Hopp til innhold

Kvinnene får under halvparten av herrene for seier: – I 2020 burde vi ha kommet mye lenger

Rundt 50.000 kroner skiller en seier for herrene og damene i kombinert. Det er ikke populært i den norske kombinertleiren eller hos hovedsponsoren, som nå går inn for å jevne ut forskjellene.

VM ski 2019.Kombinert langrenn

IKKE BRA NOK: Ivar Stuan sier kvinnene burde få like mye i premiepenger som herrene i kombinert, selv om markedet og TV-avtalene ikke tilsier det.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er fortsatt en kjensgjerning at idretten ikke har kommet langt nok i likestillingen. At herrer skal ha mye mer enn kvinner for en seier er feil, sier sportssjef for kombinertlandslaget, Ivar Stuan, til NRK.

Som i fotball – hvor LSK-kvinnene så vidt går i pluss med inntektene fra mesterligaen, mens Moldes herrelag får inn over 70 millioner i Europaligaen – tjener kombinertkvinnene langt mindre enn herrene for seier i verdenscupen.

Sponsor vil betale

Skulle for eksempel Norges største håp – Gyda Westvold Hansen – vinne verdenscupåpningen, får hun 2800 sveitsiske franc. For Jarl Magnus Riiber ligger premien på 8000. Dette tilsvarer omkring 50.000 norske kroner i forskjell.

 Gyda Westvold Hansen

NATURLIG: Siden idretten er så ny, mener Gyda Westvold Hansen det ikke er så rart at kvinnene får mindre i premiepenger.

Foto: Geir Olsen / NTB

Hansen selv har ikke tenkt mye over problemstillingen.

– Det er en ganske ny idrett, så det er kanskje naturlig at det blir sånn. Men etterhvert får vi håpe man blir mer likestilt, sier hun.

Sportssjefen mener derimot det ikke er bra nok.

– Det er vondt å kjenne på og veldig urettferdig. Det brukes gode argumenter om markedskrefter og TV-penger, men i 2020 burde vi ha kommet mye lenger, sier Stuan, som mener premiepotten burde være like stor hos begge kjønn fra start.

På grunn av dette har hovedsponsoren til kombinertlandslaget, OBOS, nå sagt at de vil betale mellomlegget. Det vil si at boliggiganten går inn med 50.000 kroner til vinneren av kombinert-åpningen, dersom hun er norsk.

Norgescup langrenn Lillehammer

FÅR IKKE LIKE MYE: Dersom Gyda Westvold Hansen vinner et verdenscupløp i Ramsau får hun rundt 50.000 mindre enn en herreløper får for samme plassering.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Vi mener det må være like muligheter for kvinner og menn. Det gjelder i arbeidslivet og i idretten, sier Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS.

– For oss er dette først og fremst et samfunnsansvar, men det handler også om å posisjonere oss som en bedrift som er opptatt av like muligheter for kvinner og menn, forklarer konsernsjefen.

– Per nå ingen verdi på kvinnekombinert

Rennsjef i FIS, Lasse Ottesen, sier seg enig i at det burde være likt for kvinner og menn, men bedyrer at det ikke lar seg gjøre.

– Vi i FIS har som målsetting at vi får samme premiepenger for kvinner og menn. Det er det ingen tvil om, og vi jobber i den retningen, sier han, før han utdyper ytterligere:

– Vi har per nå ingen verdi på kvinnekombinert, fordi det ikke har vært på markedet. Nå får vi forhåpentligvis gode TV-tall og kan vise oss frem på den måten.

– Er det ikke FIS som har ansvaret for at kvinneutøverne har mulighet til å vise seg frem i internasjonale konkurranser?

– Jo, det er det helt klart. Helt siden 2014, hvor vi hadde første sommerrenn for damekombinert har vi bygd sten på sten. Fra ingenting i 2013, til verdenscup i 2020 har det gått fort.

Øker neste sesong

At man først i 2014 satset på kvinnekombinert er heller ikke heldig, mener han.

9k-knNmPAlk

VIL HA LIKE PREMIER: Renndirektør i FIS, Lasse Ottesen, sier de skal øke premiepengepotten til kvinnene allerede neste år, og at målet er at de får like mye som herrene.

Foto: Geir Olsen / NTB

– Uten å bebreide eller skyve skylden over på noen andre, så startet jeg i 2011. Hva som skjedde på 80- og 90-tallet, da man skulle startet, var at holdningen til kvinnekombinert var en helt annen.

Han påpeker at allerede fra neste år vil premiepengene til kvinnene økes med 25 prosent, noe som allerede er bestemt.

– Vinnerpremien neste sesong er på 4500 sveitsiske franc. Det er bedre enn i dag, og vi har ikke bedt om en økning hos herrene.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal