Hopp til innhold

Ruud klar for finalen av Roland Garros – fleipet om Nadal

Casper Ruud møter Rafael Nadal i finalen av Roland Garros-turneringen etter å ha knust Marin Cilic. Etter kampen fleipet han om statistikken mot spanjolen.

French Open

ARMENE HEVET: Casper Ruud er klar for finalen av Roland Garros.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– Vi har spilt noen treningskamper. Og, ja, det har vel ærlig tatt vært sånn at han slår meg nesten hver gang. Det har vært noen tette sett, 7–6, 7–5, men det går alltid i hans favør, innrømmer Ruud, før han med et smil om munnen sier:

– Men det er fordi vi spiller på akademiet hans og jeg ønsker å være snill og gi ham seieren.

Den norske Grand Slam-finalisten virker mer avslappet enn tidligere i turneringen. For første gang går han ikke inn en kamp som favoritt.

Rafael Nadals finalestatistikk i Roland Garros er 13–0.

Ruud forteller han er fornøyd med å bli en del av historiebøkene, enten han vinner eller ikke. Men han lover å gi alt mot idolet han har hatt siden han skrudde på skjermen som en liten pjokk.

– Jeg vil prøve å finne ut hva annet jeg kan gjøre enn på treningen, hvordan jeg skal slå ham. Jeg skal bare nyte øyeblikket. Det er et spesielt øyeblikk for oss begge. Han spiller for sin 22. Grand Slam-tittel. Jeg spiller for min første, sier Ruud.

Overlegen i semifinalen

Grand Slam-vinneren Cilic ble ingen hindring for formsterke Ruud. Kroaten holdt tritt med nordmannen i ett sett, men så ble det bråstopp og adieu.

Han slo upressede feil utenfor linjene i ett kjør og, til tross for sine 198 centimeter, misset han på stort sett alt av enkle smasher.

Ruud vant kampen 3–6, 6–4, 6–2, 6–2 etter å ha dominert i de tre avsluttende settene. Nå er han klar for sin første Grand Slam-finale.

Og Roland Garros har fått en ny favoritt. Kampen ble avsluttet kampen til enorm jubel fra Paris-publikummet og taktfaste «Let's go, Casper. Let's go»-rop.

– Jeg var for defensiv, men så klarte jeg å ta et brudd fra ham i andre settet. Derfra spilte jeg noe av min beste tennis. Jeg er så stolt over spillet mitt i dag, sier Ruud etter kampen.

Christian Ruud

STRÅLENDE FORNØYDE: Pappa og trener Christian Ruud sammen med Nadal-akademi-trener Pedro Clar på tribunen.

Foto: THOMAS SAMSON / AFP

Fra tribunen var det knapt mulig å høre hva han sa. Publikum ropte «Ruuuuuuuuuuud» slik at det hørtes ut som en pipekonsert.

– Han er den siste av de tre store som jeg ikke har spilt mot. Å endelig spille mot ham i en Grand Slam-finale blir et spesielt øyeblikk, sier en smilende Ruud om å møte Nadal i finalen.

Nadal til NRK: – Ingen overraskelse

Da Cilic og Ruud slo sine første slag på Roland Garros’ storstue, Philippe Chatrier, holdt Rafael Nadal pressekonferanse etter den første semifinalen. Spanjolen var snar ved å rose Ruud på spørsmål fra NRK:

– Casper er en av kandidatene til å vinne hver eneste grusturnering han spiller. Han er en av de største favorittene, er han ikke? Det er ingen stor overraskelse i det hele tatt.

France Tennis French Open
Foto: Thibault Camus / AP

Underveis i kampen var det en annen hendelse som stjal fokus.

Demonstrant lenket seg fast

En kvinne med budskapet «Vi har 1028 dager igjen» på en t-skjorte låste seg fast til nettet under Ruuds semifinale i Roland Garros-turneringen.

– Vi er i 2022, og det er på tide å møte virkeligheten. Verden som politikerne sender oss i retning av er en verden som Roland Garros ikke lenger vil kunne eksistere i, skriver kvinnen, som ifølge nettstedet som står på t-skjorten er 22 år gammel.

Hun brukte en ståltråd til å lenke seg fast til nettet midt på banen. Forvirringen var stor blant publikum på Philippe Chatrier i Paris. Denne type markeringer er sjelden vare i tennis, og stillheten gikk raskt over til pipekonsert da spillet måtte avbrytes.

– Det var litt ekkelt og jeg visste ikke hvordan jeg skulle reagere. Jeg så ikke hva som var bak ryggen hennes. Det har aldri skjedd før, sier Ruud etter kampen.

– Det var en litt vanskelig situasjon.

Båret ut av stadion

– I dag gikk jeg inn på banen fordi jeg ikke lenger kan ta sjansen på å ikke gjøre noe i møte med klimakrisen.

Demonstrasjonen fant sted skjedde mens Ruud ledet 4–1 i tredje sett på stillingen 1–1 i sett.

French Open

BÅRET BORT: Tre vakter fjerne demonstranten mot hennes vilje.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Kvinnen ble sittende på kne ved nettet i flere minutter, mens arrangøren forsøkte å finne redskaper til å få henne fjernet. Demonstranten ble etter hvert båret ut av banen til øredøvende pipekonsert fra publikummet som var kommet for å se tennis.

Vanskelig start på kampen

Den seige grusen så ikke ut til å gjøre nordmannens fremste våpen – forehanden – noen tjenester. Rafael Nadal snakket om at de trege forholdene passet spillere med en annen spillestil bedre på sin pressekonferanse. Og det så slik ut da Marin Cilic tok det første settet etter å ha brutt Ruuds serve to ganger.

Ruud gestikulerte tydelig frustrert mot tribunen etter å ha havnet under 0–40 da han servet for seieren i andre sett, men klarte å holde hodet kaldt. Nordmannen hentet inn forspranget og sikret andre sett etter fem strake poeng på egen serve.

French Open

FRUSTERT: Marin Cilic åpnet godt, men fikk det tøft utover i det andre settet.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

Problemene tårnet seg opp for kroaten i tredje sett. Etter et tosifret antall upressede feil, brøt Ruud for andre gang til 3–0. Kroaten så sluttkjørt ut. Men så ble kampen avbrutt. Eurosport-ekspert mente Cilic kunne dra fordel av litt hvile. Ruud hadde imidlertid få problemer med å hale i land settet 6–2.

Det siste settet bød på få problemer og det var liten tvil om hvem som skulle til finalen av Roland Garros. Han servet inn seieren med 6–2 i det avsluttende settet.

Vinnerne møter historiens beste

Rafael Nadal vant den andre finalen etter at Alexander Zverev tråkket over og måtte trekke seg på stillingen 7–6, 6–6 i andre sett.

Les også: Zverev ut i rullestol – Nadal møter Ruud i finalen

French Open
French Open

Spanjolen spiller søndag sin 14. finale i den franske Grand Slam-turneringen. Nadal har vunnet samtlige av de foregående 13 finalene, og er historiens mestvinnende på Roland Garros-grusen. Nå jakter han sin 22. Grand Slam-tittel.

Den spanske gruskongen står med kun tre tap i Paris. Robin Söderling slo ham ut i den 4. runden i 2009, før Novak Djokovic tok skalpen på Nadal i 2015 og 2021.

PS! Finalen kan du høre på NRK Sport søndag, klokken 15.00. Lørdag møtes Iga Swiatek og Coco Gauff i kvinnenes finale.

Siste nytt

 • Ny opptur for Manchester United

  Manchester United fikk en ny opptur da Crystal Palace ble slått 3-0 i ligacupen.

  Erik ten Hag sendte et United-lag med både Harry Maguire og Mason Mount på banen fra start i den eneste kampen mellom to Premier League-lag tirsdag. Alejandro Garnacho satte inn ledermålet snaut midtveis i første omgang da han omsatte et innlegg fra Diogo Dalot.

  Casemiro nikket inn 2-0 etter en snau halvtime på innlegg fra Mount, og tidlig i 2. omgang punkterte Anthony Martial kampen med assist fra Casemiro.

  United brøt en rekke på tre strake tap med sliteseieren over Burnley lørdag. (NTB)

  rXvoOqlFr40
  Foto: AP
 • Magnus Carlsen vant på utrolig vis – klar for finale

  Magnus Carlsen vant semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i den sjette Champions Chess-turneringen og er på vei mot en ny topplassering.

  Etter remis i de to første partiene vant Carlsen det tredje med hvite brikker etter 47 trekk. Nepomnjasjtsjij måtte vinne det siste ordinære partiet og skaffet seg et stort overtak. På et tidspunkt sto han fem bønder over på brettet, men Carlsen forsvarte seg ypperlig i en tilsynelatende tapt stilling og sikret remis etter 129 trekk.

  Carlsen har vunnet tre av de fire CCT-turneringene han har deltatt i tidligere i år, og ble nummer tre i den siste. Onsdag møter han Maxime Vachier-Lagrave i første finale.

  Siden det spilles etter dobbelt utslagssystem, er det ikke over enten han vinner eller taper da. Vinner han, får han to muligheter til å sikre turneringsseieren mot vinneren av taperrunden.

  Taper han for Vachier-Lagrave, må han vinne to kamper i taperrunden og deretter slå Vachier-Lagrave to ganger for å gå helt til topps. (NTB)

  9NJzb0THUzc
  Foto: NTB
 • Opptur for Nyland og Sevilla

  Ørjan Nyland fikk nok en kamp mellom stengene da Sevilla slo Almería 5-1 og tok et langt steg bort fra bunnstriden i La Liga.

  Den norske landslagsmålvakten voktet Sevilla-målet for annen kamp på rad. Etter å ha holdt nullen i den målløse debutkampen mot Osasuna slapp han inn sitt første mål, men det kom på straffespark og da kampen allerede var avgjort.

  Nyland var etter det velplasserte straffesparket fra Luis Suárez, men manglet noen centimeter på å nå helt fram. Straffesparket ble dømt etter at Nyland enkelt fanget et innlegg. Bak ryggen hans var nemlig Suárez felt av Jesus Navas.

  Da ledet Sevilla allerede 4-0. I det 7. minutt nikket Youssef En-Nesyri inn returen fra tverrliggeren etter at Loïc Bades hodestøt på et hjørnespark.

  Minuttet senere doblet Dodi Lukebakio da han gjorde to lekre dragninger og skjøt i krysset. Samme mann hadde litt senere en akrobatisk avslutning på innlegg fra Erik Lamela, men keeper Luis Maximiano gjorde en kjemperedning.

  Suso sørget for at det sto 3-0 til pause, og tidlig i 2. omgang økte Lamela via en motspiller. Etter reduseringen satte Kike Salas punktum. (NTB)

  Fotball, EM-kvalifisering: Norge - Georgia (2-1)
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Harviken oppløst i tårer etter å ha blitt «syndebukk» 00:58
Neste