– Det var som natt og dag der han satt og fortalte grove vitser til verdenspressen

Da Lars Lagerbäck trente Sverige mente han pressen ødela landslaget. Nesten ti år senere møter han norsk presse med et smil om munnen.

Lars Lagerbäck

VIASAT-EKSPERT: I 2011 ble Lars Lagerbäck fotballekspert for svenske Viasat. Han har blant annet kommentert flere mesterligakamper. Flere mener ekspertjobben har endret Lagerbäcks forhold til pressen. Her er han i Oslo onsdag.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– En rolig person med glimt øyet som har mye humor. Og som liker quiz.

Slik beskriver tidligere Stabæk-spiller Daniel Nannskog Norges nye landslagssjef.

Men Lars Lagerbäck har ikke alltid vært lugn. I hvert fall ikke med pressen.

Historien om 68-åringen fra Katrineholm, som onsdag ble presentert som ny norsk landslagssjef, handler nemlig ikke bare om en treners suksessreise fra mesterskapet til mesterskap. Den handler også om en forvandling fra sint fotballtrener til det en svensk journalist kaller «snill bestefar».

Lars Lagerbäck og Zlatan

2006: Lars Lagerbäck sammen med en ung Zlatan Ibrahimovic under VM i 2006. På denne tiden opplevde enkelte svenske journalister at Lagerbäck hadde et anstrengt forhold til pressen.

Foto: JOERG SARBACH / AP

– Media var en fiende

Skal vi tro våre svenske kolleger kan norske journalister være glade for at Norge får Lars Lagerbäck nå og ikke for 17 år siden.

– Han betraktet media som et problem, nesten som en fiende, sier Aftonbladet-journalisten Robert Laul til NRK.

– Han var veldig forsiktig og nærmest redd for hva han skulle svare på ulike spørsmål. Han var så usikker på hvilke konsekvenser svarene skulle få.

Akkurat den usikkerheten tror Laul var blant årsakene til at en komikerduo kåret ham til Sveriges mest kjedelige person da han var landslagssjef i hjemlandet.

Robert Laul

JOURNALIST: Robert Laul har fulgt Lars Lagerbäck tett som journalist for Aftonbladet.

Foto: Privat

– Dra til helvete

Laul har fulgt Lagerbäck gjennom hele Sverige- og Island-perioden og er kanskje den journalisten Lagerbäck har hatt et mest anstrengt forhold til.

– Du kan dra til helvete, freste for eksempel Lagerbäck til Laul i 2004.

Sverige hadde riktignok nettopp tapt for Nederland på straffespark i kvartfinalen i EM og da Laul ringe var klokken ett på natten, men det var ikke første gang de to havnet i klammeri.

Laul har tidligere sagt at Lagerbäck anklaget pressen, og spesielt Aftonbladet, for å ødelegge landslaget. Blant annet fordi de avslørte hemmeligheter fra treningene og røpte startoppstillingen før kamper.

Daniel Nannskog

– OMTENKSOM: Daniel Nannskog mener Lars Lagerbäck er omtenksom som trener og at hans forhold til media ikke alltid har speilet hans personlige egenskaper.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Fotballekspert

Daniel Nannskog sier til NRK at han mener Lagerbäcks til tider anstrengte forhold til media ikke reflekterer hans personlige egenskaper.

– Jeg kjenner han som en omtenksom og snill person. Det var aldri uro når man var med han som spiller, men med media var det litt mer sånn «vi mot dem», sier Nannskog som har sju landskamper for Sverige fra 2007 til 2009.

Men i 2011 skjedde det noe som endret Lagerbäcks forhold til pressen; han ble fotballekspert for Viasat.

– Nå har han forstått at det ikke er bare å gå og sette seg i studio, sier Laul.

I sommer fulgte Laul Lagerbäcks Island-eventyr i EM på nært hold. Da så journalisten en helt annen landslagssjef.

– Det var som natt og dag. Han satt og fortalte grove vitser til verdenspressen og var veldig avslappet i rollen og i kommunikasjon med media.

Myte

Da Lagerbäck møtte norsk presse onsdag var det også med et smil. Og selv mener han forholdet til pressen ikke har vært så ille.

– Jeg synes selv det har blitt skapt en myte i Sverige om at jeg ikke liker mediene. Så har det vært noen episoder med enkeltjournalister. men for det meste har jeg opplevd positiv feedback fra folk på gaten i Sverige, sier han til VG.

Siste nytt

 • Står over første konkurranse

  Brødrene Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen skulle etter planen sesongdebutere 2 mai i California, men velger heller å utnytte tiden til høydetrening i Flagstaff, USA. Sesongstart blir derfor flyttet til 22 mai og Trond Moen-lekene i Bergen.

  Bislett games 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Eks-dommer krever millioner av NFF

  Tidligere fotballdommer Svein-Erik Edvartsen krever 7,2 millioner kroner mot Norges Fotballforbund for tapt arbeidsinntekt, skriver Nettavisen.

  NFF nektet i 2017 Edvartsen å dømme flere kamper etter en konflikt med dommersjef Terje Hauge.

  Svein-Erik Edvartsen
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
 • – KBK blir United-motstandar

  Kristiansund blir truleg Manchester Uniteds motstandar på Ullevaal under Norway Cup i sommar, skriv Tidens Krav.

  Kristiansund er Ole Gunar Solskjærs heimby, der han spela for Clausenengen.

  Solskjær
  Foto: Paul Ellis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal