Hopp til innhold
Kommentar

La de store barna komme til oss

Dette kan ende som en veldig god uke for Russland. Deres yngste fotball-landslag får igjen være med i EM. Og fredag kan deres parautøvere få grønt lys for deltagelse i Paralympics i Paris.

Russia Putin Olympics

SAMLET: Putin sammen med flere russiske OL-utøvere i Kreml.

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Når de som styrer internasjonal idrett vil noe sterkt nok, finner de alltids en noenlunde brukbar grunn for å gjøre det. Også når det gjelder Russland.

IOC på sin side viser til at ingen skal diskrimineres på grunn av nasjonalitet – og trekker opp av OL-hatten en FN-ekspert få tidligere hadde hørt om, for å snakke om brudd på de grunnleggende rettighetene. Altså til de russiske utøverne, ikke de ukrainske, hvis noen skulle tro noe slikt.

Noen mener dette i beste fall er en feiltolkning. Men IOC og deres greske advokat står på sitt.

Alexandra Xanthaki

FN-EKSPERT: Alexandra Xanthaki er jussprofessor innen menneskerettigheter og spesialrapportør for kulturelle rettigheter i FN

Det europeiske fotballforbundet, Uefa, har funnet en annen inngang.

De har plutselig funnet ut de skal passe på barna sine.

Eller i hvert fall de russiske.

Og dette vil sikkert også gjelde i fremtiden for andre land som plutselig finner ut at de skal gå til krig mot en annen medlemsnasjon.

Tid for tekniske løsninger

Ingen skal diskrimineres bare fordi de er unge. Derfor vil Uefa igjen la russiske lag få være med i kvalifiseringen til neste års U17-EM. Dette er altså europamesterskapene for jenter og gutter på inntil 17 år.

Kvalifiseringskampene startet allerede denne onsdagen. Så for å få med et såkalt «nøytralt» Russland, altså uten nasjonalsang og sine vanlige drakter, må man ty til det man kaller en «teknisk løsning» og gjøre om på gruppeoppsett og spilleplan som allerede er fastsatt.

Som bare underbygger én ting:
Alt ved denne beslutningen er feil. For alle andre enn Russland.

Men det er ikke det praktiske som er problemet her – det er nødvendigvis det prinsipielle. Enigheten om å holde Russland utenfor alt av europeiske fotballturneringer så lenge angrepskrigen i Ukraina fortsetter, slår plutselig sprekker.

Russlands fotballandslag

EKSKLUDERT: Russlands fotballandslag er ikke med i europeiske turneringer. Her fra en treningskamp mot Qatar i september.

Foto: KARIM JAAFAR / AFP

Kvinner og barn

Uefas såkalte eksekutivkomité, hvor blant annet russiske Aleksander Djukov sitter, har man altså plutselig funnet ut at man skal beskytte barn. Prisverdig nok. Men ikke noe man tok hensyn til i U17-EM i 2022 eller 2023, da det også var krig i Ukraina.

Og bare for ordens skyld – 17-åringer er ikke å regne som «barn» i idrettssammenheng.

sine egne hjemmesider kaller forbundet det da også «Women’s Under-17 Championship».

Kvinner, ikke jenter.

Da Frankrike vant mennenes eller guttas – U17-EM i sommer, var det med spillere fra klubber som PSG og Monaco på laget.

For Spania spilte blant andre Barcelonas nye stjerneskudd Lamine Yamal, som allerede har debutert på det spanske A-landslaget.

Les også Kan ha ein baktanke med landslagsdebuten til 16-åring: – 95 prosent politikk

Også Norge kom seg av banen

Dette er ikke Norway Cup, selv om Uefa plutselig vil ha oss til å tro det.

Noe har nemlig plutselig endret seg- uten at det er så lett å forstå hva. Annet enn de grunnene man kan ta seg selv i å mistenke.

Om at dette mest av alt dreier seg om makt, penger og politikk.

Men slikt gir også umiddelbare reaksjoner. Heldigvis.

Det ukrainske fotballforbundet reagerte umiddelbart og sa de ikke ville delta i en turnering hvor russiske spillere er med.

De fikk raskt støtte fra så vel England som Polen, Latvia, Danmark og Sverige.

Allerede dagen etter tok Lise Klaveness og hennes styre i Norges Fotballforbund tilsvarende standpunkt og nektet sine landslag å stille opp så lenge russiske lag er med.

Fotball, National League: Portugal - Norge (3-2)

GÅR MOT UEFA: NFF og Klaveness vil ikke delta så lenge russiske lag er med.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Noe annet vil jo også brutt med alt norsk idrett står og har stått for gjennom denne konflikten.

Norges unge kvinner spiller sin første kvalifiseringskamp mot Irland 12. oktober, mens de unge norske menn starter sin vei mot et eventuelt sluttspill på Kypros i midten av november.

Hvitvaskingen av Belarus

Så vil noen sikkert spørre seg hvor Belarus er i denne diskusjonen. Svaret er merkelig lite diskutert. De er nemlig inne i den europeiske fotballvarmen – og har vært det hele tiden.

NRK fikk selv diskutert dette med Uefas generalsekretær, Theodore Theodoridis, på en konferanse i Sveits for noen måneder siden.

Champions League - Group Stage Draw

LEDELSEN: Uefa-president Aleksander Ceferin og Theodoridis.

Foto: MASSIMO PINCA / Reuters

En tydelig ubekvem greker forklarte at Uefa var redd for rettslige konsekvenser hvis de suspenderte et Belarus man mente ikke kunne definere som en krigførende nasjon.

Det finnes ukrainere som er uenige i denne begrunnelsen, for å si det sånn.

Men Uefa har foreløpig klart å leve med det. Dels ved litt hell. Belarus og Ukraina har ennå ikke endt i samme kvalifiseringspuljer til mesterskap, hvor Belarus spiller sine hjemmekamper på nøytral bane. Og dels ved det faktum at belarusiske lag veldig sjelden kommer langt i europeiske klubbturneringer eller får særlig mye oppmerksomhet ellers for sin innsats.

Euro 2024 Qualifier - Group I - Israel v Belarus

LAGBILDE: Belarus er inne i fotballvarmen.

Foto: RONEN ZVULUN / Reuters

Prinsipielt er man i beste fall på usikker is.

Mest av alt er det feigt og usolidarisk.

Det samme gjelder denne ukas Uefa-beslutning. Nå gjenstår det å se om den er mulig å gjennomføre. Hensynet til egne turneringer og inntekter er erfaringsmessig alltid det viktigste prinsipp i Uefa, som de fleste andre større idrettsorganisasjoner. Og da skal det ikke mange flere boikottende nasjoner til før hensynet til disse russiske fotballbarna likevel må vike.

IOCs trojanske hester

I skyggene for alle disse diskusjonene lurer likevel den mektigste av alle organisasjoner, nemlig den internasjonale olympiske komité, IOC.

For uansett hvilken sport som prøver å finne løsninger på disse spørsmålene, så dreier den overordnede diskusjonen seg om OL i Paris neste sommer.

Ingen er i tvil om hva deres mektige president Thomas Bach ønsker, nemlig å få russiske og belarusiske utøvere til start i OL i Paris i juli. Taktikken for å oppnå det, er i øyeblikket å skyve særforbundene foran seg. Mange har allerede lystret og latt russiske deltagere få delta i mesterskapene sine. Og gjennom det signalisert at man vil stemme for det samme når det nærmer seg OL.

Denne uka kan idretten gi Russland flere avgjørende seiere.

I Bahrain er det nemlig generalforsamling for IPC, altså den internasjonale paralympiske komité.

Her knytter det seg stor spenning til avstemningen rundt deltagelse av russiske og belarusiske utøvere i Paris.

IPC-president Andrew Parsons har vært mye mer prinsippfast enn sin IOC-kollega.

Andrew Parsons

PRESIDENT: Her er Parsons på talerstolen under avslutningsseremonien OL i Beijing.

Foto: WANG ZHAO / AFP

Men om det er nok til å sikre et flertall for en utestengelse, er langt ifra sikkert.

Et flertall for å tillate pseudonøytrale russiske og belarusiske utøvere i Paralympics vil være et viktig steg på veien for de som ønsker det samme i OL.

Hvilke konsekvenser slike vedtak vil få og hvordan dette vil prege gjennomføringen av lekene, vet foreløpig ingen.

Men særlig barnevennlig blir det neppe.

Sportsnyheter

Sydde ti sting etter stempling i ansiktet: – Halve hodet hans var åpent

Bård Finne satte knottene rett i ansiktet på KFUM-keeper Emil Ødegaard, som endte på legevakten. Men om det var rødt kort var ekspertene rivende uenige om.

Ben White

Oppsiktsvekkjande Arsenal-grep felte rivalen: – Idiotisk av Spurs

Arsenal senka Tottenham i jakta på ligagull. Eit oppsiktsvekkjande daudballgrep frå «The Gunners» blir hylla av NRKs ekspert.

Siste nytt

  • Thorstvedt-mål ikke nok for Sassuolo

    Kristian Thorstvedts scoring hjalp lite da Sassuolo tapte 1-5 borte mot Fiorentina i Serie A søndag kveld.

    Grønntrøyene fortsetter dermed på 19.-plass og har fem poeng opp til Empoli på trygg plass når det gjenstår fire kamper av sesongen.

    Thorstvedt skapte fornyet håp for gjestene da han banket inn 1-2-scoringen etter 57 minutter.

    Dessverre for siddisen og resten av Sassuolo-laget økte Nicolás González til 3-1 det påfølgende minuttet. Vertene var imidlertid ikke ferdig der, for bare ni minutter etter Thorsvedts scoring hadde Fiorentina satt inn ytterligere to mål.

    Dermed begynner det å se fryktelig skummelt ut for Thorstvedt & co. I kampen om å beholde plassen skal Sassuolo opp mot Inter (h), Genoa (b), Cagliari (h) og Lazio (b).

    Emil Konradsen Ceide startet kampen på benken, men kom inn etter 73 minutter. Marcus Holmgren Pedersen så hele oppgjøret fra sidelinjen. (NTB)

    Kristian Thorstvedt
    Foto: AP
  • Daland reddet uavgjort for Cercle Brugge – Vetlesen med mål og assist i Brugge-seier

    Jesper Daland berget 1-1 for Cercle Brugge hjemme mot Anderlecht, mens Hugo Vetlesen herjet i Brugges 3-0-seier borte mot Genk i belgisk fotball søndag kveld.

    Den belgiske ligaen har gått over i sluttspillsfasen, hvor Anderlecht topper mesterskapsgruppen. Det er imidlertid bare målforskjell som skiller Brugge på 2.-plass.

    Søndag gjestet Vetlesen & co. Genk, som har falt av i toppkampen etter 0-3-tapet.

    Kyriani Sabbe sendte gjestene i ledelsen etter 38 minutter, før Vetlesen doblet halvveis inn i andre omgang. Fire minutter senere gjorde nordmannen seg tellende igjen da han spilte opp Igor Thiago på 3-0-målet.

    Antonio Nusa startet også for gjestene, men ble byttet ut til pause.

    Cercle Brugge er også hektet av i gullkampen, men Daland ga imidlertid en håndsrekning til landsmann Vetlesen i kampen om ligagullet da han sikret 1-1 etter 51 minutter.

    Kristian Arnstad satt hele kampen på benken for Anderlecht. (NTB)

    Hugo Vetlesen
    Foto: AP
  • Elleville overtidsminutter da Odd reddet uavgjort

    Tre sene scoringer sørget for 3-3 mellom Odd og Viking i Skien.

    Viking-kaptein Zlatko Tripic trodde han hadde avgjort det hele da han scoret fire minutter på overtid. Men Odd ville det annerledes. Mikael Norø Ingebrigtsen scoret seks minutter på overtid og reddet ett poeng for hjemmelaget.

    Harald Tangen Nilsen scoret kampens første mål etter 25 minutter. Kun ti minutter senere var kampen snudd. Først med et skudd fra Odds Tobias Svendsen via en Viking-spiller og i mål, så med en ny fulltreffer fra sammen mann etter en pasning ut 45 grader og inn i feltet.

    Viking presset på for utligning i andreomgang, og lyktes fire minutter før fulltid med et skudd fra Peter Christiansen.

    Så scoret Tripic etter et godt forarbeid fra Lars-Jørgen Salvesen, før Ingebrigtsen ga Odd ett poeng med et vakkert skudd.

    Odd ble i tillegg redusert til ti mann like før Ingebrigtsen 3-3-utligning, da Mihajlo Ivancevic fikk sitt andre gule kort på overtid.

    Hjemmelaget befinner seg dermed på 8. plass, med Viking to plasser bak etter henholdsvis seks og fem spilte kamper.

Sendeplan

Kl. Program Kanal