Lagkompisen (23) om Tufte: – En «irriterende pappa»

OSLO (NRK): Åttendeplass eller bedre i VM er nok for at Olaf Tufte skal delta i sitt syvende OL. Men da må individualisten få det til å fungere godt sammen med sine nye og yngre lagkamerater.

tufte lagkamerater

HAR FUNNET BALANSEN: Oscar Helvig, Olaf Tufte, Martin Helseth og Erik Solbakken drømmer om OL i Tokyo i 2020.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en stor utfordring når jeg ikke sitter alene og kan gjøre akkurat hva jeg vil. Nå må jeg passe meg inn, være litt smidig og velge meg ut hvilke kamper som er viktig å stå på.

For nå har Olaf Tufte (43) tre andre han må forholde seg til i båten. Sammen med Oscar Helvig (23), Erik Solbakken (24) og Martin Helseth (24) utgjør han Norges dobbeltfirer i VM som starter søndag denne helgen i Østerrike.

En åttendeplass er nok til å sikre billetten til OL neste år, noe som vil være Tuftes syvende OL, men lagkameratenes første.

– Vi har vært innenfor det kravet i alle løp siden 2017, så det er mye som tilsier at det skal gå fint. Men vi vet at det tilspisser seg litt ekstra i VM og det er mange båter som vil med, sier Helseth.

En «irriterende pappa» på tur

Han forklarer at det ikke bare er enkelt å sitte i samme båt som den tidligere olympiske mesteren.

– Når det går fort er det veldig greit, når han ikke er så fornøyd kan det bli veldig, veldig vanskelig. Vi vet jo at han har mye erfaring og han kjører en litt gammeldags stil der det er mer pisk enn gulrot, legger Helseth til.

«Ikke gjør som jeg gjør, gjør som jeg sier», er blitt en kjent frase i båten når Tufte irettesetter lagkameratene og får bemerkninger på feil han gjør selv.

– Det er ganske krevende. Jeg blir frustrert ganske ofte, kommer på rommet og må puste ut for han kan være en «irriterende pappa», men det trenger vi, sier Oscar Helvig.

OL ATHEN 2004

I KJEMPEFORM: Olaf Tufte måtte ta til tårene da han ble olympisk mester i Athen i 2004.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Utfordrere til VM-medalje

Tufte mener de har funnet en god balanse i båten, men rom for å si ifra. Spesielt etter han trumfet gjennom høydeopphold for hele laget i Italia de siste ukene.

– Vi har bodd fire uker i strekk på rom sammen. Da sier det seg selv. Det er vanskelig å stikke av, det er høy temperatur, alle er slitne også går det kanskje ikke så bra som vi vil at det skal gå og da blir meldingene krassere og krassere. Noen ganger må man ta litt telling og prate med hverandre.

Forrige gang Tufte tok en VM-medalje var i 2007 i München, da ble det bronse i singelsculler. På en god dag tror han laget kan sikre han en åttende VM-medalje.

– Vi står i utfordrerposisjon, det er mange gode båter om beinet. Men om vi klarer å stable sammen 2000 meter så fort som jeg vet at vi kan ro, så kan vi være med å leke med de store gutta allerede i år.

 • VM i roing starter søndag denne helgen og pågår til og med søndag 1. september. Norge har en rekke utøvere med medaljesjanser.

Siste nytt

 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Neymars straff redusert

  Den internasjonale idrettsdomstolen CAS har redusert Neymars utestenging frå tre til to meisterligakampar. Det betyr at superstjerna er klar for PSGs kamp mot Brugge 22. oktober.

  Neymar blei utestengd for sterke angrep mot dommarane på sosiale media etter PSGs kamp mot Manchester United i mars. PSG blei slått ut etter at United fekk straffe i kampens siste minutt.

  Neymar
  Foto: Lionel Bonaventure / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal