å bygge opp nedenfra. Vi ønsker at flere skal satse på de lange distansene, avslutter Tjørhom.

VM i friidrett i London

SPENNENDE: Toppidrettssjef Håvard Tjørhom mener Sveits-prosjektet er spennende.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd: – Han er helt unik

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Siste nytt

 • Full gjenåpning av idretten

  Fra og med lørdag blir det full gjenåpning av idretten. Det bekreftet statsminister Erna Solberg (H) på en pressekonferanse fredag.

  Dermed vil det igjen bli åpnet for fulle tribuner etter halvannet år med strenge begrensninger.

  – En full gjenåpning er en ekstremt viktig milepæl og noe vi har ventet på hele tiden. Jeg har stor tro på at dette kommer til å gå bra, og er fullstendig optimist på kulturen, idretten og frivillighetens vegne, sier kulturminister Abid Raja (V).

  Norsk Toppfotballsjef Lei Øverland er fornøyd:

  – Det er veldig gledelig, og dette gir full jubel ute blant supporterne. Vi ser veldig fram til å få alle tilbake til tribunene igjen, sier direktør Øverland i Norsk Toppfotball, som er interesseorganisasjonen til toppklubbene på herresiden, til NTB.

  Han forteller om gode tilbakemeldinger til klubbene fra dem som allerede har vært på kamper i en periode. Det er samtidig svært viktig å få muligheten til å lage enda større fotballfester.

  – Fotballen er jo noe helt annet med syngende supportere fra begge lag. Vi skal få bortesupporterne tilbake i et helt annet omfang enn vi har klart med begrensningene vi har hatt. Det blir kjempebra.

  Også resten av norsk idrett jubler for gjenåpningen.

  – Dette har vi ventet på i 18 måneder. Nå er dagen endelig kommet hvor vi får en tilnærmet normal hverdag tilbake. Endelig kan vi åpne opp dørene igjen og fylle arenaene for alle som ønsker å ta del i store idrettsøyeblikk, sier idrettspresident Berit Kjøll.

  Eliteserien i fotball 2019: Viking - Stabæk (3-0)
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • VM-gull til Hagenes i sykling

  Per Strand Hagenes tok VM-gull på juniorenes fellesstart i sykling fredag morgen.

  Hagenes kjørte sterkt de siste kilometerne. Først dro han en gruppe opp til en tet-trio, før han med rundt seks kilometer igjen rykket fra alle konkurrenter.

  Derfra var det ingen som klarte å følge nordmannen. I nest siste bakke fikk han den avgjørende luka. Til slutt var nordmannen 19 sekunder foran franske Gregore.

  Sykkel-NM 2021
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Wenger oppgitt over VM-motstand

  Tidligere Arsenal-manager mener følelser heller enn fornuft styrer reaksjonene på hans forslag om å arrangere fotball-VM hvert annet år.

  Wenger er i dag utviklingsdirektør i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Han er mannen bak forslaget om å la verden få se VM-fotball annethvert år i stedet for kun hvert fjerde som i dag. Det har møtt betydelig motstand.

  – Mange av de negative reaksjonene har kommet fordi folk ikke har sett hele konseptet. Det blir mye følelser, hvilket jeg kan forstå, siden vi alle er vokst opp med en annen syklus, sier Wenger i BBCs podkast Sports Desk, ifølge Ritzau.

  Det europeiske fotballforbundet Uefa har gått sterkt mot planene om hyppigere VM-spill, men Wenger mener mange har snudd når de har sett hele opplegget.

  Ifølge Wengers forslag skal hele fotballkalenderen endres slik at spillerne skal få en lengre pause og reise mindre.

  Forslaget skal diskuteres på et Fifa-møte i slutten av neste uke.

  Arsène Wenger mot Aston Villa
  Foto: Clive Mason / Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal