Hopp til innhold

Glimt-profil får sjansen – Selnæs «korona-vraket»

Landslagssjef Lars Lagerbäck valgte å ta ut Bodø/Glimts Patrick Berg (22) til nasjonsligakampene mot Østerrike og Nord-Irland, mens Ole Selnæs er «korona-vraket».

Patrick Berg og Ole Selnæs

INNE OG UTE: Glimt-profilen Patrick Berg (t.v.) har fått plass i den norske landslagstroppen, mens Ole Selnæs blir værende i Kina under nasjonsligakampene i september.

Foto: Fredrik Hagen / Terje Pedersen / NTB SCANPIX

Det er hele 279 dager siden Norges forrige landskamp, og det er noen endringer i troppen som spilte mot Malta den 18. november 2019.

– Det positive med denne situasjonen er jo at det er mindre annen jobb, og jeg har fått sett mer fotball, og fulgt spillerne bedre enn kanskje noen gang tidligere, sier landslagssjef Lars Lagerbäck før den nye nasjonsligarunden starter med kamper mot Østerrike (4. september) og Nord-Irland (7. september).

Noe av tiden er brukt til å se serieleder Bodø/Glimt, og Patrick Berg ble belønnet med sin første landslagsplass.

– Patrick har gjort en fantastisk bra sesong, som hele Bodø/Glimt. Han er trygg med ballen, klok, har stor kapasitet og er vel verdt sjansen. Det blir veldig spennende å se ham med oss, sier Lagerbäck.

– Har vi muligheter, så håper jeg at han får litt spilletid, men det vet vi ikke i dag, legger han til.

Klubbkollega Jens Petter Hauge ble også vurdert, men endte i stedet på U21-laget.

– Han er en ung, veldig lovende spiller, sier landslagssjefen, og påpeker også at det er forskjell på å spille i Norge sammenlignet med utenlandske toppklubber.

«Korona-vraket» – blir i Kina

Ole Kristian Selnæs før Nations League-kampen mellom Norge og Kypros

BLIR I KINA: Ole Selnæs.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Karantenereglene skapte litt hodebry før uttaket. Det fordi personer som kommer fra land utenfor Schengen eller EØS i utgangspunktet skal i 10 dagers karantene ved ankomst Norge.

Likevel er både Alexander Sørloth (Tyrkia), Omar Elabdellaoui (Tyrkia) og Mathias Normann (Russland) inne, mens Ole Selnæs (Kina) og Tarik Elyounoussi (Japan) er utelatt.

– Selnæs er i en spesiell situasjon. Vi har bestemt dette i dialog med Ole, fordi han da vil komme tilbake til Kina når sesongen skal avsluttes, og kan ikke spille på minst 14 dager. Vi håper vi i stedet har en Ole i bra form i oktober når vi har tre kamper, sier Lagerbäck.

– Det er bare han som er valgt bort på grunn av karanteneproblematikken, bekrefter han til NRK.

Får karanteneunntak

Og like etter pressekonferansen på Ullevål bekreftet kulturdepartementet at også spillere utenfor Schengen og EØS får fritak til kampen mot Østerrike, slik Norges Fotballforbund (NFF) ba om tidligere i august. Nord-Irland-oppgjøret spilles i Belfast.

– Regjeringen har bestemt at det gis nødvendige unntak i innreise-, karantene- og arrangementsbestemmelsene i covid-19-forskriften slik at landskampen mellom Norge og Østerrike kan gå som planlagt, sier kulturminister Abid Raja til NTB.

Raja forteller videre at NFF er ansvarlig for at arrangementet gjennomføres forsvarlig, og at man kan se på dette som deres eksamen før en avgjørelse ved neste lignende situasjon tas.

Lars Lagerbäck

SNART KAMPER: Lars Lagerbäck og Norge spiller sine første landslagskamper siden november 2019.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Vi har hatt en god dialog i alt jeg har vært involvert i. Man kan jo bli rastløs og ønske et svar ut ifra dagens situasjon, men jeg har respekt og forståelse for at de må se det store perspektivet. Så vi har forberedt oss på begge deler, sier Lagerbäck til NRK like før bekreftelsen kom.

Et annet usikkerhetsmoment i planleggingen, er Martin Ødegaard.

Han har slitt med et «jumpers knee» den siste tiden, og Lagerbäck vet ikke om han vil være tilgjengelig. Det er en av grunnene til at han har valgt 25 fremfor 23 spillere.

– Han er spørsmålstegnet vi har i troppen. Han har begynt å trene. Vi snakket med han senest i går, men vi vet ikke hvordan han vil reagere etter den rehabiliteringsperioden han har hatt etter at den spanske ligaen var slutt, forteller svensken.

Siste nytt

  • Rubiales' etterfølger er klar

    Pedro Rocha ble fredag valgt til ny president i Det spanske fotballforbundet (RFEF), og tar med det over etter skandalepresident Luis Rubiales.

    Forbundet bekrefter ansettelsen på sine hjemmesider fredag.

    «Pedro Rocha har i dag blitt utropt til ny president i Det kongelige spanske fotballforbundet, etter å ha mottatt støtte fra flertallet av forsamlingsmedlemmene», heter det i meldingen.

    Rocha har sittet som midlertidig forbundspresident etter at Luis Rubiales trakk seg fra presidentvervet i september.

    Det har stormet rundt RFEF siden Rubiales kysset Jenni Hermoso på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Kysset førte til at Rubiales måtte trekke seg fra vervet.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon.

    Torsdag ble det kjent at forbundet har havnet under lupen til den spanske regjeringen. Forbundet skal derfor «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD) de neste månedene. (NTB)

    Pedro Rocha
    Foto: THOMAS COEX / AFP
  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal