Løpedronning kritisk til Friidrettsforbundet: – Jaggu meg på tide å få gjort noe

Ingrid Kristiansen går hardt ut mot Norges Friidrettsforbund og mener de ikke er interessert i å få frem gode langdistanseløpere.

Ingrid Kristiansen

STJERNE: Ingrid Kristiansen etter London Maraton-seier i 1988. Hun vil at Norges Friidrettsforbund skal legge mer til rette for de få som prøver å bli gode langdistanseløpere i dag.

Foto: null / NTB scanpix

– Det er jaggu meg på tide å få gjort noe hvis vi i det hele tatt skal ha noen som skal gidde å trene såpass mye for å bli gode langdistanseløpere, sier en tydelig engasjert Ingrid Kristiansen til NRK.

Friidrettslegenden var blant de fremste i friidretten på 80-tallet og satte flere verdensrekorder. 62-åringen er oppgitt over at «det ikke blir gjort noe» for å få frem langdistanseløpere fra Norge.

Ber Norge se til Sveits

Karoline Moen Guidon

KLAR FOR SVEITS: Hadde Karoline Moen Guidon løpt for Norge, hadde EM-deltakelse vært ren utopi.

Foto: Privat

Hun trener selv Karoline Moen Guidon, som i januar meldte overgang til Sveits. Nå er 27-åringen klar for EM, og er en del av satsingen mot OL i 2020. Dét til tross for at hun er 36 sekunder bak det sveitsiske EM-uttakskravet.

– Jeg har sagt det i mange år: vi må se utviklingsmulighetene. Man må ta vare på de få som er villig til å satse litt. Se på langrenn i Norge. Der har de lag, de møtes en gang i måneden. Dét er lagbygging. Slik har det aldri vært i løping, sier Kristiansen.

Kristiansen har tro på de jentene som holder på med langdistanse i dag, og mener de ikke er dårligere talenter enn hun selv var 80-tallet.

Finn Bjelke blir trent av Ingrid Kristiansen

KRITISK: Ingrid Kristiansen.

Foto: marius Arnesen / NRK

– I Norge har det ikke vært satset på lange løp i team på mange år. Det er så mange år siden at jeg ikke har tall.

– Vi kan ikke regne med å få gode langdistanseløpere i Norge når Norges Friidrettsforbund ikke er mer interessert i løperne som prøver, legger hun til.

Friidrettsforbundet: – Vi må være åpne for nye løsninger

Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Håvard Tjørhom, mener det er viktig å ha høye krav for å ha noe å strekke seg etter, men vedgår at de har et mye mindre utvalg av langdistanseløpere enn andre land.

Hva tenker du om modellen til Sveits, hvor de har tatt ut fem maratonkvinner, selv om de ikke har klart det sveitsiske kravet, fordi de vil bygge et lag frem til Tokyo-OL?

– Det kunne absolutt vært en tanke. Det blir spennende å se hvordan det går med satsingen til Sveits. Vi må være åpne for nye løsninger, men akkurat nå har vi ikke det utgangspunktet.

Hva gjør du for at Norge skal ha et bredere utvalg av langdistanseløpere i fremtiden?

– Vi har prosjekter gående og prøver å bygge opp nedenfra. Vi ønsker at flere skal satse på de lange distansene, avslutter Tjørhom.

VM i friidrett i London

SPENNENDE: Toppidrettssjef Håvard Tjørhom mener Sveits-prosjektet er spennende.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siste nytt

 • Christiansen trosser reiserådene

  Statsminister Erna Solberg er klar på at unødvendige reiser til utlandet bør unngås. Mandag reiser likevel skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen til Italia.

  Landslagsløperen har ifølge VG kommet frem til at det er helt nødvendig for ham å få gjennomført det planlagte høydeoppholdet i Lavazé.

  Vetle Sjåstad Christiansen
  Foto: Carina Johansen
 • Son-raid årets Premier League-mål

  Tottenham-spiller Son Heung-mins formidable soloraid mot Burnley er kåret til sesongens beste scoring i Premier League.

  Sørkoreanske Son startet med ballen på hjørnet av eget straffefelt og løp over hele banen før han scoret sikkert på Burnley-keeper Nick Pope. Flere Burnley-spillere forsøkte å stoppe Tottenham-stjernen uten å lykkes.

  Heung-min Son
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Beckham henter fransk verdensmester

  Den franske fotballprofilen Blaise Matuidi fortsetter karrieren i David Beckhams klubb Inter Miami i Major League Soccer.

  Torsdag bekreftet Florida-klubben signeringen av midtbanespilleren som nylig avsluttet sitt kontraktsforhold med den italienske mesterklubben Juventus.

  33 år gamle Matuidi har tidligere vært lagkamerat med David Beckham i franske Paris Saint-Germain.

  Blaise Matuidi
  Foto: Isabella Bonotto / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal