NRK Meny
Normal

Lader opp til VM ved å knuse intetanende spillere på nettet

​BERLIN (NRK): Magnus Carlsen stiller med oppsiktsvekkende selvtillit før VM i lyn- og hurtigsjakk - blant annet på grunn av anonyme herjinger på internett.

Magnus Carlsen tror på VM seier

– Lynsjakken er min, sier Magnus Carlsen skråsikkert.

I dag landet 24-åringen i Berlin, hvor han er på plass for å nå årets store mål: Å forsvare verdensmestertitlene i lynsjakk og hurtigsjakk.

Ekstrem utfordring

I den tyske hovedstaden venter 200 sultne stormestere, som alle er klare til å dytte den triple verdensmesteren ned fra tronen.

– Når det er et så stort felt, øker sjansen for at noen virkelig har dagen. Det gjør det veldig vanskelig å vinne på kommando, sier Carlsen til NRK.

I fjor greide han kunststykket å vinne begge disipliner. Men i år har formen skrantet – og selv i fjor ble det regnet som rene miraklet.

Magnus Carlsen

KLAR: Magnus Carlsen, her under Norway Chess.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Det er veldig vanskelig å vinne en sånn turnering. Forrige gang var det egentlig ganske tilfeldig at jeg vant hurtigsjakken. Og i lynsjakk ble det spennende selv om jeg hadde veldig bra score. Det sier mye om hvor vanskelig det er. Men når det er sagt, har jeg troa, sier Carlsen.

Optimal oppladning

Nordmannen har nemlig sittet i timevis i luksusvillaen sin i Holmenkollen og forberedt seg sammen med trener Peter Heine Nielsen og den franske sekundanten Laurent Fressinet. I tillegg har han spilt på nettet – under falskt navn.

– Navnet mitt er Anonym_MagnusCarlsen, spøker han.

– Nei, det hender jeg spiller litt på nett, delvis fordi jeg synes er gøy, men delvis også som relevant trening, sånn som nå, sier Carlsen.

Tester nye triks på nett

Det er vanlig blant toppspillere å teste formen på nettet, forteller NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

– Det handler om å trene på tempo, og å bli vant til den hurtigheten som er så avgjørende i lyn- og hurtigsjakk. Og det er lurt å spille anonymt, for da avslører man ikke hvilke åpninger man tenker å bruke. Det lover godt hvis Magnus har gjort det godt på nettet før VM, sier Bae, som skal kommentere mesterskapet på NRK.

Han forteller at Carlsen ofte drar fram noen nye triks i åpningene i VM i lyn- og hurtigsjakk. Og det bekrefter 24-åringen at han planlegger denne gangen også.

– Jeg har forberedt noen nye ting, så vi får se, sier han hemmelighetsfullt.

Siste nytt

 • Kokslien sikret kongepokalen

  Mikko Kokslien fulgte opp lørdagens NM-seier i kombinert da han utmanøvrerte Jørgen Graabak på nytt på søndagens 10 kilometer. Seieren ga også kongepokal. Dette var hans femte NM-tittel.

  NM kombinert
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Eckhoff dropper fellesstarten

  Tiril Eckhoff står over søndagens fellesstart i skiskyting på Sjusjøen. – Hun sparer seg til verdenscupåpningen fordi hun har vært syk i oppladningen til sesongen, og fikk ikke deltatt på den siste samlinga i Trysil, sier idrettssjef Per Arne Botnan.

  Tiril Eckhoff blir filmet av NRK
  Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
 • Northug har friskmeldt seg

  Petter Northug har friskmeldt seg selv og er tilbake i lett trening, opplyser trener Stig Rune Kveen til NRK. – Petter føler seg muskulært og kroppslig klar for skirenn, sier Kveen. Det er uklart om Northug blir tatt ut til verdenscuprennene i Ruka.

  Northug
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup skøyter
Sesongstart skiskyting: fellesstart menn
Sesongstart skiskyting: Fellesstart menn
V-cup skøyter: 10 000 m menn
V-cup hopp
V-cup hopp
V-cup hopp
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skøyter: Lagsprint kvinner
V-cup skøyter: Lagsprint kvinner