Hopp til innhold

Landslagsboikott og opprørsstemning i internasjonal fotball: – Shit, dette er stort

Det er protester og spillerflukt i flere store fotballnasjoner bare fem måneder før sommerens VM. Nå tar Frankrikes største stjerne et kraftig oppgjør med eget forbund, og hun får støtte av Ada Hegerberg.

Wendie Renard, Mia Eriksson, Ada Hegerberg

PROFILER: Wendie Renard, Mia Eriksson og Ada Hegerberg.

Foto: NTB/PRIVAT/NTB

– Jeg er ikke perfekt, langt ifra. Men jeg kan ikke lenger støtte dagens system, som er milevis unna å innfri det som kreves på det høyeste nivået. Det er trist, men nødvendig, skriver Wendie Renard på sosiale medier.

Hun har lenge vært Frankrikes landslagskaptein i fotball, men nå trekker hun seg altså i protest. Etter 142 landskamper har hun fått nok.

– Først tenkte jeg: «Shit, dette er stort».

Mia Eriksson

EKSPERT: Mia Eriksson.

Foto: Privat

Slik beskriver Mia Eriksson hvordan hun reagerte på nyheten.

Den svenske TV 4-journalisten driver en podkast om internasjonal kvinnefotball, og hun følger nyhetsbildet og utviklingen tett.

– Det er altså en mesterligavinner som har spilt for det absolutt beste klubblaget, kanskje i verden, i mange år takk, som nå sier nei takk til et landslag på femteplass i verden, sier hun om Renards sjokkbeskjed.

Store protester i flere land

Men Renard er ikke alene om å forlate eget landslag. Flere stornasjoner opplever spillerflukt og protester før sommerens fotball-VM for kvinner.

I Spania har 15 stjerner tidligere trukket seg fra landslaget, men flere har siden returnert. I Canada truet spillerne med streik. Og Renards landslagsnei har allerede fått flere franske spillere til å følge etter.

Grunnen? Mangel på likestilling og profesjonelt opplegg.

– Vi er endelig der at kvinnelige eliteutøvere, i dette tilfellet fotballspillere, ser sin egen verdi, mener Eriksson.

Hun forklarer at kontrasten mellom spillernes profesjonelle klubbhverdag og det de møter på landslaget, er så stor at spillerne krever endringer innad i egne forbund.

Les også: 15 landslagsspillere trekker seg i protest – trues med årelang utestengelse

England Spain Euro 2022 Women Soccer
England Spain Euro 2022 Women Soccer

Får Hegerberg-støtte

Franske Renards oppgjør med forbundet minner om kampen Ada Hegerberg tok med Norges Fotballforbund i 2017. Den gangen etterlyste stjernespissen høyere profesjonalitet i alle ledd rundt kvinnelandslaget.

Hegerberg, som er lagvenninne med Renard i Lyon, har rykket ut på Twitter for å erklære sin støtte til valget den franske kapteinen nå har tatt.

– Hvor lenge må vi gå så langt for å bli respektert? Jeg er med deg, Wendie, og alle andre som går gjennom det samme. Det er tid for handling, skriver Hegerberg.

Eriksson hyller Hegerberg i lys av det som nå foregår i internasjonal kvinnefotball. Den norske spissen tok kampen alene mot eget forbund. I Spania, Canada og til dels Frankrike står stjernene samlet.

– Jeg håper at den yngre generasjonen i Norge vil huske navnet Ada Hegerberg i mange år fremover. Hun vil være og ER allerede årsaken til at «den neste generasjonen» i Norge vil få helt andre forutsetninger (bedre) enn det hun selv hadde, mener den svenske eksperten.

Women’s Champions League - Semi Final - First Leg - Olympique Lyonnais v Paris St Germain

LAGVENNINNER: Ada Hegerberg og Wendie Renard i Lyon.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

– En vanskelig situasjon

Gerd Stolsmo, Hegerbergs mor og manager, var tett på da datteren sto utenfor landslaget. Hun er tydelig på at ingen tar en slik beslutning over natten.

– Når noen slutter på den måten Wendie Renard gjør nå, så er det basert på noe som har bygd seg opp over år, og som presser fram beslutningen, sier hun til NRK.

Ada og Andrine Hegerberg på Lørenbanen.

FOTBALL-MOR: Gerd Hegerberg, sammen med fotballspillerdøtrene Ada og Andrine.

Foto: Berit Roald / NTB

I de pågående oppgjørene står flere spillere sammen mot forbundene, mens for Hegerberg var kampen litt mer ensom da hun ga seg på landslaget i 2017.

– Spillerne stilles alltid i en vanskelig situasjon. Det er selvsagt verst for de som tar kampen tidlig, og som må ta konsekvensene på egen kappe. Men det er også vanskelig for de som ønsker forandring, men ikke tør det av hensyn til egen karriere eller andre årsaker, mener Gerd Stolsmo.

– Ingen individer står over landslaget

Ikke lenge etter at Renard la ut sitt innlegg, fulgte flere lagvenninner etter. Kadidiatou Diani og Marie Antoinette Katoto har heller ingen planer om å representere Frankrike i sommerens mesterskap.

– Jeg setter mine forpliktelser til landslaget på vent for å fokusere på klubbkarrieren. Hvis de nødvendige endringene blir innført, vil jeg returnere, sier Diani.

I et svar sier Det franske fotballforbundet at de vil diskutere uttalelsene fra spillerne under et styremøte 28. februar. Samtidig slår de tilbake mot trioen:

– Det franske forbundet minner om at ingen individer står over landslaget, heter det videre.

Siste nytt

 • Berge-assist da Burnley tok sesongens første seier

  Sander Berge leverte en assist da Burnley tok sin første trepoenger i Premier League med 2-1 i hengekampen mot Luton.

  Berge sto for forarbeidet da Lyle Foster scoret et fortjent ledermål på overtid i første omgang. Luton presset hardt for utligning den siste halvtimen og fikk den ved Elijah Adebayo i det 83. minutt, men ett minutt senere ble innbytter Jacob Bruun Larsen matchvinner for gjestene med et kjempeskudd.

  – Tre poeng i Premier League, det føles fantastisk. Vi måtte kjempe for det, og jeg er stolt av laget for det de viste i dag, sa manager Vincent Kompany til BBC.

  – Vi viste de kvalitetene som ga oss opprykk forrige sesong. (NTB)

  HhLi7d6bTSc
  Foto: AP
 • Ny nedtur for United – audmjuka på eige gras

  Manchester United rota bort leiinga to gonger og tapte 2-3 mot Galatasaray i kveldens meisterligaoppgjer. To mål frå danske Rasmus Højlund (20) var ikkje det nok til å redde Erik ten Hag og United ut av ei stadig djupare krise.

  – Vi har fått ein dritstart i nesten alle turneringar. Vi må samle oss, sjå kvarandre djupt i auga og så skal vi komme ut av dette saman, sa Højlund til TV 2 etter kampen.

  For tyrkarane kunne reise heime med alle tre poenga etter ein til tider kaotisk kamp på Old Trafford, som inneheldt både raudt kort og straffebom.

  – No er Manchester United i «deep shit», kommentert Simen Stamsø-Møller på TV 2 si sending.

  Raudtrøyene fekk ein pangstart på kampen, då den danske målsniken sende heimelaget i leiinga med panna etter 17 minutt. Innlegget går frå Casemiro til Marcus Rashford som sender ballen presist til Højlund framfor mål.

  Gjestane frå Tyrkia slo raskt og effektiv tilbake. Den tidlegare United-spelaren Wilfried Zaha får eit hjarteleg gjensyn med Old Trafford og utliknar fem minutt seinare. Han feirar med å setje hendene til øyra framfor heimepublikumet.

  Men dette så lenge ut til å bli United sin danske dreng sin store kveld. Først får han eit mål annullert for offside etter sidebyte. Minutta seinare kjem han på ei kontring. Iskaldt lempar han ballen over Fernando Muslera i målet til Galatasaray og United jublar for 2–1.

  Som i første omgang får ikkje heimelaget behalde leiing veldig lenge. Kerem Aktürkoglu utliknar for Galatasaray berre minutta etterpå.

  Og verre skulle det bli. Gjestane får straffe etter at Casemiro klippa ned Dries Mertens i eigen boks. Med to gule kort blir Casemiro sendt i garderoben.

  United blir i første omgang redda av at Mauro Icardi bommar på mål.

  Men han får sin revansj like etterpå.

  Leverer ein lekker chip frå 15 meter i møtet med Onana, og sender Galatasaray-fansen til himmels.

  Erik ten Hag og United står dermed utan poeng etter to kampar. Galatasaray tar 2.-plassen i meisterligaens gruppe A bak Bayern München som slo FC København 2–1 i Parken i kveld.

 • Oilers opp i rygg på Storhamar

  Stavanger Oilers måtte slite for poengene i den framskutte kampen mot Lørenskog, men Nick Dineens scoring ga 1-0-seier.

  Seieren sender Oilers opp i rygg på serieleder Storhamar. Begge har 15 poeng av 18 mulige etter seks spilte kamper.

  Hjemmelaget dominerte kampen stort og vant skuddstatistikken 56-9, men greide bare en gang å overliste Lørenskog-keeper Anders Iversen Haugum. Det var da Dineen vel halvveis i første periode dro av en motspiller og scoret alene med keeper.

  Oilers måtte forsvare seg med nebb og klør da Anders Tangen Henriksen ble utvist vel tre minutter før slutt og gjestene etter hvert tok ut keeper og spilte seks mot fire.

  Kampen tilhører egentlig neste ukes midtukerunde, men da er Oilers opptatt med CHL-kamp mot tsjekkiske Ocelari Trinec. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste