Hopp til innhold

Lær deg Grünfeld

Vi har sett på en ny åpningsbok, som tar for seg Grünfeld. Ingen dårlig bok, mener vår anmelder.

Sjakk
Foto: NRK


Ny bok:
Valentin Bogdanov: "Chess explained: The Grünfeld" 130 s,
Gambit forlag 2009.
Anmeldt av olympisk mester i fjernsjakk, Morten Lilleøren.

Chess explained: The Grünfeld

Datarevolusjonen har medført at det har blitt vanskelig, for ikke å si umulig å skrive åpningsmonografier av leksikalsk karakter, de blir for omfattende. En av løsningene har vært å gi ut "populærvitenskapelige" verker, bøker som er pedagogiske og tar for seg hovedtrekkene, uten å fortape seg i detaljer, sidevarianter og kritiske stillinger. Kort sagt få fram det typiske - framstille regelen, ikke unntaket.

Chess explained-serien er dette forlagets forsøk på en slik tilnærming. Bøkene holder jevnt over en høy standard, jeg har til nå ikke kommet over et direkte bomskudd. Så ikke denne gang heller.

Grünfeld er en skarp variant, en typisk "hypermoderne" åpning, der svart tillater at hvit får sette opp et imponerende sentrum(hovedvarianten er d4,Sf6/c4,g6/Sc3,d5/cxd5,Sxd5/e4,Sxc3/bxc3), for så å angripe dette.

Populær åpning

Åpningen var en favoritt både for Kasparov og Fisher (Fishers kanskje mest berømte parti, mot Donald Byrne, var en Grünfeld). Det er altså en kontringsåpning, der hvits sentrum angripes, først med c-bonden, og om hvit velger å spille fram sin d-bonde, er det e-bonden som brukes som brekkstang. Enden på visa pleier å bli et nokså åpent sentrumslandskap, med mye taktisk offisersspill og en rask overgang til sluttspill.

Boka dekker de forskjellige mulighetene på en grei måte, slik at de viktigste variantene også får mest plass. Dette er gjort via 25 hovedpartier, med et utall andre felt inn i kommentarene til hvert åpningstrekk.

Morten Lilleøren

Vår anmelder, Morten Lilleøren

Foto: privat

Et par ting; underveis kunne jeg nok ha satt pris på at det hadde vært et hovedparti ekstra, slik at noteapparatet hadde blitt noe mindre. Men diagrambruken er brukbar, slik at det sånn noenlunde er mulig å lese hovedpartiet uten brett og brikker.(Når jeg kommer over i sidepartiene derimot, hadde nok i alle fall denne leseren hatt behov for brett og brikker...). Det er selvsagt mye stoff som utelates i en slik bok. Likevel mener jeg at leseren får en god innføring i ting og tang, og at det langt inn i mesterklassen er mulig å være forberedt på spill i åpningen bare etter å ha arbeidet med denne boka.

Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Derimot er jeg ikke sikker på at det er denne boka jeg ville ha begynt med, om jeg skulle startet studiet av Grünfeld. Det skyldes at det allerede fins to smått legendariske bøker på markedet. For det første er det Bent Larsen & Steffen Zeuthens "Zoom 001" og for det andre Jonathan Rowsons "Understanding the Grünfeld".

Det første er en bok fra 1979, som faktisk bygger opp et fullstendig repertoar for svart og hvit basert på grunnideene i Grünfeld - uansett hva motstanderen finner på. Den andre er en svært leseverdig og pedagogisk innføring i hva som egentlig foregår i åpningen. Men har man ikke tilgang til disse, vil man altså komme langt med denne boka.

Ikke publikumsvennlig

Det jeg savner, er utredninger(med eksempler) på (ovennevnte) bondeframstøt i sentrum, dvs pågang med c- og evt. e-bonden, samt fordeler og ulemper med det som som oftest er resultatet, nemlig en isolert hvit d-bonde.

Boka hadde blitt mye mere tilgjengelig om forfatteren hadde sett litt opp fra sitt partimateriale og brukt noe plass på slike mønstre(og andre) som går igjen i åpningen. Det ville åpnet stoffet for spillere i lavere klasser. Dette er hovedinnvendinga mi mot boka - den er ikke "publikumsvennlig" nok. Men dette er mere et spørsmål om hvor man legger lista, ikke en mangel ved boka i og for seg.


Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal