Hopp til innhold
Kommentar

Legenden som ikke klarer å pensjonere seg

Omtrent det eneste Jupp Heynckes ikke har lyktes med i fotball, er å avslutte sin egen karriere.

SOCCER-CHAMPIONS-BAY-MAD/PREVIEW

PÅ OVERTID: Jupp Heynckes har pensjonert seg flere ganger. I kveld leder han likevel Bayern München i semifinale i mesterligaen.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..

– Jeg vil ikke være på trenerbenken når jeg er 60 år, sa Jupp Heynckes da han var 53.

Om to uker fyller han 73.

Og i kveld er han trener for Bayern München mot Real Madrid i mesterligaens semifinale.

Stakkars kona. Hver gang Heynckes har lovet henne at han skal gi seg med fotball, har han vendt tilbake likevel.

Sist gang han ga seg, for fem år siden, hadde han ført Bayern til den første trippelen i tysk fotballhistorie. Som karrierepunktum var det i praksis umulig å forbedre.

– Jeg er klar for litt fred og ro, sa Heynckes, etter 50 år som spiller og trener.

Men nå er han tilbake i manesjen. Han kunne ikke si nei til klubben som en gang reddet ham.

Storscoreren

– Jeg hadde ikke gjort dette for noen annen klubb i verden, sa Heynckes.

Han glemmer aldri sjansen Bayern ga ham i 2009.

Som trener slet Heynckes lenge med å leve opp til sine prestasjoner som spiller. På 60- og 70-tallet var han spiss for laget fra sin hjemby, Borussia Mönchengladbach, og vant både EM (1972) og VM (1974) for Vest-Tyskland. Den dag i dag er han tredjemann på toppscorerlisten i Bundesliga.

Da han la opp i 1978, ble han trener for Gladbach innen ett år. Selv om han ikke vant noe på sine åtte sesonger der, ble han ansatt av Bayern, hvor han vant ligaen i 1989 og 1990.

Veien videre gikk via Athletic Club, Frankfurt, Tenerife og Real Madrid. I Madrid vant han mesterligaen i 1998, klubbens første tittel i turneringen på 32 år.

Så hvorfor sparket de ham likevel?

Nedrykk og drapstrusler

Heynckes manglet én essensiell kvalitet: Han kunne ikke kontrollere spillerne. Han var en besatt og streng type som kunne slakte laget om ting gikk imot. På sidelinjen var han ofte hissig.

Pressen kalte ham Osram, etter lyspæreprodusenten, fordi fjeset hans ofte glødet rødt.

I Madrid kom han på kant med stallen, som havnet på fjerdeplass i La Liga. I Frankfurt suspenderte han tre spillere – Jay-Jay Okocha, Tony Yeboah og Maurizio Gaudino – noe som startet et spilleropprør. Heller ikke i Benfica og Schalke varte han lenge.

Bunnen ble nådd da Heynckes vendte tilbake til Gladbach i 2006. Resultatene var så dårlige at fansen sendte ham drapstrusler. I januar hadde han fått nok.

Gladbach havnet sist og rykket ned samme år.

Deretter la Heynckes opp, og de neste to årene gjorde han ingenting. Så en dag ble han kontaktet av Bayerns president Uli Hoeness.

Ønsket han å vende tilbake som Bayern-sjef?

Redningsmannen

Bayern var i krise. Under Jürgen Klinsmann sto de i fare for å gå glipp av kvalikplass til mesterligaen. Heynckes, en nær venn av Hoeness, tok jobben med fem kamper igjen.

Og nå virket han som en helt annen trener.

Han var roligere, mer diplomatisk. Han var flinkere til å skape harmoni i laget. Bayern vant fire av sine siste fem kamper og havnet på andreplass. Så imponerende var prestasjonene at Bayer Leverkusen ansatte Heynckes, hvor han hadde to suksessfulle år.

Da Bayern sparket Louis van Gaal i 2011, returnerte Heynckes en tredje gang.

Sesongen skulle imidlertid bli et mareritt, takket være Jürgen Klopp.

Klopps Dortmund slo nemlig Bayern i tittelkampen og knuste dem 5–2 i cupfinalen. Som om ikke det var nok, tapte Bayern attpåtil finalen i mesterligaen mot Chelsea på hjemmebane. Selv om de dominerte stort og røk på straffer, ble Heynckes utsatt for skarp kritikk.

Kanskje var det på tide at gamlefar endelig ga seg?

SOCCER-CHAMPIONS-BAY-MAD/PREVIEW

REDNINGSMANN: Jupp Heynckes stiller alltid opp når Bayern München trenger ham.

Foto: MICHAEL DALDER / Reuters

Rekordsesongen

Heynckes var uenig. Den neste sesongen fortalte han spillerne at de måtte jobbe enda hardere. Selv hevdet han at han hadde «null fritid» de neste 10 månedene. Hver gang Hoeness inviterte han ut på middag, takket han nei.

Resultatet ble den sterkeste sesongen et tysk lag har levert.

Bayern vant ligaen med 25 poeng. I mesterligaen slo de Barcelona 7–0 sammenlagt, før de tok revansj på Klopp ved å slå Dortmund 2–1 i finalen. Da sesongen var ferdig, overlot Heynckes roret til Pep Guardiola, med en klump i halsen.

I Bayerns siste ligakamp, borte mot Gladbach, begynte tyskeren å gråte.

Denne gangen var han imidlertid bestemt. Han avslo tilbud fra en rekke klubber, samt en rolle som TV-ekspert. Karrieren var ferdig, nok var nok.

– Jeg kan forsikre deg om at jeg ikke har planer om å trene en klubb igjen, sa Heynckes til Der Spiegel.

Ny trippel

Han holdt løftet sitt i fire år. Men i fjor, da Hoeness trengte en ny redningsaksjon, stilte Heynckes seg foran pressen som Bayern-trener for fjerde gang.

– Jeg elsker fotball, sa Heynckes, og la til at Bayern var klubben i hans hjerte.

Denne gangen lå Bayern fem poeng bak Dortmund i ligaen, en skandaløs posisjon for et lag som hadde vunnet Bundesliga fem år på rad. Seks måneder senere feiret Heynckes sin fjerde ligatittel. Bayern lå 20 poeng foran neste lag.

Som en god vin ser Heynckes bare ut til å bli bedre med årene. Bayern er nå fire kamper unna en ny trippel, da de også er i den tyske cupfinalen, som spilles 19. mai. Nylig ble Heynckes den første treneren til å vinne 12 mesterligakamper på rad.

Laster Twitter-innhold

– De har blitt helt forvandlet. Jeg har maksimalt med respekt for ham, sier Real Madrids trener Zinédine Zidane.

Bayern har allerede bekreftet at Niko Kovać, en tidligere midtbanespiller for klubben, vil ta over etter Heynckes i sommer. Hoeness hadde lenge prøvd å få Heynckes til å fortsette, men denne gangen har treneren virkelig satt ned foten.

I hvert fall enn så lenge.

Siste nytt

 • Graham Hansen om lagvenninnen: - Trist

  Caroline Graham Hansen synes det er trist at EMs kanskje største stjerne, Barcelona-lagvenninne Alexia Putellas, pådro seg kneskade dagen før mesterskapet.

  Da Graham fikk nyhetene tok hun kontakt med lagvenninnen som fortalte om det uheldige skadeomfanget.

  –Så det er en trist dag for henne og for EM sin skyld og, fordi det er en fantastisk spiller som ikke får lov til å bidra til at dette blir en veldig fin turnering, sier Graham.

  Putellas har alltid spilt mye kamper, og på spørsmål om det kunne vært gjort noe annerledes forteller Graham at Putellas er en spiller som er vant til å spille mye. Og at det ikke er så mye man år gjort med uflaks som dette.

  –Håper først og fremst at ting går bra. Og at hun kan komme seg fort tilbake. Og kan fortsette å spille mest kamper igjen når hun er frisk igjen.

  Fotball kvinner, A-landslaget har medietreff før EM
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Oppgjøret mellom Kristiansund og Tromsø utsettes

  Oppgjøret mellom Kristiansund og Tromsø i Eliteserien torsdag utsettes grunnet reisetrøbbel for Tromsø.

  Det opplyser Tromsø selv på sine nettsider onsdag.

  Det ble tidligere i uken klart at Tromsø opprinnelig skulle reise med SAS, men i og med at flystreiken ble et faktum sto de plutselig uten reiseløsning. De har ikke lyktes å ordne en erstatning, opplyser de.

  – TIL har de siste dagene jobbet intenst med å finne løsninger slik at vi kunne reise til Kristiansund for å spille morgendagens planlagte eliteseriekamp. Det har ikke lyktes, skriver de i en uttalelse.

  Videre opplyses det at kampen er utsatt på ubestemt tid. Oppgjøret mellom lagene har vært utsatt én gang tidligere etter et influensautbrudd i KBK-troppen.

  Konkurransedirektør i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn, har tidligere uttalt at de har bedt klubber om å ha busser tilgjengelige. Den løsningen gjelder imidlertid ikke for Tromsø, som overstiger maksgrensen på ni timer til de fleste av sine kamper. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Sandefjord - Tromsø (2-2)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • RBK anker Henriksens karantene

  Rosenborg har sendt inn en anke på Markus Henriksens karantene for det røde kortet han fikk mot Viking i Eliteserien i helgen.

  Søndag fikk Vikings Zlatko Tripic rødt kort på overtid etter å ha meid ned Victor Jensen på stygt vis i et forsøk på å stoppe en RBK-kontring.

  Tirsdag kom dommen fra Norges Fotballforbund om at Tripic må sone to kamper, mens Henriksen må stå over en RBK-kamp. På Twitter opplyser trønderklubben at en anke er sendt inn. (NTB)

  Eliteserien 2022: Viking - Rosenborg (1-1)
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste