Lagkompisen (23) om Tufte: – En «irriterende pappa»

OSLO (NRK): Åttendeplass eller bedre i VM er nok for at Olaf Tufte skal delta i sitt syvende OL. Men da må individualisten få det til å fungere godt sammen med sine nye og yngre lagkamerater.

tufte lagkamerater

HAR FUNNET BALANSEN: Oscar Helvig, Olaf Tufte, Martin Helseth og Erik Solbakken drømmer om OL i Tokyo i 2020.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er en stor utfordring når jeg ikke sitter alene og kan gjøre akkurat hva jeg vil. Nå må jeg passe meg inn, være litt smidig og velge meg ut hvilke kamper som er viktig å stå på.

For nå har Olaf Tufte (43) tre andre han må forholde seg til i båten. Sammen med Oscar Helvig (23), Erik Solbakken (24) og Martin Helseth (24) utgjør han Norges dobbeltfirer i VM som starter søndag denne helgen i Østerrike.

En åttendeplass er nok til å sikre billetten til OL neste år, noe som vil være Tuftes syvende OL, men lagkameratenes første.

– Vi har vært innenfor det kravet i alle løp siden 2017, så det er mye som tilsier at det skal gå fint. Men vi vet at det tilspisser seg litt ekstra i VM og det er mange båter som vil med, sier Helseth.

En «irriterende pappa» på tur

Han forklarer at det ikke bare er enkelt å sitte i samme båt som den tidligere olympiske mesteren.

– Når det går fort er det veldig greit, når han ikke er så fornøyd kan det bli veldig, veldig vanskelig. Vi vet jo at han har mye erfaring og han kjører en litt gammeldags stil der det er mer pisk enn gulrot, legger Helseth til.

«Ikke gjør som jeg gjør, gjør som jeg sier», er blitt en kjent frase i båten når Tufte irettesetter lagkameratene og får bemerkninger på feil han gjør selv.

– Det er ganske krevende. Jeg blir frustrert ganske ofte, kommer på rommet og må puste ut for han kan være en «irriterende pappa», men det trenger vi, sier Oscar Helvig.

OL ATHEN 2004

I KJEMPEFORM: Olaf Tufte måtte ta til tårene da han ble olympisk mester i Athen i 2004.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Utfordrere til VM-medalje

Tufte mener de har funnet en god balanse i båten, men rom for å si ifra. Spesielt etter han trumfet gjennom høydeopphold for hele laget i Italia de siste ukene.

– Vi har bodd fire uker i strekk på rom sammen. Da sier det seg selv. Det er vanskelig å stikke av, det er høy temperatur, alle er slitne også går det kanskje ikke så bra som vi vil at det skal gå og da blir meldingene krassere og krassere. Noen ganger må man ta litt telling og prate med hverandre.

Forrige gang Tufte tok en VM-medalje var i 2007 i München, da ble det bronse i singelsculler. På en god dag tror han laget kan sikre han en åttende VM-medalje.

– Vi står i utfordrerposisjon, det er mange gode båter om beinet. Men om vi klarer å stable sammen 2000 meter så fort som jeg vet at vi kan ro, så kan vi være med å leke med de store gutta allerede i år.

 • VM i roing starter søndag denne helgen og pågår til og med søndag 1. september. Norge har en rekke utøvere med medaljesjanser.

Siste nytt

 • Fall spolerte karrierebeste for Lie

  Kajsa Vickhoff Lie (21) var på vei mot en sterk plassering før hun falt i lørdagens utforrenn i Lake Louise i Canada.

  21-åringen startet som nummer 21 i lørdagens konkurranse, og var i ledelsen på sine tre første passeringer. Lie tapte noe tid nedover i bakken, men var likevel på vei mot en god plassering.

  Men mot slutten gikk det galt. Vie falt etter et hopp og ropte ut i frustrasjon over at et sterkt løp gikk i vasken.

  Andorra Alpine Skiing World Cup Finals
  Foto: Gabriele Facciotti / AP
 • Magnus Carlsen reddet remis

  Magnus Carlsen var ille ute, men klarte remis mot Levon Aronian i det andre langsjakkpartiet i kampen om tredjeplassen i Grand Chess Tour-sluttspillet i London. Dermed leder han duellen mot Aronian 9-3 etter de to innledende partiene.

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald
 • To til fyllearresten

  To supportere ble innbrakt av politiet for ordensforstyrrelse tidligere i kveld, er satt i fyllearresten. Personene er svært beruset, og er ikke i stand til å ta vare på seg selv, ifølge jourhavende jurist Hans Olav Røyr i Agder politidistrikt.

Sendeplan

Kl. Program Kanal