NRK Meny
Normal

Her tar den tidligere toppalpinisten Paralympics-sølv

Toppalpinisten Matthias Lanzinger måtte amputere benet etter en stygg ulykke i Kvitfjell i 2008. Søndag imponerte østerrikeren en hel alpinverden da han tok Paralympics-sølv i super-G for stående.

Matthias Lanzinger debuterte i Paralympics i dag, og kjørte inn til en foreløpig andreplass.

Lanzinger

Matthias Lanzinger.

Foto: Jure Makovec / Afp

– Jeg er selvsagt svært lykkelig. I den bløte snøen som følge av mildværet er det enormt vanskelig å kjøre med protese, sier østerrikeren etter løpet.

Lanzinger ble slått av landsmannen Markus Salcher med 0,41 sekunder i super-G-konkurransen søndag morgen, men var likevel strålende fornøyd.

Kanskje ikke så rart: Det var nemlig ikke en selvfølge toppalpinisten skulle klare å komme seg tilbake i en alpinbakke etter at han falt stygt i Kvitfjell 2. mars 2008.

Måtte amputere

Lanzinger traff en port i en fart på 120 km/t i super-G-rennet, og ble slått i bakken med en enorm kraft. Benet i den venstre leggen brakk tvers av og han havnet i koma som følge av slagene han fikk mot hodet.

Han måtte amputere det venstre benet på Ullevaal Universitetssykehus noen dager senere.

I 2011 satset han på nytt i idretten han elsker – men denne gang med en protese på det venstre benet.

Og den knallharde jobbingen har gitt resultater: søndag kom altså et av karrierens virkelig store høydepunkt for Lanzinger.

Åpnet sterkt

Han fikk stor fart på skiene i den stupbratte Sotsji-bakken, og var foran Salcher ved første passering. Men Lanzinger tapte mye tid i midten av løypa. Mot mål kjørte han imidlertid langt fortere enn Salcher, men klarte likevel ikke å ta tiden til landsmannen.

I mål ble østerrikeren møtt av enorm jubel fra Lanzinger-fanklubben, som har fulgt han hele karrieren.

– Høydepunktet i min karriere skulle ha kommet i OL i 2010. Men da ulykken skjedde, fikk jeg ikke sjansen til det. Dette blir min måte å fullføre drømmen på, sier han.

Før Paralympics satte Lanzinger seg et mål om å ta Paralympics-gull, men skrudde forventningene kraftig ned før den første konkurransen.

– Jeg må innrømme at konkurransen er ekstremt tøff. Heldigvis er Markus (Salcher) fra mitt eget lag den største rivalen, sa han til Salzburg Nachrichten.

Det russiske hjemmehåpet Alexey Bugaev tok bronsemedaljen.

I mars 2008 ble Mathias Lanzinger hardt skadet i et verdenscuprenn i Kvitfjell. Lanzinger måtte amputere foten etter det stygge fallet.

SE VIDEO: Østerrikske Matthias Lanzinger gikk i bakken etter å ha kjørt i 120 km/t i Kvitfjell for seks år siden. Noen få dager senere måtte han amputere det venstre benet. NRK.no advarer mot sterke bilder.

Siste nytt

 • N'Zonzi klar for Roma

  Steven N’Zonzi er klar for Roma. Han kommer fra Sevilla og koster cirka 250 millioner kroner. 29-åringen var med i Frankrikes VM-tropp som tok gull tidligere i sommer. Midtbanemannen har underskrevet en 4-årsavtale.

  SOCCER-WORLDCUP-FINAL/
  Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
 • Ajer og Celtic utslått

  Det blir ikke mesterligafotball på Kristoffer Ajer og Celtic i høst. AEK Aten tok seg videre til siste kvalrunde med 3–2 sammenlagt. Grekerne vant 2–1 hjemme tirsdag og klarte 1–1 i Glasgow. Ajer var ikke med til Aten på grunn av karantene.

  Kristoffer Ajer
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Dahle gir seg i Ørn

  Thomas Dahle fratrer som hovedtrener for fotballjentene i Trondheims-Ørn etter en tung sesong så langt. Det gjenstår åtte kamper av serien, og Ørn ligger tredje sist. Klubben jobber med å få på plass en midlertidig trenerløsning.

Sendeplan

Kl. Program Kanal