Lagkompisen (23) om Tufte: – En «irriterende pappa»

OSLO (NRK): Åttendeplass eller bedre i VM er nok for at Olaf Tufte skal delta i sitt syvende OL. Men da må individualisten få det til å fungere godt sammen med sine nye og yngre lagkamerater.

tufte lagkamerater

HAR FUNNET BALANSEN: Oscar Helvig, Olaf Tufte, Martin Helseth og Erik Solbakken drømmer om OL i Tokyo i 2020.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en stor utfordring når jeg ikke sitter alene og kan gjøre akkurat hva jeg vil. Nå må jeg passe meg inn, være litt smidig og velge meg ut hvilke kamper som er viktig å stå på.

For nå har Olaf Tufte (43) tre andre han må forholde seg til i båten. Sammen med Oscar Helvig (23), Erik Solbakken (24) og Martin Helseth (24) utgjør han Norges dobbeltfirer i VM som starter søndag denne helgen i Østerrike.

En åttendeplass er nok til å sikre billetten til OL neste år, noe som vil være Tuftes syvende OL, men lagkameratenes første.

– Vi har vært innenfor det kravet i alle løp siden 2017, så det er mye som tilsier at det skal gå fint. Men vi vet at det tilspisser seg litt ekstra i VM og det er mange båter som vil med, sier Helseth.

En «irriterende pappa» på tur

Han forklarer at det ikke bare er enkelt å sitte i samme båt som den tidligere olympiske mesteren.

– Når det går fort er det veldig greit, når han ikke er så fornøyd kan det bli veldig, veldig vanskelig. Vi vet jo at han har mye erfaring og han kjører en litt gammeldags stil der det er mer pisk enn gulrot, legger Helseth til.

«Ikke gjør som jeg gjør, gjør som jeg sier», er blitt en kjent frase i båten når Tufte irettesetter lagkameratene og får bemerkninger på feil han gjør selv.

– Det er ganske krevende. Jeg blir frustrert ganske ofte, kommer på rommet og må puste ut for han kan være en «irriterende pappa», men det trenger vi, sier Oscar Helvig.

OL ATHEN 2004

I KJEMPEFORM: Olaf Tufte måtte ta til tårene da han ble olympisk mester i Athen i 2004.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Utfordrere til VM-medalje

Tufte mener de har funnet en god balanse i båten, men rom for å si ifra. Spesielt etter han trumfet gjennom høydeopphold for hele laget i Italia de siste ukene.

– Vi har bodd fire uker i strekk på rom sammen. Da sier det seg selv. Det er vanskelig å stikke av, det er høy temperatur, alle er slitne også går det kanskje ikke så bra som vi vil at det skal gå og da blir meldingene krassere og krassere. Noen ganger må man ta litt telling og prate med hverandre.

Forrige gang Tufte tok en VM-medalje var i 2007 i München, da ble det bronse i singelsculler. På en god dag tror han laget kan sikre han en åttende VM-medalje.

– Vi står i utfordrerposisjon, det er mange gode båter om beinet. Men om vi klarer å stable sammen 2000 meter så fort som jeg vet at vi kan ro, så kan vi være med å leke med de store gutta allerede i år.

 • VM i roing starter søndag denne helgen og pågår til og med søndag 1. september. Norge har en rekke utøvere med medaljesjanser.

Siste nytt

 • Kristoff skuffa i spurten

  Cees Bol tok sigeren på den tredje etappen av Algarve rundt fredag. Alexander Kristoff var med i spurten om sigeren, men klarte ikkje å henge med på farta til nederlendaren i spurten og blei nummer fire. Daniel Hoelgaard var også med i spurten og kom inn på plassen bak.

  AFP_1IW3E2
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP
 • Christiansen og Solemdal startar

  Synnøve Solemdal og Vetle Sjåstad Christiansen går opningsetappene på dei to VM-stafettane i morgon. Ankeretappene tek ikkje overraskande Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø. Ingrid Landmark Tandrevold og Tiril Eckhoff går andre og tredjeetappe. Medan Johannes Dale og Tarjei Bø tek seg av andre og tredje etappe på herrelaget.

  Herrestafettlaget VM Anterselva 2020
  Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
 • Dobbelt tysk i Rasnov

  Karl Geiger hoppar 100 meter i finaleomgangen og vinn i Rasnov i Romania føre landsmannen Stephan Leyhe og austerrikske Stefan Kraft. Marius Lindvik blir beste nordmann på ein 5.-plass etter eit hopp på 96 meter. Daniel-André Tande som var på ein 9.-plass etter første omgang fekk det ikkje til i finalen og enda til slutt på 18.-plass.

  Marius Lindvik
  Foto: Erwin Scheriau / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal