Hopp til innhold

Landslagsboikott og opprørsstemning i internasjonal fotball: – Shit, dette er stort

Det er protester og spillerflukt i flere store fotballnasjoner bare fem måneder før sommerens VM. Nå tar Frankrikes største stjerne et kraftig oppgjør med eget forbund, og hun får støtte av Ada Hegerberg.

Wendie Renard, Mia Eriksson, Ada Hegerberg

PROFILER: Wendie Renard, Mia Eriksson og Ada Hegerberg.

Foto: NTB/PRIVAT/NTB

– Jeg er ikke perfekt, langt ifra. Men jeg kan ikke lenger støtte dagens system, som er milevis unna å innfri det som kreves på det høyeste nivået. Det er trist, men nødvendig, skriver Wendie Renard på sosiale medier.

Hun har lenge vært Frankrikes landslagskaptein i fotball, men nå trekker hun seg altså i protest. Etter 142 landskamper har hun fått nok.

– Først tenkte jeg: «Shit, dette er stort».

Mia Eriksson

EKSPERT: Mia Eriksson.

Foto: Privat

Slik beskriver Mia Eriksson hvordan hun reagerte på nyheten.

Den svenske TV 4-journalisten driver en podkast om internasjonal kvinnefotball, og hun følger nyhetsbildet og utviklingen tett.

– Det er altså en mesterligavinner som har spilt for det absolutt beste klubblaget, kanskje i verden, i mange år takk, som nå sier nei takk til et landslag på femteplass i verden, sier hun om Renards sjokkbeskjed.

Store protester i flere land

Men Renard er ikke alene om å forlate eget landslag. Flere stornasjoner opplever spillerflukt og protester før sommerens fotball-VM for kvinner.

I Spania har 15 stjerner tidligere trukket seg fra landslaget, men flere har siden returnert. I Canada truet spillerne med streik. Og Renards landslagsnei har allerede fått flere franske spillere til å følge etter.

Grunnen? Mangel på likestilling og profesjonelt opplegg.

– Vi er endelig der at kvinnelige eliteutøvere, i dette tilfellet fotballspillere, ser sin egen verdi, mener Eriksson.

Hun forklarer at kontrasten mellom spillernes profesjonelle klubbhverdag og det de møter på landslaget, er så stor at spillerne krever endringer innad i egne forbund.

Les også 15 landslagsspillere trekker seg i protest – trues med årelang utestengelse

England Spain Euro 2022 Women Soccer

Får Hegerberg-støtte

Franske Renards oppgjør med forbundet minner om kampen Ada Hegerberg tok med Norges Fotballforbund i 2017. Den gangen etterlyste stjernespissen høyere profesjonalitet i alle ledd rundt kvinnelandslaget.

Hegerberg, som er lagvenninne med Renard i Lyon, har rykket ut på Twitter for å erklære sin støtte til valget den franske kapteinen nå har tatt.

– Hvor lenge må vi gå så langt for å bli respektert? Jeg er med deg, Wendie, og alle andre som går gjennom det samme. Det er tid for handling, skriver Hegerberg.

Eriksson hyller Hegerberg i lys av det som nå foregår i internasjonal kvinnefotball. Den norske spissen tok kampen alene mot eget forbund. I Spania, Canada og til dels Frankrike står stjernene samlet.

– Jeg håper at den yngre generasjonen i Norge vil huske navnet Ada Hegerberg i mange år fremover. Hun vil være og ER allerede årsaken til at «den neste generasjonen» i Norge vil få helt andre forutsetninger (bedre) enn det hun selv hadde, mener den svenske eksperten.

Women’s Champions League - Semi Final - First Leg - Olympique Lyonnais v Paris St Germain

LAGVENNINNER: Ada Hegerberg og Wendie Renard i Lyon.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– En vanskelig situasjon

Gerd Stolsmo, Hegerbergs mor og manager, var tett på da datteren sto utenfor landslaget. Hun er tydelig på at ingen tar en slik beslutning over natten.

– Når noen slutter på den måten Wendie Renard gjør nå, så er det basert på noe som har bygd seg opp over år, og som presser fram beslutningen, sier hun til NRK.

Ada og Andrine Hegerberg på Lørenbanen.

FOTBALL-MOR: Gerd Hegerberg, sammen med fotballspillerdøtrene Ada og Andrine.

Foto: Berit Roald / NTB

I de pågående oppgjørene står flere spillere sammen mot forbundene, mens for Hegerberg var kampen litt mer ensom da hun ga seg på landslaget i 2017.

– Spillerne stilles alltid i en vanskelig situasjon. Det er selvsagt verst for de som tar kampen tidlig, og som må ta konsekvensene på egen kappe. Men det er også vanskelig for de som ønsker forandring, men ikke tør det av hensyn til egen karriere eller andre årsaker, mener Gerd Stolsmo.

– Ingen individer står over landslaget

Ikke lenge etter at Renard la ut sitt innlegg, fulgte flere lagvenninner etter. Kadidiatou Diani og Marie Antoinette Katoto har heller ingen planer om å representere Frankrike i sommerens mesterskap.

– Jeg setter mine forpliktelser til landslaget på vent for å fokusere på klubbkarrieren. Hvis de nødvendige endringene blir innført, vil jeg returnere, sier Diani.

I et svar sier Det franske fotballforbundet at de vil diskutere uttalelsene fra spillerne under et styremøte 28. februar. Samtidig slår de tilbake mot trioen:

– Det franske forbundet minner om at ingen individer står over landslaget, heter det videre.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal