NRK Meny
Normal

Starter norsk landslag i amerikansk fotball

Amerikansk fotball er en voksende idrett i Norge og resten av verden. Nå skal det norske forbundet for amerikanske idretter opprette et landslag for amerikansk fotball.

Eagles Vick Football Michael Vick, Trent Edwards, Nick Foles

Illustrasjonsfoto amerikansk fotball.

Foto: Matt Rourke / Ap

Helt siden 1986 har det blitt arrangert norgesmesterskap i amerikansk fotball. Idretten blir stadig mer populær i Norge.

– Vi ser at spillermaterialet i Norge er voksende og blir mer seriøst, sier leder for Amerikansk Fotball Norge, Patrick Hamnøy.

Norge har tidligere hatt landslag i amerikansk fotball, men det prosjektet ble lagt brakk i 2007. Nå Amerikansk Fotball Norge har allerede arrangert utviklingssamling for spillere som er født fra 1986 til 1996.

Denne samlingen er viktig for forbundet med tanke på å oppdage gode norske spillere til et eventuelt landslag. Forbundet har allerede satt et budsjett for landslaget og har begynt å se på aktuelle landslagstrenere.

– På det tidligere landslaget så vi litt hvordan det gikk fra mesterskap til mesterskap. Nå vil vi lage et landslag som skal komme for å bli, sier Hamnøy.

Første kamp i mai 2014

Patrick Hamnøy

Patrick Hamnøy er leder av Amerikansk Fotball Norge.

Foto: Privat

At spillermaterialet i Norge stadig bedres, er én av grunnene til at man nå ønsker å opprette et landslag for amerikansk fotball.

Amerikansk Fotball Norge mener spillerne i Norge fortjener et landslag.

– Vi ønsker å gi våre beste spillere noe å sikte mot. Av flere grunner begynner det å bli en stund siden de norske klubblagene deltok i europeiske turneringer. Derfor ønsker vi å opprette et landslag, sier Hamnøy.

Forbundet har ennå ikke planlagt hvem Norge skal møte i sin første offisielle kamp i amerikansk fotball for det nye landslaget, men det har en klar tanke om når den første kampen skal spilles.

– Vi håper å få til en kamp 16. mai 2014 i forbindelse med 200-årsmarkeringen av grunnloven. Vi tror det kan bli litt morsomt, sier Hamnøy.

C-EM 2015

Amerikansk Fotball Norge ser for seg at Norge skal stille lag når C-EM arrangeres i 2015.

– Vi sikter mot å stille et lag i C-EM 2015. Akkurat nå er vi inne i en utredningsfase om hvem vi skal ansette som landslagstrener, og vi har budsjettet klart, sier Hamnøy.

Turneringsoppsettet for mesterskap i amerikansk fotball er bygget opp etter samme prinsipp som i ishockey.

I Europa arrangeres det A-, B- og C-mesterskap. I hvert mesterskap er det seks landslag som deltar.

Økende nivå

Det er ikke bare i Norge amerikansk fotball er en voksende idrett. I forrige VM for U19-landslag, ble USA dyttet ned fra tronen.

– For første gang vant ikke USA, men Canada. Det er en spennende utvikling, sier Hamnøy.

Også i Europa skjer det en spennende utvikling. Flere spillere har i det siste blitt hentet til NFL-klubber, blant annet ble en tysker valgt ut i første utvelgingsrunden i NFL-draftet (National Football League).

– Han har ikke amerikansk pass som mange andre utenlandske i NFL, og han er utviklet som amerikansk fotballspiller i Tyskland, så det er ganske stort, mener Hamnøy.

Norsk suksess

Norge er ikke bortskjemt med nordmenn i NFL, men på 60- og 70-tallet spilte Jan Stenerud i NFL for Green Bay Packers og Minnesota Vikings i NFL og Kansas City Chiefs i AFL (American Football League). Med Kansas vant han Super Bowl.

Håvard Rugland

Håvard Rugland forsøker å sparke seg inn i NFL.

Foto: Husted Kicking

For tiden er nordmannen Håvard Rugland aktuell som kicker for NFL-klubber.

Han har aldri spilt amerikansk fotball aktivt, men ble oppdaget etter at han la ut en youtube-video av seg selv. I disse dager er han i USA, og planlegger å prøvespille for flere klubber i USA.

Også Super Bowl har fått økt oppmerksomhet de siste årene i Norge.

Oslo Vikings best

Den amerikanske fotball-sesongen i Norge strekker seg fra april til juli. Forrige sesong var det Oslo Vikings som vant NM-finalen mot Kristiansand Gladiators.

De var suverent best i Norge forrige sesong, og gikk ubeseiret gjennom sesongen.

Flere og flere klubber i Norge har de siste årene startet å hente utenlandske trenere til klubben. Både Oslo Vikings og Kristiansand Gladiators har amerikanske trenere.

Til utviklingssamlingen forbundet har arrangert, har de hentet inn canadiske trenere.

Siste nytt

 • Sørloth storspilte i dansk toppkamp

  Alexander Sørloth scoret ett og hadde tre målgivende da Midtjylland slo Horsens 4-2 og tok over tabelltoppen i Danmark. Sørloth er nå på delt tredjeplass på toppscorerlisten i den danske eliteserien med åtte mål.

  Alexander Sørloth
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Heintz forlenget med Sarpsborg

  19-åringen Tobias Heintz skrev fredag under en ny fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Unggutten fra Moss har hatt en god sesong og scoret tre mål for Sarpsborg 08. Den nye avtalen varer til sommeren 2019, melder klubben i en pressemelding.

  Eliteserien fotball 2017: Sarpsborg - Lillestrøm.
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • Islands fotballkvinner slo Tyskland

  Det er ikke bare mennene som kan sørge for fotballsensasjon på Island. Fredag tok kvinnene en svært sterk 3-2-seier borte mot Tyskland. Dermed tok Island sin andre seier i VM-kvalifiseringen.

  Germany Soccer Women WCup Iceland
  Foto: Thomas Frey / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund