Hopp til innhold

Kvinnene får under halvparten av herrene for seier: – I 2020 burde vi ha kommet mye lenger

Rundt 50.000 kroner skiller en seier for herrene og damene i kombinert. Det er ikke populært i den norske kombinertleiren eller hos hovedsponsoren, som nå går inn for å jevne ut forskjellene.

VM ski 2019.Kombinert langrenn

IKKE BRA NOK: Ivar Stuan sier kvinnene burde få like mye i premiepenger som herrene i kombinert, selv om markedet og TV-avtalene ikke tilsier det.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er fortsatt en kjensgjerning at idretten ikke har kommet langt nok i likestillingen. At herrer skal ha mye mer enn kvinner for en seier er feil, sier sportssjef for kombinertlandslaget, Ivar Stuan, til NRK.

Som i fotball – hvor LSK-kvinnene så vidt går i pluss med inntektene fra mesterligaen, mens Moldes herrelag får inn over 70 millioner i Europaligaen – tjener kombinertkvinnene langt mindre enn herrene for seier i verdenscupen.

Sponsor vil betale

Skulle for eksempel Norges største håp – Gyda Westvold Hansen – vinne verdenscupåpningen, får hun 2800 sveitsiske franc. For Jarl Magnus Riiber ligger premien på 8000. Dette tilsvarer omkring 50.000 norske kroner i forskjell.

 Gyda Westvold Hansen

NATURLIG: Siden idretten er så ny, mener Gyda Westvold Hansen det ikke er så rart at kvinnene får mindre i premiepenger.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hansen selv har ikke tenkt mye over problemstillingen.

– Det er en ganske ny idrett, så det er kanskje naturlig at det blir sånn. Men etterhvert får vi håpe man blir mer likestilt, sier hun.

Sportssjefen mener derimot det ikke er bra nok.

– Det er vondt å kjenne på og veldig urettferdig. Det brukes gode argumenter om markedskrefter og TV-penger, men i 2020 burde vi ha kommet mye lenger, sier Stuan, som mener premiepotten burde være like stor hos begge kjønn fra start.

På grunn av dette har hovedsponsoren til kombinertlandslaget, OBOS, nå sagt at de vil betale mellomlegget. Det vil si at boliggiganten går inn med 50.000 kroner til vinneren av kombinert-åpningen, dersom hun er norsk.

Norgescup langrenn Lillehammer

FÅR IKKE LIKE MYE: Dersom Gyda Westvold Hansen vinner et verdenscupløp i Ramsau får hun rundt 50.000 mindre enn en herreløper får for samme plassering.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi mener det må være like muligheter for kvinner og menn. Det gjelder i arbeidslivet og i idretten, sier Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS.

– For oss er dette først og fremst et samfunnsansvar, men det handler også om å posisjonere oss som en bedrift som er opptatt av like muligheter for kvinner og menn, forklarer konsernsjefen.

– Per nå ingen verdi på kvinnekombinert

Rennsjef i FIS, Lasse Ottesen, sier seg enig i at det burde være likt for kvinner og menn, men bedyrer at det ikke lar seg gjøre.

– Vi i FIS har som målsetting at vi får samme premiepenger for kvinner og menn. Det er det ingen tvil om, og vi jobber i den retningen, sier han, før han utdyper ytterligere:

– Vi har per nå ingen verdi på kvinnekombinert, fordi det ikke har vært på markedet. Nå får vi forhåpentligvis gode TV-tall og kan vise oss frem på den måten.

– Er det ikke FIS som har ansvaret for at kvinneutøverne har mulighet til å vise seg frem i internasjonale konkurranser?

– Jo, det er det helt klart. Helt siden 2014, hvor vi hadde første sommerrenn for damekombinert har vi bygd sten på sten. Fra ingenting i 2013, til verdenscup i 2020 har det gått fort.

Øker neste sesong

At man først i 2014 satset på kvinnekombinert er heller ikke heldig, mener han.

9k-knNmPAlk

VIL HA LIKE PREMIER: Renndirektør i FIS, Lasse Ottesen, sier de skal øke premiepengepotten til kvinnene allerede neste år, og at målet er at de får like mye som herrene.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Uten å bebreide eller skyve skylden over på noen andre, så startet jeg i 2011. Hva som skjedde på 80- og 90-tallet, da man skulle startet, var at holdningen til kvinnekombinert var en helt annen.

Han påpeker at allerede fra neste år vil premiepengene til kvinnene økes med 25 prosent, noe som allerede er bestemt.

– Vinnerpremien neste sesong er på 4500 sveitsiske franc. Det er bedre enn i dag, og vi har ikke bedt om en økning hos herrene.

Siste nytt

 • Stiftelse støtter Vipers med fem millioner til talentsatsing

  Håndballklubben Vipers Kristiansand, som nylig ble reddet fra konkurs, får fem millioner kroner av stiftelsen Cultiva for å drive talentarbeid.

  Det opplyser stiftelsen i en pressemelding tirsdag. Der vises det til at Vipers gjennom sine resultater de siste årene har bygget erfaring og kompetanse innenfor internasjonal topphåndball.

  Sørlandsklubben har blant annet vunnet Champions League tre ganger på rad.

  «Ingen andre norske lag har gjort noe lignende. Vipers regnes nå som et av de beste lagene i Europa. Vipers Kristiansand er derfor en viktig og spennende klubb for internasjonale og nasjonale talenter», skriver stiftelsen.

  Daglig leder i Vipers, Benedicte Løyland, er glad for støtten.

  – Dette betyr urolig mye for oss som klubb og vårt prosjekt. Det gjør at vi kan fortsette å være en arena for utvikling av morgendagens håndballstjerner samtidig som Kristiansand blir en enda tydeligere aktør i håndballverdenen. Vi ønsker å være med på at forme håndball- og Idretts-Norge nå og i fremtiden, sier hun.

  Søndag vant klubben NM-finalen mot Storhamar.

  (NTB)

  vheapWk4U8g
  Foto: NTB
 • Hergeirsson avslører samtaler med forbundet – ønsker fire nye år som sjef

  Thorir Hergeirsson har ledet håndballjentene i 15 år. Nå har han hatt samtaler med forbundsledelsen om å signere en ny kontrakt til etter sommer-OL i 2028.

  – Jeg har hatt samtaler med både generalsekretær og president. De ønsker meg videre, sier islendingen til NTB og utdyper:

  – Jeg trives veldig godt, men jeg har fullt opp med OL og et EM nå. Sånn sett har jeg ikke mye tid til å tenke på dette, men det vil komme en avgjørelse om en måned eller to eller tre.

  Altså før Paris-OL?

  – Det er fristende å vente til etter OL, men overfor meg selv og andre er det en fordel å få klarhet i dette. Men seinest etter OL, svarer Hergeirsson.

  Hergeirsson tok over jobben som landslagssjef i 2009. Siden den gang har det blitt 15 mesterskapsmedaljer og ni gull. Suksesstrener er et mildt uttrykk.

  Hergeirsson sier følgende om hva som blir avgjørende før han signerer en ny avtale.

  – Det handler veldig mye om å være klar for å stå i dette i fire år til. Jeg har stor respekt for denne jobben. Enten er det «all in» på alle områder hele tiden, eller så er det ikke det.

  Norge møter Østerrike på onsdag. Deretter skal laget ut i kamper mot Sveits og Ungarn i april i Euro Cup.

  (NTB)

  iBpHYK_NpZg
  Foto: NTB
 • Ny jobb for Bråthen

  Hopplandslagets avtroppende sjef Clas Brede Bråthen (55) går ikke arbeidsledig lenge.

  Overfor VG forteller Bråthen at han blir daglig leder i selskapet Veisikring 2. mai.

  – Jeg kjenner ikke på noe vemod, men jeg er spent på det å starte i en ny jobb, med de utfordringene som ligger foran meg. Det er mange mennesker og mye penger involvert, sier han til VG.

  Bråthen har vært sjef for hopplandslaget siden 2004. De siste årene har vært preget av bråk med ledelsen i Norges Skiforbund, men også internt i hopplandslaget.

  vUVVljcppzw
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal