Hopp til innhold

Langrennsprofil rammet av revmatisk sykdom: – Mentalt knalltøft

DAVOS/OSLO (NRK): Sjur Røthe har lenge blitt hemmet av sin vonde rygg, uten at noen helt har skjønt hvorfor. Denne helgen fikk han diagnosen som forteller at han er revmatiker.

15 km fri teknikk herrer.

RYGGVONDT: Sjur Røthe har endelig fått svar på hvorfor han har slitt så mye med ryggen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg har problemer med en del punkt, spesielt på ryggen, som er ømme og som hemmer meg, sier Sjur Røthe.

Han har lenge ønsket å forstå hvorfor han har hatt så mye vondt i ryggen. I det siste har han vært gjennom en rekke undersøkelser, og denne helgen fikk han diagnosen spondyloartritt.

Det er en fellesbetegnelse for enkelte revmatiske sydkommer, som bekhterevs sykdom. Røthes plager minner mest om sistnevnte, og dette blir han også undersøkt for.

– Tøft

Røthe forteller at det har vært en vanskelig tid, der han har gått mye og lurt på hva som er galt.

Skiløperen har hatt en småtung start på sesongen, blant annet på grunn av ryggproblemene. Tidligere søndag ble han nummer 22 på 15-kilometeren i Davos.

– Det er frustrende å gå rundt og ikke vite hva som er galt. Det å få hjelp betyr veldig mye, det gir en trygghet. Den mentale biten oppe i det er knalltøff, forteller han.

Røthe roser derfor landslaget og apparatet rundt for all hjelpen og oppfølgingen han har fått mens man har lett etter svar. Men diagnosen er også tøff å få.

Bekhterevs sykdom er en kronisk sykdom og kan gi mye plager, men de som rammes kan også ha lange perioder uten symptomer.

Sjur Røthe

Røthe satser fortsatt for fullt i OL-sesongen.

Foto: Morten Stenberg / NRK

For å kunne holde kroppen i sjakk, tar Røthe noen medisiner, men det er fysisk aktivitet som gir best resultat, forteller han. Derfor trener han så mye som han får til.

Hvordan er en treningsdag?

– Det varierer litt, men to økter om dagen må jeg ha. Jeg har som regel en skitur på morgenen, så en joggetur eller ny skitur midt på dagen, også noe krydder innimellom for å være i gang og ikke ligge for mye.

Så får du behandling?

– Ja, litt. Det har ikke gitt så store utslag, så det er egentlig fysisk aktivitet som hjelper meg aller mest, sier han.

– Fortsette som før

Røthe forteller at smertene ofte kommer «snikende», og det gjorde de blant annet rett før verdenscuprennet forrige helg. Da måtte han bryte.

– På Lillehammer kom det sigende, men det kom ganske tidlig. Jeg satte ny personlig rekord på oppvarming, uten at det hjalp så veldig mye. Jeg må varme opp med en morgenøkt for å få i gang kroppen, forteller han.

Røthe er innstilt på å fortsette å satse til tross for problemene. Målet er fortsatt å få gå i OL i vinter.

– Legen sier det bare er å fortsette å leve livet som jeg gjør nå. Så får vi se, sier han.

Lagkamerat Didrik Tønseth er imponert over hvordan Røthe har taklet situasjonen.

– Sjur har vært helt rå. Han har plagdes mye, men han er ikke den som klager. Men av og til blir det for mye for ham også, sier Tønseth.

Siste nytt

  • Nominert til årets manager – fikk sparken

    Liam Rosenior var en av tre nominerte til prisen for årets manager i engelsk mesterskapsserie. Tirsdag fikk han sparken i Hull.

    39-åringen ble i november 2022 hentet til trenerjobben i klubben han hadde spilt for i fem år av sin aktive karriere. Han berget laget fra nedrykk, og sist sesong gjorde Hull det så bra at han i desember fikk en ny og forbedret kontrakt med gyldighet til 2026.

    Han ble også nominert til prisen som sesongens manager sammen med Kieran McKenna (Ipswich, som vant) og Daniel Farke (Leeds), men Hull gikk så vidt glipp av opprykkssluttspill. Med bare en seier på de fire siste kampene endte laget på 7.-plass, tre poeng bak Norwich på den viktige 6.-plassen.

    – Dette er den vanskeligste avgjørelsen jeg har truffet som styreleder i denne klubben. Jeg må se bort fra personlige følelser og treffe avgjørelser med klubbens langsiktige visjoner i sentrum, sier klubbens tyrkiske eier Acun Ilicali til Hulls nettsted.

    – Det er ingen tvil om at vi har hatt framgang under Liam, og han vil alltid være en del av denne familien. Likevel er det blitt tydelig at vi har ulike visjoner for klubbens framtid, og jeg føler at tiden er inne for å gjøre en endring.

    (©NTB)

    dfClLXF5MRI
    Foto: AP
  • Fenomenet Wembanyama enstemmig valgt til årets rookie i NBA

    Victor Wembanyama levde opp til de enorme forventningene i debutsesongen i NBA. Han ble enstemmig valgt til årets rookie.

    Det franske fenomenet ble oppført på førsteplass på samtlige 99 stemmesedler. Selv om han spilte for et dårlig lag (San Antonio Spurs, som vant bare 22 kamper), leverte han prestasjoner som ikke er sett før.

    Wembanyama endte med snitt på 21,4 poeng, 10,6 returer, 3,9 assist, 3,6 blokkerte skudd og 1,2 ballerobring per kamp. Ingen spiller har i sin første sesong hatt så gode tall i alle de kategoriene.

    Phoenix Suns forward Kevin Durant fouls San Antonio Spurs center Victor Wembanyama
    Foto: AP
  • Træen måtte bryte Giro d'Italia – Milan endelig til topps

    Den norske sykkelproffen Torstein Træen måtte tirsdag stå av Giro d'Italia som følge av krasjen på åpningsetappen. Jonathan Milan vant tirsdagens etappe.

    Siden hans forrige seier i Giroen, hadde Milan fem 2.-plasser før triumfen endelig kom i tirsdagens spurt. Italieneren vant etappen foran Kaden Groves og Phil Bauhaus.

    – Etter fem 2.-plasser er det lett å unna ham denne seieren, utbrøt Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    Træen skadet kneet stygt og måtte sy flere sting som følge av lørdagens velt. Likevel kom han seg til mål og fullførte også etappene søndag og mandag.

    – Jeg må dessverre fortelle at jeg bryter Giroen. Smertene ble for store, og det var ikke fornuftig å fortsette. Jeg synes det er veldig kjipt å måtte gi meg, men nå skal jeg hjem og restituere og fokusere på resten av sesongen, sier Træen i en video Bahrain-Victorious har publisert på X.

    Torstein Træen under Tour de France i 2023
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal