Ekspertene undres over hva Carlsen gjør dersom han taper: – Kanskje det er bra for han

LONDON/OSLO (NRK): Før sjakk-VM avgjøres er det mange spørsmål rundt Magnus Carlsen. Først etter at VM er over får vi svar.

Magnus Carlsen

VM-OMSPILL: Magnus Carlsen spiller omspill mot Fabiano Caruana onsdag.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Onsdag er det omspill mot Fabiano Caruana. Magnus Carlsen står i fare for å miste tittelen som verdensmester i sjakk. Den har han hatt siden 2013.

Men hva skjer egentlig hvis Carlsen taper mot Caruana?

Mister han motivasjonen?

Kommer han til å satse videre?

– Det er mange som har diskutert det, men det er bare Magnus Carlsen som vet svaret. Det er faktisk ikke sikkert han vet det selv en gang, sier forfatter Arne Danielsen til NRK.

Arne Danielsen

FORFATTER: Arne Danielsen er på plass i London.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Før VM sa Carlsen i podkasten «Sjakksnakk» at han ikke kunne se for seg at noen andre enn han selv var verdensmester. I dag kan det bli en realitet.

– Må finne ut hva han vil med sjakken

Han har skrevet to bøker om nordmannen, som er den 16 personen til å ha tittelen som verdensmester i sjakk. 16 menn på 100 år sier litt mye hvor eksklusivt det er å være verdensmester i sjakk.

I teamet rundt Carlsen er det få som har tenkt tanken på tap.

– Selvfølgelig vil livet endre seg hvis han taper. Etter dette dramaet må han sette seg ned og finne ut hva han vil. Hvor seriøst skal han ta sjakken? Hva ønsker han å oppnå? Tar han det som en utfordring? Spør Judit Polgár.

Svaret på det siste er et soleklart ja, mener NRKs ekspert Torstein Bae, som får støtte av Arne Danielsen.

– Kanskje det gir en ny sult ikke å være mester, ikke alltid måtte forsvare seg. Kanskje det er bra for han at han kommer i en utfordrerposisjon og kan angripe, sier Bae.

– Er det noen som kan klare det, er det Magnus Carlsen, sier Arne Danielsen.

Judith Polgar, sjakkekspert

EKSPERT: Judit Polgár.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Har tilført sjakken mye

Verdensmester eller ei, Judit Polgár mener Carlsen står i sjakkhistorien med gullskrift uansett utfall.

– Han vil være en av de største uansett om han vinner eller taper i dag, Carlsen er en av de største personene i sjakkhistorien. Helt siden han kom inn har han vært en kul fyr, og han har tilført sjakken enormt mye.

30 november fyller Carlsen 28 år. Da er han enten verdensmester, ellers står han uten tittelen for første gang på fem år. Hva som skjer da, er umulig å svare på.

– Har han en plan for hva som skjer da?

– Magnus er i nuet, og er der han er. Jeg tror ikke han legger ned mye energi i å tenke på hvis og om noe skulle skje.

Siste nytt

 • Tapte for første gang på 13 år

  Etter 13 år uten tap tok seiersrekken slutt for de amerikanske basketherrene. Lørdag ble det 94-98-tap mot Australia i en oppkjøringskamp til VM. Sist gang USA tapte var mot Hellas i VM-semifinalen i 2006. Etter det har det blitt 78 seiere på rad.

  Australia US Basketball
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Tutta to slag under par

  Etter andre runde i Canadian Open i golf er Suzann Pettersen to slag under par, etter å ha spilt en 71-runde fredag. Den norske golfstjernen ligger på delt 45.-plass etter halvspilt turnering, to slag innenfor cutgrensen. (NTB)

  Tutta
  Foto: Vaughn Ridley / AFP
 • Hovland klatrer i USA

  Viktor Hovland fortsetter sitt sterke spill i jakten på PGA-tourkortet. Fredag spilte han en 67-runde i andre runde i Albertsons Boise Open i Idaho. Hovland ligger nå på delt 10.-plass. Han ligger fire slag bak lederen Ryan Brehm fra USA. (NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: Jonathan Ferrey / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal