Hopp til innhold

Lader opp til VM ved å knuse intetanende spillere på nettet

​BERLIN (NRK): Magnus Carlsen stiller med oppsiktsvekkende selvtillit før VM i lyn- og hurtigsjakk - blant annet på grunn av anonyme herjinger på internett.

Magnus Carlsen tror på VM seier

– Lynsjakken er min, sier Magnus Carlsen skråsikkert.

I dag landet 24-åringen i Berlin, hvor han er på plass for å nå årets store mål: Å forsvare verdensmestertitlene i lynsjakk og hurtigsjakk.

Ekstrem utfordring

I den tyske hovedstaden venter 200 sultne stormestere, som alle er klare til å dytte den triple verdensmesteren ned fra tronen.

– Når det er et så stort felt, øker sjansen for at noen virkelig har dagen. Det gjør det veldig vanskelig å vinne på kommando, sier Carlsen til NRK.

I fjor greide han kunststykket å vinne begge disipliner. Men i år har formen skrantet – og selv i fjor ble det regnet som rene miraklet.

Magnus Carlsen

KLAR: Magnus Carlsen, her under Norway Chess.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er veldig vanskelig å vinne en sånn turnering. Forrige gang var det egentlig ganske tilfeldig at jeg vant hurtigsjakken. Og i lynsjakk ble det spennende selv om jeg hadde veldig bra score. Det sier mye om hvor vanskelig det er. Men når det er sagt, har jeg troa, sier Carlsen.

Optimal oppladning

Nordmannen har nemlig sittet i timevis i luksusvillaen sin i Holmenkollen og forberedt seg sammen med trener Peter Heine Nielsen og den franske sekundanten Laurent Fressinet. I tillegg har han spilt på nettet – under falskt navn.

– Navnet mitt er Anonym_MagnusCarlsen, spøker han.

– Nei, det hender jeg spiller litt på nett, delvis fordi jeg synes er gøy, men delvis også som relevant trening, sånn som nå, sier Carlsen.

Tester nye triks på nett

Det er vanlig blant toppspillere å teste formen på nettet, forteller NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Det handler om å trene på tempo, og å bli vant til den hurtigheten som er så avgjørende i lyn- og hurtigsjakk. Og det er lurt å spille anonymt, for da avslører man ikke hvilke åpninger man tenker å bruke. Det lover godt hvis Magnus har gjort det godt på nettet før VM, sier Bae, som skal kommentere mesterskapet på NRK.

Han forteller at Carlsen ofte drar fram noen nye triks i åpningene i VM i lyn- og hurtigsjakk. Og det bekrefter 24-åringen at han planlegger denne gangen også.

– Jeg har forberedt noen nye ting, så vi får se, sier han hemmelighetsfullt.

Siste nytt

 • Hovland fikk fart på spillet etter treg start – klatret på listene

  Viktor Hovland har fått sving på spillet etter en famlende start i ukas PGA-turnering i Cromwell i Connecticut. Han gikk åpningsrunden to slag under par.

  En uke etter at han kom helt skjevt ut i majorturneringen US Open og ikke greide cuten, var han på jakt etter å revansjere seg. Hovland var likevel et godt stykke nede på listene halvveis på runden, da han var ett slag over par.

  Birdier på 11., 14. og 15. hull fikk ham på rett side av par og sendte ham oppover på listene.

  Det startet riktig nok godt for Hovland da han holdt på å greie eagle på 2. hull. Han måtte nøye seg med birdie, og så kom dagens første bogey på hullet etter, og en ny på 8. hull.

  Han hadde flere gode birdiemuligheter før han fikk sin annen for dagen på 11. hull, og så begynte putteren hans å bli varm. Han senket nye birdieputter på 14. og 15. hull.

  På 16. hull var han innom en sandgrav og roughen, men berget par likevel, og han berget par også på dagens nest siste hull før han misset en god birdiemulighet på 18. hull og måtte nøye seg med par.

  Med en 68-runde er han på delt 27.-plass, seks slag bak sørkoreanske Tom Kim som har to slags ledelse.

  (©NTB)

  Viktor Hovland
  Foto: AFP / AFP
 • VM-bronse til Marte Kjenner i styrkeløft

  Marte Kjenner tok bronse i styrkeløft-VM utstyrsfritt i Litauen torsdag. Hun løftet til sammen 550 kilo og var 27,5 kilo fra gullet.

  Kjenner løftet 543 kilo da hun vant EM i fjor. Med den bestenoteringen var hun nummer fire av de påmeldte i VM, men hun ble slått bare av italienske Carola Garra (577,5) og franske Prescillia Bavoil (567,5).

  Med pallplass har Kjenner kvalifisert seg til verdenslekene i Kina neste år, slik Kjell Egil Olborg Bakkelund gjorde da han tok sølv i mennenes 74-kilosklasse mandag.

  Kjenner fikk også sølv i benkpress og bronse i markløft.

  Trygve Sletten var Norges tredje og siste deltaker i VM. Han var også i aksjon torsdag og endte på 9.-plass i mennenes 93-kilosklasse. Han løftet 820 kilo fordelt på 290 i knebøy, 190 i benkpress og 340 markløft.

  Gustav Hedlund fra Sverige ble verdensmester med 895 kilo.

  Verdenslekene i Chengdu neste år blir første gang styrkeløft utstyrsfritt er på programmet.

  (©NTB)

  Trønderske Marte Kjenner europamester i styrkeløft 2
  Foto: Tonje Kjenner / Tonje Kjenner
 • Spania parkerte Italia og sikret EM-avansement

  Spanjolene kjørte over Italia fra start til slutt da de vant 1–0 i Gelsenkirchen torsdag.

  Kun ett minutt var spilt før Spania kom til sin første store sjanse. Den spanske dominansen fortsatte i åpningsminuttene, men det gjorde også missene.

  Pedri, Nico Williams, 16-årige Lamine Yamal og PSG-kollega Fabián Ruiz var alle nære å score kampens første mål. Sistnevntes ball hadde en fart på 118 km/t fra 18 meter. Likevel sto det 0–0 i Gelsenkirchen flere sjanser senere, og det var utrolig nok uavgjort til pause.

  Spanjolene fortsatte presset i 2. omgang, men det gjorde også sjansesløseriet. Det måtte en italiener til for at Spania skulle gå opp i ledelsen. Selvmålet av Riccardo Calafiori kom etter 55 minutter.

  De iberiske spillerne spilte seg til flere gigantiske sjanser, men det ble med det ene målet og italienerne klarte aldri å utligne. Kampen endte 1–0.

  – Vi spilte veldig bra og prøvde å vokse inn i kampen. Jeg føler vi fikk vist at vi ønsker å oppnå noe stort i EM, sier Williams, som ble kåret til banens beste spiller.

  Rodri fikk også sitt andre gule kort i mesterskapet, og må stå over den siste gruppespillskampen mot Albania.

  Den er av liten betydning for Spania, som troner øverst i gruppe B og har sikret seg EM-avansement.

  Høydepunkter fra Spania - Italia.

Sendeplan

Kl. Program Kanal