Hopp til innhold

Måtte amputere etter skrekkfall i Kvitfjell - kjører for gull i Sotsji

Toppalpinisten Matthias Lanzinger måtte amputere det venstre benet etter en stygg ulykke i Kvitfjell i 2008. Seks år senere er 33-åringen blant gullfavorittene i Paralympics.

I mars 2008 ble Mathias Lanzinger hardt skadet i et verdenscuprenn i Kvitfjell. Lanzinger måtte amputere foten etter det stygge fallet.

SE VIDEO: Østerrikske Matthias Lanzinger gikk i bakken etter å ha kjørt i 120 km/t i Kvitfjell for seks år siden. Noen få dager senere måtte han amputere det venstre benet. NRK.no advarer mot sterke bilder.

Lanzinger

Matthias Lanzinger.

Foto: Jure Makovec / Afp

– Dette er en barndomsdrøm som går i oppfyllelse, sier Matthias Lanzinger til avisen Salzburg Nachrichten.

Lørdag stiller Lanzinger til start i sin første olympiade og Paralympics når utforkonkurransen i Sotsji arrangeres. Definitivt et svært spesielt øyeblikk for østerrikeren, som har hatt mesterskapet som sitt store mål i over to år.

De færreste hadde nemlig trodd at toppalpinisten skulle klare å komme seg tilbake i en alpinbakke etter skrekkfallet i Kvitfjell 2. mars 2008.

Lanzinger traff en port i en fart på 120 km/t i super-G-rennet, og ble slått i bakken med en enorm kraft. Sekunder etter lå han livløs igjen flere meter lenger ned i løypa.

Benet i den venstre leggen brakk tvers av og han havnet i koma som følge av slagene han fikk mot hodet.

Hele alpinsirkuset var i sjokk.

Husker ingenting av ulykken

Etter noen svært hektiske dager på Ullevaal Universitetssykehus bestemte legene at Lanzingers venstre ben måtte amputeres.

En lang og tøff rehabiliteringsprosess senere - i 2011 - bestemte han seg for å satse for fullt på alpint igjen. Den store forskjellen er protesen på det venstre benet.

I dag ønsker han å tenke minst mulig på den tøffe tiden i 2008.

– Jeg husker ingenting fra ulykken. Jeg tror det er det beste for meg akkurat nå, sa han i et intervju med CNN i fjor.

– Realiteten er at jeg har amputert benet. Jeg prøver å se fremover, og liker å leve livet på en positiv måte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Matthias Lanzinger

Matthias Lanzinger gjør protesen klar før VM i Tarvisio i februar.

Foto: Jure Makovec / Afp

Gull i sikte

Mange ser på Lanzinger som en av medaljekandidatene i de alpine øvelsene under Paralympics. Han har vist sterke resultater over flere sesonger, og ble blant annet verdensmester i superkombinasjonen i spanske La Molina for ett år siden.

Han sier selv at målet er gull, men skrur forventningene kraftig ned før den første konkurransen.

– Jeg må innrømme at konkurransen er ekstremt tøff. Heldigvis er Markus (Salcher) fra mitt eget lag den største rivalen, sier han til Salzburg Nachrichten.

Bjarne Solbakken, NRKs alpinekspert, er mektig imponert over østerrikeren han selv konkurrerte mot i flere år.

VERDENSCUP ALPINT MENN KVITFJELL

Bjarne Solbakken, tidligere alpinist og nå NRK-ekspert, kjørte sitt siste renn da Lanzinger falt stygt.

Foto: Falch, Knut / NTB scanpix

– Det er stort! At han i det hele tatt tenkte i de baner etter ulykken og at han har nådd målet sitt, er utrolig bra gjort, sier Solbakken til NRK.no.

– Hva tenker du om den omstillingen han har vært igjennom?

– Det er det vanskelig å sette seg inn i for dem som ikke har opplevd det selv. Men jeg tror alle kan forestille seg at det må ha vært en stor prosess, svarer Solbakken.

– Kunne vært hvem som helst

Den norske eks-alpinisten kjørte sitt aller siste verdenscuprenn samme dag som Lanzinger ble skadet for livet. Solbakken husker ulykken svært godt.

– Jeg sto igjen på start, øverst i bakken, og ventet og ventet. Vi visste ikke hvor alvorlig det var, og det kan vi for så vidt være glade for. Det var først da vi så TV-bildene senere vi skjønte at dette var en forferdelig ulykke, sier han og legger til:

– Det er tøft også for alle andre løpere når sånne ting skjer. Det kunne vært hvem som helst.

Lørdag kjøres det alpinkonkurranser i tre forskjellige kategorier: stående, sittende og synshemmede.

Solbakken skal benke seg foran TV-en.

– Jeg kommer helt klart til å følge med på Lanzinger. Det er naturlig at man følger litt ekstra med på alpinistene man kjenner og har møtt før, sier han.

RUSSIA/ Austria's Lanzinger

Matthias Lanzinger er blant medaljekandidatene i de ulike alpine konkurransene i Paralympics.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN / Reuters
Paraolympics-logo

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal