Glimt-profil får sjansen – Selnæs «korona-vraket»

Landslagssjef Lars Lagerbäck valgte å ta ut Bodø/Glimts Patrick Berg (22) til nasjonsligakampene mot Østerrike og Nord-Irland, mens Ole Selnæs er «korona-vraket».

Patrick Berg og Ole Selnæs

INNE OG UTE: Glimt-profilen Patrick Berg (t.v.) har fått plass i den norske landslagstroppen, mens Ole Selnæs blir værende i Kina under nasjonsligakampene i september.

Foto: Fredrik Hagen / Terje Pedersen / NTB SCANPIX

Det er hele 279 dager siden Norges forrige landskamp, og det er noen endringer i troppen som spilte mot Malta den 18. november 2019.

– Det positive med denne situasjonen er jo at det er mindre annen jobb, og jeg har fått sett mer fotball, og fulgt spillerne bedre enn kanskje noen gang tidligere, sier landslagssjef Lars Lagerbäck før den nye nasjonsligarunden starter med kamper mot Østerrike (4. september) og Nord-Irland (7. september).

Noe av tiden er brukt til å se serieleder Bodø/Glimt, og Patrick Berg ble belønnet med sin første landslagsplass.

– Patrick har gjort en fantastisk bra sesong, som hele Bodø/Glimt. Han er trygg med ballen, klok, har stor kapasitet og er vel verdt sjansen. Det blir veldig spennende å se ham med oss, sier Lagerbäck.

– Har vi muligheter, så håper jeg at han får litt spilletid, men det vet vi ikke i dag, legger han til.

Klubbkollega Jens Petter Hauge ble også vurdert, men endte i stedet på U21-laget.

– Han er en ung, veldig lovende spiller, sier landslagssjefen, og påpeker også at det er forskjell på å spille i Norge sammenlignet med utenlandske toppklubber.

«Korona-vraket» – blir i Kina

Ole Kristian Selnæs før Nations League-kampen mellom Norge og Kypros

BLIR I KINA: Ole Selnæs.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Karantenereglene skapte litt hodebry før uttaket. Det fordi personer som kommer fra land utenfor Schengen eller EØS i utgangspunktet skal i 10 dagers karantene ved ankomst Norge.

Likevel er både Alexander Sørloth (Tyrkia), Omar Elabdellaoui (Tyrkia) og Mathias Normann (Russland) inne, mens Ole Selnæs (Kina) og Tarik Elyounoussi (Japan) er utelatt.

– Selnæs er i en spesiell situasjon. Vi har bestemt dette i dialog med Ole, fordi han da vil komme tilbake til Kina når sesongen skal avsluttes, og kan ikke spille på minst 14 dager. Vi håper vi i stedet har en Ole i bra form i oktober når vi har tre kamper, sier Lagerbäck.

– Det er bare han som er valgt bort på grunn av karanteneproblematikken, bekrefter han til NRK.

Får karanteneunntak

Og like etter pressekonferansen på Ullevål bekreftet kulturdepartementet at også spillere utenfor Schengen og EØS får fritak til kampen mot Østerrike, slik Norges Fotballforbund (NFF) ba om tidligere i august. Nord-Irland-oppgjøret spilles i Belfast.

– Regjeringen har bestemt at det gis nødvendige unntak i innreise-, karantene- og arrangementsbestemmelsene i covid-19-forskriften slik at landskampen mellom Norge og Østerrike kan gå som planlagt, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Raja forteller videre at NFF er ansvarlig for at arrangementet gjennomføres forsvarlig, og at man kan se på dette som deres eksamen før en avgjørelse ved neste lignende situasjon tas.

Lars Lagerbäck

SNART KAMPER: Lars Lagerbäck og Norge spiller sine første landslagskamper siden november 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi har hatt en god dialog i alt jeg har vært involvert i. Man kan jo bli rastløs og ønske et svar ut ifra dagens situasjon, men jeg har respekt og forståelse for at de må se det store perspektivet. Så vi har forberedt oss på begge deler, sier Lagerbäck til NRK like før bekreftelsen kom.

Et annet usikkerhetsmoment i planleggingen, er Martin Ødegaard.

Han har slitt med et «jumpers knee» den siste tiden, og Lagerbäck vet ikke om han vil være tilgjengelig. Det er en av grunnene til at han har valgt 25 fremfor 23 spillere.

– Han er spørsmålstegnet vi har i troppen. Han har begynt å trene. Vi snakket med han senest i går, men vi vet ikke hvordan han vil reagere etter den rehabiliteringsperioden han har hatt etter at den spanske ligaen var slutt, forteller svensken.

Siste nytt

 • Nasjonale renn erstatter V-cup

  Tidligere i høst ble det klart at verdenscupen på Lillehammer ble avlyst på grunn av korona-situasjonen. I en pressemelding skriver Norges Skiforbund at det nå skal arrangeres nasjonale renn i langrenn, hopp og kombinert i det samme tidsrommet som den avlyste verdenscup-helgen.

  Landslagsutøvere som stiller til start i verdenscupåpningen denne helgen i finske Ruka, tar turen til Lillehammer 4.–6. desember.

  – Vi er glade for at vi sammen med Lillehammer Olympiapark og de lokale helsemyndighetene på så kort tid har klart å organisere konkurranser med Norges beste utøvere i langrenn, hopp og kombinert med de smitteverntiltakene som er nødvendig, sier arrangementssjef i Skiforbundet, Terje Lund.

  Åpningsrenn langrenn Beitostølen
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Carlsen nærmer seg kvartfinale

  Magnus Carlsen tok 2,5 av fem mulige poeng på dag nummer to av Champions Chess Tour mandag. Det gir foreløpig delt annenplass i åpningsturneringen.

  Carlsen hadde en seier tre remis og ett tap mandag.

  Nederlenderen Anish Giri topper tabellen etter at ti av 15 innledende partier er spilt. Han har 6,5 poeng. Carlsen er én av tre spillere som deler annenplassen med seks poeng.

  Dermed er Carlsen på god vei mot kvartfinale. De åtte beste etter tre dager er klare for avansement til utslagsrundene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • Uavgjort i Wolverhampton

  Wolverhampton og Southampton spela 1-1 i kveldens siste kamp i Premier League.

  Theo Walcott gav gjestene leiinga etter 58 minutt, men innbytar Pedro Neto utlikna etter 75.

  Ingen av laga endra plassering etter dette resultatet. Southampton er nummer 5, Wolverhampton nummer 9.

  Wolverhampton - Southampton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal