Hopp til innhold

– Det var som natt og dag der han satt og fortalte grove vitser til verdenspressen

Da Lars Lagerbäck trente Sverige mente han pressen ødela landslaget. Nesten ti år senere møter han norsk presse med et smil om munnen.

Lars Lagerbäck

VIASAT-EKSPERT: I 2011 ble Lars Lagerbäck fotballekspert for svenske Viasat. Han har blant annet kommentert flere mesterligakamper. Flere mener ekspertjobben har endret Lagerbäcks forhold til pressen. Her er han i Oslo onsdag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– En rolig person med glimt øyet som har mye humor. Og som liker quiz.

Slik beskriver tidligere Stabæk-spiller Daniel Nannskog Norges nye landslagssjef.

Men Lars Lagerbäck har ikke alltid vært lugn. I hvert fall ikke med pressen.

Historien om 68-åringen fra Katrineholm, som onsdag ble presentert som ny norsk landslagssjef, handler nemlig ikke bare om en treners suksessreise fra mesterskapet til mesterskap. Den handler også om en forvandling fra sint fotballtrener til det en svensk journalist kaller «snill bestefar».

Lars Lagerbäck og Zlatan

2006: Lars Lagerbäck sammen med en ung Zlatan Ibrahimovic under VM i 2006. På denne tiden opplevde enkelte svenske journalister at Lagerbäck hadde et anstrengt forhold til pressen.

Foto: JOERG SARBACH / AP

– Media var en fiende

Skal vi tro våre svenske kolleger kan norske journalister være glade for at Norge får Lars Lagerbäck nå og ikke for 17 år siden.

– Han betraktet media som et problem, nesten som en fiende, sier Aftonbladet-journalisten Robert Laul til NRK.

– Han var veldig forsiktig og nærmest redd for hva han skulle svare på ulike spørsmål. Han var så usikker på hvilke konsekvenser svarene skulle få.

Akkurat den usikkerheten tror Laul var blant årsakene til at en komikerduo kåret ham til Sveriges mest kjedelige person da han var landslagssjef i hjemlandet.

Robert Laul

JOURNALIST: Robert Laul har fulgt Lars Lagerbäck tett som journalist for Aftonbladet.

Foto: Privat

– Dra til helvete

Laul har fulgt Lagerbäck gjennom hele Sverige- og Island-perioden og er kanskje den journalisten Lagerbäck har hatt et mest anstrengt forhold til.

– Du kan dra til helvete, freste for eksempel Lagerbäck til Laul i 2004.

Sverige hadde riktignok nettopp tapt for Nederland på straffespark i kvartfinalen i EM og da Laul ringe var klokken ett på natten, men det var ikke første gang de to havnet i klammeri.

Laul har tidligere sagt at Lagerbäck anklaget pressen, og spesielt Aftonbladet, for å ødelegge landslaget. Blant annet fordi de avslørte hemmeligheter fra treningene og røpte startoppstillingen før kamper.

Daniel Nannskog

– OMTENKSOM: Daniel Nannskog mener Lars Lagerbäck er omtenksom som trener og at hans forhold til media ikke alltid har speilet hans personlige egenskaper.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fotballekspert

Daniel Nannskog sier til NRK at han mener Lagerbäcks til tider anstrengte forhold til media ikke reflekterer hans personlige egenskaper.

– Jeg kjenner han som en omtenksom og snill person. Det var aldri uro når man var med han som spiller, men med media var det litt mer sånn «vi mot dem», sier Nannskog som har sju landskamper for Sverige fra 2007 til 2009.

Men i 2011 skjedde det noe som endret Lagerbäcks forhold til pressen; han ble fotballekspert for Viasat.

– Nå har han forstått at det ikke er bare å gå og sette seg i studio, sier Laul.

I sommer fulgte Laul Lagerbäcks Island-eventyr i EM på nært hold. Da så journalisten en helt annen landslagssjef.

– Det var som natt og dag. Han satt og fortalte grove vitser til verdenspressen og var veldig avslappet i rollen og i kommunikasjon med media.

Myte

Da Lagerbäck møtte norsk presse onsdag var det også med et smil. Og selv mener han forholdet til pressen ikke har vært så ille.

– Jeg synes selv det har blitt skapt en myte i Sverige om at jeg ikke liker mediene. Så har det vært noen episoder med enkeltjournalister. men for det meste har jeg opplevd positiv feedback fra folk på gaten i Sverige, sier han til VG.

Siste nytt

  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters
  • Ny teknikktrener for alpinkvinnene: – Glade for at vi er attraktive for de beste trenerne i verden

    Østerrikske Johannes Zöchling (44) har blitt ansatt som ny hovedtrener for de norske alpinkvinnenes teknikklag.

    Det skriver Norges Skiforbund i en pressemelding.

    – Vi er glade for at Johannes velger å bli med oss og ser fram til å få han på laget. «Hannes» har en sterk og variert bakgrunn, med gode resultater, forteller alpinsjef Claus Johan Ryste.

    Zöchling kommer fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han har jobbet i ulike roller de siste 15 årene. Blant annet har han hatt ansvaret for kvinnenes teknikklag i seks år, mens han de siste tre sesongene har hatt ansvar for rekrutteringslandslaget på herresiden.

    Østerrikeren tar over for Janne Haralla, som har fått en rolle i den amerikanske superstjernen, Mikaela Shiffrins, lag. (NTB)

    Thea Louise Stjernesund i Kranjska Gora
    Foto: BORUT ZIVULOVIC / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal