Ekspertene undres over hva Carlsen gjør dersom han taper: – Kanskje det er bra for han

LONDON/OSLO (NRK): Før sjakk-VM avgjøres er det mange spørsmål rundt Magnus Carlsen. Først etter at VM er over får vi svar.

Magnus Carlsen

VM-OMSPILL: Magnus Carlsen spiller omspill mot Fabiano Caruana onsdag.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Onsdag er det omspill mot Fabiano Caruana. Magnus Carlsen står i fare for å miste tittelen som verdensmester i sjakk. Den har han hatt siden 2013.

Men hva skjer egentlig hvis Carlsen taper mot Caruana?

Mister han motivasjonen?

Kommer han til å satse videre?

– Det er mange som har diskutert det, men det er bare Magnus Carlsen som vet svaret. Det er faktisk ikke sikkert han vet det selv en gang, sier forfatter Arne Danielsen til NRK.

Arne Danielsen

FORFATTER: Arne Danielsen er på plass i London.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Før VM sa Carlsen i podkasten «Sjakksnakk» at han ikke kunne se for seg at noen andre enn han selv var verdensmester. I dag kan det bli en realitet.

– Må finne ut hva han vil med sjakken

Han har skrevet to bøker om nordmannen, som er den 16 personen til å ha tittelen som verdensmester i sjakk. 16 menn på 100 år sier litt mye hvor eksklusivt det er å være verdensmester i sjakk.

I teamet rundt Carlsen er det få som har tenkt tanken på tap.

– Selvfølgelig vil livet endre seg hvis han taper. Etter dette dramaet må han sette seg ned og finne ut hva han vil. Hvor seriøst skal han ta sjakken? Hva ønsker han å oppnå? Tar han det som en utfordring? Spør Judit Polgár.

Svaret på det siste er et soleklart ja, mener NRKs ekspert Torstein Bae, som får støtte av Arne Danielsen.

– Kanskje det gir en ny sult ikke å være mester, ikke alltid måtte forsvare seg. Kanskje det er bra for han at han kommer i en utfordrerposisjon og kan angripe, sier Bae.

– Er det noen som kan klare det, er det Magnus Carlsen, sier Arne Danielsen.

Judith Polgar, sjakkekspert

EKSPERT: Judit Polgár.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Har tilført sjakken mye

Verdensmester eller ei, Judit Polgár mener Carlsen står i sjakkhistorien med gullskrift uansett utfall.

– Han vil være en av de største uansett om han vinner eller taper i dag, Carlsen er en av de største personene i sjakkhistorien. Helt siden han kom inn har han vært en kul fyr, og han har tilført sjakken enormt mye.

30 november fyller Carlsen 28 år. Da er han enten verdensmester, ellers står han uten tittelen for første gang på fem år. Hva som skjer da, er umulig å svare på.

– Har han en plan for hva som skjer da?

– Magnus er i nuet, og er der han er. Jeg tror ikke han legger ned mye energi i å tenke på hvis og om noe skulle skje.

Sportsnyheter

«Nepo» forbløffet av Carlsens trekk: – En grov tabbe av Magnus

Et vanvittig sjakkdrama utspilte seg i Dubai lørdag: Magnus Carlsen hadde et solid overtak mot Jan Nepomnjasjtsjij, men to tabbetrekk endret alt. Utrolig nok klarte nordmannen å redde remis.

Nesten-blemme fra Lægreid: – Slapp heldigvis å «ta en Heidi Weng»

Han holdt på å gå feil på oppløpet, men fjorårets store komet, Sturla Holm Lægreid, viste at han han har store planer om å følge opp suksessen. Tarjei Bø sikret norsk dobbeltseier.

Siste nytt

 • Nedtur for Kilde i comebacket

  Etter et 316 dager langt skadeavbrekk var Aleksander Aamodt Kilde tilbake i verdenscupsirkuset. Han var best på trening, men da det virkelig gjaldt holdt det ikke helt inn for nordmannen.

  Kilde hang godt med fra start, men etter henget var han halvsekundet bak. Derfra og ut tapte han tid og i mål var han 1,01 sekund bak Matthias Mayer som vant. Dermed endte comebacket med en niendeplass.

  – Det var godt å komme i gang. Jeg vil si at en topp ti-plassering er greit. Litt som forventet egentlig, men samtidig har det gått veldig bra på trening da. Så jeg hadde lagt lista litt høyere kanskje, sier Kilde til NRK.

  – Når det ble som det ble i dag, startnummer 19 på forhold hvor det har snødd en meter på toppen og samtidig mørkt og høy hastighet, da ble det litt mye på en gang for å ta hjem noen seier.

  Heller ikke for Kjetil Jansrud gikk det veien i Canada. 36-åringen havnet litt for langt bak i den øverste delen av traseen og fortsatte å tape nedover løypa. Nordmannen endte på 18.-plass.

  – Litt skuffende avstand opp til de foran meg, men samtidig kanskje av de vanskeligere forholdene jeg har kjørt på i Lake Louise noen gang, sier Jansrud til NRK.

  Adrian Smiseth Sejersted leverte bra i øverste del av løypa, men tapte en del tid nedover. Han endte til slutt på 29.-plass. Henrik Røa ble nummer 53.

  Alpine Skiing: Lake Louise Audi FIS Ski World Cup
  Foto: Sergei Belski / Reuters
 • Bayern kjempa seg tilbake på topp

  Bayern München er igjen på topp av Bundesliga, etter at Borussia Dortmund fekk låne tabnelltoppen i nokre timar.

  Men det heldt hardt for den bayerske storklubben. Det blei med 1-0 over botnlaget Armenia Bielefeld heime på Olympiastadion, etter at Leroy Sané scora etter 71 minutt.

  Bayern er eitt poeng framfor Dormund, som med Erling Btraut Haaland tilbake på scoringslista slo Wolfsburg 3-1 tidlegare på dagen.

  Dei to topplaga skal møtest i Dortmund komande helg.

  Leroy Sane
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Meir trøbbel for Juventus

  Juventus gjekk på sitt tredje heimetap for sesongen med 0-1 for Atalanta laurdag. Duvan Zapata scora etter 28 minutt, og heimelaget greidde aldri å svare.

  Juventus er dermed nummer 8 i Serie A, 11 poeng bak serieleiar Napoli. Atalanta er nummer fire.

   Norge - Sør-Korea
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal